lisičine su arboretum koji je jos za vrijeme jugoslavije bio veliki pojam. u domovinskom ratu je ostecen (cijelo selo je sada prazno, ima neke obnove na kucama i crkvi i postavljena je ulicna rasvjeta, no ne znam dal je u funkciji), no koliko sam ja informiran radi se na obnovi. mislim da je prosle godine zapoceto sa determinacijom. pored toga, odrzava se kosnjom, a dalje kak ce bit - ne znam. ja se toplo nadam da ce se otvoriti za javnost u skoroj buducnosti.
ako zelis posjetit, mozes jer nema nikog. ne znam koliko je zakonito preskakat ogradu, ali.... necu govorit u svoje ime
imam nesto fotografija, mogu stavit ako zelis, al nisu nist posebno. al imam jedan skenirani prirucnik za arboretum lisicine u PDF-u pa ga mogu stavit ako trebas (iz 1984.).
ak zelis doci to lisicina: dodjes u grad Slatinu, pa nekih 1,5km zapadno od centra glavnom cestom imas skretanje za naselje 'Radosavci'. Tom cestom samo ravno, ima nekih 15km. Prvo dodje rasadnik Lisicine sa jezerom, a jos par km dalje je arboretum. Postoje nekih putokazi tamo, nije problem za doci.
ok, hocu, sljedeci tjedan. zao mi je, al trenutno nisam kuci, a sve mi je tamo na kompu. stavit cu u pon. pa eto, ako budete jos zainteresirani, moci cete skinut.
sto se građevina tice, ima jedna i to neka sto izgleda poput kontrolnog tornja na pistama. dok nije bila demolirana, navodno je ondje na vrhu bio neki "kafic" i onda si tamo mogao nesto pijuckat i usput imao pogled na cijeli arb. koliko je to istina, pojma nemam...
u rasadniku isto tako, ima samo jedna gradjevina i to neka kao kuca.
mozd je ranije bilo vise...
Treba upozoriti potencijalne putnike za tamo, na mogućnost mina.Papuk je nažalost dosta minski opasno područje.
Ako su Lisičine iznimka, neka me netko ispravi.
ovako postoji samo taj prirucnik kojeg je, smatram, tesko za pronaci.
uz to, jedino da dođes osobno u arboretum, zapišeš neka zapažanja, napravis nesto fotki i onda to stavis na net.
kad stavim prirucnik ovdje, moze onda netko od vas to lijepo isfiltrirat i stavit na wikipediu
nemojte zaključivati o stanju arboretuma hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u trstenom ako ga niste sada vidjeli. u ovaj arboretum se nakon požara 2000 godine uložilo poprilično novaca što od države što od donacija što se jako dobro vidi ako ga se posjeti. renesansni perivoj s ljetnikovcem, kapelicom, vidikovcem, baroknom fontanom, akveduktom je u vrlo dobrom stanju. obnovljen je povijesni maslinik s uređenim suhozidovima, postavljena hidrantska mreža na cijeloj površini arboretuma, dosta se radi i na novim projektima, kako razvojnim tako i znanstvenim itd. trebalo bi dosta vremena da sve napišem o novostima.
moj savjet: dođite u trsteno, i promijeniti ćete mišljenje. ako budem imao prilike ubaciti ću par slika.
lijepi pozdrav!
Noćas je buknuo požar u dvorcu u sklopu viničkog arboretuma Opeka, nedaleko od Varaždina.
Policija sumnja da je nekoliko mladih organiziralo zabavu u jednoj od soba u napuštenom dvorcu. Vatra zapaljena na parketu usred sobe, proširila se, a grupa razbježala.
Vatrogasci su dojavu o požaru primili ujutro od lokalnih mještana. Soba je potpuno izgorjela i kat se srušio.
Dvorac, star više od 300 godina, bio je u vlasništvu nekoliko velikaških obitelji. Prije 30 godina ovdje je bila jedna od najraskošnijih rezidencija. Zbog nebrige, raskošno zdanje godinama propada i nemilosrdno se uništava.
Isto kao i Trenkov dvorac, na putu od Požege prema Velikoj. Prije par godina sam bila tamo, prazan je + "obrađen" vandalizmom i primitivizmom. Kriplovi
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.