K@li kaže: napokon je izasao i cetvrti dio! (ok, nije to neka novost, ali nisam primijetila da je itko dosad spomenuo)
itko nabavio?
Naprotiv, meni barem je ovo IZUZETNA novost: zadnje kaj sam cuo je da je izdavanje cetvrtog djela odgodjeno sa travnja ove godine na rujan/listopad/studeni. Si sto posto sigurna u tu informaciju?
Damn, sad moram ici na Amazon provjerit.
cemo, ako znas dobro engleski kupi si radije Song Ice & Fire na engleskom. Prvi razlog je taj kaj mi je hrvatski prijevod dosta los (barem ono malo kaj sam vidio). Drugi razlog je cijena: pojedina paperback knjiga na engleskom ti kosta cca 50 kuna a ukupno ih je tri (ak explicitly trazis da ti daju izdanje trece knjige koje NIJE razdijeljeno na dva djela). Ja sam svoje tri knjige platio 49 kuna svaku.
Serijal je jedan od najboljih fantasy romana koje sam citao. Da, jako je velik i rastegnut ali Martin mi prekrasno i realisticno karakterizira likove i srednjovjekovnu kulturu i nacin razmisljanja. Prekrasan roman! On sam je rekao da je zelio napisati povijesni roman smjesten u srednjem vijeku medjutim da mu nije bilo fora pisat radnju u stvarnoj povijesti jer onda svi citetaljei znaju od pocetka kak ce dogadjaji zavrsit.
Tyrion Lannister. Kak sam totalno neiznenadjen s time. On je jedan od rijetkih likova u knjizi koji actually razmisljaju slicno danasnjoj rulji. Svi ostali previse briju na cast, obitelj, stalez i odanost.
Knjiga nije ni gotova.
Martin bi obajvio da je manuscript gotov na svojoj web-stranici.
A kad i manuscript bude gotov, treba proć barem jedno 6 mjeseci do objave knjige što zbog lekture i drugih sranja poput... tiskanja...
"Tyrion’s finger clenched. The crossbow whanged just as Lord Tywin started to rise. The bolt slammed into him above the groin and he sat back down with a grunt. The quarrel had sunk deep, right to the fletching. Blood seeped out around the shaft, dripping down into his pubic hair and over his bare thighs. “You shot me,” he said incredulously, his eyes glassy with shock.
“You always were quick to grasp a situation, my lord,” Tyrion said. "
glupinickname kaže:Inace, super mi je ovaj test: na sva pitanja ima odgovor koji se svodi na "Da" ili "Ne" osim na pitanje o seksu na koje ima 34435645765687568 razlicitih odgovora. Kak... suptilno.
U tom pitanju je i ključ. Ove ostale odgovore moš bezveze drkat, a kako odgovoriš zadnje dobiješ i lika. Ja sam dobil Jona Snowa <gagh>, a onda promjeniš odgovor u "Whores are great" voila Tyrion!
Tywin Lannister je pater familias plemicke obitelji Lannister. Kad je njegov sin - plemic!- pobjegao sa lokalnom kcerkom od krcmara i ozenio se s njom, Tywin ih je trazio cca dva tjedna. Nakon sto ih je nasao, naredio je svojim vojnicima da svi siluju tu zensku da pokaze svom sinu kako je ta pucanka najobicnija kurva. Nakon toga je naredio svojem sinu da se posevi s njom. Nakon toga je zenska za svakog vojnika dobila po jedna silver piece a za Tywinovog sina gold piece - jer Lannisterov kua ipak vrijedi vise nego onaj obicnog vojnika.
Moja preporuka takodjer za Martina, ako iko gives a damn za moje preporuke. Narocito ako ga procitate *NAKON* Jordana vidite koliko je dobar (ili koliko je Jordan los).
Daleko najbolja stvar koju sam procitao. Mogu rec da jedino Robin Hobb sa svojie tri trilogije (farseer living ships and tawny man) moze konkurirat tako slozenoj i dobroj radnji.
ok, mislim da sam se malo zaletila... provjerila sam na amazonu. kaze
Availability: This title will be released on June 24, 2004. You may order it now and we will ship it to you when it arrives.
valjda nece vise odgadjati...jedva cekam da je se docepam. definitivno najbolji fantasy kojeg sam citala.
a robin hobb sam citala prvu farseer, isto mi je bas ok, morat cu to nastavit kad uhvatim vremena...i kay mi je ok. inace fantasy tipa jordan, goodkind,salvatore je,pa, plitko. ne znam kakav je williams, neki ga hvale, procitala sam dragonbone chair i cini mi se ne puno boljim od uobicajenih fantasy saga,ali sam procitala i prvi dio otherlanda i djeluje mi zanimljivo,premda vise cyberpunk nego fantasy ...jest malo offtopic,ali vrijedi li ga nastaviti citati? (ah, zato mrzim nastavke - uvijek mi nesto drugo uleti, pa dok dodjem do drugih dijelova ni ne sjecam se sto je bilo u prvom...morat cu i asoiaf ponovit malo,al to ce bar bit gust... )
Cuj i meni su Wiliamsa mnogi nahvalili (imam ga doma u orginalu kao i sve ostale koje sam nabrojao) ali meni osobno je puno losiji nego G.G. Kay, G.R.R. Martin ili R. Hobb.
Mislim da je tip pokusao napraviti pricu sa dobrom povijesnom podlogom tipa Tolkien ali po meni sa puno manje uspjeha. Ocjena Čitljivo; -3
Recimo dosta slicno stivo je napisala Sara Douglass (Starman trilogy ili nekako tako)
Probaj Ursulu Le Guin - Zemljomorje (Earthsea + Tehanu)
Nije tako kompleksno kao ova tri autora ali jako simpaticno.
Dren
Dren kaže: Cuj i meni su Wiliamsa mnogi nahvalili (imam ga doma u orginalu kao i sve ostale koje sam nabrojao) ali meni osobno je puno losiji nego G.G. Kay, G.R.R. Martin ili R. Hobb.
ma nisam ni mislila da bi se williams mogao usporedjivati s njima...samo me zanimalo jel bar malo bolji od jordana i te ekipe...
a leguin mi je super, nisam jos citala earthsea, samo nesto iz hainskog ciklusa i jako mi se svidja. btw, ima li tu nekakve kronologije? bas i ne? i je li earthsea pentalogija ili koliko ih ima?
Imaju tri poprilicno tanke knjizice pa se bas i ne isplati kupovat ( ja to imam na Polarisovom CDu) + Tehanu je dodatak vremenski pomaknut.
Sorry ne mogu ti usporedit Williamsa sa Jordanom jer me Jordan ne zanima.
No knjiga je citljiva (po mojim mjerilima ako ti sta znace)