pa da ja krenem s nekim vrlo osnovnim i brzim metodama
osnove svih osnova - faca gore-lijevo na trecinu, velika blenda i deri
onda koristenje svjetla i sjene. s desne strane je neka kucica koja radi sjenu, al se svjetlo odbija od fasade zida lijevo koja je neke tople boje i daje malo zivota cijeloj prici.
koristenje objekata izmedu fotica i subjekta
Dakle, ako imamo 5dMk2 i zelimo jako plitki DOF, s recimo 85 1.2 ili 135 2,
preferirat cemo centralno kadriranje ma koliko se ono protivilo pravilu trecina
jel ti to ozbiljno? zajebat cemo kompoziciju i sve te ostale nebitne stvari samo zato jer je jedna tocka preciznija od ostalih?
kao prvo, pucat cemo triput i jedna ce bit dobra. ako to propadne, fokusirat cemo rucno. oprema je tu zato da meni olaksa fotkanje, a necu ja fotkat da olaksam opremi. koje gluposti...
užas od gluposti, prva stvar je da nema smisla slikat portret sa tokim dofom kolki je na 135 f2 i slično, a i da ideš na ovu tvoju centralnu točku koja je tolko neopisivo preciznija, uvijek možeš fokusirat na srednju i pomaknit kadar ulijevo
Uze mi Seba riječ iz ustiju - ne kužim kakve veze centralna AF točka ima s kompozicijom kad se lijepo može pomaknuti aparat. Ili meni nekaj fali u saznanjima?
okej neznam detalje pro shoota, ali opet, zanemarit u potpunosti kompoziciju zbog centralne točke mi je žešća glupost. kao što si rekao postoji manualni fokus, al opet ne vjerujem da je to tolka nepreciznost ne-centralne točke
okej neznam detalje pro shoota, ali opet, zanemarit u potpunosti kompoziciju zbog centralne točke mi je žešća glupost. kao što si rekao postoji manualni fokus, al opet ne vjerujem da je to tolka nepreciznost ne-centralne točke
ma nije stvar pro shoota, nego je to tolko brutalno plitko da ti svaki pomak znaci da ostrina bjezi. i fakat pomaze imat pro modela koji zna takve stvari, makar se naravno da radit i s "obicnim" ljudima, samo malo duze traje i uspjesnost je manja.
Prof. Farnsworth:"Everyone's always in favor of saving Hitler's brain. But when you put it in the body of a great white shark, ooohh! Suddenly you've gone too far!"
ja uvijek koristim centralnu točku, do pola stisnem shutter pa se tamo fokusira i tek onda pomičem fotić smještajući to fokusirano u željeni dio kadra
To svi radimo i to je OK za uobičajene fotke... Za pro shoot sa 135/2 ili 85/1.2, takvo pomicanje moraš obaviti paralelno sa ravninom senzora, a to je skoro nemoguće napraviti iz ruke...
i kaj onda savjetujete na kraju? fotkat centralno pa poslije kropat?
baš mi je super tema jer se baš spremam fotkat jednu frendicu ovih dana
Ma to o čemu smo pričali vrijedi kod jako plitkog DOF-a. Ti ćeš vjerojatno koristiti blendu 5.6-8 pa ti to neće smetati... Zato fotkaj kak ti najbolje paše...