Planiram kupiti DSLR fotić do nekih 4.000 - 4.500kn
PO struci sam grafički dizajner/web dizajner, tako da mi je važno da slike budu kvalitetne, i da se mogu povećavati u daljnoj obradi.
Također planiram korisiti fotić i za slikanje na otvorenom, panorame itd...
Trenutno nisam baš pri lovi, znam da bih ja čuda za male pare. Malo sam gledao po forumima i učinilo mi se da ovi modeli nosu loši..
pentax k-m
olympus e-520 ili e-620
sony a200
Također nebih canon jer nema stabilizaciju slike u tijelu, nego u objektivu, a objektivi su im skupi (koliko sam shvatio) :-)
Dali mi preporučate nešto bolje, ili nešto što dolazi u kitu s 18-55mm i 18(55)-200mm objektivom.
Pogledaj Pentax k-x, ima još više opcija od k-m modela. Također Olympus modeli su dobri, daju izvrstan JPEG iz aparata, a nisu im loši ni kit objektivi.
Dakle, ja bih se odlučio ili za Pentaxa ili Olyja.
Ja bi rekao da ako zelis maksimalno ustediti da je to Olympus koji ce dat solidne kit objektive te stabilizaciju u tijelu sto ce pojeftiniti tvoje buduce objektive.
Canon bi eliminirao ako ti je cijena najbitniji faktor, ali samo zelim reci, mozda radi buducih surfera, da stabilizacija u tijelu versus stabilizacija u objektivu ima svojih losih kao i dobrih strana i nije apsolutni plus. Najjednostavnije rečeno stabilizacija u objektivu je bolja ali košta više (jer se mora kupiti "ponovo" za svaki objektiv.
Pentax i Sony najcesce krizam, neznam zasto, priznajem da su mozda predrasude jer rijetko ili nikad ne vidim fotoregportera ili nekog profesionalca sa Sony Alphom oko vrata. U igru bi dodao jos samo Nikon.
ima veliak rasprava na: http://www.forum.hr/showthread.php?p...6#post23671926
oko olypa ie-620 i pentaxa k-x
ja sam pregledao video rew. od ooba i pentax ipak nudi malo više. plus što ima opciju snimanja hd vide-a te AA baterije (što i nije neka prednost ali su dostupne svugdje, tako da ne moram mislit dali sam napunio batt.)
Također čini mi se da je cijena ipak malo manja za pentaxa s kojim u kitu dobije 18.55 i 55-200mm objektivi.
kako AA baterije nisu prednost???...umjesto rezervne bateije od 500-700 kn ti uzmeš 8 ili koliko ti već srce želi punjivih AA baterija za višestruko manju lovu, napuniš što više njih, šukneš u torbu i imaš za dan-dva snimanja...???
I Pentax ima barem neku tradiciju u fotografiji za razliku od Sonyja...
kako AA baterije nisu prednost???...umjesto rezervne bateije od 500-700 kn ti uzmeš 8 ili koliko ti već srce želi punjivih AA baterija za višestruko manju lovu, napuniš što više njih, šukneš u torbu i imaš za dan-dva snimanja...???
I Pentax ima barem neku tradiciju u fotografiji za razliku od Sonyja...
tek tolko da uđe u zapisnik,sony je kupio konica minoltu
No dobro,od profića sam doznao da sony i nije baš najbolje riješenje u ovoj jeftinijoj klasi DSLR-a,ja osobno svoje simpatije dajem olympusu e-520 (mala je razlika između 520-620)
a što se baterija tiče,koliko ti izdrže AA baterije,a koliko ti izdrži punjiva original baterija???? Olympus kaže da na 520 izdrži do oko 650 slika,a ako se ne koristi live view još i malo više.
A preporuku koju sam ja dobio bio je nikon d5000,samo kaj on košta oko 6000-6500 kn ako se ne varam,a to je velika razlika u cijeni s obzirom na 5000 kn za olympus sa dva objektiva.
__________________ If I do something bad and there's no one there to catch me,does that make me good?
a što se baterija tiče,koliko ti izdrže AA baterije,a koliko ti izdrži punjiva original baterija???? Olympus kaže da na 520 izdrži do oko 650 slika,a ako se ne koristi live view još i malo više.
Gledao sam na video review pentax k-x..bi s 4 baterije trebao moći da izdrži do 1900 slika.
uh, nije me bilo neko vrime ali duzan sam odgovor... zaj* sa baterijama, pa recimo za pocetak ima ih 5 (negdi 4 valjda) i onda se pune 16 sati sa normalnim, jeftinim punjacem bez indikatora napunjenosti. DAkle treba kupit i bolji punjac i bolje baterije. Ma nervira me i samo hendlanje 5 malih baterija umisto jedne monolitne. Volumen njihov, ponekad i tezina. A da imate parstokuna jeftiniji mobitel na baterije bi li ga kupili?
Price da cete na godisnjem ostat bez baterije pa ce vas spasit put u trafiku i guranje AA baterija je obicna iluzija. 99% ljudi to nikada nece doziviti. Ma ne pljujem ja baterije apslolutno, ali jednostavno nista ne gledam iskljucivo kroz cijenu. Kad god sam trazio najnizu cijenu zeznuo sam se. Sad vise ne zalim platiti, posebno komfor ili kvalitetu/pouzdanost. Ako netko stvarno zeli izvuc sve iz tih X kuna, valjda su mu AA baterije dobar kompromis.
Ja nikad, nikad i ama bas nikad nisam ostao prazne Canon baterije, nikad nije iscurila, uvik se brzo napunila i uvik je trajala puuuno duze nego mi je trebalo i punila se dovoljno brzo. Canon aparate koristim valjda 20 godina. od analognih do idiota digitalaca pa do DSLRa. Ako su vam skupe Canonke, kupite kopije, imate jeftinije i skuplje - i to je opcija u usporedbi sa obivnim AA baterijama.
Ali osonova je mozda promasena ovdje i zasto ismijavam baterije u ovoj klasi... zato sto je po mom misljenju DSLR korak prema profesionalnijoj upotrebi fotoaparata, naprednom amaterizmu. Znam da je sve blizi obicnom korisniku, ali ljudi ako kupujete DSLR onda racunajte na trosenje novca na opremu i na ucenje fotografije. Kupiti DSLR u kitu, ne procitati niti jednu knjigu barem i slikavati rodjendane u auto modu - to je bacanje novca! Kupite si digitalnog idiota i uzivajte. U tom svjetlu, rasprava o AA baterijama u DSLR mi je kao rasprava troska benzine za vozace Ferrarija. Cisto teorijska.
gle pune se 16 sati (obično 12) ali jednom napuniš 2 seta najjačih i miran si barem što se fotografiranja tiče vjerojatno cijeli vikend (ne govorim o snimanju filmića jer to troši nemilo)....ako su monolitne u pitanju, svakako treba uzet dodatnu, i najpoželjnije je da se puni u zasebnom punjaču a ne u fotiću da se s drugom baterijom može fotkati...
Imao sam Pentax K200D, koji koristi 4 AA baterije.
Kupio Sanyo Eneloop, 2 seta i njihov punjač. Nikada, ama baš nikada nisam došao u situaciju da imam problem sa baterijama. Pogotovu što Eneloopke možeš izvaditi iz ladice nakon 3 mjeseca i opet okinuti 400-500 fotografija s njima, jer zadržavaju "juice" zaista dugo za razliku od vulgaris punjivih baterija.
Ja bih htio kupit Canon 550D ili 7D ili mozda neki drugi,koji bi dobro uhvatio sport. Puno snimam sport i brze snimke,pa bih htio da budu "glatke"
Jel se to odnosi na FPS? Ili?
Kazem:"ili mozda neki drugi..."
Nov sam u tome,i cujem kolko cujem da je Canon bolji od NIKONa? Ili se varam?
Meni je samo bitno da kad snimam brze snimke,u kojim ima puno brzih i naglih pokreta da budu ciste...
Koji bi model za to bio najbolji? I o cemu to ovisi? O fpsu,jel?
Kazem:"ili mozda neki drugi..."
Nov sam u tome,i cujem kolko cujem da je Canon bolji od NIKONa?
Podforum vicevi je malo povrh ako se ne varam
šalu na stranu, Nikon radi bolja tijela, izdržljivija, kvalitetnija sa boljim autofokusom. Nikon D7000 ti je sad izašao, čini se kao ok za naprednog amatera