Oh, pa ovisi o kojim se hormonima radi. Poremecene mogu razne stvari: od rada srca i pojacanog/snizenog metabolizma kod npr. hormona stitnjace, do pojacanog rasta dlaka, debljanja, akni kod spolnih hormona...To ti je stvarno jako, jako siroko podrucje...Zapravo proucava ga cijela medicinska specijalnost - endokrinologija.
Dakle, postoji hipo i hipertiroidizam, svaki ima svoje simptome...hiper - ubrzan metabolizan, srce lupa, povisena temperatura..hipo - usporen metabolizam, uspavanost, padanje kose...
Nek neko tko se kuzi u hormone to objasni, ja sam cisto onak laicki napisala jer nemam veze s tim podrucjem.
Ava Adore kaže: Molim da meni netko objasni poremecaj hormona stitnjace, kako se manifestira, sto se treba poduzeti i to...
Mogu probati ali samo kao laik, moja sestrična boluje od poremečaja hormona štitnjače koji se "aktivirao" u pubertetu. Naglo je izrasla, vrlo je mršava i slaba, čak sam primjetila lagani "deformitet" (ako bi se to tako moglo nazvati) lica. Cijelo lice joj se nekako izobličilo, to se naravno ne mora manifestirati kod svih bolesnika, ali kod nje su npr. jako izražene oči (pomalo buljave), čelo vrlo visko, upali obrazi. Zapravo ne mogu shvatiti da je do prije par godina unazad bila prava ljepotica, a sada... u cvijetu svoje mladosti..tako nesretno ružna.
Teta s njom stalno ide na pretrage u Rijeku, pije neke homonalne tablete koje će morati piti do kraja života i jako je upitno dali će moći imati djecu. Na kraju se ispostavilo da baka boluje od tog poremačaja samo u nešto blažem obliku. Znači, u njezinom slučaju - prenosi se genetski.
Moja neinformiranost o njezinom stanju zapravo proistaječe iz toga da sestrična još uvijek ne želi otvoreno razgovarati o svojoj bolesti i o svome stanju osim s svojom mamom, što mi je potpuno razumljivo jer ima samo 16.g., i zapravo ne mogu zamisliti kako se samo osiječa. Po njezinom ponašanju i kratkom razgovoru, čini mi se da su joj liječnici jako dobro objasnili cijelu situaciju i da za sada ona to prihvača mirno.
Ovo sa izbuljenim ocima nastaje jer se kod hipo-varijante (jos uvijek ne mogu zapamtiti ostatak) u tijelu stvara nesto kao slajm i to se onda nakuplja na odredenim mjestima: na pozadini ocne jabucice, oko zglobova (pa moze izazvati karpal tunel sindrom-pritisak na zivac koji prolazi kroz zglob ruke), ispod koze pa osoba izgleda 'napuhano' ili podbuhlo(?).
Meni je ustanovljena povecana stitna zlijezda sa kvrzicama ali je nalaz HTS hormona ok. Blizi niskoj normalnoj vrijednosti nego srednjoj ali ipak u granici normale. Sad cekam na posjetu internisti da znam vise. Dakle jos uvijek ne znam imam li hipo ili hiper varijantu, moze biti da nemam ni jednu, da mi stitna luci normalne kolicine hormona ali blago sumnjam (iako se divlje nadam da je tako) jer prepoznajem simptome. Ono sto me zbunjuje jeste da prepoznajem simptome i hipo- i hiperwhatever pa se pitam moze li biti da stitna prolupa na nacin da nekada luci previse nekada premalo hormona.
Ava Adore kaže: Nisam znala da je to tako gadno...
A koji su simptomi toga, kako skuziti da to imas (a da ne ides doktoru), se vidi nekako to na tijelu?
za siguran nalaz moras napraviti endokrinoloski pretragu. vanjski simptomi ne moraju biti jako izrazeni ili neki vanjski simtomi mogu biti krivo prepisani doticnom poremecaju.
ako netko ima zdravstveni problem, treba otici lijecnku. laik moze krivo (precjeniti i podcjeniti) simptome....
Lilly kaže: Ovo sa izbuljenim ocima nastaje jer se kod hipo-varijante (jos uvijek ne mogu zapamtiti ostatak) u tijelu stvara nesto kao slajm i to se onda nakuplja na odredenim mjestima: na pozadini ocne jabucice, oko zglobova (pa moze izazvati karpal tunel sindrom-pritisak na zivac koji prolazi kroz zglob ruke), ispod koze pa osoba izgleda 'napuhano' ili podbuhlo(?).
Lilly; tocno, s tim da je ovo sto si ti opisala tzv. miksedem stitnjace. Izbuljene oci (egzoftalmus) se pojavljuju i kod hipertireoze (pojacanog rada).
Btw. dok god su hormoni u granicama nitko ti nece dati lijekove. Medjutim, hormoni stitnjace su jako podlozni promjenama pa se moze desiti da su nalazi hormona s razmakom od tjedan dana jako razliciti. U svakom slucaju, kod stitnjace je pozeljno napraviti i ultrazvuk (ne boli i brzo je gotovo). Ponekad se radi i scintigrafija ali kako je za scintigrafiju potrebno ubrizgato radioaktivni izotop joda u krv (ili danas vec ide nekaj drugo ???) mnogi lijecnici bas i ne vole tu metodu (mislim da se danas i sve rijedje primjenjuje osim u specijalnim slucajevima).
Medjutim pocetno pitanje je bilo sto je to hormonalni poremecaj... E pa ovisno o kojoj zlijezdi i kojim hormonima se radi ima toga previse za pisati...
Mislim da su najcesci hormonalni poremecaji poremecaji spolnih hormona (npr. policisticni jajnici), stitnjaca (hiper i hipo) te nadbubrezne zlijezde. Opet, kod poremecaja jednog hormona najcesce se i vecina ostalih poremeti (ali blago) te se vracanjem glavnog uzrocnika u normalu i ostali vrate u normalu.
Ako nekog vise zanima najbolje otic na neki "health" site pa malo browsati.
[QUO moze li biti da stitna prolupa na nacin da nekada luci previse nekada premalo hormona. [/B][/QUOTE]
Moze (narocito ako imas cistu / ciste), ali simptomi hipo i hiper su vrlo slicni i poremecajima koji mogu biti cisto na psihickoj bazi (npr. razmisljas, aha, hiper mi je aktivna, sad ce mi zalupat srce pa ti i zalupa) tako da napravi pretrage, na osnovi samih simptoma koje ti osjecas ne moze se postaviti dijagnoza.
Blondie, hvala!
Te kvrzice koje su mi snimili na ultrazvuku sam procitala da mogu biti ciste i da ih ima razlicitih vrsta. Za koji dan imam termin kod interniste pa cu vec vidjeti sta dalje.
Znas li mozda nesto vise o vezi ovakvih poremecaja sa trudnocom? Ja sam citala da se cesto javljaju nakon trudnoce i kod zena kod kojih se stanje lijekovima sredi, da se zna vratiti u trudnoci. Osim toga, zanima me kakve bi mogle biti posljedice za dijete ako se neki ovakav poremecaj ne otkrije na vrijeme.
Lilly kaže: Znas li mozda nesto vise o vezi ovakvih poremecaja sa trudnocom? Ja sam citala da se cesto javljaju nakon trudnoce i kod zena kod kojih se stanje lijekovima sredi, da se zna vratiti u trudnoci.
Da, ima logike. U trudnoci podivljaju svi hormoni. Kao uostalom i u PMSu.
Quote:
Lilly kaže: Osim toga, zanima me kakve bi mogle biti posljedice za dijete ako se neki ovakav poremecaj ne otkrije na vrijeme.
Moja frendica je imala hiperaktivnu stitnjacu i jos uvijek ima problema. Rodila je dvoje djece. Medjutim, o tome se moras savjetovati sa svojim endokrinologom i ginekologom.
dali mi može netko objasniti što je to ustvari i kako se on prepoznaje,manifestira?Dali poremećaj u redu hormona može rezultirati slabom mjesečnicom koja npr.traje dan i pol,i što se onda točno desi?
kako se može manifestirati manjak estradiola? gledam sad tu nalaze od prošle godine, svi su hormoni ok (FT3 ,FT4, FTESTO; PROLAKTIN, ANDROS, TSH, DHEAS,FSH) ali je E2 ispod referentnih vrijednosti...muče me akne i dlake...može li taj estradiol imate kakve veze s tim...mislim očito su androgeni ok...
E2 je inače pokazatelj funkcije jajnika. ako je snižen znači da jajnici slabije rade... uz to bi trebalo ić posljednično povišenje FSH, ali ako je blag poremećaj E2 to nije nužno. manjak E2 definitivno može imati utjecaj na pojavu akni jer djeluje izmeđuostalog i na kožu.
s poremećajem E2 obično se javljaju poremećaji u menstruacijskom ciklusu općenito. mogu se javiti anovulacijski ciklusi ili amenoreja.
sve ovisi o tome šta je uzrok poremećaja E2 i u kojem smijeru se on mijenja (povišen ili snižen).
Tema "Hormonski poremećaj" je nedovoljno definirana. Postoje poremećaji vezani uz funkcioniranje hipofize, štitnjače, nadbubrežnih žlijezda, jajnika itd. i za gotovo svaki od njih imamo temu (pogledati Popis tema) pa vas lijepo molim, cijenjene forumašice i forumaši, da na odgovarajućoj temi postavite svoj upit.
Ovu temu ću zaključati.
Zahvaljujem na razumijevanju.
__________________ Angel, que das luz a mi vida, eres el aire que quiero respirar... Angel, que alivias mis heridas, no te alejes, que muero si no estás...
Angel, llévame en tus alas, a la cima de este gran amor.... En tu alma, vive mi esperanza... En tus manos, está mi corazón.