Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.02.2010., 01:10   #1
Vojska i vojna industrija Republike Srbije [skupna tema]

Srbska vojna industrija proizvela novu bespilotnu letelicu"Vrabac" koja je uvrscena u naoruzanje VS.


Namena:
Izvidjanje i osmatranje na daljinama do 12 km

Sistem cine tri letelice i jedna zemaljska stanica

Razmah krila 2.8
duzina trupa 1.9
tezina 5.5
visina leta 500 m
max brzina 92 km/h
max brzina penjanja 2.5 m/s
istrajnost 1 h+
operativni radijus 10km
1978 is offline  
Old 10.02.2010., 01:51   #2
To je nastalo snimanjem oborenih Predatora,zar ne?
zacky is offline  
Old 10.02.2010., 04:05   #3
PRE BIH REKAO DA JE NASTALO NA OSNOVU SNIMANJA IZRAELSKIH ORBITERA KUPLJENIH PRE PAR GODINA...A KOJI SE I NISU NESTO PROSLAVILI...
EXIT78 is offline  
Received Infraction
Old 10.02.2010., 09:32   #4
Quote:
1978 kaže: Pogledaj post
Srbska vojna industrija proizvela novu bespilotnu letelicu"Vrabac" koja je uvrscena u naoruzanje VS.


Namena:
Izvidjanje i osmatranje na daljinama do 12 km

Sistem cine tri letelice i jedna zemaljska stanica

Razmah krila 2.8
duzina trupa 1.9
tezina 5.5
visina leta 500 m
max brzina 92 km/h
max brzina penjanja 2.5 m/s
istrajnost 1 h+
operativni radijus 10km

Šta se dobaci optikom u okretu ta dva kilometra???

Ovakve letjelice u pravilu rade tako da fotografiraju/snimaju okomito ispod sebe, da bi se otklonio utjecaj zaklona i sjena...snimanje pod kutem se radi samo radi vođenja letjelice, i nije naročito korisna snimka..
Također se niti jedan uređaj ne forsira do maksimalnih parametara rada..a i plafon leta je opasno mali....
Povuci ga u pozadinu radi lansiranja i sigurnosti operatera, i dobijaš korisni domet cca 8 km. Dakle radi se o malom, taktičkom uređaju za korekciju topničke paljbe, poprilično potrošnoj robi...
Za jednu zemlju koja ima tradiciju u gradnji zrakoplova, ovakav proizvod se očekivao i ranije, a možda i nešto ozbiljnije...
električni_zec is offline  
Old 10.02.2010., 11:21   #5
ista stvr ko i sa lazerom
napravili tek tolko da su napravili
JoZ@ is offline  
Old 10.02.2010., 21:05   #6
U izradi je mnogo veca BPL. Promovisana je na partneru 2007.
1978 is offline  
Old 10.02.2010., 21:12   #7
Quote:
ista stvr ko i sa lazerom
napravili tek tolko da su napravili


sa Lazarom je zavrseno zvanicno je promovisan na Nikincima 2009. u oklini Beograda se zavrsavqa linija za proizvodnju Lazara sa 5 razlicitih namena, i veoma brzo ce uci u operativnu ulogu.
1978 is offline  
Old 11.02.2010., 00:09   #8
Srpski borbeni robot Milica

Vojnotehnički institut u Beogradu premijerno predstavio prve srpske borbene robote

Milica opasnija od ŠvarcenegeraMilica ima samo pet meseci, a teška je preko 200 kg, sluhom nepogrešivo razlikuje različita vozila, ima oči i na leđima, vešto se kreće i nepogrešivo puca. Ovako stručnjaci Vojnotehničkog instituta (VTI) ukratko opisuju prvog srpskog „terminatora“ - borbenog robota proizvedenog u njihovim tajnim laboratorijama.

- Milica je amfibija koja na svojim gusenicama ide preko svih podloga, pliva, može da nosi naoružanu platformu, kameru, laserski daljinomer, senzore koji otkrivaju otrove, radijaciju, biološke agense. Ona automatski prenosi sve što „oseća“ u operativni centar, sama okreće cevi ka izvoru opasnosti i puca, ili čeka naređenje. Naš softver može simultano da prati više od 900 ovakvih robota na najrazličitijim dužnostima, od obezbeđenja granica, do čuvanja objekata - kaže general Danko Jovanović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije u ministartvu odbrane Srbije.

Milica ima i dva brata: APOS-a, sa lanserom protivtenkovskih raketa i DALOS-a sa teškim mitraljezom. Oni su roboti-stražari koji očima-kamerama i veštačkom inteligencijom u krugu od 360 stepeni otkrivaju, prepoznaju i uništavaju ciljeve.

General Jovanović napominje da je Milica izrađena i testirana za samo pet meseci, ali da iza borbenih robota stoji dugogodišnji rad stručnjaka VTI. Otud i njihova uverenost da će naši vojnici sve češće umesto kroz nišan gledati u monitor računara, a umesto obarača pritiskati džojstik.

VTI je srpske „terminatore“ premijerno predstavio prošle nedelje na sajmu naoružanja Partner 2009. u Beogradu, a najzainteresovaniji su bili inostrani vojni predstavnici i profesionalci koji su ih grozničavo snimali i raspitivali se o njihovim karakteristikama.
Niko od njih nije očekivao da će Srbija tako brzo ući u krug zemalja koje samostalno mogu da proizvedu sopstvene borbene robote.

- Era elektronskog rata i drastičnog smanjivanja brojnosti žive sile već je počela, a odbrambeni sistemi ubuduće će se oslanjati pre svega na robotizovane platforme. Superiornost na ratištu davaće oružane stanice koje će čim dobiju signal sa informacijom odakle opasnost preti automatski okretati cevi i lansirati projektile ka tom cilju. Zato je VTI dobio zadatak da se fokusira na robotiku - kaže general Jovanović.
Vojni roboti u praksi mogu da rade mnoštvo poslova, od izviđanja, preko izvršavanja borbenih akcija, dopremanja naoružanja, municije i hrane, pa do čišćenja terena od zaostalih mina i eksploziva.

Ipak, borbeni roboti kakva je Milica i kojima se može upravljati i pucati putem interneta sa 100 km udaljenosti, zaduženi su pre svega da elektronskim „očima“ i „ušima“ tragaju za protivnikom. Kada ga otkriju i prepoznaju oni ne samo što sami dejstvuju već zaštićenim kodiranim vezama šalju informacije drugim robotizovanim topovima i lanserima raketa, koji se i bez ljudske komande automatski postavljaju u položaj za napad. Da li će on početi najčešće odlučuje operator taster, ali već sada postoji mogućnost da roboti sami odlučuju da li će pucati, pošto pomoću softvera vrlo precizno mogu da prepoznaju protivnike.

Dok obične i infracrvene kamere robota snimaju teren, njihovi elektronski mozgovi upoređuju te slike sa onima koje su im učitane u memoriju i prepoznavanjem oblika otkrivaju precizno brojnost neprijatelja i tip oružja kojim preti. čak i kada se protivnik ne vidi, „terminatori“ mogu precizno da ga lociraju svojim istančanim sluhom - veoma komplikovanim softverom koji je razvijen na VTI.

- Nevidljivog suparnika lovimo „elektronskim ušima“ zvukometrijskih sistema: na bazi akustike ne samo da dobijamo koordinate izvora zvuka, već precizno prepoznajemo o kom tipu puške, topa, rakete je reč. Ti podaci se šalju našem sistemu koji je automatski spreman da neutrališe protivnika. U savremenim borbenim dejstvima nema mnogo vremena za premišljanje i zato veštačka inteligencija odrađuje mnogo toga sama, a čovek postaje pre svega kontrolni faktor - kaže pukovnik Mladen Pantić, direktor VTI.

Boris Subašić

http://www.nedeljnitelegraf.co.rs/pregled/78/
1979 is offline  
Old 11.02.2010., 00:14   #9
Quote:
1979 kaže: Pogledaj post
Oni su roboti-stražari koji očima-kamerama i veštačkom inteligencijom u krugu od 360 stepeni otkrivaju, prepoznaju i uništavaju ciljeve.

Nakon ovoga je svaki komentar suvišan.
__________________
Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja
Pilatus is offline  
Old 11.02.2010., 04:27   #10


Robot APOS koji je za razliku od Milice nepokretan namenjen je za zaprecavanje tenko prohodnih pravaca. Sistemom ce moci da upravlja daljinski vojnik opremljen prenosnim terminalom koji ce mu omoguciti da protiv oklopnu borbu vodi sa udaljenijeg i bezbednijeg mesta bez potrebe da pridje tenku. APOS je poput Milice modularan tako da je moguce umesto postojeceg na njega ugraditi i drugo protiv-oklopno naoruzanje.

Zadnje uređivanje 1979 : 11.02.2010. at 05:51.
1979 is offline  
Old 11.02.2010., 05:32   #11
DALOS je poput ostalih modularan tako da se u slucaju potrebe na njega umesto mitraljeza moze postaviti i drugo naoružanje poput automatskog bacaca granata. Upravljanje radom sistema se vrši putem zicne ili bezicne veze a pored toga sto se moze koristiti slicno APOS-u kao stacionarni sistem DALOS se moze postaviti i na razna vozila i koristiti kao daljinski upravljana oruzana stanica.


APOS i Milica
1979 is offline  
Old 11.02.2010., 05:47   #12


1979 is offline  
Old 11.02.2010., 08:11   #13
Oni su roboti-stražari koji očima-kamerama i veštačkom inteligencijom u krugu od 360 stepeni otkrivaju, prepoznaju i uništavaju ciljeve.

To im je i najveća i jedina praktično upotrebljiva namjena...

dobri su ti koji ga napraviše, svaka čast....
supercavitating is offline  
Old 11.02.2010., 09:27   #14
ko bi rekao da u srbiji mogu napraviti ovako nešto
kakva je praktična primjena ovog?
sad će umjesto vojnika ratovati klinci od 10ak godina sjedeći za kompom
Trotoar is offline  
Old 11.02.2010., 09:31   #15
Jel itko razmišljao o civilnoj primjeni ove platforme? Recimo vatrogasni-požarni model, manipulacija sa sumnjivim sadržajima na javnim mjestima (terorizam), detekcija opasnosti od plinova?
Vidio sam nešto slično prije 6-7 godina kod nas, uglavnom za civilne i policijske poslove...

Osim toga, postoje određene međunarodne konvencije, koje zabranjuju uporabu autonomnih oružja/oruđa....ali, tko to šljivi, pa i ameri naoružavaju Predatora..
električni_zec is offline  
Old 11.02.2010., 09:40   #16
Koje ime, "Milica", sto je sljedece, bespilotna izvidnicka letjelica "vidoviti Milan"

"očima-kamerama i veštačkom inteligencijom"......kaj su malog Kineza stavili unutra?

Zec je vec spomenuo upotrebu u civilne svrhe npr. za vatrogasne jedinice
__________________
Đuro Japaric kaže:Za Hrvatsku je bitan dan kada je u Zagrebu , osnovan Zbor narodne garde , a ne gerilski odred 1941. u organizaciji Komunističke partije !
Alte is offline  
Old 11.02.2010., 10:16   #17
ne vidim ništa smiješno osim rječnika koji me podsjeća na neka druga vremena.
elem....rec' ti meni diko koju PT raketu Hrvatska MOŽE proizvesti u nedajbože situaciji? to mi pogotovo nije smiješno...
asmodeus is offline  
Old 11.02.2010., 10:36   #18
Vrlo hrabar projekt. Zanima me kako će se razvijati, vjerojatno će trebati mnogo usavršavanja, pogotovo umjetna inteligencija.
Inače slične stvari, ali za neborbenu primjenu (razminiravanje, gašenje požara, kopanje), kod nas proizvodi Dok-ing.

Kod borbene primjere najupitnija je umjetna inteligencija, i to je veliko pitanje kako će uspjeti rješiti. U svakom slučaju zanimljivo.
__________________
_
Superjunak novog doba !
ljiga is offline  
Old 11.02.2010., 11:32   #19
Quote:
ljiga kaže: Pogledaj post
Vrlo hrabar projekt. Zanima me kako će se razvijati, vjerojatno će trebati mnogo usavršavanja, pogotovo umjetna inteligencija.
Inače slične stvari, ali za neborbenu primjenu (razminiravanje, gašenje požara, kopanje), kod nas proizvodi Dok-ing.

Kod borbene primjere najupitnija je umjetna inteligencija, i to je veliko pitanje kako će uspjeti rješiti. U svakom slučaju zanimljivo.
Tko riješi tu umjetnu inteligenciju na zadovoljavajući način, ima svjetski vrijedan proizvod...
Samo to nije raspoznavanje je li vozilo ili kuća, veće je pitanje raspoznavanja naš-njihov kod autonomnog rada, bilo protuoklopnog, bilo ove inačice s mitraljezom. A to opet znači da će svi na bojištu, pa i svaki pojedini pješak, morati imati nekakav transponder, ili kako se već zovu uređaji na avionima za raspoznavanje. Ili će jadnostavno biti meta sve što se kreće, pa će svaka strana slati robotiće, da se mlate umjesto njih.
Eto superhumanog rješenja ratnih sukoba: tko se zakači, pošalje na natjecanje reprezentaciju svojih robotića, prvak dobije pehar, i lovu sa kladionice
električni_zec is offline  
Old 11.02.2010., 12:02   #20
Samo bez prepucavanja Srbija vs Hrvatska.Sto se tice raketa, APOS je trenutno opremljen raketnim sistemom Stršljen koji se moze postaviti i na Milicu. Stršljen koristi raketu kalibra 120 mm koja je u stanju da probije preko 800 mm oklopa.
1979 is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:36.