spremam se na more 3 tjedna,zanima me imate li ideju sto uzeti od namirnica i neke jednostavne recepte.
Pokusala sam sama sastaviti popis ali kako nemamo frizidera nemam pojma sto ce mi izdrzati.
Jedino cega se mogu sjetiti je pasta i sataras...a cini mi se malo jednolicno za 20 dana.
Kuda se plovi - po Jadranu? Neće se pristajati? Jel to neka oklada? Mislim, bez frižidera 3 tjedna na moru ljeti i bez pristajanja - to su pripreme u stilu drevnih pomoraca ili preživaljavanja.
Kakava je tolerancija posade na konzerviranu hranu? Koliko je mjesta za smještaj hrane? Što posada voli jesti? Je li u izgledu neka večera u konobi?
Jedino što bi ovako na suho predložio - plan na papir, procijeni potrebne količine, nastoj ne pretjerivati, igraj na sigurno i KISS (keep it simple stupid). Dobro more.
Nemam puno iskustva pa ne znam sto ce mi se odrzati a sto ne.
Uz povrce i pastu,konzerve tune,uvijek se da nesto smuckati.
U konobama bi se zaustavili samo ako su vlastito domacinstvo,vecina onih s betonskim terasama,cvijecem i uljudnim konobarima je malo preskupa za nas budget.
Mjesta za smjestaj hrane ima,problem je sto frizider ne radi cijelo vrijeme,ali suho i relativno hladno malo spremiste postoji.
Natjerja svoje morske vukove iz posade da u redovnim razmacima upale motor i frizider i da ga ne otvaraju onda svakih pet minuta da izvade pivu, pa neces imati problema.
A po otocima ljeti uvijek mozes kupiti osnovne namirnice i svjeze povrce. Jedino se za kruh koji put treba dan ranije predbiljeziti, ali i to se da sarmom rijesiti, uvijek imaju par komada ekstra.
Evo mrvicu iskustva sa naseg krstarenja Kornatima u trajanju od tjedan dana. Nosili smo voca - kupis zelenije pa ti traje malo duze, kapula krumpir, riza, trajno mlijekonesto trajnog suhomesnatog i vrlo malo konzervi. Must je maslinovo ulje, bijeli luk - bio bi grijeh provesti tri tjedna na moru , a ne loviti. Mi smo puno lovili pa je stalno isla riba na gradele, rizoti i btudeti. Hobotnice su ti super - rastegnes ih i osuse se za dva dana pa sa njima brudet - samo su slane nemilo na takav nacin.
Mi smo svako malo znali naletjeti na brod koji prodaje svjeze namirnice i kruh, pa cak i toalet papir U skoro svakoj lucici imas lokalaca koji prodaju voce i povrce.
Sada je na vama red da povežete ove dvije paradigme: 'sutra ujutro ćemo o tome razgovarati'; 'ipak ne morate zbog toga ostati budni cijelu noć'.