Već jedno vrijeme razmišljam o instalaciju solarih ćelija za pripremu tople vode
i pretražujući na internetu pronašao sam firmu www.asel.hr koja nudi dosta povoljno solarne kolektore pa vas pitam koji od ovih sistema bi bio dovoljan za grijanje ptv za četveročlanu obitelj isključivo po ljeti. Ja razmišljam da bi ovaj komplet bio dovoljan:
IN 100 15 47 18V GR
- Integrirani ne-tlačni 100 litara sol.bojler sa upojnom površinom 1,8 m2
- 18 komada grijačih cijevi promjera 47mm dužine 1,5 metar
Već jedno vrijeme razmišljam o instalaciju solarih ćelija za pripremu tople vode
i pretražujući na internetu pronašao sam firmu www.asel.hr koja nudi dosta povoljno solarne kolektore pa vas pitam koji od ovih sistema bi bio dovoljan za grijanje ptv za četveročlanu obitelj isključivo po ljeti. Ja razmišljam da bi ovaj komplet bio dovoljan:
IN 100 15 47 18V GR
- Integrirani ne-tlačni 100 litara sol.bojler sa upojnom površinom 1,8 m2
- 18 komada grijačih cijevi promjera 47mm dužine 1,5 metar
Puno hvala unaprijed na sugestijama!
Dovoljno po ljetu 5,6,7,8 mjesec jer će temperatura u spremniku biti 80-90 to ti je 200l vode od 45 stupnjeva , ali po zimi moraš ispustiti vodu iz sustava, druga mana ovoga tipa kolektora sa integralnim rezervoarom je što ako ga staviš na krov moraš do mjesta ugradnje dovesti dovod i odvod vode iz vodovoda , ato baš nije uvijek zgodno
Ja imam tlačni od Asel-a heat-pipe sistem,to ti odlično radi imaš sve preporuke,čak se tuširam cijelu zimu 12,1, i evo 2. mjesec.
Za ljeto bi ti možda više odgovarao sistem grijaćih cijevi,dok se heat pipe više isplati za za zimske uvjete
[QUOTE=mario 35;24876482]Ja imam tlačni od Asel-a heat-pipe sistem,to ti odlično radi imaš sve preporuke,čak se tuširam cijelu zimu 12,1, i evo 2. mjesec.
Za ljeto bi ti možda više odgovarao sistem grijaćih cijevi,dok se heat pipe više isplati za za zimske uvjete[/QUOT]
Ne znam gdje Mario 35 živi ali u Zagrebu je jučer sunce prvi puta izašlo nakon 2 mjeseca, a kolko ja znam "solarno" grije na sunce , osim ak to nije neki drugi sistem ili Mario radi za Asel.
Prošlog ljeta ugradio sam dva kolektora od Buderusa (Pločasti)sa kompletnom opremom za montažu na kosi krov (crijep) i regulacijom plus pumpa i još izmjenjivač od 200lit. Imao sam tople vode sve cca sve do polovice 10 mjeseca. Tada se nebo naoblačilo i od tog vremena do danas ništa od tople vode. Stanujem pokraj Zračne luke Zagreb –radi lokacije- i ne stoji da se može imati topla voda po zimi.
Morao sam položiti oko 50 met bakrenih cijevi za dovod vode do kolektora na krovu i napraviti posebne nosače jer mi postojeći nisu odgovarali. U sistem sam napumpao odgovarajuću vrstu antifriza da se po zimi ne ledi i naravno sam sam izvodio sve radove.
Cijena koju sam platio za sav materijal je oko 17,000 kuna.
Tople vode ima dovoljno,a sada još preostaje da vidim kako će biti u proljeće.
Sve u svemu mislim da se investicija isplati,ali tek kad prođe godinu dana moći ču vidjeti kakove su uštede.
kad nema sunca sistem ne grije već samo "održava" temperaturu.Iz fizike je poznato da se najviše energije potroši za podizanje temperature vode na nekih 30-40 stupnjeva.
Pa sad nađite računicu dali se isplati staviti solarno ili ne.
Mislim da je najvažnije smanjiti troškove struje i biti što više neovisan od elektromreže budući se već zna da će u budućnosti troškovi energenata rasti.
Možete kupiti bilo koji sistem atlassolar,asel,bla-bla da ne nabrajam - koliko para toliko muzike,ionako je to sve "made in china"
Možete kupiti bilo koji sistem atlassolar,asel,bla-bla da ne nabrajam - koliko para toliko muzike,ionako je to sve "made in china"
I šta onda šta je Made in China
Ne preuzimaju bez veze cijelo tržište, to šta oni naprave, isto u Hr bi koštalo
10 puta skuplje, kvaliteta ista, materijal isti tako da ...
nisu ni ameri ni japanci više tolko bajni šta se svega toga tiče
ionako tehnologija koja se proizvodi u Kini su posuđeni od svih tih bajnih stručnjaka a sad šta to ljudi proizvedu za šaku riže pa je jeftinije ne znači da je za k....
Ja imam tlačni od Asel-a heat-pipe sistem,to ti odlično radi imaš sve preporuke,čak se tuširam cijelu zimu 12,1, i evo 2. mjesec.
Za ljeto bi ti možda više odgovarao sistem grijaćih cijevi,dok se heat pipe više isplati za za zimske uvjete
I ja se tuširam cijelu zimu 12,1 i evo 2. mjesec , a nemam solarno
Kakav ti je to argument, daj si pročitaj kaj je MAJSTOR 52 reko i ne muljaj nas sa trgovačkim pričama!
kad nema sunca sistem ne grije već samo "održava" temperaturu.Iz fizike je poznato da se najviše energije potroši za podizanje temperature vode na nekih 30-40 stupnjeva.
Pa sad nađite računicu dali se isplati staviti solarno ili ne.
Mislim da je najvažnije smanjiti troškove struje i biti što više neovisan od elektromreže budući se već zna da će u budućnosti troškovi energenata rasti.
Kad nema sunca sistem NE održava temperaturu nego temperatura pada! Brzina gubitka topline je proporcionalna razlici temperatura vode i okoline ,koja je kod ovog sustava velika obzirom da je rezervoar vani! Obrnuto je proporcionalna debljini izolacije, koja je mala!
Iz fizike NIJE poznato da se najviše energije potroši za podizanje temperature na nekih 30-40 stupnjeva nego najmanje. Navedeno proizlazi iz činjenice da je prijelaz topline sa tijela na tijelo intenzivniji što je razlika temperatura veća , a najveća je napočetku zagrijavanja rezervoara !