Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Državna matura
Korisničko ime
Lozinka

Državna matura Matura-tortura

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.05.2010., 23:57   #1961
very_confused1
MRF

very_confused1 Avatar

Registracija: Jun 2009.
Quote:
cloudy kaže: Pogledaj post
znam,za tebe sam si baš i mislila kad sam pisala jer sam zapamtila,al ono,kažem,ja sam svjesno 2 i pol tjedna učila biologiju,a ovo stvarno prilično malo,al ja osobno mislim da mi naravno moramo radit puno doma i učit,al ipak ne ovako da apsolutno sve zapravo moramo sami i ja u razredu imam curu koja se stvarno trudila jer želi na medicinu,učila je sve predmete jako dugo,al jednostavno nije sve sama mogla shvatit i imala je samo 65%..
a jbg. dok god nam je obrazovanje na nivou na kojem je sad, državne mature će raditi još veću razliku među školama sa kvalitetnim profesorima i onima koji su potpuno fulali profesiju. i problem nije samo u srednjoj školi nego i u osnovnoj. kad ti fiziku predaje profesor zemljopisa ne možeš očekivati da ćeš kad dođeš u srednju rasturat i biti prvi u državi i slično. treba iz korijena promijeniti sustav, ali definitivno ne na ovaj način koji je sad gospon ministar zamislio. samo će još više zatupiti generacije koje dolaze pa će na nižim razinama iz matematike najteži zadaci biti oni u kojima treba pomnožiti dva dvnoznamenkasta broja.
Old 15.05.2010., 00:00   #1962
cloudy
Registrirani korisnik

cloudy Avatar

Registracija: Apr 2009.
Quote:
very_confused1 kaže: Pogledaj post
a jbg. dok god nam je obrazovanje na nivou na kojem je sad, državne mature će raditi još veću razliku među školama sa kvalitetnim profesorima i onima koji su potpuno fulali profesiju. i problem nije samo u srednjoj školi nego i u osnovnoj. kad ti fiziku predaje profesor zemljopisa ne možeš očekivati da ćeš kad dođeš u srednju rasturat i biti prvi u državi i slično. treba iz korijena promijeniti sustav, ali definitivno ne na ovaj način koji je sad gospon ministar zamislio. samo će još više zatupiti generacije koje dolaze pa će na nižim razinama iz matematike najteži zadaci biti oni u kojima treba pomnožiti dva dvnoznamenkasta broja.
pa istina,ja nisam imala baš nikakvu podlogu jer smo u osnovnoj u te glupe 2 godine promijenili 5 profesora i od toga svega valjala je jedna koju smo imali čak 2 tjedna..
cloudy is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 00:11   #1963
Fatalni_cevap
cevapdjia

Fatalni_cevap Avatar

Registracija: Jan 2008.
neznam zasto usporedjujete ocjene kada neznam nijedan fax koji gleda ocjene iz ispita drzavne mature. tako da ne treba ni tolika rasprava o ocjenama jer su nebitne!
kome je stalo taj se pripremo bar malo da moze napisat za 4, kome nije ima 2 ili 3, ko zna zna i ima 5 hah, ovi sto imaju 1 su vjerujem mentoli ali sta ces.
Fatalni_cevap is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 00:20   #1964
somebody_else
I´m not

somebody_else Avatar

Registracija: Oct 2009.
jel zna neko kolko je posto trebalo za 4?
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 15.05.2010., 00:20   #1965
Bedak_na_Ex
Registrirana budala

Bedak_na_Ex Avatar

Registracija: Jun 2007.
Quote:
JINGIZU kaže: Pogledaj post
Objektivno gledajući test je bilo lagan za svakoga tko sluša na satu i redovito radi, i tko si je ponovio gradivo prije testa. Ako ti počneš učiti dan prije normalno da ćeš pasti!
ma loool,ucili smo to dan prije,inace na satu skoro nis ne radimo,a o redovitom radu da ne govorim,pa za test je samo trebalo citat formule i znat koje slovo kaj znaci...
Old 15.05.2010., 01:31   #1966
Kix333
Registrirani korisnik

Kix333 Avatar

Registracija: Aug 2009.
Quote:
da..i još ce im dat kalkulatore i formule, i tablice množenja...
btw.nije da ovime želim vrijeđat ljude koji idu na nižu, ja pokušavam rec da su ljudi koji su sastavljali test, i čija je ideja uopće sve to, fulali stvar. antitalenti za život, šta se može
Quote:
somebody_else kaže: Pogledaj post
jel zna neko kolko je posto trebalo za 4?
http://www.ncvvo.hr/drzavnamatura/web/public/dm2010 evo imas za svaki predmet
Quote:
Bedak_na_Ex kaže: Pogledaj post
ma loool,ucili smo to dan prije,inace na satu skoro nis ne radimo,a o redovitom radu da ne govorim,pa za test je samo trebalo citat formule i znat koje slovo kaj znaci...
istinu zboriš sram me uopće rec ovo, ali, prošle godine sam znao na prijemnom riješit 4 zadatka iz fizike, doduše, fiziku pogledao nisam uopće za prijemni, jer sam budala samo matematiku radio pošto nisam pa..uopće pazio na mat prva 3 razreda i nisam ništa znao...
a ove godine, mislim da sam čak i previše učio za težinu ovoga ispita :S
opet..problem je najviše u nama i profesorima, mi smo prenesavjesni i prelijeni uhvatit se posla jer to treba, nego nas treba bičem tjerat i onda šit od svega, a usudim se rec da bar 60% profesora tak jako lijepo boli kifla za to hoće ljudi naučit to i radit, nego oni objasne kaj moraju (ako), ispune satnicu, tko hoće znat, mora se sam potrudit. mah..mentalitet nam je u biiip
ofc čast iznimkama
Old 15.05.2010., 01:50   #1967
Metlina
I hate love

Metlina Avatar

Pošalji poruku preko MSN korisniku Metlina
Kako se zaliti na rezultat
jel itko zna
???
Metlina is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 01:55   #1968
StrangeQuark
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2010.
imash obrasce za zalbu, na postani student ti je objasnjena procedura, scrolaj malo dolje naslovnicu, vidjet ces

za tocnan odgovor za aps. pogresku su mi uzeli 2 boda.
samo me josh zanima koji je tocan odgovor kod priomjene volumena plina, 27 zadatak... ja sam dobila 0.01 i dali su mi samo jedan bod -.-'...
StrangeQuark is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 01:56   #1969
Metlina
I hate love

Metlina Avatar

Pošalji poruku preko MSN korisniku Metlina
imas rjesenja na nccvo svi ispiti drzavne mature
skines fiziku i zadnje kljucic otvori
meni su na zadnjem zadatku skinuli jedan bod a tocan je
imat cu na kraju 85% a to je super s obzirom koliko sam malo vjezba
Metlina is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 02:52   #1970
Bedak_na_Ex
Registrirana budala

Bedak_na_Ex Avatar

Registracija: Jun 2007.
Quote:
StrangeQuark kaže: Pogledaj post
imash obrasce za zalbu, na postani student ti je objasnjena procedura, scrolaj malo dolje naslovnicu, vidjet ces

za tocnan odgovor za aps. pogresku su mi uzeli 2 boda.
samo me josh zanima koji je tocan odgovor kod priomjene volumena plina, 27 zadatak... ja sam dobila 0.01 i dali su mi samo jedan bod -.-'...
10 na -2,ja sam normalno dobio 2 boda....ionak je to isti k...c
Old 15.05.2010., 04:44   #1971
Groinx
Zaštićeni svjedok

Groinx Avatar

Registracija: Mar 2008.
Fizika 55,00 80,00 68,75 Vrlo dobar (4) 2046 9395 78,23
Old 15.05.2010., 10:20   #1972
robinho05
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2010.
Quote:
Elektron kaže: Pogledaj post
Meni je 70% centil. Morat ću sad matišu rasturit za tu građevinu u Zagrebu. Tko sve tu ide na građevinu?
ja cu al ne u zagreb vec u osijek

jel ima ko jos tu za građevinu u osijek
robinho05 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 10:46   #1973
robinho05
Registrirani korisnik

Quote:
just__me kaže: Pogledaj post
To ti je komplicirano za objasniti, ali pokusat cu. Oni pragove ne odreduju prema tome kako je test napisan, nego prije nego sto krenu ispravljati testove skupine profesora odrede koliki broj ucenika bi taj zadatak mogao rijesiti za dva. Onda to jos usporede s nekih 100-tinjak nasumicno odabranih testova i sastave ljestvice. Objasnjavao nam je to jedan nas prof, koji je u takvoj komisiji bio. To se zove nesto kao vanjsko vrednovanje ili tako nesto.
Znaci stvar je u tezini testa, a ne tome kako su ljudi napisali.
sumnjam da je tako jer ovo sto sam podebljo je previse subjektivno, pa tako npr. radna skupina iz fizike moze "odredit" puno nepovoljnije od npr. informatike

ako usporedimo ta dva predmeta na fizici prag 88%, i sa 5 polozilo 6%
na informatici prag 80%, i sa 5 polozilo 10%

da su stavili taj prag za fiziku isto bi bilo oko 10% petica

mislim da nema teorije da se tako određuje jer je to presubjektivno

uzmi da su npr. oni informatiku procjenili jos nize jel bi bilo realno da 20% ljudi informatiku dobije 5, zbog necije prcjene

po meni je najpostenije rec toliko posto najbolje napisanih 5, toliko za 4...., jer mislim da se tezina odreduje po rezultatima

pa npr ak je neki test bio prelagan moze bit 95% za 5, jer se npr popuni kvota od 10%
a ak je nest bilo tesko moze bit i 70% za pet, ak je ljudima koji su pisali to bilo tesko

al mislim da ovo sto su ove godine napravili stvarno nisu realni pragovi
robinho05 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 10:58   #1974
robinho05
Registrirani korisnik

Quote:
a gle ja mislim da ima profesora koji bi i objasnili, al nemogu dovest red u razred, mislim da je takvih najvise

po mom misljenju sad bi mogo predavat bez problema u skoli, srusis kojeg koji nista neradi za primjer drugima, ljudi te ozbiljno shvate, boje se radit pizdarije, i onda doazis na sat kod kuce proucis lekciju, na satu im ispripovjedas najbitnije i das im da si zapisu, rjesite koji zadatak, i kazes im ta i ta zbirka ko se jos dodatno zeli trenirat nek radi po njoj...

to je to mislim da bi takav razred "u kojem bi ja predavo" imo jako dobre rezultate pogotovo kad bi to jos bila gimnazija gdje ima vise pametnih ljudi u jednom razredu, a ne jedan ili nijedan

samo zelim rec da profesori uopce nemoraju bit pretjerano strucni samo moraju sami kuzit to sto predaju, i nedat se zajebavat
robinho05 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 11:07   #1975
robinho05
Registrirani korisnik

Quote:
mppet kaže: Pogledaj post
Pa kako je dobro napisan kad je 24% palo a 40% 2 i kako to može zdravom razumu biti dobro.

Nacrtajte životopisni grafikon uspjeha na fizici i dajte u medije. Slika i prilika zemlje znanja.
neznam jeste vi losi matematicari il sam ja

al da ovo nikom nije upalo u oko

kaze covijek 24% palo, zaokruzimo na 25 to bi znaclo da nas je pisalo oko 4 830

to je prvo sto mi je upalo u oko i onda odem pogledat i vidim da je ustvari palo 12,8%

neznam jel se jos niste poceli pripremat za matku il je to onaj vecerni umor kad nevidis ni ono sto znas
robinho05 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 11:28   #1976
just__me
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2007.
Quote:
robinho05 kaže: Pogledaj post
sumnjam da je tako jer ovo sto sam podebljo je previse subjektivno, pa tako npr. radna skupina iz fizike moze "odredit" puno nepovoljnije od npr. informatike

ako usporedimo ta dva predmeta na fizici prag 88%, i sa 5 polozilo 6%
na informatici prag 80%, i sa 5 polozilo 10%
Moze se to tebi ciniti subjektivno, ali to je tako. To su ponajbolji profesori iz tih predmeta i oni mogu objektivno odrediti tezinu nekog zadatka.
Ne razumijem zasto se stalno usporeduju razliciti predmeti? Tezine testova su razlicite. Fizika je bila smjesno lagana i uopce me ne cudi sto su pragovi ovako visoki.
Uostalom, to sto se toliko razlikuju pragovi od predmeta do predmeta ti i pokazuje da se radi o vanjskom vrednovanju, posebnom za svaki predmet.
just__me is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 11:31   #1977
Tenacity
Doomsday Optimist

Tenacity Avatar

Registracija: Aug 2009.
Pragovi se određuju pomoću Gausove krivulje.

http://mathsforeurope.digibel.be/images/Gausscurve1.gif
Tenacity is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 11:36   #1978
robinho05
Registrirani korisnik

Quote:
just__me kaže: Pogledaj post
Moze se to tebi ciniti subjektivno, ali to je tako. To su ponajbolji profesori iz tih predmeta i oni mogu objektivno odrediti tezinu nekog zadatka.
Ne razumijem zasto se stalno usporeduju razliciti predmeti? Tezine testova su razlicite. Fizika je bila smjesno lagana i uopce me ne cudi sto su pragovi ovako visoki.
Uostalom, to sto se toliko razlikuju pragovi od predmeta do predmeta ti i pokazuje da se radi o vanjskom vrednovanju, posebnom za svaki predmet.
mozda malo umisljeno...

al nije fizika bila toliko laksa od drugih predmeta, al svi najpametniji ljudi idu na tehnicke faksove, pmf i slicno, pa je za ocekivat da ce fizika bit super napisana, jer svima koji su pametni treba dosta malo da svaladaju gradivo u odnosu na druge koji se pripremaju strebanjem
robinho05 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 11:37   #1979
mppet
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2007.
Quote:
neznam jeste vi losi matematicari il sam ja

al da ovo nikom nije upalo u oko

kaze covijek 24% palo, zaokruzimo na 25 to bi znaclo da nas je pisalo oko 4 830

to je prvo sto mi je upalo u oko i onda odem pogledat i vidim da je ustvari palo 12,8%

neznam jel se jos niste poceli pripremat za matku il je to onaj vecerni umor kad nevidis ni ono sto znas
ne znam, možda mi je skliznula lijeva kontaktna leca..možda je možda nije.
a nije ni bitno...svjedno kiša pada..
mppet is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2010., 11:56   #1980
just__me
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2007.
Quote:
mozda malo umisljeno...

al nije fizika bila toliko laksa od drugih predmeta, al svi najpametniji ljudi idu na tehnicke faksove, pmf i slicno, pa je za ocekivat da ce fizika bit super napisana, jer svima koji su pametni treba dosta malo da svaladaju gradivo u odnosu na druge koji se pripremaju strebanjem
Nemoj me krivo shvatiti, nije to stvar toga da je meni bilo prelagano, nego objektivno najtezi zadaci su bili gdje si trebao kombinirati 2 formule. Nikakvog mozganja, nista posebno. Zato kazem da je bilo prelagano. Nisam htjela ispasti umisljena.
just__me is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja