Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Audio i video tehnika

Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.04.2010., 10:11   #1
Kako skinuti film i pripremiti ga za gledanje na kućnom Dvd playeru

Kako skinuti film i pripremiti ga za gledanje na kućnom Dvd playeruNavedeni programi su besplatni osim programa Nero. Napominjem da nisu jedini i najbolji koji to rade ali većina se služi njima i stvar je osobnog izbora.

Informacije su vrlo sažete i cilj im je da imate osnovnog pojma kako i sa čime se može što napraviti.


Svatko poželi nekad skinuti neki film ili seriju sa interneta i pogledati si na kućnom Dvd-u ili računalu. Filmovi ili serije koje skidamo imaju podatke koji se kodiraju ( sažimaju ) da imamo manju količinu podataka za prijenos.

Codec

Imamo dvije vrste sažimanja podataka

- sažimanje bez gubitaka (losless) – služi nam za pohranu osobnih snimaka ( velike datoteke, kvalitetna slika i zvuk )

- sažimanje s gubicima (lossy) - zove se i kodiranje ( manje datoteke koje se mogu lakše prenašati ali kvaliteta slike i zvuka je manja ) da bi gledali takvu datoteku potrebno ju je dekodirati i pretvoriti nule u jedinice u analogni signal da bi naše oko dobilo sliku a uho ton.

Problem nastaje kad poželimo skinuti materijal gledati na kućnom Dvd-u koji ne podržava mnoge od prisutnih formata. Da bi odmah bili sigurni moramo prilikom skidanja gledati da to bude AVI ( Audio Video Interleave ) enkodiran DivX ili Xvid codecom. U grubo, AVI sadrži audio i video koji je podijeljen u blokove koje identificira FourCC. Audio ili video može biti i kodiran (što znači da više ne postoji svaka slika za sebe ) a da bi bio vidljiv mora biti enkodiran nekim codecom. Većina današnjih Dvd playera ima ugrađen DivX – Xvid codec.

Što se tiče gledanja na računalu tu više manje nema problema jer ako se nešto i ne vidi možemo natjerati taj video da proradi tako da instaliramo odgovarajući Codec. Ako ga nemamo i ne znamo koji nam treba najlakše rješenje je downloadati neki paket gdje ima većina uobičajenih codeca, npr. K-Lite Codec Pack Full, Standard ili Basic. U basicu su samo osnovni, standard – najčešći a u full gotovo svi.

Besplatno se može skinuti na : http://www.free-codecs.com/download/...codec_pack.htm

Saznati kojim je Codecom kodiran video možemo sa programom – Media info - http://mediainfo.sourceforge.net/hr

Player umjesto codeca

Ako se ne žalite gnjaviti instaliranjima Codeca imate mogućnost da instalirate jedan od ovih playera koji otvaraju gotovo sve moguće formate.

M player - http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html

SMP - http://warnetcyber.blogspot.com/2010...-download.html

VLC - http://www.videolan.org/

GOM - http://www.gomlab.com/eng/GMP_download.html


Gdje skinuti filmove i serije

Filmove možemo potražiti pomoću Googlea ili pogledati na nekim od ovih vrlo dobrih stranica:

Filmovi - http://oneclickmoviez.com/

Serije - http://oneclickseriez.com/

Ako znamo što tražimo - http://www.filestube.com/ tu se desno nalazi i tip datoteka koje želimo naći pa u ovom slučaju odaberemo AVI.


Kako spojiti video ako je u više dijelova.

Ako su RAR ili ZIP datoteke možemo ih spojiti sa AllZip programom - http://www.altools.com/Downloads.aspx

Ako su na kraju datoteke oznake 001,002,,, vrlo često se desi da ih se automatski očita kao RAR datoteke pa RAR javlja grešku u tom slučaju probati sa sa HJ split - http://www.freebyte.com/hjsplit/

Ponekad se desi da je preko originalnog zvuka snimljen zvuk sa drugim jezikom. Ponekad možemo taj drugi audio maknuti brzo i jednostavno sa programom AVI trimer

http://www.solveigmm.com/?Downloads


Kako naći, staviti i obraditi titl.

Gdje potražiti;

Za filmove - http://titlovi.com/

Za serije - http://www.prijevodi-online.org/index.php?izbor=serije

Važno:

Ime titla mora biti isto kao ime videa ( za PC i neke DVD playere).

Titl mora imati isti FPS kao film.

Titl koji ima nastavak SRT je preporuka za kućni DVD player.Bitno je da pogledamo originalni naziv datotetke npr. SerijaS01E16.HDTV.XviD-LOL, koji nam govori da je to serija (ime) S01 – sezona 1, E16 – 16 epizoda i što je jako bitno za stavljanje pravog titla XviD-LOL što je ime osobe koja je kodirala sirovi film znači da moramo tražiti titl - titlS01E16.HDTV.XviD-LOL.

Također treba obratiti pažnju na FPS "Frames per second" a znači koliko sličica u sekundi prikazuje video npr. 25 ili 30 što nažalost kod većine titlova nije iskazano pa se dešava vremenski pomak u tilovima koji možemo riješiti programom koji se zove Subtitle Workshop a nalazi se na - http://www.urusoft.net/downloads.php?lang=1

Preporuka je da title ima nastavak srt za gledanje u kućnom Dvd-u a na kompu je svejedno.

Ako nam je dostupan samo sub titl možemo ga prebaciti u srt raznim programima ali jedan vrlo mali i precizni je Subtitle Tool - http://www.tomzavodny.cz/program/index_en.php u njemu otvorimo titl i uputimo a da odredi frame rate iz video datoteke i onda to pohranimo kao srt.

Prebaciti Srpski titl u Hrvatski

Program neće prevesti smisao nego belo u bijelo i sl. Rječnik je moguće manualno mijenjati tako da se može prilagoditi i za promenu HR u SR.

B3S SubTranslator - http://blue3systems.wordpress.com/ ali prije treba instalirati microsoft framenetwork 2 - http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en.

Automatsko traženje titlova

Moguće je pomoću – Sublight programa - http://www.sublight.si/GetSublight.aspx ali prije treba instalirati microsoft framenetwork 2 - http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en.

Popravak videa

ponekad je pokvaren Avi index pa prilikom gledanja nije moguće prematati film tu grešku moguće je popraviti ( ali ne uvijek ) sa DivFix++ - http://divfixpp.sourceforge.net/download.php

Baza filmova

Za sređivanje kolekcije filmova i serija - Personal Video Database - http://www.videodb.info/forum_en/

Konvertiranje jednog video formata u drugi

Ako poželite filmić prebaciti na mobitel ili video sa U tuba osposobiti za gledanje u DVD-u ili što Vam već padne na pamet – Format Factory - http://www.formatoz.com/index.html

Snimanje na DVD medij.

Više manje se koristi NERO ali procedura je gotovo ista na bilo kojem programu za prženje.

Ono što ljude zbuni je to da žele gledati film u kućnom DvD playeru pa to automatski povežu sa snimanjem DvD-a. Ako naš DvD podržava DivX formate onda filmove snimamo na DvD medij kao i svaku drugu normalnu datoteku ( znači ne DvD ili VCD ) kao DATA. Prosječan film u DivX formatu ima oko 700 Mb a serija 350 Mb. Znači da će nam na DvD stati 5- 6 filmova ili 12 epizoda neke serije koje ćemo snimiti kao Data na DvD te ćemo u kućnom DvD playeru na izborniku dobiti ponuđeno što da gledamo.

Jako je VAŽNO da prilikom snimanja filmova i serija snimamo najmanjom mogućom brzinom obično je to 4X ili 6x. Snimanje pri mannjim brzinama će nam omogućiti bolje ućitavanje i izbjeći ćemo trzanje i zamrzavanje filma usred gledanja.
__________________
kuhača i kompjutor
Dominika is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2010., 21:00   #2
Bilo bi lijepo kada bi moderatori uveli "Top temu - Tutorials", sa ovakvim postovima.
Uštedilo bi se na odgovaranju mnogih dupliranih pitanja.
Možda jedino da moderatori prilagode naslov teme, jer ovaj naslov ne odgovara baš postu.
__________________
Beaker's Ballad
Dadichi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2010., 21:47   #3
Posebna tema Tutorials postoji na ITHelp service, neka se tamo ovo i prebaci.
__________________
Preporucam se, sa stovanjem!
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.04.2010., 18:39   #4
Bravo za tutorijal.

A sad imam jedno pitanje: Kojim free programom osim Easy Video Splitter (ne odrađuje posao dobro ) *.avi datoteku koja je veća od 2GB podijeliti na dva jednaka dijela manja od 2GB, da bi se poslije preko Nera mogla zapržiti kao ISO datoteka na DVD pa da to onda izgleda kao prvi i drugi dio filma?
__________________
Od viška glava ne boli... osim ako nisu u pitanju batine.
ile.ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2010., 07:33   #5
super, ali par primjedbi:

1. samo za gledanje filmova ne treba codec nego VFW i DirectShow filteri. baza svakog od K-lite paketa je zapravo ffdshow, i za 95% korisnika on je dovoljan za gledanje, dok je ostatak nepotrebna nakupina smeća. dakle, samo skinuti FFdshow i to je to.

2. u playerima fali KMPlayer koji je vrlo kvalitetan i u biti sam po sebi dovoljan za gledanje svega toga. ffdshow više treba ostatku sistema nego njemu.

3. sličan tutorijal već postoji - u Tutorialsima. vidi potpis
__________________
People. What a bunch of bastards.
Thurgood is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2010., 13:04   #6
[QUOTE=ile.ri;

A sad imam jedno pitanje: Kojim free programom osim Easy Video Splitter (ne odrađuje posao dobro ) *.avi datoteku koja je veća od 2GB podijeliti na dva jednaka dijela manja od 2GB, da bi se poslije preko Nera mogla zapržiti kao ISO datoteka na DVD pa da to onda izgleda kao prvi i drugi dio filma?[/QUOTE]

Datoteke veče od 2 Gb ne mogu se direktnom metodom pržiti na disk zbog limitiranosti formata.
Bilo kojim ISO programom napravimo ISO image i onda u Neri u izborniku nađemo Burn ISO Image i bez problema to ispržimo.
Mislim da je to za film puno ljepše rješenje nego da ga režeš na 2 dijela a vjerovatno i brži postupak.

Lijep pozdrav
__________________
kuhača i kompjutor
Dominika is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2010., 13:08   #7
Quote:
Thurgood kaže: Pogledaj post
super, ali par primjedbi:

1. samo za gledanje filmova ne treba codec nego VFW i DirectShow filteri. baza svakog od K-lite paketa je zapravo ffdshow, i za 95% korisnika on je dovoljan za gledanje, dok je ostatak nepotrebna nakupina smeća. dakle, samo skinuti FFdshow i to je to.
Napisala sam na početku.
"Informacije su vrlo sažete i cilj im je da imate osnovnog pojma kako i sa čime se može što napraviti"

A vjeruj mi netko tko je kupio računalo neće moći natjerati da mu svaki video radi sa FFdshow a neke formate neće pokrenuti ni prosjećni korisnici a oni koji to mogu njima ovaj post nije ništa novo niti otkrio.

lp
__________________
kuhača i kompjutor
Dominika is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2010., 13:10   #8
ja sam napravio tutorial za skidanje s torrenta i stavljanje i trazenje titla i tak to... tutorial nije napravan profesionalno nego na brzinu za jednu osobu, ali sadrzi sve slike i mislim da je vrlo detaljan i da svatko tko ga cita od pocetka do kraja moze bez problema skuzit od prve
pa ako netko zelis evo rs link..http://rapidshare.com/files/37575633...lmova.doc.html

p.s. rs account nemam tkao da upload nece biti bas dugotrajan
__________________
Buci buci za Giant me povuci!
Rebbit is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2010., 13:50   #9
Pohvale na trudu.

Ono sto mi nije jasno je otkad je na ovom forumu dozvoljeno poticanje kradje autorskog materijala.
omen4k is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2010., 08:23   #10
otkad se moderatori više ne pojavljuju.... defintivno bi trebalo ukloniti pasus Gdje skinuti filmove i serije, ostalo više-manje...
MytByte is online now  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2010., 17:26   #11
Gdje skinuti filmove i serije - linkovi koji upućuju na to su legalni i nisu zabranjeni.
A sad je pitanje što će tko skinuti s njih materijale koji su slobodni i dozvoljeni ili one druge vrste.
__________________
kuhača i kompjutor
Dominika is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2010., 17:52   #12
Linkovi su legalni jer rade po sili vjerojatnosti da ruka zakona nije tako duga pa im još nije (a mnogima niti tehnički može) zakucat na vrata...sadržaj na čije skidanje upućuju nije legalan...nisi stavila linkove na download servise poput Rapida i sl. nego direktno na piratski site, dakle gdje se apriori nelagalno nude linkovi na copyrightirani sadržaj kao osnova sitea...

još se zovu moviez, seriez...

Zadnje uređivanje DeeJay Dee : 16.10.2013. at 01:06. Reason: Q
MytByte is online now  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2013., 13:18   #13
iman video u vlc formatu kako da ga sprzin na cd pomocu cdburnerxp???pomoc!!!
domagoj12345 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2013., 01:07   #14
probaj na IT-u
DeeJay Dee is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 22:10.