Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.07.2010., 11:39   #1
Što to Hrvatska slavi u Srbu!

Citirat ću Zvonimira Despota, odnosno Savku Dabčević Kučar i njeno viđenje tog "srpskog mitinga" u Srbu! Samo ću napomenuti da je prošle godine u Srbu koliko mi se čini bila samo Vesna Pusić, a ove godine, cijela Hrvatska država sa predsjednikom na čelu, slavi taj navodni "ustanak" u Srbu, a zapravo dan kada su ubijani Hrvati i ostali katolički vijernici i svećenici.

SRAMI SE HRVATSKA!


Quote:
Oružana pobuna u Srbu 27. srpnja 1941. nije bio nikakav antifašistički ustanak. Tko danas to tvrdi, taj izvrće povijesne činjenice. Jer one govore da su pobunu u Srbu, i ne samo u njemu, nego i u drugim mjestima s većinskim srpskim stanovništvom, i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno na području tadašnje NDH, organizirali četnici Draže Mihailovića, u čijim su redovima još u to doba bili i vodeći srpski komunisti iz tog područja. Cilj pobune bio je kristalno jasan - stvaranje velike Srbije prema projektu „Velike Homogene Srbije“ četničkog ideologa Stevana Moljevića koji je nastao netom prije pobune te iste 1941. godine.

Glavni ciljevi četničke borbe u tom projektu jesu: „Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu i u granicama predratne Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine – Srema – Banata – Bačke.“… Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina (…) Stvoriti neposredne-zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i između Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa, a Bosne i Hercegovine od Muslimanskog i Hrvatskog življa.“ Zapadna granica Velike Srbije bila je u svim velikosrpskim projektima najosjetljivije pitanje jer se na njoj konačno mora staviti točka na sve velikosrpske pretenzije za hrvatskim teritorijem. Dalmacija „mora da uđe u sastav Srbije“.

Ne treba spominjati da su četnici nakon te oružane pobune počinili niz zločina nad tamošnjim Hrvatima. Također ne treba valjda podsjećati da je ustanak u Srbu za bivše Jugoslavije bio nametnut kao praznik u Hrvatskoj. Prvo, zato što je jugopolitika na čelu s Titom odlučila da ne može prva ustanička puška biti ispaljena negdje izvan Srbije, pa se moralo prvo slaviti u Srbiji. I drugo, nije se smjelo dati za pravo Hrvatima da su možda oni u Hrvatskoj prvi nešto učinili protiv NDH, nego je ustanički praznik bio odmah i srpski praznik. Poruka je bila i više nego dovoljna. Brezovica se samo uzgred spominjala, nigdje se nije obilježavala, nego tek nakon 1990., iako je i taj događaj sporan s povijesnog gledišta.

Valja zaboravne podsjetiti i na sjećanja Savke Dabčević Kučar („Sedamdeset i prva ‘71: hrvatski snovi i stvarnost“) koja je bila svjedok jednog takvog mitinga 1971. godine. Opisujući svoju borbu s dijelom srpskih partijskih kadrova, „stvarnih velikosrba i četnički nastrojenih Srba“, opisala je, pod naslovom „Miting u Srbu“, što se 27. srpnja 1971. ondje zbivalo i kako je ona osobno to doživjela:

„Jedan od izraza raspoloženja te skupine bio je miting u Srbu, na dan koji se slavio kao dan ustanka naroda Hrvatske, 27. lipnja 1971. (Savka je pogriješila datum, op.a.) U Srbu je (a vodila se rasprava je li tamo ili u Sisku počeo ustanak u Hrvatskoj) i prije bilo proslava, i sama sam im bila nazočna, i pučanstvo me dobro dočekivalo. Ali, događaj iz 1971. bio je osobit.

Tu nije bilo bitno pokazati tko su Srbi u Hrvatskoj, nego i organizirano prikazati i dokazati da je tu srpska Hrvatska. Naime, razni visoki vojni funkcionari i drugi političari na službi u Beogradu, povezani s navedenom skupinom, organizirali su proslavu u Srbu kao svesrpsku proslavu.

Bez našega znanja (znali smo samo da će organizirani i pozvati i Dražu Markovića, u to vrijeme predsjednika Skupštine Srbije) nekoliko su desetaka autobusa dovezli na taj dan Srbe iz Bosne, Vojvodine, i iz uže Srbije. I to će se ponoviti 20 godina poslije! Oni su, a ne toliko domaće srpsko stanovništvo, dali velikosrpski pečat toj hrvatskoj proslavi.

Mi smo bili pozvani (i odazvali smo se) u punom sastavu. Bili su nazočni Vladimir Bakarić, Jakov Blažević, Pero Pirker, Miko Tripalo i ja, i mnogi drugi.
Nikada, u cijelom svom sudjelovanju na mnogobrojnim sastancima, mitinzima, proslavama, nisam doživjela nešto slično.

Bio je vedar, sunčan dan. Kad smo se pojavili na improviziranoj pozornici, na otvorenom, pred golemim mnoštvom ljudi (dovezenih), osjetili smo prema sebi zid otpora i mržnje. To je bio miting velikosrpske bodlje mržnje prema hrvatstvu i Hrvatskoj. Nikako ga drukčije ne mogu shvatiti!

Ovacijama su dočekali srbijanske predstavnike, posebice Dražu Markovića za kojeg se znalo da je protiv naše politike. Ovacije su priredili i Đoki Jovaniću, svojemu ratnom zapovjedniku. Hrvatskim predstavnicima (i govornicima) nisu pljeskali, jedva uljudno, čak ni Vladimiru Bakariću ni Jakovu Blaževiću.

Ta manifestacija bila je dobro organizirana sa željom da nam se pokaže njihova snaga, a poruka je bila: Velikosrpstvo je tu, iza nas!

S dna provizorne pozornice pošli smo prema naprijed, prema mnoštvu. Ljudi, dovučeni autobusima iz Bosne i Vojvodine i tko zna odakle sve, bili su umorni, znojni, pripiti (rana jutarnja rakija), s prijetećim raspoloženjem. Bili smo im tu – na dohvat ruke. Mi – za koje se tvrdilo da želimo ponovno „klati“ Srbe u Hrvatskoj!

Pero Pirker je, uza me, bio nekako zbunjen, osjećala sam da se i on osjeća krajnje nelagodno. Bio je napet, ozbiljan, ukočen. „Pero“ – šapnula sam mu pomalo šaljivo, kad su nam rekli da se pomaknemo naprijed – „sad se čuvaj, dolaze rajčice i jaja, bit ćemo kao Indijanci“. Osjetio je da mu tim zapravo namještenim „zafrkavanjem“ na vlastiti račun želim odagnati tjeskobu, pogledao me i odgovorio u istom tonu: „Ti pazi haljinu“, aludirajući na moje novo odijelo. Osjetila sam da se umirio. Još sam prišapnula, opet šaljivo: „Ja ću se skloniti iza Jakova (Blaževića), pravo je da u Lici on – kao lički medvjed – strada.“ A Jakov Blažević je zaista poput medvjeda išao teškim korakom ispred nas prema samom rubu tribine. I, kad smo stigli do sama ruba, zbilja sam jednom trećinom tijela stala iza njega. Peru je, valjda od napetosti, uhvatio smijeh. Ali ukočenosti je nestalo, zahvalno me pogledao još jednom.

Kad su počeli govoriti, opet ovacije Draži Markoviću, pa Đoki Jovaniću, i parole, parole, parole, Jugoslaviji, Titu, Partiji, bratstvu i jedinstvu i sl. – ali ne i Hrvatskoj. Jesam li to u svojoj zemlji, gdje li se to nalazim? – ogorčeno sam se pitala. Jesmo li mogli (morali) to spriječiti? I odmah zatim pomisao: e, bogme, nećete više!

U nogama sam osjećala kako bi najradije pobjegle. Ali kontrolna institucija u glavi radila je besprijekorno. Sjećam se da sam si neprekidno ponavljala: Boje nas se, u tome je stvar. Uzimaju nas ozbiljno. Mi smo u pravu, oni su opasni huškači.

U Zagreb smo letjeli velikim vojnim helikopterom, i samo se sjećam da smo u njemu – na povratku – svi šutjeli. Na tom sam mitingu najodređenije, odnosno najizravnije osjetila samu suštinu politike te skupine.

Na povratku u Zagreb zapisala sam u svoj notes: Miting uzbuđenja. Mrze nas, i ne će se libiti za četništvo proliti krv. Strašno? Smiješno? Opasno? Prijeteće? Sve to. Stvari se kreću prema raspletu!
Mnogo godina poslije događaji su potvrdili moje slutnje i sumnje.“

Također treba podsjetiti da se u Srbu odigrao i veliki miting pobunjenih Srba 25. srpnja 1990., ne slučajno na dan kad je zakazana sjednica Hrvatskog sabora koji će usvojiti amandmane na još uvijek važeći Ustav iz 1974. godine. Cilj ustavnih promjena bio je ukidanje socijalističkih i komunističkih simbola i donošenje odluke o početku pripreme novog Ustava. Saborski zastupnici Srpske demokratske stranke Jovana Raškovića nisu željeli u Zagreb, nego su bili najaktivniji tvorci „Deklaracije o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj“ koja je prihvaćena aklamacijom na tom mitingu, koji je sam sebe proglasio prvim općim Srpskim saborom. Deklaracija je u pobunjenički program unijela dva glavna cilja: dvojni suverenitet i poseban teritorij. Na mitingu je bilo oko 150.000 Srba sa svih strana, među njima i Vojislav Šešelj, a neke od parola bile su: „Živio Milošešvić“, „Ovo je Srbija“, „Ne bojmo se ustaša“, „Zaklat ćemo Tuđmana“…

Obilježavanje ovogodišnje obljetnice pripremaju Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Ove godine čak će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, što i ne čudi ako se zna da je SDSS jezičac na vagi sadašnje HDZ-ove vlasti! A Vlada je u eri štednje dala i pozamašan novac za obnovu tamošnjeg spomenika. Uz šefa države Ivu Josipovića, u Srbu očekuju i predsjednika Sabora Luku Bebića, bivšeg šefa države Stipu Mesića, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Vesnu Pusić, Damira Kajina…

Bez zaključka - zaključite sami što se tamo slavi.

http://blog.vecernji.hr/zvonimir-des...srpske-mrznje/
Predsjednik RH is offline  
Old 27.07.2010., 11:45   #2
Za one koji ne znaju što se dogodilo 27 srpnja, samo mali podsjetnik:

Quote:
Pokolj kod Drvara 27. srpnja 1941.

Pokolj kod Drvara 27. srpnja 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Drvar, s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, mahom Hrvata katolika. Nakon tog napada, župa Drvar je u potpunosti bila zatrta.

Počinitelji su bili četnici.

Pokolj kod Drvara na području župe Drvar je bio dijelom organiziranog etničkog čišćenja zapadne Bosne i istočne Like od Hrvata. Tada su posve zatrti Hrvati u župama Bosanski Petrovac, Krnjeuša, Bosansko Grahovo u zapadnoj Bosni (Bosanska Krajina, Turska Hrvatska), a u Hrvatskoj (u Lici) župa Boričevac.


Slijed događaja

Tog 27. srpnja 1941. je u Trubaru [1] ubijen drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor i veća skupina pripadnika njegove župe koji su se vraćali sa hodočašća svetoj Ani u Kninskom polju.
Hodočasnički vlak je pri povratku zaustavljen nekih 18 km od Drvara. Svi hodočasnici su okrutno poubijani, a tijela su im bačena u jamu Golubnjaču.

Istog dana, orkestrirano je, uz iste metode etničkog čišćenja, izveden i napad na susjednu katoličku župu Bos. Grahovo, tako da slučajni preživjeli nakon pokolja u Drvaru ne mogu upozoriti susjede, odnosno da grahovljanski Hrvati ne mogu pobjeći nakon što doznaju što se dogodilo drvarskim Hrvatima.

Imena i prezimena svih poginulih nisu do kraja utvrđena; utvrđeno je 568 osoba koje za koje se poimence zna da su mučki ubijeni u tom zločinačkom napadu.

Imena svih identificiranih ubijenih župljana su uklesana na spomen-ploči u dvorani gdje se drvarski katolici okupljaju na bogoslužju. Postoji i posebna mramorna ploča sa slikama i osnovnim podatcima ubijenih župnika iz drvarske i susjednih župa.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_...7._srpnja_1941.

Quote:

Pokolj u Bosanskom Grahovu 27. srpnja 1941.


Pokolj u Bosanskom Grahovu 27. srpnja 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Bosansko Grahovo, s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, mahom Hrvata katolika. Nakon tog napada, župa Bosansko Grahovo, kao i župa Drvar istog dana, u potpunosti je bila zatrta.

Počinitelji su bili četnici koje je predvodio Branko Bogunović.

Pokolj u Bosanskom Grahovu i okolici je bio dijelom organiziranog etničkog čišćenja zapadne Bosne i istočne Like od Hrvata. Tada su posve zatrti Hrvati u župama Bosanski Petrovac, Krnjeuša, Drvar u zapadnoj Bosni (Bosanska Krajina, Turska Hrvatska), a u Hrvatskoj (u Lici) župa Boričevac.


Slijed događaja

Područje je 27. srpnja 1941. zahvatio četnički oružani ustanak, u doba socijalističke Jugoslavije svečano obilježavan kao "ustanak naroda BiH". Sjedište ustaničkog područja je bilo u Drvaru. Predvodili su ga komunisti. Po pitanju odnosa kojeg su imali srpski ustanici prema Hrvatima, bilo da su bili katoličke ili islamske vjere, nije bilo razlike, neglede toga jesu li srpske ustanike vodili četnici li komunisti.

Istog dana su u Bosanskom Grahovu i okolnim selima srpski ustanici (četnici i gerilski komunisti) ubili 62 Hrvata, a među to 62 je bilo 5 žena i 9 djece. Grahovskog župnika Jurja Gospodnetića su četnici zarobili i 10. kolovoza nakon okrutnog mučenja nabili na ražanj i pred njegovom majkom ga živog ispekli. Srpski ustanici su u Grahovu i okolnim selima Obljaju, Koritima, Luci, Ugarcima i Crnom Lugu opljačkali i spalili sve hrvatske kuće, a u Obljaju su zapalili župni ured i rimokatoličku crkvu sv. Ilije Proroka. Preostali preživjeli Hrvati su izbjegli u Knin. Vlasti NDH nisu uspjele svojim vojnim postrojbama ugušiti ustanak. [1]

Tog dana je orkestrirano, uz iste metode etničkog čišćenja, izveden i napad na susjednu katoličku župu Drvar, tako da slučajni preživjeli nakon pokolja u Drvaru ne mogu upozoriti susjede, odnosno da grahovljanski Hrvati ne mogu pobjeći nakon što doznaju što se dogodilo drvarskim Hrvatima.

Ovo stradanje Hrvata iz Bosanskog Grahova i okolici nije bilo jedino, nego se nastavilo i kasnije. Od više od tisuću predratnih župljana, vrlo mali broj ih je preživio Drugi svjetski rat.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_...7._srpnja_1941.
Predsjednik RH is offline  
Old 27.07.2010., 11:45   #3
"Ustanak" u Srbu 1941. je ništa drugo nego prvotna verzija Balvan revolucije. Oba događaja su za cilj imala etničko čišćenje i pripajanje hrvatskog teritorija majčici Srbiji. Tko to ne prepoznaje taj je slijep pored zdravih očiju. Zakonom zabranit takva četnička okupljanja pod patronatom države i točka.

Zadnje uređivanje bracodbk : 27.07.2010. at 12:24.
bracodbk is offline  
Old 27.07.2010., 11:50   #4
Normalni Hrvati i ljudi ništa a oni drugi pokolj i istrebljenje svih Hrvata iz Pounja i južne Like i kotara Grahovo,Petrovac i Drvar.
Što pobijeno a što raseljeno 10.000 Hrvata i 4.000 muslimana u 30-tak dana.
daviteljzd is offline  
Old 27.07.2010., 11:50   #5
decki, decki, pomalo :-) predsjednik vam nece poslat pozivnicu za domjenak uz ovakve otrovne i istinite opaske :-)
7nationarmy is offline  
Old 27.07.2010., 11:59   #6
Potpuno sam suglasan sa uvodnim postovima. Moderna, nezavisna i nacionalno osvještena Hrvatska nema što tražiti na četničkom derneku u Srbu. Sramotno je da se uopće dozvoljava organiziranje ovakove manifestacije da i ne spominjemo nazočnost državnih dužnosnika na istoj. Današnji datum i ova manifestacija najbolji su pokazatelj da Hrvatska još uvijek nije potpuno slobodna ni potpuno samostalna - pogotovo od utjecaja onih koji su je i u SFRJ držali pokorenom i de facto okupiranom.

No određeno zadovoljstvo ipak izaziva činjenica da dernek ove godine ne prolazi neometano, te da sudionike jedne duboko anti-hrvatske manifestacije danas čuva policija. Upućujem čestitke i izraze iskrene podrške svakom sudioniku kontra-mitinga kojeg su organizirali HSP i drugi. Njihov prosvjed užasno je važan jer je itekako potrebno poručiti da u Hrvatskoj postoje i žive iskreni domoljubi i nacionalisti kojima Srb ne znači niti će ikada značiti bilo što - osim tužne uspomene na još jedan pokolj nevinih Hrvata koji su se ovog kobnog dana 1941-e vraćali sa hodočašća u Kninu, koje su Srbi izvukli iz vlaka i nevine poubijali. Što nikako nije i ne može biti razlogom državnih manifestacija i obnavljanja komunističkih spomenika - već samo i jedino razlogom za vječni prezir: onih koji se tamo okupljaju i onih koji ih u hrvatsko ime tamo pohode.
PowerLock is offline  
Old 27.07.2010., 12:14   #7
koji pretenciozni naslov. Što Hrvatska slavi u Srbu? općedržavno slavlje na ulicama.evo osjeća se praznično raspoloženje po ulicama i gradovima širom zemlje. Svi su obukli najbolja odijela i izvjesili zastave na balkone i pročelja.

dajte ne dramite. napravite istraživanje što se slavi 27.7. garantiram da 0.5 posto ispitanika zna. ostali odgovaraju sa ne znam.

ljude jednostavno boli kurac više.bavite se nečim drugim. Hrvatska definitivno ne slavi ništa u Srbu.neki slave i nek slave ak im se slavi,ako nema rasne,vjerske i nacionalne mržnje,fašističkih obilježja ili nekih koji potiču na mržnju nek slave...

a sad će opet se gulit priča o franjevcima,četnicima etc etc
Mishko Pishko is offline  
Old 27.07.2010., 12:21   #8
Quote:
Mishko Pishko kaže: Pogledaj post
koji pretenciozni naslov. Što Hrvatska slavi u Srbu? općedržavno slavlje na ulicama.evo osjeća se praznično raspoloženje po ulicama i gradovima širom zemlje. Svi su obukli najbolja odijela i izvjesili zastave na balkone i pročelja.

dajte ne dramite. napravite istraživanje što se slavi 27.7. garantiram da 0.5 posto ispitanika zna. ostali odgovaraju sa ne znam.

ljude jednostavno boli kurac više.bavite se nečim drugim. Hrvatska definitivno ne slavi ništa u Srbu.neki slave i nek slave ak im se slavi,ako nema rasne,vjerske i nacionalne mržnje,fašističkih obilježja ili nekih koji potiču na mržnju nek slave...

a sad će opet se gulit priča o franjevcima,četnicima etc etc
Tebi je normalno da se na tom derneku sakupe ljudi sa šajkačama ili sa majcama na kojima na ćirilici piše KRAJINA.
daviteljzd is offline  
Old 27.07.2010., 12:25   #9
Quote:
PowerLock kaže: Pogledaj post
Potpuno sam suglasan sa uvodnim postovima. Moderna, nezavisna i nacionalno osvještena Hrvatska nema što tražiti na četničkom derneku u Srbu. Sramotno je da se uopće dozvoljava organiziranje ovakove manifestacije da i ne spominjemo nazočnost državnih dužnosnika na istoj. Današnji datum i ova manifestacija najbolji su pokazatelj da Hrvatska još uvijek nije potpuno slobodna ni potpuno samostalna - pogotovo od utjecaja onih koji su je i u SFRJ držali pokorenom i de facto okupiranom.

No određeno zadovoljstvo ipak izaziva činjenica da dernek ove godine ne prolazi neometano, te da sudionike jedne duboko anti-hrvatske manifestacije danas čuva policija. Upućujem čestitke i izraze iskrene podrške svakom sudioniku kontra-mitinga kojeg su organizirali HSP i drugi. Njihov prosvjed užasno je važan jer je itekako potrebno poručiti da u Hrvatskoj postoje i žive iskreni domoljubi i nacionalisti kojima Srb ne znači niti će ikada značiti bilo što - osim tužne uspomene na još jedan pokolj nevinih Hrvata koji su se ovog kobnog dana 1941-e vraćali sa hodočašća u Kninu, koje su Srbi izvukli iz vlaka i nevine poubijali. Što nikako nije i ne može biti razlogom državnih manifestacija i obnavljanja komunističkih spomenika - već samo i jedino razlogom za vječni prezir: onih koji se tamo okupljaju i onih koji ih u hrvatsko ime tamo pohode.

Ono što će danas vrištati sa svih portala i novina će biti da je došlo 600-700 "primitivaca i nacionalista" da smetaju elitu antifašista.
Lako je crvenima i srbima kada su svi mediji u njihovim rukama a domoljublje prozvali nazadnjaštvom.
daviteljzd is offline  
Old 27.07.2010., 12:29   #10
Quote:
Mishko Pishko kaže: Pogledaj post
koji pretenciozni naslov. Što Hrvatska slavi u Srbu? općedržavno slavlje na ulicama.evo osjeća se praznično raspoloženje po ulicama i gradovima širom zemlje. Svi su obukli najbolja odijela i izvjesili zastave na balkone i pročelja.

dajte ne dramite. napravite istraživanje što se slavi 27.7. garantiram da 0.5 posto ispitanika zna. ostali odgovaraju sa ne znam.

ljude jednostavno boli kurac više.bavite se nečim drugim. Hrvatska definitivno ne slavi ništa u Srbu.neki slave i nek slave ak im se slavi,ako nema rasne,vjerske i nacionalne mržnje,fašističkih obilježja ili nekih koji potiču na mržnju nek slave...

a sad će opet se gulit priča o franjevcima,četnicima etc etc
Što se može reći na tvoje upise?
rama is offline  
Old 27.07.2010., 12:33   #11
Quote:
Mishko Pishko kaže: Pogledaj post
... Hrvatska definitivno ne slavi ništa u Srbu. Neki slave i nek slave ak im se slavi...
Ako su tamo najviši predstavnici države, onda ti teza ne stoji.
saurus is offline  
Old 27.07.2010., 12:35   #12
Stvarno je žalosno da se u hrvatskoj podiže spomenik četnicima samo zato što je SDSS ucijenio HDZ da će izaći iz koalicije ako se taj spomenik ne obnovi. I vlada je iskeširala više od 2 milijuna kuna za to smeće!
Imran is offline  
Old 27.07.2010., 12:38   #13
Quote:
Mishko Pishko kaže: Pogledaj post
Hrvatska definitivno ne slavi ništa u Srbu.
Sluzbena se Hrvatska pokusava rukama i nogama distancirati od NDH, ali nekima to ne odgovara
Alekseevitch is offline  
Old 27.07.2010., 12:41   #14
Srbi slave, a hrvatski političari im daju/moraju dati legimitet.

Izvještaj sa index-a: http://www.index.hr/vijesti/clanak/p...ci/503912.aspx

Prema izvještajima s terena mnoštvo prosvjednika nosi hrvatske zastave a čuju se i povici: Ovo je Hrvatska!, Bando crvena!, Četnici! Skup osigurava više stotina policajaca a mogu se vidjeti i pripadnici interventne postrojbe. Posebno su postavljene i željezne šipke da se zapriječi prodor prosvjednika prema uzvanicima.

U Srbu se među prosvjednicima mogu vidjeti i natpisi. Komunistički zločin nije antifašizam, Stop ponižavanju Hrvatske, Agresija na Hrvatsku nije građanski rat.
__________________
- Danas je najvažnije da muškarac ima posao. Ljudi koji ne rade jako su dosadni i drugima i sebi. Morate biti strastveni, angažirani i pridonositi zajednici, ali i svijetu - dizajner Tom Ford.
no good is offline  
Old 27.07.2010., 12:41   #15
Quote:
Alekseevitch kaže: Pogledaj post
Sluzbena se Hrvatska pokusava rukama i nogama distancirati od NDH, ali nekima to ne odgovara
Službena Hrvatska pokušava rukama i nogama rehabilitirati četničko orjunaštvo.
__________________
"Svi mi imamo dovoljno snage da podnosimo patnje drugih." LaRochefoucauld
Hroboatos is offline  
Old 27.07.2010., 12:41   #16
Quote:
Imran Zakhaev kaže: Pogledaj post
Stvarno je žalosno da se u hrvatskoj podiže spomenik četnicima samo zato što je SDSS ucijenio HDZ da će izaći iz koalicije ako se taj spomenik ne obnovi. I vlada je iskeširala više od 2 milijuna kuna za to smeće!
3+ milijona kuna. A kamen je uvezen iz Srbije

Možde dogodine osvane spomenik u Borovom selu gdje je goloruk narod istog 1991 pokrenuo ustanak i uništio ustaške milicajce.

Ne bi bilo loše na ovčari podignuti spomenik nastradalim vojnicima JNA


itd itd...
__________________
Ma stari moj... Neki HDZ-ovac može biti ratni profiter, lažni branitelj, kriminalac u pretvorbi ili običan; izdajnik nacionalnih interesa, plagijator, lokalni šerif, lažov, lopov, seljačina, nasilnik, licemjerni lizač oltara, općenito muljator, neznalica, provokator ili uhljab vulgaris... sve pet... ali ono... nemoj mu reći da se jebe!

Ivan Kovačić 25. travnja 2016. "Neka se j e b u"
niqueclyde is offline  
Old 27.07.2010., 12:41   #17
Quote:
Alekseevitch kaže: Pogledaj post
Sluzbena se Hrvatska pokusava rukama i nogama distancirati od NDH, ali nekima to ne odgovara
Ali ne i od Velike Srbije.

Evo što kaže netko neutralan:
Quote:
Prof. dr. Ivo Banac, povjesničar
Vidim da je riječ bila o tzv. nediferenciranom ustanku u kojemu su sudjelovali i četnici i partizani. Čini mi se da nije dobro slaviti ustanak četnika, a ako su im partizani tada još bili partneri, ne bih slavio ni ustanak tih partizana. Držim da je sudjelovanje hrvatske države u ovoj proslavi, još i pod pokroviteljstvom Sabora RH te uz dolazak predsjednika RH, velika pogreška. Čini mi se prilično suspektna proslava u kontekstu SFRJ jer se zna da su u njoj datumi ustanaka određivani po ključu i da nisu imali veze sa stvarnim događajima. Na sličan način, ključ je odredio i ustanke u istočnoj Hercegovini i dijelu Crne Gore, gdje se ustajalo protiv NDH. Što nije bila loša ideja, no postala je loša jer se ustanak zbivao pod okriljem iste vrste ideologije, samo suprotnog predznaka. Činjenica je da je i u određivanju stvarnog datuma ustanka Hrvatska i tu bila zakinuta.
Izvor.
__________________
Hrvatska iznad svih!
pandur! is offline  
Old 27.07.2010., 12:46   #18
Quote:
niqueclyde kaže: Pogledaj post
3+ milijona kuna. A kamen je uvezen iz Srbije
Još su i zaradili...
__________________
- Danas je najvažnije da muškarac ima posao. Ljudi koji ne rade jako su dosadni i drugima i sebi. Morate biti strastveni, angažirani i pridonositi zajednici, ali i svijetu - dizajner Tom Ford.
no good is offline  
Old 27.07.2010., 12:49   #19
Quote:
no good kaže: Pogledaj post
Još su i zaradili...
To oni non-stop rade s državnim novcem - sve uvoze iz Srbije. Čak i internet stranice izrađuje srbadija iz Srbije, bez natječaja.
__________________
Hrvatska iznad svih!
pandur! is offline  
Old 27.07.2010., 12:52   #20
Smile

Quote:
no good kaže: Pogledaj post
Još su i zaradili...
Evo za one koje zanima kako "narod hrvatske" dočekao proglašenje NDH dok još ni jednom Srbinu dlaka s glave nije pala.

"Dana 10. travnja 1941. kod je proglašena Hrvatska država, iste večeri Dane je došao u našu policijsku postaju u Gračacu da se raspita o tome što učiniti jer se ovo zlo ne smije prihvatiti bez borbe. Zaključili smo da sačekamo do subote 12. travnja i vidimo što će se događati. Dane je bio nestrpljiv. Već 11. travnja on je zapovijedao kolonom koja je prevozila stoku napuštenu od vojnika u povlačenju raspadajuće jugoslavenske vojske koja je također imala i nešto oružja. Obavijestili smo vlasnike stoke da dođu i preuzmu svoju stoku. Poslije podne 12. travnja oko 15:00 sati (žandarmerijski poručnik) Dušan Drakulić izišao je iz bolnice i došao u našu postaju. Sazvali smo sastanak viđenijih građana s četničkom organizacijom. Sastanku su nazočili Dane Stanisavljević - Cicvara, Mile Stojisavljević - Crnić, Jovo Djekić, Milan Uzelac i Nikica Stanisavljević predsjednik kotara.
Na ovome sastanku mi smo zaključili da ni pod koju cijenu ne ćemo dozvoliti uspostavu hrvatske vlasti, da četnici trebaju preuzeti kontrolu i da se odmah treba uspostaviti četničko zapovjedništvo. Danu smo jednoglasno izabrali za zapovjednika.
Istog dana on je postavio patrole od nekoliko ljudi na željezničku stanicu u Gračacu. Kad se on pojavio ustaše i domobrani su se razbježali na sve strane.


Na što ovo miriši
__________________
Ma stari moj... Neki HDZ-ovac može biti ratni profiter, lažni branitelj, kriminalac u pretvorbi ili običan; izdajnik nacionalnih interesa, plagijator, lokalni šerif, lažov, lopov, seljačina, nasilnik, licemjerni lizač oltara, općenito muljator, neznalica, provokator ili uhljab vulgaris... sve pet... ali ono... nemoj mu reći da se jebe!

Ivan Kovačić 25. travnja 2016. "Neka se j e b u"
niqueclyde is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 19:12.