Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Razno > Formalne debate
Korisničko ime
Lozinka

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.06.2010., 20:59   #1
kowalski
grof Oblomov

kowalski Avatar

Registracija: Nov 2004.
Ozakoniti istospolne brakove u Republici Hrvatskoj ili ne?

Poštovane dame i gospodo, otvaram debatu na temu ozakonjenja istospolnih brakova u Republici Hrvatskoj. Kao debatante Vam predstavljam atlantis na afirmacijskoj strani i Pussylicker-a na negacijskoj.

Neka debata započne!

Zadnje uređivanje kowalski : 30.06.2010. at 01:35.
kowalski is offline  
Old 28.06.2010., 23:21   #2
PussyLicker
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Daklem . . .
Kao sto sam vec vise puta ponovio: Ozakonjenje istospolnih brakova (po mom misljenju) ne bi trebalo da se dozvoli iz vise razloga:

*S obzirom da trenutno u svijetu postoji mnogo ljudi koji ne zele da ozvanice svoje sexualno opredjeljenje (u ovom slucaju - homosexualno) , ovaj zakon ce samo dati vjetar u ledja tim odlukama. Nedavno sam citao temu na ovom forumu kako se neki decko adolescent dvoumi izmedju homosexualnosti i heterosexualnosti. Vise bi volio da prihvati homosexualnost kao svoje opredjeljenje , ALI se boji okolnosti i posljedica tog poteza.
* Prije 5+ godina , nije bilo pojma o ovom zakonu (koliko sam ja upucen) , ali su vrhovne vlasti vremenom udovoljile homosexualcima , i pocele usvajati taj zakon. Sad se postavlja pitanje: "sta ce biti poslije prihvatanja tog zakona?" . Nije iskljucena opcija da ce oni traziti zakon da pocnu usvajati djecu (molim te lijepo ; djeca u istospolnim brakovima) , a poslije toga mozda cak i nesto gore. Ta djeca , ako budu usvojena , naravno , u svojim starateljima ce traziti uzor, tako da ce i oni biti homosexualci.

Nastavak poslije javljanja uvazenog clana afirmacije.
PussyLicker is offline  
Old 29.06.2010., 12:56   #3
atlantis
53% lezbojka

atlantis Avatar

Registracija: Nov 2002.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku atlantis
1.
"Ja, I., uzimam tebe, I., za svoju suprugu i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga."

Ovo je citat zavjeta koji se daju u crkvi.

Točan citat zavjeta iz Matičnog ureda nisam našla, ali spominje se "Nevjestu i Ženika matičar će poimence upitati pristaju li međusobno sklopiti brak. Brak je sklopljen kada nevjesta i ženik izjave svoj pristanak" pri čemu se u zakonu kaže da brak ne mogu sklopiti osobe istog spola.

Brak - Zajednički život muškarca i žene usklađen s civilnim (građanskim) ili crkvenim zakonima i propisima. (Anić)

Ovo su obredi i definicije braka onako kako ih vide crkva i zakoni.

No, što zapravo dvoje ljudi 'natjera' na beskonačno prikupljanje papirologije, prepirku s rodbinom oko broja uzvanika, isprobavanje desetaka mahom neudobih vjenčanica, nagovaranje dragog na leptir kravatu, probleme s restoranom, vremenskom prognozom i pijanim svatovima već u 2 popodne?

Ako maknemo onaj mali postotak ljudi koji u brak ulaze isključivo zbog zalomljenog djeteta ili bijega od samih sebe, ostaje nam nešto što još nitko nije uspio definirati - ljubav

Ono nešto što te natjera da zatreperiš kad ju/ga ugledaš, da se nasmiješiš kad si u njegovom/njenom zagrljaju, da digneš glavu zbog njega/nje i kad si na dnu

Neki ljudi ljubav pokušavaju manijakalno racionalizirati pa se čude i misle 'što on tako zgodan radi s njom debelom' ili 'kako može biti s muškarcem nižim od sebe', a neki su se jednostavno pomirili s činjenicom da logičnog objašnjenja jednostavno - nema i odlučili su uživati uz tu osobu.

Nadam se da si barem jednom u životu doživio taj osjećaj i da znaš kako prekrasan i ljekovit za dušu može biti i da se slažes samnom da svatko na ovom svijetu - nizak ili visok, plav ili crn, kinez ili crnac, gej ili strejt ima pravo barem jednom u životu osjetiti ljubav i biti sretan.

OKej, pitat ćeš se, ako smo tako sretni i volimo i seksamo se i super nam je i svaštanešto cerekasto čemu onda ozakonjivanje i čemu papiri? Zašto ne sve to bez papirologije i matičnog?

Zato što, nažalost, vanbračne zajednice još uvijek nisu kvalitetno riješene pred zakonom, što partneri u vanbračnim zajednicama nemaju ista prava kao i supružnici i zato što djeca iz vanbračnih zajednica imaju problema.

I baš je to ono što homoseksualne osobe borbom za ozakonjivanje braka istospolnih osoba žele. Da država (crkva se ne spominje koliko znam) njihovu vezu doživi i prihvati kao vezu dvije osobe i da pred zakonom njihova veza ima ista prava ali i obaveze.

Oni time zaista ne bi ugrozili brak Štefice i Joška ili Mirne i Leona, matični uredi ne bi bili prebukirani njihovim vjenčanjima, restorana ionako ima dovoljno za sve, država bi čak imala i koristi (više taksi, novi poduzetnici koji iznajmljuju limuzine, više prodanog cvijeća ) i zaista ne vidim niti jedan racionalan razlog zašto Mario i Ante ili Ivana i Željka ne bi svoju ljubav ozakonili na isti način kao i parovi s početka rečenice.
Konačno! "Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog kinološkog saveza zabranjeno je izlaganje kupiranih pasa na kinološkim manifestacijama u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i njegovih članica koji su oštenjeni nakon 1.1.2013. godine." Bojan Mataković, tajnik HKS-a
atlantis is offline  
Old 29.06.2010., 14:59   #4
PussyLicker
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Moram ti priznati , dijelom si me razuvjerila u moje stavove , (jako malo) drugacije gledam na to.

S obzirom da svako ima pravo na privatnost , ja nemam nista protiv da se 2 homica zabiju u kucu i da tu svoje mastarije provode u djelo.
Jedna jako losa stvar u tome je sto oni , na primjer, kad idu ulicom , drze se za ruke , boga mi se nekad i poljube i slicno , i sada kad njega vidi neiskvareno dijete od 4 i pol godine , on sebi postavlja pitanje "kako ovo?". Doci ce kuci , pogledat nesto slucajno na televiziji i vidjeti kako se 2 muskarca ljube. Opet ce izaci na ulicu i vidjeti isti prizor. Vremenom ce mu to postati sasvim normalno , i mozda ce i on jednog dana biti jedan od njih(feminiziraju se).
Isto tako vazi i za zenski rod.

Dalje. . . Svi mi smo isli , ili idemo , u osnovnu skolu. U osnovnoj skoli imamo predmet zvani vjeronauk , gdje ucimo o bogu i bozanstvima , ali i vise od toga. Jedna od stvari koje ucimo osim boga je obitelj. Obitelj (kako znamo) se sastoji od nas , nase brace i sestara , i nasih roditelja. Nasi roditelji su nasa mama i nas tata, i to je oduvijek vazilo. I sada , pored svih tih vjeronauki , nadju se 2 izroda koji hoce da promjene taj obicaj. Opet se vracamo na djecu: Kad dijete cuje za neka 2 homosexualca koji su ozenjeni , sav taj vjeronauk pada u vodu. To ce biti ovako "mene su ucili da muskarci uzimaju zene, a ovdje imamo 2 muskarca u braku. Tako nas nisu ucili. Pa stani malo , ako je ono laz sto su naveli za brakove(to jest :takodjer postoje istospolni brakovi) , mozda je i laz da postoji bog , da psotoji raj i pakao , da ne moramo raditi dobra djela : misli:"

Dakle , oni odstupaju od vjerskih pravila , tradicija , obicaja , moralnih principa , i mijenja cijelovitu sliku svijeta , i sve ono sto je vezano za to.
Istospolni brakovi se odupiru mnogim nacelima , i tu ne bi bilo nista lose da to ne utice na "normalne" ljude , i njihova uvjerenja.

Dalje . . . Opce je poznata cinjenice da je covjek prepohlepno bice.
Prije 100 godina , nije bilo ni spomena o homosexualnosti , a da ne govorim o njihovim brakovima.
Recimo da su se homosexualna opredjeljenja pojavila prije 50 godina. Tada je to bilo sramotno , glupo , neljudski i tako dalje , A DANAS se traze ISTOSPOLNI BRAKOVI. Opet ponavljam: sta je sljedece ?

Nastavak poslije javljanja uvazenog protivnika.
PussyLicker is offline  
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 29.06.2010., 20:41   #5
atlantis
53% lezbojka

atlantis Avatar

Registracija: Nov 2002.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku atlantis
Quote:
. Vremenom ce mu to postati sasvim normalno , i mozda ce i on jednog dana biti jedan od njih(feminiziraju se).
Isto tako vazi i za zenski rod.
Ono što ti pišeš/misliš/tvrdiš je da će strejt djeca ako vide homoseksulanu ljubav postati homoseksualci?

Zajebavaš me, jelda?

Dakle. Gej ne postaješ tako da gledaš filmove o gejevima, gej ljude koji se ljube na ulici ili gej parade. Jednostavno se rodiš takav. I, ako si strejt nema tog gej filma, para ili parade koje ća te preobraziti u homoseksulaca.

Tako da slobodno jednog dana djetetu smireno objasni kako se ta dva stričeka (tete) vole i ljube baš kao i mama i tata i kako se ne mora bojati tih ljudi.

Što se privatnosti tiče - slažem se u potpunosti da je išta više od poljupca ili zagrljaja u javnosti, poput vađenja mandula jezicima ili drpanja, nepotrebno isticanje vlastite initme. Kako kod gej parova tako i kod strejt parova.

Quote:
Pa stani malo , ako je ono laz sto su naveli za brakove(to jest :takodjer postoje istospolni brakovi) , mozda je i laz da postoji bog , da psotoji raj i pakao , da ne moramo raditi dobra djela : misli:"

Ja u svojoj školi nisam imala predmet vjeronauk (malo sam starija od toga ). Iako sam odrasla u religioznoj obitelji vjerovat sam prestala '91. tako da nisam upućena u to kako crkva gleda na homoseksualizam. Pretpostavljam ne baš blagonaklono.

No, to ne znači da u redovima vjernika nema homoseksualaca. Naprotiv, sigurna sam da ih ima. I ta divna i krasna crkva, taj svemogući i dobrostivi Bog, umjesto da pokaže svoju dobrotu i 'primi' ih u svoje redove (jer oni su, iza svih predrasuda, živa bića od krvi i mesa) negira ih, izbacuje i proklinje.

Vjeronauk/vjerovanje/religija osobni su izbori svakoga od nas i nitko, ali NITKO nema pravo svoja vjerovanja u Boga, raj ili pakao nametati drugima kao jedinu ispravnu dogmu.

Skrivanjem istine od djece, nijekanjem postojanja homoseksualaca, strašenjem religioznim raj/pakao pričicama ne odgajaš zdravo i razumno dijete, odgajaš osobu s predrasudama koja iz neznanja i straha ne poštuje različitosti.

Ne kažem da sjeca ne trebaju ići na vjeronauk ili vjerovati u Boga. Kažem da im religija ne smije biti jedini i isključivi putokaz za prolazak kroz život.

Quote:
Dakle , oni odstupaju od vjerskih pravila , tradicija , obicaja , moralnih principa , i mijenja cijelovitu sliku svijeta , i sve ono sto je vezano za to.
Istospolni brakovi se odupiru mnogim nacelima , i tu ne bi bilo nista lose da to ne utice na "normalne" ljude , i njihova uvjerenja.
Kao što sam rekla - vjerska pravila ne smiju biti mjerilo ispravnosti. Tradicija je nešto što bi se trebalo poštivati, no ne i silom pokušati zadržati da se ne razvija. Uostalom za stotinjak godina možda će baš Zagreb Pride biti tradicionalna i dugogodišnja manifestacija koja će njegovati običaje današnjih homoseksualca

Moralni principi su nešto što se godinama mijenja i prilagođava. To je oblik društvene svijesti koja se razvija i živi zajedno sa zajednicom. Naše se društvo, iako presporo, razvija zajedno sa svijetom pa je i činjenica da je netko homoseksualac danas daleko prihvaćenija/moralnija.

Slika svijeta također se konstatno razvija i mijenja. I kao što ne vidim ništa loše u tome što smo izumili struju, što su žene dobile pravo glasa, što je naša svijest sve više ekološka tako ne vidim niti ništa lošega u činjenici da će moj prijatelj pred svima slobodno moći zagrliti čovjeka kojeg voli ili da će kolegica s posla napraviti vjenčanje na kojem će biti njeni izuzetno religiozni roditelji sjediti za istim stolom s roditeljima njene djevojke

Ponavljam, činjenica da sam ja biseksualka moj strejt kolega nije postao homoseksualac. Homoseksualnost nije zarazna, ne prenosi se kašljanjem niti ne pranjem ruku i nije bolest.

Quote:
Opet ponavljam: sta je sljedece ?
Čovjek je pohlepno biće, tu se s tobom slažem. No, fali ti dokaz/argument/teorija po kojoj su homoseksualci pohlepni pa su tako stekli neizmjerna bogatstva dok su svi strejt ljudi siromasi samo takvi

Homoseksualnost se spominje još u doba starog Rima a ako odem na podforum povijest sigurna sam da će netko dati dokaz i o ranijim spominjanjima istospolne ljubavi.

Isto tako vjerujem da je omjer homoseksualaca u odnosu na strejt ljude već odavno isti. Razlika je jedino u tome što prije nismo imali toliko razvijene komunikacije pa se nije toliko 'čulo' za njih, a i bilo je poprilično opasno na glas priznati što si.

Dakle, u tvom gradu ima xx gejeva, samo što prije 50 godina nisi čuo za njih. Danas imamo internet pa čak i znaš, vidiš da postoje.

I, dok su u prošlosti gejeve ubijali zbog toga što su se rodili na 'krivoj strani' danas ih 'samo' čeka molotovljev koktel ili pepeljara u glavu.
(Tu sad pričam o životu kod nas. Razvijeni je svijet u tome daleko ispred nas, nerazvijen je još u vremenu ubijanja)

Sigurna sam da su početkom prošlog stoljeća muškarci razmišljali na isti način kad su u pitanju bila prava žena da glasuju. Zlo i naopako, sodoma i gomora, a pogledaj se sad, tebi je sasvim normalno da tvoja majka radi, sama hoda ulicom, nosi hlače i glasuje. Njeima to nije bilo normalno, baš kao što ti sad imaš predrasude prema gej brakovima.

I na kraju. Pitao si što je sljedeće?

Dozvola za posvajanje i normalan život bez zabrana, prijekih pogleda, molotovljevih koktela i kordona policije koji štite nekoga samo zato jer je - drugačiji
Konačno! "Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog kinološkog saveza zabranjeno je izlaganje kupiranih pasa na kinološkim manifestacijama u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i njegovih članica koji su oštenjeni nakon 1.1.2013. godine." Bojan Mataković, tajnik HKS-a
atlantis is offline  
Old 01.07.2010., 20:55   #6
kowalski
grof Oblomov

kowalski Avatar

Registracija: Nov 2004.
proglašavam diskvalifikaciju PussyLickera, jer se nije oglasio dulje od 48 sati od posljednjeg posta, te time proglašavam ovu "debatu" zatvorenom.

atlantis, čestitam na pobjedi.
Advertisement

Advertisement
Zatvorena tema

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja