iman jedan stari bijeli Tomos 4 i pored ulaza za benzin stoji jedan izlaz za struju. Zna li neko di se moze kupit punjac za akumulator koji pase na taj izlaz? Jeli to AC ili DC struja?
Znan da se prije u Tomose sipa olovni benzin.
Moze li se u njih sipat bezolovni benzin/super?
Evo jedna ideja. Jeli pametna neman pojma.
Na par mista san vidija da bi izlaz triba bit 12V istosmjerna.
Ako je to i kod mene (???) onda bi moga koristit npr. ovaj uredaj:
On je inace namjenjen za solarne panele sa 12V, ali 12V je 12V.
Tribalo bi ic. Usput uredaj moze hendlat i vise motora/panela i moze punit do 2 baterije.
Sad, ako moj izlaz nije 12V onda san opet na pocetku???
Pa taj motor jedva pogoni sebe,a kamoli da puni akumulator.
Ima na propeleru par ks.
Inace na taj spoj mozes pristekati neko svijetlo ,cak su stari motori imali izlaz 6 V a ne 12 V kada motor radi da ti svijetli i to je to.
Pa taj motor jedva pogoni sebe,a kamoli da puni akumulator.
Ima na propeleru par ks.
Inace na taj spoj mozes pristekati neko svijetlo ,cak su stari motori imali izlaz 6 V a ne 12 V kada motor radi da ti svijetli i to je to.
znaci ti mislis da je to 6V istosmjerni?
nisan strucnjak ali pretpostavljan da je na punom gasu napon veci,
mozda 20V. To bi bilo dovoljno.
znaci ti mislis da je to 6V istosmjerni?
nisan strucnjak ali pretpostavljan da je na punom gasu napon veci,
mozda 20V. To bi bilo dovoljno.
jesi li siguran da je to istosmjerni izlaz?
Istosmjerna struja je 100 %
E sada dali je 6 ili 12 V treba vidjeti,ovisi koja je struja montirana.
Najjednostavnije je probati s nekom zaruljom od 12V iz auta kako svijetli,ako se nema tinjalica.
Nije istosmjerna nego izmjenična! Ne postoji zavojnica koja daje istosmjernu struju.
Na tvom tomosu je struja od 6V. Da biš punio akumulator morao biš staviti drugo paljenje od nekoga novijeg tomosa automatika,BT,ATX,CTX. Oni noviji modeli koji su imali žmigavce, imali su 12V.
Nakon toga moraš ugradit greicov spoj koji ti pretvara u izmjeničnu struju i zatim regulator napona. Ili ispravljč nabavit od neke manje Honde,Yamahe...pa ti je sve u jednom. Ima četri žice, dvije su ulaz sa zavojnice, a dvije +/- izlaz.
Ili se raspitat ovdije http://www.regler.sper.hr/
fala na odgovorima
i ja san cuja da je AC a i logicno mi je da nemos sa 6V punit 12V.
medjutim jedan tip mi prodaje regler sa ispravljacen za punjenje akumulatora
i kaze da taj uredaj moze od 6V AC (ili bilo cega) napravit 14,2V DC sa 7A.
Jeli to uopce moguce? mozda taj napon na izlazu kod full gasa desegne 14V?
Mislim da postoje ispravljači sa 6 na 12V, samo šta ti nečeš imati tih 7A jer ti to ovisi o jačini zavojnice. 7A je vjerovatno jakost koju taj ispravljč može podnesti.
Stari Tomos 4 ima snagu od čini mi se 17 W na izlazu iz zavojnice. Možda koji W više manje, ali tu je negdje, znači prilično malo, sad problem je što je to 6 volti, lakše bi bilo nabaviti paljenje od novijeg tomosa, od modela koji ima 12 v struju, neki su imali i jaču struju, to bi već bilo ok za spojit na regler i puniti akumulator.
fala na odgovorima
i ja san cuja da je AC a i logicno mi je da nemos sa 6V punit 12V.
medjutim jedan tip mi prodaje regler sa ispravljacen za punjenje akumulatora
i kaze da taj uredaj moze od 6V AC (ili bilo cega) napravit 14,2V DC sa 7A.
Jeli to uopce moguce? mozda taj napon na izlazu kod full gasa desegne 14V?
moguce je napraviti takav pretvarac, no on ima odredjene gubitke pa ce ukupna korisna snaga biti jos manja. Bolje rjesenje je izvaditi spulu i domotati jos toliko zavoja zice na spulu ako stane, ako ne stane onda probati sa maksimalnom debljinom zice da se dobije potreban broj namotaja. Posto je tako mala snaga dovoljan bi bio samo graetz, sa nesto vise od 1 A nema sanse da nikad napunis i prepunis akumulator pa ti regulator nije potreban. Na tako slabe motore se iz tog razloga stavlja samo graetz.
Mislim da je sve to skuplja pita nego tepsija. Ne isplati se to radit, bolje kupiti kvalitetnu excide bateriju i puniti je punjačem. Ja tako radim sa svoje dvije i traju već jedna 5 a druga 6 g. Doduše neko vrime sam ih punio s Tomosom 10 pokretanim elektrostartom, ali ta struja mi je bila veća zajebancija nego korist. Osnovna vrijednost male pente je što je odvidaš i nosiš gdej hoćeš. Čim je spojiš za punjenje, moraš prvo skidati žice, a to kad ti se žuri, npr. prije posla da je stigneš odnjet u servis, najrađe bi sve pokida, pogotovo ako koja stopica zapeče pa neće da se odvoji. No svatko zna šta hoće, pa ko voli nek izvoli. Meni ni svog Tohu 9,8 ne pada napamet spajati na punjenje baterije. Dosta mi je kojekakvih žica po brodu i spojeva koji zajebaju. Dobar punjač i kvalitetna baterija su pravo rješenje.
Dobar punjač i kvalitetna baterija su pravo rješenje.
upravo tako, zato ja na jedrilici imam 160Ah vrhunsku bateriju koju dopunim kadgod sam blizu neke struje i nema beda, od punjenja na motorima ispod 15ks nema baš neke koristi.
Po čemu pretpostavljate da netko tko ima čamac sa Tomosom 4 ima u blizini i izvor struje? Da je tako, vjerovatno bi se i on toga dosjetio.
Takav čamac neće ni imati bogzna kakvu potrošnju struje pa ovo može biti dobro i jeftino rješenje.
ma, gledam tu neke izume za barke, pa mi palo na pamet...
Možda postoji neki punjač koj radi preko neke vrtilice uronjene u vodu.
Znači, dok ploviš, ona se vrti, a spojena je na dinamo.
Zvuči jednostavno i dovoljno snažno ?
Zvuči kao perpetuum mobile. Ne možeš dobiti nešto ni iz čega. ta bi vrtilica dodatno usporila ionako skromnu brzinu koju postiže četvorka. da ne spominjemo konstrukcione probleme, problrm upravljanja (imaš jednu propelu koja gura napred i drugu koja vuče natrag)
Zvuči kao perpetuum mobile. Ne možeš dobiti nešto ni iz čega. ta bi vrtilica dodatno usporila ionako skromnu brzinu koju postiže četvorka. da ne spominjemo konstrukcione probleme, problrm upravljanja (imaš jednu propelu koja gura napred i drugu koja vuče natrag)
To postoji, možeš kupiti u trgovini ali je namijenjeno za jedrilice. I kao što je već napisano, usporavalo bi te tj. trošio bi više goriva po pređenom putu.