Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa
Korisničko ime
Lozinka

Alternativa Noetički pristup stvarnosti. Podforumi: Astrologija, Na rubu znanosti, Magija i mistika, Alternativno liječenje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.05.2010., 12:47   #101
mandragora
Suzdržani korisnik

mandragora Avatar

Registracija: Nov 2005.
Quote:
denman kaže: Pogledaj post
Deca -a da pročitate neku knjigicu pa da bar ne mantrate da su piramidu gradili robovi i da to itko tvrdi. Ili da piramidu ni danas ne možemo sagraditi
pa kad sam ja išla u školu u udžbenicima je pisalo da su piramide gradili robovi - čak su bili i crteži.
A da se piramide ne mogu sagraditi danas poznatim načinima - bilo je par dokumentaraca. U jednom od njih je čak izvedena simulacija gradnje prema postojećim pretpostavkama, pričemu se pojavilo dosta pitanja na koja nije bilo odgovora.
Odgovori s citatom
Old 13.05.2010., 13:01   #102
denman
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2008.
Quote:
mandragora kaže: Pogledaj post
pa kad sam ja išla u školu u udžbenicima je pisalo da su piramide gradili robovi - čak su bili i crteži.
A da se piramide ne mogu sagraditi danas poznatim načinima - bilo je par dokumentaraca. U jednom od njih je čak izvedena simulacija gradnje prema postojećim pretpostavkama, pričemu se pojavilo dosta pitanja na koja nije bilo odgovora.
Ne znam kada si išla u školu, ali u našim udžbenicima ionako zna svašta pisati, a profesori imaju običaj predavati apsolutno istu materiju čitav radni vijek - kao da znanost uopće ne ide naprijed (u ovom slučaju povijest).

Uglavnom - piramide nisu gradili robovi, već slobodni radnici i obrtnici (u najvećoj mjeri) -i to se s prilično velikom sigurnošću može tvrditi danas.

Za dokumentarac ti vjerujem, ali vjeruj mi da se danas grade građevine puno kompliciranije od piramida. Uostalom -da se baš ozbiljno krene u gradnju jedne (a neće jer je to suludo i preskupo) -neke stvari bi se (kao i inače) uvidjele putem, tj. pri samom radu te bi se radnje prilagodile situaciji. U Egiptu je postojala dugogodišnja tradicija građenje, nisu piramide iznikle od niodkud i odjednom (kao što neki tvrde). Postoji prilično jasna evolucija građenja od Zoserove prema piramidama 4. dinastije, a povezana je i s gospodarskim, vjerskim i drugim stanjima u državi. Isto kao "nazadovanje" nakon toga (iako to nije nazadovanje jer su se i poslije gradile vrlo impozantne građevine, a piramide jednostavno nisu više bile u fokusu iz raznih razloga) nije iz razloga pokušaja imitacije..
Argument s obeliskom i prijevozom u Rim je prilično dobar, a nitko ga ne objašnjava iako je tehnologija slična.
denman is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2010., 14:12   #103
Legion
Sensory Overload

Legion Avatar

Registracija: Dec 2002.
Normalno da ga nitko ne objašnjava jer to direktno ruši razne sulude teorije... ako su mogli prevesti obelisk u rim (a mogli su) onda su mogli i izgraditi piramidu... "oni sami" a ne "neki drugi" u tom i je caka...
Odgovori s citatom
Old 13.05.2010., 14:45   #104
levelheaded
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Stari Grci su sve rekli u imenu kojim su nazvali monumentalne građevine iz današnjeg Egipta - poveznicom dvije riječi: PYRE AMID

A to značenje monumentalnih građevina koje su prastare civilizacije gradile za buduće je jednostavno i dio odgovora zašto.

PYRE AMID - Vatra u sredini, Središnja vatra. U "prijevodu" - Energetska polja "upregnuta" u središnjem dijelu.
levelheaded is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 13.05.2010., 15:03   #105
zlatna ribica

zlatna ribica Avatar

Registracija: Mar 2006.
Quote:
daz kaže: Pogledaj post
Ne. Opet krivo čitaš.

Ono što pokušavam već nekoliko dana reći je da izgradnja piramida nije neki bauk, i da na piramidama ne treba graditi teoriju o starim tehnološki naprednim civilizacijama koje su ih kakti izgradile...

I ja mislim da nismo prvi inteligentni oblik života na zemlji. Ali, to je više "gut feeling". Nedostaje nam dokaza u obliku artefakata. Teško mi je zamisliti da je baš sve nestalo - zgrade, predmeti, druge umjetne tvorevine. Mitovi i legende su nešto, ali to je previše apstraktno.
Pa nije sve nestalo... imamo piramide, pa Sfinga... ona je još starija od piramida... Osobno ne vjerujem da su Egipćani izgradili piramide, mislim da ih je izgradila neka druga, starija civilizacija... možda Atlantiđani kad su se nakon kataklizme raselili po svijetu... zato i imamo piramide i u Africi i Aziji i Americi... ne kažem da je to sto posto istina, ali to je moje mišljenje... Ne znam znate li da i u Kini ima puno piramida... i to više nego u Egiptu...

Piramide nisu bile grobnice faraona, to je glupost na kvadrat... nikad nijedan faraonski sarkofag nije pronađen u nijednoj piramidi... sklonija sam teoriji kako su one bile generatori energije...
Old 13.05.2010., 15:41   #106
daz
Charlie dont surf!

daz Avatar

Zanimljiv intervju...

http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid...re/howold.html
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2010., 16:16   #107
denman
Registrirani korisnik

Quote:
Kaj nisi čuo da je Hawas u "igri" i da obmanjuje sve (osim one otvorenog uma koji se nalaze na ovom forumu i njima slične)
denman is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2010., 16:26   #108
levelheaded
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Normalno je da se Egipćan, u ovom slučaju poznati mainstream arheolog dr. Hawass oslanja na metodu koja je uvriježena i jedina dostupna do sada. A to mu jasno imponuje. Njegovi ne daljnji preci sagradiše ta čuda. No, ima jedan problem - carbon 14. Pa evo što se o tome kaže, isto na engleskom;

Perhaps the best description of the problem in attempting to use the Carbon-14 dating method is to be found in the words of Dr. Robert Lee. In 1981, he wrote an article for the Anthropological Journal of Canada, in which stated:

"The troubles of the radiocarbon dating method are undeniably deep and serious. Despite 35 years of technological refinement and better understanding, the underlying assumptions have been strongly challenged, and warnings are out that radiocarbon may soon find itself in a crisis situation. Continuing use of the method depends on a fix-it-as-we-go approach, allowing for contamination here, fractionation there, and calibration whenever possible. It should be no surprise then, that fully half of the dates are rejected. The wonder is, surely, that the remaining half has come to be accepted…. No matter how useful it is, though, the radiocarbon method is still not capable of yielding accurate and reliable results. There are gross discrepancies, the chronology is uneven and relative, and the accepted dates are actually the selected dates.”
levelheaded is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 01:01   #109
mandragora
Suzdržani korisnik

mandragora Avatar

Quote:
denman kaže: Pogledaj post

Za dokumentarac ti vjerujem, ali vjeruj mi da se danas grade građevine puno kompliciranije od piramida. Uostalom -da se baš ozbiljno krene u gradnju jedne (a neće jer je to suludo i preskupo) -neke stvari bi se (kao i inače) uvidjele putem, tj. pri samom radu te bi se radnje prilagodile situaciji. U Egiptu je postojala dugogodišnja tradicija građenje, nisu piramide iznikle od niodkud i odjednom (kao što neki tvrde). Postoji prilično jasna evolucija građenja od Zoserove prema piramidama 4. dinastije, a povezana je i s gospodarskim, vjerskim i drugim stanjima u državi.
od svega što sam vidjela jedan mi je argument ostalo u sjećanju kao dosta bitan - a ticalo se ne toliko tehničkih mogućnosti već vremenskog trajanja izgradnje.
Konkretno se pitanje odnosilo na Keopsovu piramidu - ako je pretpostavka da su piramide slžile kao grobnice (u što ja osobno sumnjam) - to znači da su morale biti izgrađene za života faraona. Uz pretpostavljeni način gradnje, malo je vjerojatno da je (Keopsova) piramida mogla biti izgrađena u nekih cca 20-ak godina njegove vladavine.
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 08:41   #110
daz
Charlie dont surf!

daz Avatar

Quote:
od svega što sam vidjela jedan mi je argument ostalo u sjećanju kao dosta bitan - a ticalo se ne toliko tehničkih mogućnosti već vremenskog trajanja izgradnje.
Konkretno se pitanje odnosilo na Keopsovu piramidu - ako je pretpostavka da su piramide slžile kao grobnice (u što ja osobno sumnjam) - to znači da su morale biti izgrađene za života faraona. Uz pretpostavljeni način gradnje, malo je vjerojatno da je (Keopsova) piramida mogla biti izgrađena u nekih cca 20-ak godina njegove vladavine.
To definitivno. 20 godina je možda čak i premalo... Danas ti za nešto kompleksniju građevinu slične visine treba i do 3 godine, a količina materijala u piramidama je neusporedivo veća.

Zadnje uređivanje daz : 14.05.2010. at 08:48.
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 08:52   #111
daz
Charlie dont surf!

daz Avatar

Ono što je meni interesantna teorija je da tragovi erozije prije svega na sfingi, nisu karakteristični za vjetar i prijesak, već za vodu.

Navodno su na vanjskim slojevima pronađeni i ostaci školjaka. Trebalo bi vidjeti da li su one fosilizirane u materijalu korištenom za gradnju ili su se nalijepile naknadno...
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 09:45   #112
denman
Registrirani korisnik

Quote:
To definitivno. 20 godina je možda čak i premalo... Danas ti za nešto kompleksniju građevinu slične visine treba i do 3 godine, a količina materijala u piramidama je neusporedivo veća.
Ma nije ti premalo. Krivo je gledati stvari iz našeg kuta. Pod broj jedan -današnje građevine su kompliciranije od piramida. Piramide su građvinski gledano prilično jednostavne.
Pod dva -koliko ljudi danas radi na izgradnji neke zgrade, objekta, nebodera? Ukupno prilično velik broj naravno, ali na piramidi je svakodnevno radilo nekoliko puta više radnika. Odgovor je u broju ljudi, vremenu i resursima (i to ne u resursima u današnjem smislu, već u smislu organizacije cijele države po nekom pitanju). Mnogi misle (krivo) da je za izgradnju veličansvenih građevina potrebna ne znam kako napredna država i slično - to je netočno. Treba ti država koja je taman dovoljno "bogata", stabilna i prije svega centralizirana da može upregnuti ljude i sistem u takav projekt. Već sam jednom napisao da bi recimo u današnje vrijeme jedna Sjeverna Koreja mogla komotno izgraditi prilično grandiozne stvari (mislim da su i izgradili najveći hotel ili zgradu ili tako nešto) bez obzira na glad u zemlji i opću bijedu. Upravo je sistem taj koji bi to mogao omogućiti.
denman is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 09:55   #113
Basta
maliciozni progonitelj

Basta Avatar

Registracija: Jun 2006.
Quote:
Ono što je meni interesantna teorija je da tragovi erozije prije svega na sfingi, nisu karakteristični za vjetar i prijesak, već za vodu.

Navodno su na vanjskim slojevima pronađeni i ostaci školjaka. Trebalo bi vidjeti da li su one fosilizirane u materijalu korištenom za gradnju ili su se nalijepile naknadno...
sfinga je "plivala" u umjetnom jezeru... jezero je kasnije bilo zatrpano pijeskom, a skoro i cijela sfinga...
Old 14.05.2010., 10:24   #114
StefG320
Banned

StefG320 Avatar

Linijom manjeg otpora.
Kad se pojavi detalj koji ometa, koji se ne uklapa u logiku, čovjek ga naprosto zaboravi i nikom ništa.
Može li mi itko reći koliko robova-graditelja stane na vrh piramide?
Ili kako su to postavljali piramidion na vrh piramide. Možda ovako:

Ili otkuda, zašto i čemu gravure-reljefi letjelica na portalima

Ili kako su onako jebački složeni geometrijski nepravilni kameni blokovi na građevinama u Latinskoj Americi.
Treba li vas podsjetiti da se još do vrlo nedavno učilo i "znalo" da su piramide građene kao grobnice faraonima. Učite li vi išta iz bezbrojnih zajeba iz naše povijesti?

Postoji topic o egipćanima, njihovoj tehnološkog razini i piramidama, bolji od ovog, ovdje bi se trebalo pričati o eventualnim civilizacijama na Zemlji prije nas.
Najčešći argument i smetnja tzv. skepticima je da nije pronađen nikakav neboder, borbeni tenk ili mobitelj. Jer kakva bi to bila tehnološki napredna civilizacija koja bi se razvijala posve drugim smjerom nego ova naša, genijalna.
I kako bi uopće mogla biti napredna a da nije materijalistiščka i tehnološki orjentirana.
I gdje su svi oni, zar nisu pisali, snjimali sapunjare i blockbustere, zar su mogli otići a da nam ne ostave bar neki kratki SMS.
Dragi moji skeptici, ja sam veći skeptik od vas, ali moja skepsa je usmjerena na nešto drugo, neću dalje.
Old 14.05.2010., 10:46   #115
mukotrpak
mislim dakle razmišljam

mukotrpak Avatar

Registracija: Apr 2008.
Pravi dokaz tehnološki razvijene civilizacije bi bio trag te tehnologije. Do sada su iskapane ljudske kosti stare 10, 20, 30000 godina i uz njih je redovito bilo kameno oružje. Niti jedan tehnološki napredan Eci nije uz sebe imao barem TTjac koji bi u grobu preživio to vrijeme, ako nikako drugo a ono u obliku tragova. Jedna hrga željeza kalibra 7.62 ne bi nestala bez traga za nekoliko desetaka tisuća godina, naročito ako je hermetički zalivena blatom na dnu jezera. Ostala bi barem hrpa hrđe i otisak u kamenu. TEHNOLOŠKI razvijene civilizacije ne bi uz svoje mrtve ukapale njihovo osobno PRIMITIVNO oružje.
Old 14.05.2010., 10:57   #116
StefG320
Banned

StefG320 Avatar

Quote:
mukotrpak kaže: Pogledaj post
Pravi dokaz tehnološki razvijene civilizacije bi bio trag te tehnologije. Do sada su iskapane ljudske kosti stare 10, 20, 30000 godina i uz njih je redovito bilo kameno oružje. Niti jedan tehnološki napredan Eci nije uz sebe imao barem TTjac koji bi u grobu preživio to vrijeme, ako nikako drugo a ono u obliku tragova. Jedna hrga željeza kalibra 7.62 ne bi nestala bez traga za nekoliko desetaka tisuća godina, naročito ako je hermetički zalivena blatom na dnu jezera. Ostala bi barem hrpa hrđe i otisak u kamenu. TEHNOLOŠKI razvijene civilizacije ne bi uz svoje mrtve ukapale njihovo osobno PRIMITIVNO oružje.

Opet ista priča. Ako nisu bili tehnološki razvijeni onda su bili primitivni i tupavi. Bravo!
A zašto bi se to oni morali rješavati svojih mrtvih onako kako to mi radimo. Sve, baš sve sudite i procjenjujete na osnovu naše filozofije. Nikad tako uokvireni nećete doći do odgovora.
I, da ne bude zabune, ne znam ni ja, ali za razliku od vas nije mi teško priznati to.
Ja nemam pojma, i još jednom, nemam pojma, ali mi se najviše sviđa zamisao da su oni u nekom trenutku napustili Zemlju. I samo se pitam, vraćaju li se uskoro?

Zadnje uređivanje StefG320 : 14.05.2010. at 11:10.
StefG320 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 11:10   #117
mandragora
Suzdržani korisnik

mandragora Avatar

Quote:
mukotrpak kaže: Pogledaj post
TEHNOLOŠKI razvijene civilizacije ne bi uz svoje mrtve ukapale njihovo osobno PRIMITIVNO oružje.
to baš i nije neki argument - jer oružje može imati heraldički, ritualni i ideološki značaj - što su česte značajke pokopa i danas. Mislim da se generali ni danas ne ukapaju s helikopterima ali nose mačeve i sl. kao obilježja svog položaja.
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 12:25   #118
Coffee Addict
well I'll be damned

Coffee Addict Avatar

Pošalji poruku preko MSN korisniku Coffee Addict
Ahhh... što volim vidjeti kad se neki u raspravama oslanjaju na "znanost". Piramide, Stonehenge, zigurati u Americi i ostale takve građevine su definitivno građene nekom tehnologijom koju mi danas ne poznajemo. Problem je u tome što "znanstvenici" pokušavaju zamisliti da su graditelji bili oni ljudi koje su pronašli u grobovima iz tog razdoblja. I nikako im mašta ne uspjeva upaliti žarulju iznad glave u svezi kako im je to pošlo za rukom. S razlogom, naravno. Te građevine su građene od strane superiornijih bića (mnogi ih drevni spisi spominju) ili barem od strane ljudi ali pod njihovim rukovođenjem. I znam da je potrebno imati "muda" da bi se u takvo nešto vjerovalo ali šta ću vam ja.
Coffee Addict is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 12:32   #119
daz
Charlie dont surf!

daz Avatar

Quote:
StefG320 kaže: Pogledaj post
Opet ista priča. Ako nisu bili tehnološki razvijeni onda su bili primitivni i tupavi. Bravo!
Ako nisu bili tehnološki razvijeni.... nisu predmet ovog topica.
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2010., 12:58   #120
mukotrpak
mislim dakle razmišljam

mukotrpak Avatar

Quote:
to baš i nije neki argument - jer oružje može imati heraldički, ritualni i ideološki značaj - što su česte značajke pokopa i danas. Mislim da se generali ni danas ne ukapaju s helikopterima ali nose mačeve i sl. kao obilježja svog položaja.
Da, ali vojna groblja (na fronu, ne u pozadini) i bojna polja puna su zaostalog i zatrpanog oružja, a ono može vrlo dugo preživjeti naročito ako su ga radili tehnički naprednjaci verzirani u metalurgiji. Toga nema. Ima priča o metalnom koplju zafrljačenom sa vimane koje svijetli kao tisuću sunaca a nema pišljive čahure. Fizikalni zakoni se nisu promijenili u zadnjih par desetaka tisuća godina što znaći da bi njihovo (ako su ikada postojali) oružje moralo raditi na istim principima kao naše i biti slično našem, zbog čiste ergonomije. Jedino što pouzdano znamo je da uz sve starije kosti nalazimo sve primitivnije oružje. Mit o atlantidi i plemenitom divljaku je samo mit.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja