Sta da radim? Jednostavno me puklo i vec danima sam napola mrtva. Nema razloga, sve stima u zivotu, sitnih problema uvijek ima, ali nista sto bih mogla nazvati uzrokom. Samo mi se place i place i place......
Nađi nekog dobrog psihologa, to bi moglo pomoći. Depresija je reakcija, a izvući će te akcija. Pročitaj koju dobru knjigu (možda popularna psihologija?), to zna biti motivirajuće. Mislim i da su svjetla i osvjetljenje jako bitni - čim više to bolje i veselije.
I sretno!
Sta da radim? Jednostavno me puklo i vec danima sam napola mrtva. Nema razloga, sve stima u zivotu, sitnih problema uvijek ima, ali nista sto bih mogla nazvati uzrokom. Samo mi se place i place i place......
Šta da ti kažem, valjda je nešto ludo u zraku! Naime i mene puca zadnjih 7 dana - isti simptomi. Ne postoji valjani razlog za moje nezadovljstvo pa ne mogu ni sa kim ni popričati. Ne znam šta bi rekla osim u depri sam i plače mi se ni za šta, i nesretna sam i ......
Moji roditelji tvrde da mene obijest puca, a ne depra
Na temelju vlastitog iskustva, mogu ti reći da si prvo das vremena. Naravno, to je najteze. Jedna moja frendica ima obicaj reci da sve na ovom svijetu prolazi, nesto na srecu, a nesto na zalost. Dakle, to ce svakako proci. A zatim si probaj pomoci u svakom trenutku posebno. Neki put se na nesto moras prisiliti, neki put te netko prisili, i tak... ide... polako. Ako ti se place, placi. Ja sam neke stvari radila instinktivno, ne znam ni sama zasto. Ispalo je da sam si sama pomagala, to tek sad vidim. Za doktore fakat nisam imala zivaca. Mozda me nije dovoljno puknulo, ali da me netko prisilio (a bilo je pokusaja) da odem psihijatru, zatvorili bi me u ludnicu jer mislim da bi se pokusala fizicki obracunat.
Mozda bus ti imala srecu i jednog se jutra probudis i sve je OK. Ja ti to od srca zelim. Drzi se!
Ovo vrijeme je depresivno i utjece na sve. Ja to vec godinama trubim, sada su me ljudi poceli malo vise slusati.
Zasto kada je suncano , rijetko kada imamo , osim stvarno iz opravdanih razloga, depresivne misli?
Cim je ovakvo vrijeme duze bez svjetlosti pocnu i crne misli, osjecamo kao da nam je cijeli svijet na ledjima, umor, a sve nekako bez razloga.
Jeste citali da nam u ovakvo vrijeme pomaze da se izlozimo jakoj svjetlosti, izbjegavati mrak po svaku cijenu. Nesto kao piceki.
Svakome od nas pomaze nesto drugo, meni pomazu knjige u kojima uzivam.
Jako volim "Muskarac koji je toga vrijedan", nikako da mi se javi jos netko ko ju je procitao, na komican nacin opisuje probleme mlade djevojke koja pocinje zivot sa svojim najdrazim. Volim te duhovite komentare kojima knjiga vrvi. Uvijek me iznova razveseli. Onda se ovdje javljam, svadim, slusam savjete, tudje muke i veselja..., djeca kod kuce, komentar moje cure od 2, 10 god., citala sam knjigu ciji me je sadrzaj razalostio (potpuno glupo, ali eto...), oci pune suza, moja cura pita :"Mama sto si jadna?", ja joj velim da je prica tuzna, a ona meni veli :"Sto citas glupost jednu kada je tuzna?" Moram se nasmijati na tako nesto. Dobro dijete veli.
Veseli me uspijeh nasih rukometasa, zabavan film, evo zadnji mi je bio simpa :"Moj otac heroj", u njemu glumi glumica koja sada glumi u Rooswelu Isabel, sestru od Max-a , i to me veseli otkrivati gdje sam vidjela neko lice, koji film, serija...
Radi stvari koje te istinski vesele, vjera u Boga i eto ti lijeka.
ankada kaže:
Jako volim "Muskarac koji je toga vrijedan", nikako da mi se javi jos netko ko ju je procitao,
Evo, ja sam je pročitala. Ali meni je to knjiga za u kadu. Kao ljubić iz trafike, samo malo bolje pisan. Za utuć vrijeme, niš posebno.
A depresije me uredno pere s vremena na vrijeme. U mladim danima sam probala sa psiholozima. Shvatih da sam sama sebi najbolji psiholog pomagač. Al' trebale su godine proteč.
I stvarno je bolje novčeke potrošiti na čokoladu. Čokolada više pomaže.
Hvala Polly! Konacno jos netko. Slazem se da je ljubic, ali meni su njezini komentari duhoviti.
Posebno obozavam onaj dio kada vraca sobu koju je renovirala u prijasnje stanje.
Ispricavam se, uzrupirala sam temu.
Budi iskrena prema sebi, vjerojatno je Black Hawk Down pogodio bit, negdje neka sitnica kopka, a mozda je ne uocavas jasno. Analiziraj, to ce te opet malo rastresti.
Najgore je ne ciniti nista.
popni se na vrh brda, prvo koje ima u blizini i udahni punim plucima zrak, zatvori oci i osjeti prostor oko sebe!!! Nema sanse da ti se filing ne promijeni u tom trenutku! Priroda oslobadja, ako si s njom prijatelj, ubojita kombinacija, vjeruj mi!
question mark kaže: Nema razloga, sve stima u zivotu
Netocno!
Mozda si trebas postaviti par pitanja o prioritetima u zivotu i naci odgovor.
Penjanje na brdo pomaze, ali ne ako se radi o pravoj depri, onda nemas volje nikamo iz kuce, kamoli na brdo.
Pogled s visine svakako koristi da se distanciras od problema (koje u ovom slucaju ni ne poznajes )
Možda je problem u manjoj razini serotonina od normalne.
U tom slucaju pomazu antidepresivi
Ava Adore kaže: Jebes psihologe, imaju oni u glavi vise problema nego ti i ja i mi svi zajedno
What is the problem ??? Iako ja za depre preporucujem psihijatre jer oni mogu i lijek prepisat. Ava, ne zelim ti (niti ikome na svijetu) da probas pravu depru da bi promjenila misljenje...
Quote:
ankada kaže: Jeste citali da nam u ovakvo vrijeme pomaze da se izlozimo jakoj svjetlosti, izbjegavati mrak po svaku cijenu.
tocno, sada cu jos copy-paste nesto s drugog topica a isto ima veze s deprom - smanjite spavanje:
Quote:
blondie_30 kaže: Btw. jos nesto - za depresivce - simptomi depresije se mogu znatno ublaziti skracivanjem spavanja (fora je da se smanji trajanje REM faza). Visestruko potvrdjeno
Dakle, tko ima problema s depresijom (pravom, ne PMS deprom) - pokusajte spavati max. 5-6 sati ali kroz dulji period - zbilja pomaze...
Takodjer - izlaganje suncevu ili umjetnom ali jakom svjetlu (staviti jace zarulje i ne camiti u sobi cijeli dan)...
Naravno; ovo su usputne metode za samopomoc; za ostalo doktoru.
[B]Depresija je reakcija
-------------------------------------------------------------------------------
Delimicno tacno!!! Depresija moze biti reaktivna (direktno uzrokovana odredjenim dogadjajem, okidacem i predstavlja manje vise ocekivanu posledicu na neki dogadjaj koji licnost nije uspela na adekvatan nacin "obradi" i prihvati...predstavlja faze, kriticne ziovotne tacke kroz koje manje-vise svako dozivi i prebrodi) i endogena (trajno stanje uzrokovano jos uvek nepoznatim ciniocima u celosti. Najnovija istrazivanja govore da uzrok tome moze biti i nasledna predispozicija koja se ocitava u neadekvatnom lucenju odredjenih supstanci u mozgu).
Reaktivna depresija spada u kategoriju neuroza (zajedno sa nizom drugih poremecaja razlicitog simptomatoloskog intenziteta i "izgleda") dok endogena neuroza spada u kategoriju psihoza, tj. tezih psihickih poremecaja koje mozemo nazvati bolestima.
Intenzivna i "nerazresena" neuroticna stanja mogu vrmenom preci u psihoticna.....ALI sve ono sto mi (mislim najveci broj ljudi u najvecem broju slucajeva) nazivamo deprom i bedakom na svu srecu ne moze se podvesti ni pod jednu od ove dve kategorije. Nemoj biti stroga prema sebi niti se baciti u paniku. Ljudski je da te uhvate faze placa (koji je inace jedan od najzdravijih mehanizama "spontanog izlecenja" jer se nikakva emocija ne potiskuje sto je najgore od svega). Da li ti se u relativno skoroj proslosti desilo nesto sto te je pomerilo iz koloseka? Mozda staro cak i nekoliko meseci. Daj sebi vremena!!! Ako se ovo stanje produzi na par nedelja trebala bi posetiti nekog psihologa koji bi stekao bolji uvid u tvoju zivotnu situaciju.
I da, ne brini, to sto si u takvom stanju uopste ne znaci da si depresivna (laicki da, jesi ali to ne znaci i bolesna) i da tvoj zivot ide bestraga. Iako tako mislis. Osluskuj sebe i kako neko rece trudi se da budes dosta na svetlom i prozracnom, u atmosferi gde mozes opusteno da se bavis sobom. Jos je Aristotel preporucivao kao lek protiv (tadasnjeg poimanja) depresije mnogo sunca, svez vazduh, kupanje u hladnoj vodi i iskljucivo svetla odeca...
Glavu gore, samo polako...
Drzimo ti fige