Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nekretnine

Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.09.2010., 08:00   #1
Smetanje posjeda

Poštovani,
tužbom za smetanje posjeda tužiteljica je "dokazala" posjed (kao nekakav put na poljopr. parcelu - preko mojeg gradilišta) tj. parcele koju je njena obitelj 1988. prodala općini koja ju je dalje prodala nama i koja je po PUPu ušla u moje gradilište za koje imam građevinsku dozvolu još od 1989. godine. Tijekom postupka sutkinja ne uvažava nepoštenost posjeda i snagu zk upisa i odnosno niti jedan pisani prilog (građ dozvola, povijeni izvadak o "kolanju" vlasništva, ..) ne razmatra - samo konstatira priloženost spisu,odnosno moja materijalna prava. Čitavo vrijeme postupka sutkinja zamjera "što se sami zastupate - uzmite odvjetnika"... Dobivamo prvu žalbu drugostup. sudu, ponovljem postupkom sutkinja radi sve jednako, novu žalbu razmatra novi sudac župa. suda, odbacuje moju žalbu kao neosnovanu! Nalazim se u rodilištu, pošta suprugu/opunomoćeniku neda riješenje, objavom na oglasnoj ploči suda riješenje je pravomoćno i u roku 5 dana sud zaključkom proglašava ovrhu i sudsko "uvođenje u posjed"..iako tužiteljica traži Riješenje - sud donosi Zaključak!!).
Ok, tu smo gdje smo, popuštam a l i samo trenutno jer nakon Zaključka o ovrsi nema pravnog lijeka. U ovj brzini nisam u stanju do zakazanog ovršnog ročišta pronaći mjerodavnog odvjetnika za podnošenje tužbe za proglašenje nezakonitosti pravomoćne presude te stoga molim savjet :
1. koji je pravni postupak najsvrsishodniji odnosno najizgledniji a da bi se njime doslovno srušilo ovo bezakonje u mojemu slučaju?
2. bi li sud morao u tužbi za naknadu štete za posjed u poslijednjih 5 godina a bez mojeg znanja na mjemu gradilištu uzeti u obzir i trajni gubitak gradilišta i novca uloženog u svu dokumentaciju?
3. kako mi je dijete staro 2 mjeseca a i financijski baš nismo u povoljnoj situaciji molim savjet o rokovima za spomenute postupke
Hvala i pozdrav!
vobajdi2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2010., 09:00   #2
smetanje posjeda

Za početak: smetanje posjeda i činjenica posjeda nije isto što i utvrđenje prava vlasništva

Koliko sam uspio shvatiti vi ste tuženi za smetanje posjeda?
U parnici za smetanje posjeda se utvrđuje samo činjenica "posljednjeg mirnog posjeda" a ne i pravo na vlasništvo. (tu se mnogi ljudi zeznu jer to ne znaju, a sutkinja vma je vjerojatno uvažavala samo dokaze koje se odnose na "posljedni mirni posjed". - čl. 22. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Po meni ako ste vi vlasnik tog dijela parcele, (a valjda jeste budući ste za to dobili građ. i ine dozvole) jedina opcija vam je tužiti za pravo vlasništva dijela sporne nekretnine i priložiti sve dokumente. Tužba se zove negatorna.

Čl. 167. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima
Ako treća osoba bespravno uznemirava vlasnika, vlasnik može putem suda zahtijevati da uznemiravanje prestane
Da bi u postupku pred sudom vlasnik ostvario svoj pravo mora dokazati da
je stvar njegovo vlasništvo i da ga druga osoba uznemirava u izvršavanju njeogvih ovlasti u pogledu te stvari .
Kad je uznemiravanjem prouzročena šteta, vlasnik ima pravo zahtijevati naknadu štete po općim pravilima o naknadi štete.
Pravo na ovakvu zaštitu vlasništva ne zastarijeva, tj. nema roka za tužbu.
bik123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2010., 10:36   #3
hvala i, mada kao geometar koji je godinama sudski vještačio u svojoj struci i razlikuje pojmove posjeda i vlasništva- ipak moram zamoliti još ovo:
u takovoj vlasničkoj tužbi smije li i može li sud eventualno odbijanje tj negativno presuđivanje temeljiti na činjenici da su ovi moji protustranke dobili pravomoćno
posjed na mojemu gradilištu?
I molim preporuku (i na pm) za odgovarajućeg odvjetnika.Hvala

Zadnje uređivanje vobajdi2 : 27.09.2010. at 10:51.
vobajdi2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2010., 22:26   #4
Vrijednost predmeta spora

Sud dostavlja tužbu za smetanje posjeda tuženicima na odgovor, umjesto na popravak tužitelju. Naime, u tužbi nije naznačena vrijednost parničnog spora. Kako je time zapravo započela rasprava, je li jedan od troje tuženih može zbog propusta tužitelja /a i suda/ predložiti odbacivanje tužbe. Zbog izostanka jedne od temeljnih pretpostavki za postupanje po tužbi. A da bi se i potvrdila započeta rasprava po tužbi, drugi tuženi da u odgovoru navedu neke činjenice za osporavanje tužbe ili da uopće ne odgovaraju na takvu tužbu. Ovisno o vrijednosti spora, određena je sudska pristojba, a i tuženi bi se mogli odlučiti o svojim aktivnostima tek prema prethodno poznatoj vrijednosti spora.

Hvala na mišljenjima.
praksa is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2010., 07:30   #5
Vrijednost predmeta spora kod smetanja posjeda je uvijek 5.000,00 Kn.

Osim toga, neodređivanje vrijednosti predmeta spora nije negativna procesna pretpostavka i sud može postupati po takvoj tužbi.
U tom slučaju se tijekom postupka utvrdi vrijednost spora, a ako nekim slučajem se propusti njezino određivanje do zaključenja glavne rasprave uzima se da je vps 50.000,00 Kn.

Tako da u svakom slučaju trebaš dati odgovor na tužbu...
goliath is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2010., 11:04   #6
Zakon o sudskim pristojbama

Članak 28.

Kao vrijednost predmeta spora uzima se:

1. u sporovima o otkazu ugovora o najmu ili zakupu – jednogodišnji iznos najamnine ili zakupnine, ali ne manji od 20.000,00 kuna,

2. u sporovima zbog smetanja posjeda - iznos od 5.000,00 kuna

3. u sporovima radi utvrđivanja ili osporavanja očinstva ili materinstva – iznos od 10.000,00 kuna,

4. u sporovima radi utvrđivanja postojanja ili nepostojanja braka, poništenja braka ili razvoda braka – iznos od 5.000,00 kuna,

5. u sporovima o utvrđivanju reda prvenstva tražbina u ovršnom postupku – visina tražbine, ali ne u iznosu većem od 10.000,00 kuna.

Kada se zajedno s bračnim sporom ili sporom radi utvrđi­vanja očinstva ili materinstva raspravlja i o zahtjevu za uzdr­žavanje djeteta ili supružnika, naplaćivat će se samo jedna pristojba i to prema vrijednosti prema kojoj se naplaćuje pristojba za bračni spor ili za spor o utvrđivanju očinstva ili materinstva.

Kada se traži osiguranje dokaza prije pokretanja parnice, kao vrijednost mjerodavna za naplatu pristojbe uzima se iznos od 5.000,00 kuna.
File is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2010., 17:35   #7
Quote:
vobajdi2 kaže: Pogledaj post
u takovoj vlasničkoj tužbi smije li i može li sud eventualno odbijanje tj negativno presuđivanje temeljiti na činjenici da su ovi moji protustranke dobili pravomoćno
posjed na mojemu gradilištu?

Ishod posjedovne parnice tj.parnice radi smetanja posjeda ne može utjecati na ishod i tijek vlasničke parnice radi prestanka uznemiravanja. Radi se o različitim stvarima.
File is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2010., 23:06   #8
VRIJEDNOST PREDMETA SPORA

Quote:
goliath kaže: Pogledaj post
Vrijednost predmeta spora kod smetanja posjeda je uvijek 5.000,00 Kn.

Osim toga, neodređivanje vrijednosti predmeta spora nije negativna procesna pretpostavka i sud može postupati po takvoj tužbi.
U tom slučaju se tijekom postupka utvrdi vrijednost spora, a ako nekim slučajem se propusti njezino određivanje do zaključenja glavne rasprave uzima se da je vps 50.000,00 Kn.

Tako da u svakom slučaju trebaš dati odgovor na tužbu...
HVALA,
na preciznom podatku. Inače uobičajeno je da se na tužbi stavi VPS-a, i onda je odmah sve jasno. Zbog odsutnosti javljam se malo kasnije. Odgovor će uslijediti uz osporavanje "u posljednjem mirnom posjedu" Mada je to dosta rastezljivo. Koje vrijeme se smatra dovoljnim za mirni posjed? Ako npr. susjed izbiva iz svoje kuće čak jednu godinu, a u njegovu kuću uđe neka osoba koja će sada pravog vlasnika tućiti za mirno posjedovanje tuđeg posjeda? Tako je susjdu dopušteno uz pisanu suglasnost djelomično rušenje zidane ograde radi potrebe privremenog puta zbog gradnje njegove kuće. Nakon 1o godina susjed ustane tužbom za smetanje posjeda i sada želi prisvojiti zidanu ogradu. On jedino može izvoditi mirni posjed na osnovi promatranja zidane ograde sa svoje strane parcele. Ali mislim da to ipak nije dovoljno za neutaživu ambiciju prisvajanja tuđeg, tj. one zidane ograde za koju je tražio uklanjanje za svoje potrebe.
praksa is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2010., 20:17   #9
imam li pravo tužbe protiv rh zbog nezakonite sudske presude i nanošenjem trajne materijalne štete?

Sud mi je unatoč svim prilozima dokumenata Ureda za graditeljstvo - praktički uništio za sva vremena mogućnost građenja na građevnoj čestici jer je svojom pravomoćnom presudom dodjelio posjed predniku dijela tog zemljišta (koji su nas tužili za smetanje posjeda jer smo navezli građevni materijal za gradnju prema građ dozvoli na svojem gradilištu -oni koji su prije općini prodali parcelu koja je postala dio naše jedne, građevne parcele!!!! s izlikom da po tom našem gradilištu imaju put a kojeg se niti ne vidi nit je konfiguracijom moguć ali eto...). Obzirom da je svojom presudom Sud u naravi suzio sa 16 na 12 m širinu naše građevne čestice uz cestu a najmanja je širina 14m (za uopće moguće građenje po sadašnjem PUP-u)te na istoj praktički više nije niti dokupom moguća gradnja (okolo je sve izgrađeno) - ako ne idem u vlasničku tužbu jer sam z.k.vlasnik i ne gubim vrijeme "tjerajući mak na konac 20-godina" imam li već sada pravo na naknadu štete koju mi je sud svojim nezakonitim sudovanjem učinio, tužbom protiv RH?
Logično mi je da je šteta već počinjena jer moja se materijalna prava nisu poštivala (neuvažavanjem pismenih akata prostornog uređenja, nepoštenog posjeda, nepriznavanjem instituta povjerenja u zemljišnu knjigu, ....) prvostupanjskom pravomoćnom presudom, no ipak molim konkretan savjet.
Hvala lijepa!
vobajdi2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2011., 10:28   #10
Ima li negatorna vlasnička tužba protiv nepoštenog posjednikom (s ishođenom presudom!!) pozitivan ishod za vlasnika?

Kod tužbi za smetanje posjeda...
Imala (da-imala) sa gradilište koje je imalo građevnu dozvolu ali se nije započela gradnja a zbog petogodišnjeg progona cijelog mjesta... Ta je parcela i dalje u građevinskoj zoni i obuhvaćena je građevnim urbanističkim uvjetom širine 16m. Sve do nedavno....
No, gradilište je formirano od naše parcele i parcele kupljene od općine koja ju je kupila od Onih koji su sada meni oteli taj dio mojeg gradilišta pod izgovorom da je to njima oteto i da oduvijek to uživaju, što je neistina jer su znali za tu prodaju općini za koju su i novce dobili!!!
Sve sam to dokumentirala preslikama svih relevantnih dokumenata, od z.k. izvatka mojeg vlasništva... njihovom kupoprodajom općini... svom urbanističkom dokumentacijom... sve je u sudu samo nabrajano u zapisnicima ali nije uvažavano...
Dakle, u mojemu slučaju, posjed tužiteljice je bio nepošten što se vidi da sam izjavila i u zapisnik suda prilikom ročišta. naime, tužiteljičina obitelj je prije 20 godina prodala dio zemljišta Općini koji je po pup-u tada morao biti pridružen susjednoj parceli a da bi ova mogla biti gradilište-građevna parcela.
U postupku tužbe za smetanje posjeda protiv mene sud moju izjavu upisuje u zapisnik (imam i građevinsku dozvolu... i zk izvod...) ali u Riješenju navodi "dase ni ja kao tužena nisam protivila njihovom posjedu (!!!) te da ničime nisam ugrozila njihov tužbeni zahtjev..". Pnovljenim prvostup postupkom ista stvar... ali dok sam u rodilištu novo konačno riješenje župan suda ne uručuje se ni mome suprugu koji je imao punomoć - objavljuje se na oglasnoj ploči suda i postaje pravomoćno... provodi se ovršno micanje moga materijala sa gradilišta.... sve troškove snosim naravno ja... Gubim gradilište, vleike uložene novce u građ dozvolu...čista pljačka od strane suda...
Također je nova katastarska izmjera u tijeku i sad ti "posjednici" hoće granicu parcele po sudskom riješenju ( u kojemu se čak ni ne spominje broj čestice!!) legalizirati kao crtu na katastarskome planu, što ja nemam namjeru dozvoliti jer tužba nije bila vlasnička već za "smetanje posjeda".... Odvjetnik me savjetuje u 100% uspjeh vlasničke negatorne tužbe... Je li uspjeh doista 100% iako protustrna ima pravomoćno riješenje po tužbi za smetanje posjeda????
Imam li pravo na naknadu za vrijednost uništene građevne vrijednosti parcele jer je sad uža 0d 14 m i više nije bez dokupa moguća gradnja??
Živjela pravna država!!!!

Zadnje uređivanje vobajdi2 : 01.03.2011. at 10:33. Reason: popravak
vobajdi2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2011., 14:06   #11
zaposjednuta garaža

nakon dugog niza godina uspio sam doći do vlasničkih papira za garažu koju od 1995 godine bespravno koristi susjed bez ikakvog riješenja ili papira.
naravno, pokušali smo da se dogovorimo više puta ali je on uvijek odbijao bilo kakav dogovor.
sad sam napokon došao do papira za garažu te me interesuje dali moram podnjeti tužbu pa se suditi još 10 godina ili jednostavno da ga prijavim u policiju da je bespravno ušao u moj posjed, i da priložim papire da je to moje. on nema NIKAKVE PAPIRE NI RJEŠENJA.
seratonin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2011., 15:03   #12
Quote:
seratonin kaže: Pogledaj post
nakon dugog niza godina uspio sam doći do vlasničkih papira za garažu koju od 1995 godine bespravno koristi susjed bez ikakvog riješenja ili papira.
naravno, pokušali smo da se dogovorimo više puta ali je on uvijek odbijao bilo kakav dogovor.
sad sam napokon došao do papira za garažu te me interesuje dali moram podnjeti tužbu pa se suditi još 10 godina ili jednostavno da ga prijavim u policiju da je bespravno ušao u moj posjed, i da priložim papire da je to moje. on nema NIKAKVE PAPIRE NI RJEŠENJA.
Policija se ne bavi imovinsko-pravnim poslovima.
Dakle sud.
__________________
I`m a supergirl, and supergirls don`t cry
~Scarlet~ is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2011., 20:13   #13
Quote:
~Scarlet~ kaže: Pogledaj post
Policija se ne bavi imovinsko-pravnim poslovima.
Dakle sud.
to nema više veze sa imovinsko pravnim odnosima
on je učinio krivično djelo zaposjedanja tuđe privatne imovine.
tačnije pitanje je možda "dali mogu otići i prijaviti ga za provalu ili slično.
ja sad imam dokaz da je to moje a on niti jedan osnov po kom je u mojoj garaži
seratonin is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2011., 09:32   #14
Možeš ti prijaviti ali bez sudske odluke o deložaciji policija ne može ništa.
Ljudi imaju "zaposjednute" stanove i kuće pa se sude, mada imaju uredan vlasnički list.
__________________
I`m a supergirl, and supergirls don`t cry
~Scarlet~ is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2011., 17:43   #15
supeeer,
sad mogu otići u stan kosorovke ili bilo čiji drugi, provaliti u njega i uživati u njemu dok sud ne donese odluku o deložaciji. možda bi se mogao i žaliti pa da to traje par godina.
malo sam zbunjen ali ako je tako ,šta da radim. tražit ću deložaciju.
seratonin is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2011., 09:18   #16
dakle, trebam otići u sud i podnjeti zahtjev za deložaciju!
pretpostavljam da mi je potreban samo vlasnički list i osobna dokumenta?

a smetnja posjeda?dali je to neki drugi pravni ljek kojim mogu doći do izvjesne naknade?
seratonin is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2011., 09:27   #17
Potrazi malo po forumu. Imas brdo takvih primjera i spomenuto je kako dalje.
U svakom slucaju, dugotrajno sudjenje pa delozacija.
__________________
Nikada ne vjeruj čovjeku koji laže
Partfiš is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2011., 16:37   #18
Quote:
seratonin kaže: Pogledaj post
dakle, trebam otići u sud i podnjeti zahtjev za deložaciju!
pretpostavljam da mi je potreban samo vlasnički list i osobna dokumenta?

a smetnja posjeda? dali je to neki drugi pravni ljek kojim mogu doći do izvjesne naknade?
Ako je od 1995.godine u posjedu, onda tužba za smetanje posjeda nakon 15 godina ne dolazi u obzir. Rokovi su jasni i fixni.

Zato ti ostaje vlasnička tužba radi iseljenja.
File is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 20:17   #19
trazim izlaz

imam jedan veliki problem i trebam izlaz iz te situacije, jednostavno receno prisiljen sam prodati kuću u kojoj sam odrastao i u kojoj trenutno zivim,zbog svoje sestre..... trebam savjet kako da je drzim podalje od kuce dok se kuca ne proda .... situacija je slijedeca ... u toj kuci od prije nekih 7 godina zivimo samo majka i ja ,dok se sestra odselila tvrdeci kako mi vrsimo teror na nju i djecu (da objasnim teror-prigovaranje na nacin zivota jer je po cijele dane zapustala dijecu i ostavljala ih kod majke da se brine dok je ona svrljala okolo po kavama i sl. sto je u konacnici rezultiralo time da se odseli odavde ) ugl ona se odselila u podstanare i kasnije se razvela od muza i nasla nekog drugog itd... i nije se tih 7 godina niti javljala niti ista ... u medjuvremenu je majka prepisala svoj dio kuce na mene kako bi ja mogao samostalno poceti obnavljati kucu i ulagati u nju jer sam sad u pocetku stvaranja obitelji ,trebam se skoro ozeniti i dijete mi je na putu, da bi se sada ona nasla jer je nekako doslo do nje ta situacija, da mi naredjuje da ja njoj sad isplatim njen dio kuce ili da prodam kucu kako bih joj dao njen dio novca da je se napokon rijesim u zivotu te da ako to ne rijesim u iducih par mjeseci ona se jednostavno vraca i useljava bez pardona....

e sad , ja se jesam i raspitao i bio i kod odvjetnika i u mupu i sve... ispada da ja kao osoba koja tu zivi sve ove godine , radim ko mulac za minimalac jer nema bolje.... ulazem koliko mogu u tu kucu da se moze u njoj zivjeti brinem se za majku i sve to.. i na kraju , zar ona stvarno moze samo tako dosetati sa ulice i samo se useliti bez ikakvih caka ili necega ,

ja sam i pristao da prodamo tu kucu samo da je isplatim ali svi znamo da se kuca nemoze prodati u jednom danu ili u najboljem slucaju u 4-5 mjeseci ,barem ne za novce koje vrijedi... i kao sto rekoh nemogu dignuti kredit toliki koliko bi ona htjela da je se isplati jer nemam prosjek plače , kucu nemogu prodati opet za te novce u tom roku ..... da zivimo pod istim krovom nemozemo jer tu sad zivimo mama i ja i uskoro moja zena i dijete a kuca nije velika,jednostavno nema ni mjesta ...


dakle dali netko zna kako da se postavim da je drzim podalje od kuce dok se ista ne proda , jer me strah buduci je pocela vrsiti pritisak na nas i sve,i najvise me brine jer mi je zena trudna da taj njen teror nece povuci neke posljedice ....


pomagajte ...
phoenixos is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2011., 10:46   #20
molim pomoć u vezi neki pravni zavrzlama

Priča sljedeća....

Prije godinu dana moja moja stara je otišla iz kuće . Dakle, obiteljsko nasilje, on završio u pritvoru, išli poslije na sud svi troje... oni se razveli. Tu noć, ja sam joj pokupila sve stvari, dakle, koje sam smatrala nužnim i šta je stalo u auto. Dakle, njenih stvari je puna kuća , A i mojih ima jos hrpu, ali ja ne zivim godinama tamo. Kuća je pola-pola, s tim da moja stara je njemu jamac i otplačuje cjeli kredit a on živi u njoj.... No to je drugi dio priče. Mene zanima na koji način ona može ući u kuću, na kraju krajeva uživati svoj dio, kakvi su papiri potrebni. Obzirom da kad sam se raspitivala Kod poznanika, reko je da policija, ako on ne da stvari ili ne pusti u kuću, a ona uđe na silu, smatra to provalom, premda je ona napustila kucu na koji način , tj što je potrebno, da može uci u kucu kad oce i uzeti sta oce ?

pliz pomoć
__________________
Album
Niti opraštam, niti zaboravljam!
NAJBOLJA is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 04:56.