Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.06.2004., 15:58   #1
Balkanski mentalitet...?

Balkanski mentalitet...


Na svakom koraku i na ovom forumu može se nalaziti izraz: balkanski mentalitet. Npr. balkanski mentalitet je glavni društveni problem. Ali šta to konkretno znači? Za mene nije evidentno.
Atribut „balkanski" je upotrebljiv i kod nas u Mađarskoj. Npr.: mađarski prometni moral je „balkanski", ili ako u jednom uredu rad ide vrlo lagano tada tamo je „balkansko stanje" itd. Dakle onaj atribut ima negativno značenje. Atribut ima ovakve sinonime: neurednost, kaos, arhaizam, neciviliziran. Istina je da riječ Balkan kod nas znači zemljopisni naziv (cijeli Balkanski poluotok, u kojem i Hrvatska), ali atribut „balkanski" upotrebimo samo na Bosanaca, Srbina, Crnagoraca, Makedonaca, Rumunja iz Vlaške, Albanaca, Bugarina, a ne upotrebimo na Slovenaca, Hrvata, vojvođanskih Srbina i Grka. Vjerovatno kod Vas znači nešto drugo, ali šta?
Moje drugo pitanje: kako se menja, kako se razlikuje mentalitet u različnim hrvatskim krajevima (kontinentalnim, dalmatinskim itd.)? Kako su povijesna doba uticala na hrvatski mentalitet (820 god. u Ugarskoj, 70 god. u Jugoslaviji, Dalmacija u Mletačkoj Republici, Turci...)?
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2004., 17:04   #2
Balkanski mentalitet?


Hm, ja bih ga definirila u sintagmi: Lako ćemo.
Dunj@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2004., 18:52   #3
Vidim da sintagma „lako ćemo" je vrlo proširen izraz. Na google-u 33000 pogodaka. Ali šta znači?
U kontekstu teksta interpretiram tako da:
- bez truda
- bez većih napora
- bez ambicije itd.
Je li pravilno?
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2004., 19:26   #4
Quote:
Magor kaže:
Vidim da sintagma „lako ćemo" je vrlo proširen izraz. Na google-u 33000 pogodaka. Ali šta znači?
U kontekstu teksta interpretiram tako da:
- bez truda
- bez većih napora
- bez ambicije itd.
Je li pravilno?
Sintagme su teško objašnjive, ali da pokušam:

Sve što si naveo plus zaobilaženje zakona ili kratko rečeno nedisciplina u svakom pogledu.

Naime, balkanske zemlje su stotinama godina bile pod vlašću Otomanskog carstva, gdje su pravila bila uglavnom sila vlasti a ne zakoni. Bolje rečeno, one u datom momentu. Kad je promijenjen "glavni", došao je neki drugi koji je imao svoja "pravila" iako ga je ista centarlna vlast postavila.

U tom smislu, Hrvatska je najmanje Balkan, bar oni dijelovi koji su ipak bili pod K und K.

Konkretno: Tamo gdje je Austrija dirigirala, postoje zemljišne knjige, a kad je dobila mandat za Bosnu, prvo je poslala mjernike za zemlju. I to su prve zemljišne knjige uopće.

Tako je i sa Srbijom (osim Vojvodine), samo je ona učila od Francuza, uglavnom.

Tako je ušlo u naviku da se sve sređuje s onim na vlasti, a ne prema zakonu.

Otud: Lako ćemo...ako nekog imaš poznatog ili rođaka na vlasti, ali i mentalitet da se zakoni primjenjuju selektivno (ili ako imaš novac za podmititi).

U Hrvatskoj je to počelo prevladavati u tzv socijalizmu iako su i tada bile vidljive razlike u shvaćanju zakona kao jednakog mjerila za sve. Tu čak ni novac nije igrao ulogu, prevladvao sistem: usluga za uslugu...tj snađi se druže.

E i to " snalaženje" je bitno u ovom mentalitetu.
Dunj@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2004., 00:32   #5
Balkanski mentalitet bi se mogao generalizirat kao brđanski mentalitet. A ovdje ima puno brda.

U brdima se nem žeš obogatit, trudio se ili ne. Zato je bolje ne trudit se.

Tu i tamo u brda zaluta naivac ili bogataš. Naivca se izvara, a bogataša opljačka.

Pleme je na cijeni, kao i plemenski poglavica. Protiv drugih plemena se ratuje kvalitetno i okrutno.
 
Odgovori s citatom
Old 22.06.2004., 16:28   #6
Sada, kada čitam tvoj odgovor, sinulo mi je da nešto sam o tome ("lako ćemo") već čitao u nekoj mađarskoj političkoj novini prije nekoliko godina, kada se radilo o Balkani (za vrijeme NATO-ovih bombardiranja Beograda, ili u vezi s nekim filmom E. Kusturice). Tada sam imao osjećaj „dé ja vu", kada sam čitao o protekcionizmu (kod nas zovu: „gospodine-moj brat" sistem), korupciji, šta si napisala. Po mome ovo nije samo balkanski karakter, nego je proširena tendencija i u svijetu (i u Skandinaviji!), da ne spominjem Mađarsku .
Inače je za Mađara balkanski mentalitet = srpska TV-serija „Vruć vjetar" (sa Ljubišom Samardžićem /alias Šurda/ ) iz 80-ih godina.

Zemljišne knjige i balkanski mentalitet? Hm... Ne znam. Zanimljiva veza.

P.S.: Ja bih trebao da namestim „živi rječnik" (npr. Simone) da pomaže objasniti komplikovane izraze.
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2004., 17:20   #7
Quote:
Magor kaže:
Zemljišne knjige i balkanski mentalitet? Hm... Ne znam. Zanimljiva veza.

P.S.: Ja bih trebao da namestim „živi rječnik" (npr. Simone) da pomaže objasniti komplikovane izraze.
Meni je smješno kako ti "lako ćemo" tražiš po googlu.
Ali razumijem tvoje nerazumijevanje zato sam i pokušala to slikovito objasniti.

Vidi, to sa zemljišnim knjigama je bio samo jedan od "živih" primjera kako se ovdje kasnilo s građanski uređenom državom.

Mogla sam navesti i nešto drugo, ali to mi je prvo palo na pamet.

To s korupcijom i Skandinavijom, evo jedan primjer iz bivše države kad su "našijenci" osim u Njemačkoj počeli raditi i u Švedskoj: kružila je priča kako su Šveđani morali donijeti neke nove zakone jer su "naši" bili "majstori" da izigraju njihove zakone što je njima bilo nezamislivo.

U tom smislu i to je balkanski mentalitet: čim se donese neki novi zakon, najprije se traži "rupa" u zakonu kako bi taj zakon prilagodili vlastitim potrebama ili ukratko -izigrali ga.
Dunj@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2004., 18:58   #8
Quote:
Magor kaže:

Inače je za Mađara balkanski mentalitet = srpska TV-serija „Vruć vjetar" (sa Ljubišom Samardžićem /alias Šurda/ ) iz 80-ih godina.
Kad si već spomenuo ovu seriju, prisjetih se tipičnog izraza s tih prostora (i) za oznaku balkanskog mentaliteta:
javašluk - nemarnost, lijenost, neurednost, neodgovornost. (Klaić: Rječnik stranih riječi)

Šurda predstavlja baš to. Samo sam ja taj pojam pokušala "prevesti" na hrvatsku sintagmu - lako ćemo.

Dunj@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2004., 12:11   #9
Mentalitet nema veze sa zemljišnim knjigama, jer se po njima i onako ništa nije radilo. Evo primera Vojvodine koja po vama nije "Balkan" (što je zemljopisno istina): 65% zemljišta su u vlasništvu držali Nemci do 2. sv. rata. Svu su tu zemlju posle razgrabili, te nije tačno da su eto Vojvođani znali šta je čije vekovima i da nije bilo grabljenja. Tako je i u Slavoniji i svugde.

Ta su u Srbiji postojale katastarske knjige, to opet ništa ne bi značilo jer bi do 1830. i neke kao vlasnici bili upisani spahije (Srbijanci islamske veroispovesti sa titulama aga, begova i paša i nešto Turaka) i poneki Srbijanac nemusilman blizak knezu Milošu, koji je sam sebe zvao Miloš-beg.

Posle je došlo do popuštanja turske vlasti, ovi Srbijanci pravoslavci su vodili politiku oduzimanja zemlje spahijama i proterivanjem muslimana iz gradaova da bi se dočepali njihove imovine. To se ponovilo i u naradnim ratovima 1870-tih godina. Tako je uspostavljen sistem po kojem se samo čekao neki rat, neka revolucija da bi oni što dolaze na vlast pljačkali one što su se pre njih napljačkali.

Drugo taj mentalitet se ne odnosi samo na one krajeve koje je Magor naveo već i šire. Čak sam i sam dugo bio u zabludi da su Vojvođani kulturniji, dok nisam prošao Vojvodinom i video toliko seljanluka da mi je bilo muka, evo rime Pa i Grci su kao kulturniji. Ne znam da li je neko bio u Atini. Ja sam iz sankcionisanog Beograda stigao tamo i doživeo šok! Nisam verovao da postoji grad priljaviji i haotičniji od Beograda, a Atina je pri tom i turistički centar. Pa i HRT-u su prikazali putopis po Atini gde je prikazan neki prljavi WC. Samo sam rzmišljao šta bi bilo kad bi bar na dan uveli sankcije Atini, mislim da bi se grad raspao.

Što se tiče Vrućeg vetra zaniljivo je to što je Oliver pEvao špicu, snimana je '79. godine jedna epizoda čak u Zapadnoj Nemačkoj. Serija je kasnila sa prikazivanjem jer je 1980. umro najveći naš sin. To mi je jedna od najdražih serija, često je repriziraju ali nikad ne dosadi.

Za opis mentaliteta prinađi na sajtu B92 epizode serije Mile protiv tranzicije. Misim da nema boljeg opisa mentaliteta (osim možda filma Ljepota poroka).
Au197/79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2004., 13:17   #10
Mislim da se sintagma "lako ćemo" odnosi na:

1) dovitljivost/fleksibilnost - u smislu: snaći ćemo već na neki način što god nas zadesi, (pošto ne živimo u idealnim materijalnim, a ni zakonskim uvjetima), ne treba planirati, improvizirat ćemo kad vidimo kakva je situacija...

2) Životnu filozofiju jednostavnosti - "radimo da podmirimo trenutne potrebe, živimo od danas do sutra, a u slobodno vrijeme se zabavljamo i ludujemo" i onda slijedi ono: "ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine..."

Eto, malo je nabacano, ali upuštanje u daljnju analizu psiho-socio-ekonomskog konteksta može polučiti produktivnih zakiljučaka. Budem ja probao možda kasnije, sad žurim...

A inače, ima i jedna proširena verzija sintagme: "kako ćemo, lako ćemo, a dokle ćemo, neznaćemo!" - aime, vid' kol'ko tu ima novih elemenata za istumačit
Proka Pronalazač is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2004., 14:18   #11
Quote:
Au197/79 kaže:
Čak sam i sam dugo bio u zabludi da su Vojvođani kulturniji, dok nisam prošao Vojvodinom i video toliko seljanluka da mi je bilo muka,
Nešto si zaboravio. Vojvodina je naseljavana "vlakovima bez voznog reda" baš onima balkanskog metaliteta.
O tome nešto znam i iz vlastitog iskustva, kako to izgleda kad se iz gorštačkog kraja presele u ravnicu i gorštačke navike. Za prilagođavanje treba više od jedne generacije.

Zemljišne knjige su samo jedan od primjera bezakonja čije je nepostojanje onda omogućavalo svaku vrst nesigurnosti ali i apsolutnu vlast pojedinca poslanog iz nekog centra moći.

Bivšoj državi u tzv socijalizmu samo je pogodovalo takvo stanje.
Dunj@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2004., 01:44   #12
Ne znam za vas, ali ja sam za balkanski mentalitet tj. ponasanje uvijek vezivao nekakvo zaostalo ponasanje tipa bacanja smeca gdje god se stigne, parkiranja automobila na sred ceste, opcenito takvo ponasanje ljudi kojih nije briga da na svijetu ima jos osoba koje moraju trpiti posljedice tih ("balkanaca") postupaka.
Iskreno, takve stvari tj. osobe me malo nerviraju.

Svjezi i aktualni primjer: Zgrade u Zadarskoj okolici. Neki Gazda s "x" milijuna eura odluci graditi nekoliko desetaka zgrada da bi sam sebi priskrbio jos 10x milijuna eura, ima neke dozvole (neke nema), a te dozvole premasuje za 400%! I sad jos ocekuje da javnost bude na njegovoj strani.

To ja zovem balkansko ponasanje i mentalitet tipa "ja sam tu gazda i meni niko nis ne moze".

GuardianAngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2004., 01:47   #13
Quote:
GuardianAngel kaže:
Ne znam za vas, ali ja sam za balkanski mentalitet tj. ponasanje uvijek vezivao nekakvo zaostalo ponasanje tipa bacanja smeca gdje god se stigne, parkiranja automobila na sred ceste, opcenito takvo ponasanje ljudi kojih nije briga da na svijetu ima jos osoba koje moraju trpiti posljedice tih ("balkanaca") postupaka.
Iskreno, takve stvari tj. osobe me malo nerviraju.

Svjezi i aktualni primjer: Zgrade u Zadarskoj okolici. Neki Gazda s "x" milijuna eura odluci graditi nekoliko desetaka zgrada da bi sam sebi priskrbio jos 10x milijuna eura, ima neke dozvole (neke nema), a te dozvole premasuje za 400%! I sad jos ocekuje da javnost bude na njegovoj strani.

To ja zovem balkansko ponasanje i mentalitet tipa "ja sam tu gazda i meni niko nis ne moze".

Lijepo rečeno i potkrijepljeno odličnim primjerom
__________________
pašamani KITA
alfred stokes is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2004., 11:44   #14
Exclamation

taj mentalitet -- je kada je netko bezobrazan, živčan, nasilan, kada zlostavlja iživljava, kada nema suosjećanja..
i kada uživa u nasilju koji proizvodi..
to je huliganizam, vandalizam, narcisoidni i antisocijalni poremećaj ličnosti..
to su zlostavljači svojih žena, ubojice, kriminalci, psiho-šefovi, lideri koji zovui svoj vlastiti narod stokom, lopovi, banditi, psovači, vulgarni izrazi za sex i spolne dijelove, to je živčanjenje u prometu, to su najpametniji i najmudriji ljudi na svijetu a istovremeno da grade konc logore svakih 50tak godina, to je ratovanje i ratno profiterstvo, mafija i osobe svih godišta (te ostarjeli penzioneri) koji provode svoj ostatak života u psovanju, mržnji i nasilju,,,,


i to je samo onako.. ukratko
__________________
19-24 Tu i on svuče svoje haljine jer i njega obuze zanos pred Samuelom; zatim je legao gol i ostao tako cio onaj dan i svu noć. BIBLIJA, Prva knjiga o Samuelu
CF is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2004., 12:57   #15
Svaki mentalitet ima negativne i pozitivne crte.
Do sada čitao sam samo o negativnostima, ali dobro bi bilo da netko bi pisao i o pozitivnostima balkanskog mentaliteta.
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2004., 13:08   #16
Exclamation

Quote:
Magor kaže:
Svaki mentalitet ima negativne i pozitivne crte.
Do sada čitao sam samo o negativnostima, ali dobro bi bilo da netko bi pisao i o pozitivnostima balkanskog mentaliteta.

ne slažem se..
više se radi o tome da
svaki poremćaj ima svoje samo-nagrade--
odakle zlostavljač crpi svoju energiju..

tako primitivci o kojem je topic ovdje
imaju pozitivna iskustva iz svega toga jer iživljavanjem i zlostavljanjem osoba oko sebe - dobivaju osjećaj grandioznosti i samoispunjenja..
tj
baš kao i svaki bully i nasilnik dobiva energiju time što zlostavlja i ugnjetava uokolo


tako da-
pozitivnih ishoda ima-
ali samo za tog agresivca/primitivca
__________________
19-24 Tu i on svuče svoje haljine jer i njega obuze zanos pred Samuelom; zatim je legao gol i ostao tako cio onaj dan i svu noć. BIBLIJA, Prva knjiga o Samuelu
CF is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2004., 23:35   #17
Pozitivne osobine: kreativnost, smisao za hedonizam i crni humor, ponos, neustrašivost, neukrotivi duh, spremnost da se umre za ideale. Pozitivne? Opet, kako kome i ovisno o situaciji.

I u srpskim filmovima je vidljiva jedna specifična osobina balkanaca: umjetnička dovitljivost da se od vlastite tragike, patnji i grešaka napravi komedija. To upućuje na mahom sadomazohistički način suočavanja sa strahotama teške svakodnevnice, ali i na spremnost zbijanja šale na vlastiti račun. A i prvonavedene osobine u njihovim filmovima dolaze do izražaja. Makar film nije objektivno mjerilo stvarnosti, ipak odražava neke tendencije balkanskog duha.
Proka Pronalazač is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2004., 04:03   #18
Quote:
Proka Pronalazač kaže:
Mislim da se sintagma "lako ćemo" odnosi na:

1) dovitljivost/fleksibilnost - u smislu: snaći ćemo već na neki način što god nas zadesi, (pošto ne živimo u idealnim materijalnim, a ni zakonskim uvjetima), ne treba planirati, improvizirat ćemo kad vidimo kakva je situacija...
..
kaj se tog tice to je svojstveno svim slavenskim narodima, a pogotovo Rusima. tu se razlikuju od svjeverno-germanskih naroda, snalazljivost, flexibilnost.

a kaj se opet tice Grka, kaj nije tam filozofija - afrio!? to je malo drugi mentalitet.
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2004., 04:08   #19
Quote:
Proka Pronalazač kaže:
Pozitivne osobine: kreativnost, smisao za hedonizam i crni humor, ponos, neustrašivost, neukrotivi duh, spremnost da se umre za ideale. Pozitivne? Opet, kako kome i ovisno o situaciji.

I u srpskim filmovima je vidljiva jedna specifična osobina balkanaca: umjetnička dovitljivost da se od vlastite tragike, patnji i grešaka napravi komedija. To upućuje na mahom sadomazohistički način suočavanja sa strahotama teške svakodnevnice, ali i na spremnost zbijanja šale na vlastiti račun. A i prvonavedene osobine u njihovim filmovima dolaze do izražaja. Makar film nije objektivno mjerilo stvarnosti, ipak odražava neke tendencije balkanskog duha.
da totalno, pozitivno, po tom su upravo specificni..tim totalno specificnim humorom...najjaci primjer Lepa sela lepo gore

negativno - previshe zajebancije, u smislu jebe se svakom za sve, i premalo ambicija, i evo ti rasula.neki kompromis ipak treba biti.
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2004., 17:33   #20
S vašim dopuštenjem, htjeo bih skrenuti temu topica na drugo:
veza između balkanskog mentaliteta i vjere (rimokatoličke i pravoslavne).

Npr.:
- „dobar" rimokatolik i balkanski mentalitet
- „dobar" pravoslavac i balkanski mentalitet
(Protivnost?, ili balkanski mentalitet spojiv je s vjerom?)
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:07.