Već i vrapci na grani znaju kako se udruga Mrkvica bavi spašavanjem, othranom beba divljih zekana, kojih sada u proljeće ima puno, te ih pušta natrag u prirodu. Ljudi ih vide u prirodi i uzmu, ili ih rane kosilicama dok kose travu, a onda ne znaju što bi sa njima. Ovaj vikend ih je jako puno prijavljeno, dosta beba se već nalazi kod volontera i u udruzi. Svi se moraju othraniti mačjim zamjenskim mlijekom uz dodatke za prehranu. Udruga mlijeko nabavlja iz inozemstva, kako bi jeftinije prošla, tj za iste novce dobila veću količinu mlijeka jer je zbilja potrebno.
Tražimo pomoć zekoljubaca i svih koji mogu, potrebno nam je zamjensko mačje mlijeko ili dudice za othranu.
Sastavili smo mail, koji smo poslali pravnim osobama, ali za sada nema odgovora od njih. Sredstva od sponzora i donatora jednostavno nisu dovoljna za ovoliko prijavljenih beba. Procijenjuje se da ćeš ih do kraja proljeća biti još toliko. Ukoliko možete mailati tekst prijateljima, pomoći ćete našim malim uhatim divljacima.
Dragi prijatelji Utočišta TarraLand, molimo Vas vašu pomoć.
Proljeće je vrijeme kada nam dolazi mnogo zečića, svaki tjedan dolazi nam 2 do 3 divljih zečića iz svih djelova Hrvatske: Istra, Slavonija, Zagorje, Zagreb, Dalmacija, otoci..., a tek je početak sezone i doći će nam ih još puno, puno....
Trenutno brinemo za 13-tero mladunčadi divljeg zeca, a dojavljenih imamo već sada još 7 koji su na putu iz Dubrovnika, Istre i Zagorja, te ih udruga preuzima narednih dana, a očekujemo i novi prilijev malih štićenika. Nedavno smo nabavili zamjensko mlijeko iz inozemstva, no zbog čestih dolazaka novih malih štićenika morati ćemo ga naručiti ponovno.
Potrebne su nam financije, te Vas molimo da nam pomognete donacijom i tako sudjelujete u rehabilitaciji mladunčadi zečeva koju othranjujemo na dudicu, liječimo od bolesti i ozlijeda, i nakon podivljavanja u za to posebno izgrađenoj nastambi: ove divlje životinjice vraćamo natrag u njihovu prirodu. Podsjećamo, također, da uz bebe divlje zečeve imamo na skrbi i 40-tak pitomih kunića koji o nama ovise na druge načine: u lijkovima, hrani, stelji, nastambama... U prilogu šaljemo i najnovije slikice tek nekih beba koje su nam zadnjih tjedana pristigle, i koje stalno dobivamo na daljnju skrb.
Donacije možete uplatiti na žiro račun Udruge Mrkvica:
Broj računa (račun primatelja): 2402006-1100542705
Opis (svrha) plaćanja: donacija
Model i poziv na broj: u drugu kućicu upišite: 3662 http://www.tarraland.com/racun.html
Stvarno je hitno ljudi, jedva se krpamo a stalno nam dolaze bebe divljih zekana
I najmanja donacija nam pomogne, molim vas tko može da nam pomogne!
Znam da nije uobičajeno spašavati kuniće i zečeve i mnogi ih ne gledaju kao ljubimce ili životinje kojima je isto potrebna pomoć pa smo ograničeni sa donatorima koji uočavaju naš trud; ali te životinjice nas zaista trebaju! Dajemo sve od sebe ali financijski smo na koljenima
Baš si razmišljam, zar vam ne bi trebali lovci pomoći? Zar oni nisu nadležni za štićenje životinja? Jeste li slali lovačkim udrugama? Baš me zanima što bi vam odgovorili.
ne znam što bi rekla. postoje lovci koji ih uzgajaju i puštaju kako bi ih ubijali. nama to nije cilj. u djelu gdje se zekani puštaju nije dozvoljen lov.
Da, i mislila sam si... Glavno da pričaju kako su velike dobričine i kako hrane životinje zimi... Žao mi je što vam ne mogu pomoći, i sama sam u stisci.
Ako može, da se ne priča o lovcima...--- jer lovci nisu tema ovdje već su offtopic kakvom ne želim davati pažnju jer je nisu vrijedni,
ovdje molimo donacije jer spašavamo te bebe. Dok nas nije bilo na stotine mladunčadi je ugibalo a sada ipak na desetke svake godine spašavamo.
Hvala Blaženka, na pozitivnim mislima :* nadamo se da će neki moći uskočiti.
A svatko tko ne može, nadamo se da će posjetiti naš website ili nam se pridružiti podrškom na facebooku.
idem na put i vraćam se sljedeću srijedu, pa ću preuzeti male zekote koji su prijavljeni da su nađeni, pa mogu okačiti slikice da ih vdiite u velikoj rezoluciji
Hvala na donacijama, kojih trebamo još, ako netko može... Za hranu NEMAMO! Neznam kako ćemo..krpamo se..
Čekamo pošiljku iz inozemstva koju smo jedva uspjeli kupiti sa zadnjim novcima a do tada moramo kupovati zamj.mačje mlijeko tu u RH gdje nam je 3 puta skuplje - sa kojim novcima?
Uz to, liječimo bolesne i ranjene životinje, najteži slučaj koji imamo je divlji zeko othranjivan na dudicu : ovaj mališan ima problema sa kostima: dijagnoza : osteoporoza. Trenutno je na injekcijama kalcija, dobiva vitamine. Razlog problema je nepoznat, jer je imao iste uvijete koje imaju svi zečevi kod nas i nitko nije imao problema sa kostima. I zeko koji je nađen skupa sa njime je savršenog zdravlja - doduše nisu braća, pa je to možda sreća za drugog zeku?
Zeko sa slika ima tri slomljene noge - prve dvije su mu pukle prilikom doskoka a zadnja tj treća sama od sebe 2 dana nakon toga kad je već imao prednje noge zamotane..
pregledom zavoja ustanovljeno je da mu se stanje prednjih pogoršalo no zekan je mlad, i pokušati ćemo sve da ga spasimo.
Sada skupljamo i za hranu za njega jer je još uvijek na dudici, ima tek mjesec dana, i skupljamo donacije i za njegove lijekove, kao i za hranu i lijekove za još 20tak divljih zečeva (uz par desetaka kunića) koji su kod nas na skrbi i ljudi ih stalno donose...
Divlji zečevi često iznenađuju svojim oporavkom i ovom malenom želimo dati šansu. On je bistre glavice, vuće se sam do vode, premjesti se onakav na boku u kavezu kako mu samom odgovara da leži, dok god ima šanse pokušati ćemo ga spasiti. Operacija je sada nemoguća jasno, pitanje da li će kasnije biti moguća i što nas čeka sa njime, ako će biti moguća biti će jako skupa i riskantna.
Ima prekrasan, topli pogled. Toliko energije. Sigurno želi živjeti.
dva puta sam se susrela sa bebama divljeg zeca..koliko su maleni i slatki, zapravo je jako tužno što završe u našim domovima, jer im tamo nije mjesto,
njihovo mjesto je u prirodi
Ovog malenog mi je užasno žao, baš zato što sam imala prilike vidjeti male bebe, kako se bore za život, kako papaju na dudu, kako su zapravo nježni i krhki, te koliko volonteri TarraLanda imaju "posla" i brige s njima.
Takodjer sam malo u novčanoj stisci, a i Šapica je u bankrotu
ali sitnu donaciju ću dati, jer znam da puno znači, za neki lijek, mlijeko što već??
Ljudi, obratitte pažnju na zečeke, i oni su životinjice vrijedne naše pažnje, odvojite 5 kn i pomozimo ovom zekanu da prohoda.
__________________ "Nemojte misliti da je naklonost psa prema vama dokaz da ste divna osoba"
-Ann Landers- www.sapica.hr
Evo tek nekih od zečića koji su nam pristigli zadnjih dana:
Velika Gorica:
Zeko koji je spašen od pasa kraj jednog skladišta.
Dubrovnik(desno):
"prilikom ciscenja maslinika nesmotreno u neznanju smo ga dirali".
Nađen usred noći, nalaznica je čula da netko vrišti u dvorištu. Izjurila je s baterijom i našla svog psa kako napada zečića. Donjela ga u Utočište. Sumjnamo na povredu kuka zadnje desne noge, moguć je i prijelom.
Niti za ovog mališana isto nemamo kavez, pa trenutno živi u malom transporteru
Ima apetit i voli papati na špricu.
"suprug je brao šparoge na livadi iznad naše kuće i u travi našao malog zeca" te ga nažalost dirao.
Pitate se zašto su ova dva u tako malom kavezu... jer nemamo veće tj svi su nam zauzeti, i jer nemamo novaca da bar kupimo veliki kavez u kojem bi mogli trčkarati. Jedan kavez kakav bi ih razveselio dođe 300 kuna.
Ne stignem uploadati sve fotografije, ali vjerujte ima ih još (Bjelovar, Sisak itd itd), ovo su samo neki koji su nam stigli zadnja 2-3 tjedna.
inbox ti je pun.
no, mogu i ovdje..u vezi kaveza, javim ti kad će to biti.
..Psu ne treba velika kuća, dobar auto ili brandirana odjeća. Jedan štap bit će sasvim dovoljan. Psa ne zanima da li ste bogati ili siromašni, pametni ili glupi, zanimljivi ili dosadni; dajte mu svoju pažnju, svoje srce i on će vama dati svoje.. "As every cat owner knows, nobody owns a cat." :) "You own a dog but you feed a cat"
"In a cat's eye, all things belong to cats." :)
Budem i ja nešto kapnula, ali mislila sam da napravim neki plakatić. Naime imam priliku prekopirati nekoliko desetaka primjeraka pa sam mislila da ih poljepim gdje stignem i pošaljem nekom tko također želi poljepiti.
udruga ima svoje i letke i plakatiće
tiskane
hvala na pomoći
mi ih stavljamo u vet ambulante, ljekarne za ljubimce i sl
evo možeš pomoći ako nađeš mejsto za postavljanje kasice ili letaka
Zekani koje pustimo vraćaju su se zimi na hranu. Ostavljamo im tada mrkvice, jabuke, kukuruz i zob. Ne samo da smo vidjeli tragove zečjih zubića na hrani i ne samo da je hrana redovito nestajala, već smo vidjeli i divlje zekane dok njupaju što im ostavljamo - pa zbrišu kad nas skuže
Prošle godine jednu mladu ručno hranjenu divlju zečicu (poput svih mališana na ovoj temi) također smo pustili u blizini TarraLanda.
I ovih dana za nju smo poprilično sigurni da ima već vlastite bebe u prirodi - ona se i inače stalno drži u neposrednoj blizini i često je vidimo (jučer je viđena također ). Svakako nas raduju takve vijesti, a koliko ćemo tek još uspjeti spasiti...zahvaljujući svima Vama
Ako netko ne može donirati, može se prijaviti i kao volonter.
Najjednostavnija su volontiranja ( pola sata mjesečno) održavanje naših kasica za donacije koje volonteri postavljaju po pet shopovima i vet.ambulantama, mjenjačnicama i sličnim mjestima u blizini kojih volonter živi, te i tako pokušavamo skupiti nešto novčića za naše mnogobrojne uhate mališane. Pa ako netko može jednom mjesečno obići kasicu koju mu damo da postavi, i uplatiti iznos iz nje svaki mjesec (najčešće 20 -60 kn..) na naš žiro račun..može nas kontaktirati na udruga[at]mrkvica.hr ako netko dakle i tako želi: jednostavno a nama značajno - pomoći
Spiritovka, ako možeš katkad; a vrijedi i za ostale- izraditi letke i postaviti ih u najbližu vet.ambulantu ili petshop (bilo gdje u RH, posebice letak o nediranju mladunčadi zečeva u prirodi); ovdje se nalaze naši letci i upute za njihovu izradu http://tarraland.com/download.html
Evo i jedan od prošlotjednih novih zečića: Nađen dok su ga neka djeca navlačila na cesti 18.5. Jedan mladić im je pristupio i uzeo zečića; prijavio ga nama i sada je kod nas na skrbi. Jako je preplašen. Star je oko 3 tjedna i još mora papati na dudicu. Lijepo napreduje
Evo malog izvješća.
Zeko sa 3 slomljene nogice se drži dobro, hvala volonterki koja se bori za njega!
Uskoro će skinuti sve bandaže (za sada je skinuta samo sa stražnje nožice) i učiti ponovno hodati.
Da bismo mu to omogućili, treba veliki kavez. On će nas doći oko 500 kuna, pa bismo bili zahvalni za svaku donaciju koja bi nam u tome pomogla.
Podaci: Erste banka; žiro račun 2402006-1100542705; Udruga Mrkvica
svrha: za Timija
Ovo je Timi, slikan nedavno:
I jedna slikica bebe zeke, jednog od najnovije pristiglih slatkiša o kojima isto brinemo:
P.s. krenula su podivljavanja
trenutno su 4 othranjena mladunca zeca na podivljavanju, izvrsno su već u 10 dana napredovali; a ovaj vikend dolazi ih još 3 na podivljavanje, i tako gotovo svaki tjedan do jeseni. Još malo pa će i prva ovogodišnja skupina divljih zečića dobiti ono za što žive i za što su uz našu i vašu pomoć uspjeli doživjeti - svoju prirodu
Begemotice! Puno hvala!
Pliz čitatelji teme, priključite se donatorima, osim Timija imamo još puno puno zečića za koje jedva krpamo kraj s krajem, ali bar da za Timija omogućimo uvjete za oporavak.
laurizias, zamj.mlijeko dobro dođe za bebe i treba nam, hvala ti, pošaljem ti pm!
..Psu ne treba velika kuća, dobar auto ili brandirana odjeća. Jedan štap bit će sasvim dovoljan. Psa ne zanima da li ste bogati ili siromašni, pametni ili glupi, zanimljivi ili dosadni; dajte mu svoju pažnju, svoje srce i on će vama dati svoje.. "As every cat owner knows, nobody owns a cat." :) "You own a dog but you feed a cat"
Na žalost Timi nas je prije tjedan dana naglo napustio, iako se već samostalno kretao. Bio je stavljen već u našu karantenu, kako zovemo nastambu od 30tak m2 gdje nam obitavaju novi štićenici prije nego im otvorimo vrata da se priključe ostalima na mnogo većoj ograđenoj livadi. Nije pokazao nikakvih simptoma, nije se niti mučio već je samo zaspao, tako da nas je sve zateklo, no kod divljih zečeva (a i kunića) to se zna dogoditi. Posebice ako su imali probleme sa nogicama i kostima, a Timi ih je imao velike probleme i svi smo se čudili kako se dobro tako dugo držao.
Barem je imao lijepe zadnje dane, uz crvkut ptičica i zelenu travicu, blisko potpunoj slobodi u kojoj je rođen, negdje oko Čakovca prije gotovo 5 mjeseci.
Nekoliko je volontera sudjelovalo u njegovom spašavanju, posebno bih istaknula Tinu koja ga je čitavo vrijeme pazila sa njegovim polomljenim nogicama i vodila ga veterinaru na injekcije, previjanja.. i poklonila mu mnogo svog vremena, a i svoju sestru Inju koja je prethodno ove godine othranila 3 zečića (svi uspješno pušteni) i odmah nakon njih velikodušno prihvatila i Timija da skrbi o njemu u utočištu.
No da ne zavijemo temu u crno, jer tužnih priča je srećom manje od onih sretnih kojima se trebamo okrenuti jer radi sretnih priča sve ovo i radimo;
prilažem video nedavnog puštanja 7 othranjenih spašenih zečića da za primjer vidite kako izgleda kada ih puštamo. Na videu sam uspjela izbrojati 5 izlaska zečića, 1 ili 2 koji nisu odmah skužili izlaz smo naknadno snimali (izgleda isto kao ova 5 )
Izlasci se mogu vidjeti u idućim sekundama, da ne morate gledati svih 4 minuta videa:
- 0 min 11 sec (oprezan zeko)
- 1 min 00 sec (brzi zeko)
- 1 min 16 sec (uplašeni zeko hop)
- 1 min 34 sec
- 2 min 31 sec
Već iste noći pojeli su nam paradajze u vinogradu a idući dan viđeni su kako skakuču u blizini (točnije, bježe od nas). Do sada su se već raštrkali po obližnim poljima.
Imamo mnogo video zapisa iz kaveza za podivljavanje te fotografija gdje se vidi kako napreduju, no ne zamjerite što vremenski ne stižem sve objavljivati, već samo manji dio. Kako je jedna u naš rad upućena nalaznica u razgovoru o objavljivanju fotografija rekla "zečići moraju i jesti, pa skromno slobodno vrijeme radije utrošite na to "
Svakako se još javim čim uhvatim koji časak, jer ima još puno neispričanih priča, pa da bar neke podijelimo sa vama.
p.s. trenutno su 5 zečića na podivljavanju kod nas, uskoro dolazi još bar 5 u utočište.
A nadam se da ću uskoro objaviti i video puštanja othranjenih zečića i iz susjednih država, čiji nalaznici su bili u kontaktu sa nama radi savjeta, i uspjeli othraniti bebe zečića te ih vratiti u prirodu.
Vjerujem da je Timi sada negdje gdje mu je lijepo, okružen zelenilom..
Bilo bi lijepo kada bi vam se još više ljudi pridružilo u vašem radu sa tim životinjicama..
Moram vas pohvaliti kako po slikama sa vaše stranice sve ono posebno lijepo izgleda.. karantena, nastambe.. lijepo ste se potrudili kako bi zecofima pružili ono najbolje i najsličnije vanjskome svijetu.
Uvijek je posebno lijepo vidjeti kako se poludivlje i divlje životinje uspješno spase i othrane te puste tamo gdje pripadaju, na pašnjake, livade i u šumska prostranstva.
Nadam se vidjeti još puno lijepih završetaka
Možete računati na to da će za jedno 2,3 tjedna, ukoliko se ništa drastično ne promijeni, zečeki i kunići dobiti kašetu, dvije domaćih jabuka iz mog voćnjaka. Neće biti baš A klase, i bit će ih raznih veličina, no, nadam se da uhatima neće to smetati.
Ok, nema na čemu! Zahvalit ćeš kad donesemo jabuke..
Treba ih prvo pobrati, a prije toga treba naći negdje nekakve kašete kojih nemamo, a za kupit ih nemam baš para uz sve one mačke.. a prije toga još treba se i vrijeme proljepšati, da se voćnjak obiđe, koji je u Zagrebu, a mi smo u V.Gorici..
No, zecofi će svakako uživati u pokojoj jabuci
znam za sve to,
i zbog tog truda sam vam jako zahvalna, jer imamo još sa par lokacija dojave za par desetaka kilograma i ne stignemo ih pokupiti sami, pa smo zahvalni kada ih donatori pokupe i još i donesu
Mini savjet: ne brinite za kašete. U svakom dućanu ima kutija kartonskih koje tete poklanjaju besplatno kome treba, za privremeno držanje jabuka će biti ok dok dođu do nas (može meni na posao, to se dogovorimo već ili kod nekog volontera u ZGu pošto je i voćnjak ZG ) pa ih tih dana mi prenesemo do utočišta - gdje već imamo kašete - ionako će jabuke odmah biti pojedene
Evo usput i sličica "mališana" koji je već narasao i jedan je od 3 koji su kod jedne naše volonterke; ovaj sa slike gotovo je 90 dana star; te će u pon.biti na podivljavanju sa ostalima
Još 1 ili 2 dolaze u ponedjeljak također uz naša 3.
Imamo i najnovije dojave iz Osijeka i Vukovara; zečići su trenutno kod nalaznika.