Da li neko zna nekog domaceg brokera, srpskog, hrvatskog etc. preko koga se mogu kupovati akcije firmi izlistnih na pinksheets.com? Ja sam pokusavao da nadjem brokera u Srbiji ali bez uspeha. Hvala unapred.
btw ja sam kupovao/trgovao nekim akcijama ranije preko brokera u Americi i.e Scottsdale Capital Advisors ali su im usluge papreno skupe; za izvrsenje naloga i neke takse su me odrali oko $50.
pinksheets kupuj preko američkog brokera. Što će ti domaći broker? Da te ubije provizijama.
Inače, pinksheets su za burzovne samoubojice, budući da se redovito "pumpaju" prema nekim vrlo kompliciranim pravilima i akcijama. Ako hoćeš na USA market trguj s blue chipovima jedno vrijeme dok ne savladaš gradivo, iza toga se uključi u druge financijske instrumente kao short selling, opcije itd...
Pinksheets ne bih nikad i nikome preporučio, jer ćeš ostati bez novca jako brzo.
Pinksheets ne bih nikad i nikome preporučio, jer ćeš ostati bez novca jako brzo.
dobro kaže čovjek. Ni slučajno to kupovati. Tamo nema nikakvih pravila i kompanija može govoriti šta god hoće i tako pumpati dionice. Najbolje bi bilo u USA uopće ne trgovati jer zakoni su loši i ima jako puno muljaža. Bolje ići u Njemačku i slične države čak i Kina Indija, jer tamo nema Enrona i sličnoga. Uz sve to Kina i Indija imaju perspektivne ekonomije, USA je pred padom. Za USA govorim iz iskustva, koliko mi se čini i kolega zna šta priča.
Zadnje uređivanje papa štrumf : 23.07.2010. at 20:38.
pinksheets ili penny stocks su jako jako podložne manipulacijama. Ljudi griješe kad misle da će dionica koja ima kurs 0.03$ lakše postići cijenu od 0.04$ neko što će neki blue chip rasti s recimo 100 na 120$. Pinkovi i peniji ne daju nikakva izvješća niti su to dužni. Managemant tih kompanija priopćava bilo što i bilo kad. Oko penija nema analitičara niti bilo kakvih medijskih pokrivanja. Zato što to nemaju, oni to naprosto plate da ih se malo "napumpa". Osim toga postoji gotovo bezbroj message bordova ili yahoo grupa (i što sve ne) gdje se to organizirano pumpa. Jedan od njih je i http://www.stockhideout.com/ ... koji će gotovo svakog dana pred otvaranje ili 15 minuta nakon otvaranja dati call for stock of the day....recimo GELV...ili stotine drugih...
U tom raketiranju se lako može ući, ali izaći s profitom je umjetnost. Obično se tu ostane u longu do propasti kompanije...ili nekog novog pumpanja koje neće biti tako skoro...
Vjerovati mesage boards ili forumima je jednako kao da nepoznatog čovjeka na ulici pitate što biste trebali na marketu kupiti.
Kada se pogledaju IP adrese raznih "pump-majstora", lako se uoči da se radi o osobi s multi nickovima koja taj posao radi s jednog računala.
Iz tih i još mnogo drugih razloga ne savjetujem igranje na pinksheets....
Aha, ali dobro, tu ne mozes racunati na nikakve fudnamente, ali ako bi isao iskljucivo po nekakvoj TA onda mi se cini da bi se tu ipak i moglo zaraditi. Mislim, jasno je da je stanje losije od blue chipova ali ako udjes u random pink sheet dionicu (znaci ne na temelju neke bomasticne najave koja joj napumpa cijenu), imas otprilike podjednake sanse da ide i gore i dole (u odnosu na globalni sentiment, naravno), zar ne?
Ljudi, u pravu ste da se pinksheets akcije krecu ISKLJUCIVO u skladu sa market supply/demand pravilom tj. na njihov rast/pad uticu iskljucivo trejderi koji kupuju/prodaju ili market mejkeri koji shortuju cene i sl. Drugim recima nemaju revidirane finansijske izvestaje i ne prijavljuju zaradu koja bi doprinela rastu cena. I sve je na "pumpanju" ili "blacenju" kompanija da bi se manipulisalo tokom kretanja akcija, nema fundamentalija niti bilo cega drugog. Ali opet voleo bih da znam da li recimo u Nemackoj ili bilo gde drugde u Evropi mogu da otvorim brokerski racun.
Blue chips are way to expensive to start off on, I'd suggest playing small time stocks until you make a killing off of and then move on.