Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Hardver > Prijenosna računala

Prijenosna računala Omnia mea mecum porto

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.10.2010., 21:47   #1
Stara tema - Baterije u prijenosnicima

Svako malo se pojave pitanja o baterijama u prijenosnicima: kako se ponašati prema njima, jel treba baterija biti u lapu dok je uključen u struju, zašto mi je riknula baterija a lap sam kupio prije manje od godinu dana i slično...

Uhvatio sam malo vremena pa preveo najvažnije dijelove teksta o tome kako se treba ponašati prema baterijama u prijenosnicima kako bismo im što je više moguće produljili "život". Stavljam ovo kao sticky i ostavit ću otključano pa tema može služiti za pitanja i iskustva s baterijama...

Baterije u prijenosnicima

Segment spremanja enegrije i njenog kasnijeg korištenja (ili čak proizvodnje energije prema potrebi) je trenutno u velikim previranjima i u eksperimentalnim primjenama tako da su moguće iznenadne vrlo dinamične promjene. Svakodnevni smo svjedoci da nove tehnologije više ne trebaju godine kako bi došle do masovne proizvodnje pa je tako moguće da se u nekoliko mjeseci ili godinu dana sve promijeni. Zapravo se na ograničenim tržištima već koriste alterntivni izvori energije.

Tako je bilo i sa zadnjom "baterijskom" smjenom. Od Ni-Cd baterija za prijenosnike i mobitele u nešto više od godine dana u potpunosti se prešlo na tehnološki bolje, Litijske baterije koje koristimo danas.

Dakle, ovo o čemu govorimo vrijedi samo za Litijske baterije i vrijedi trenutno. Dok se tehnologija ne promijeni ili dok rezultati primjene ne pokažu nešto drugo. Kad okrenete svoj prijenosnik, s doljnje strane stoji naljepnica s podacima, između ostalog i o bateriji. Ako piše da je vaša baterija Li-ion, onda ovo slijedeće vrijedi za vas...

Cijeli tekst je ovdje, pa koga zanima, ima korisnih stvari. Ovdje navodim samo glavne izvatke o tome kako litijske baterije rade, što im godi a što ne i kako im produljiti "život".

• Litij-ionske baterije se i dalje razvijaju, stalno se isprobavaju nove kombinacije metala i kemijskih elemenata koji bi poboljšali nijhova svojstva.

• Litijske baterije imaju svoj životni vijek. On je između 2 i 3 godine, ovisno o načinu korištenja. Nakon toga vremena baterija oksidira i kapacitet joj se drastično smanjuje.

• Dakle, poštujući prethodni stavak, nemojte kupovati rezervne baterije koje će vam stajati spremljene jer one i stajanjem stare. Također, kad dođe vrijeme kupovine zamjenske baterije, obratite pažnju na godinu proizvodnje ako možete, kako ne biste kupili "staru" bateriju.

• Ne kupujte baterije na sniženjima, rasprodajama ili čišćenjima lagera, to su 99% stare baterije kojima je životni vijek pri kraju.

• Litijske baterije izdržavaju 300-500 ciklusa punjenja i pražnjenja, ovisno o uvjetima korištenja.

• Litijske baterije ne pate od "memorijskog efekta". To se događalo kod Ni-Cd baterija, da im je višekratno uzastopno punjenje kad nisu bile do kraja prazne smanjivalo kapacitet.

• Litijske baterije više vole parcijalno punjenje, dakle, treba izbjegavati pražnjenje litijskih baterija do kraja - ono im skraćuje životni vijek.

• Da bi litijska baterija pravilno pokazivala koliko je napunjena, potrebno ju je periodički namjerno isprazniti do kraja. Ostaviti prijenosnik upaljen dok se sam ne ugasi. Time se baterija "kalibrira" na puni kapacitet pa ispravno pokazuje napunjenost. To je dovoljno učiniti jednom na otprilike 30 ciklusa punjenja/pražnjenja. Ovo je stvar koju ljudi ne znaju, a vrlo je bitna za pravilno funkcioniranje baterije. Postupkom kalibriranja se može dogoditi da vam se kapacitet baterije "odjednom" poveća. To znači da vam je baterija još bila dobra ali da nije znala točno pokazati nivo napunjenosti jer nije bila kalibrirana. Ukoliko je vaš proizvođač prijenosnika priložio aplikaciju kojom se može kalibrirati baterija, treba ju koristiti radije nego manualno kalibriranje.

• Glavni neprijatelj litijskih baterija je toplina. I dok se prazne, i dok se pune, i dok stoje spremljene izvan prijenosnika. A kad stoje spremljene izvan prijenosnika (bilo zato što prijenosnik većinu vremena radi na struju, bilo zato što ste otišli na godišnji bez prijenosnika) onda trebaju biti pohranjene na niskoj temperaturi i napunjene na 40% kapaciteta. Tih 40% napunjenosti osigurava minimalan gubitak napunjenosti.

• Tako (slika 1 u originalnom tekstu) baterija napunjena na 40% kapaciteta gubi nakon jedne godine pohrane:

- 2% ako je spremljena na 0°C
- 4% ako je spremljena na 25°C
- 15% ako je spremljena na 40°C
- 25% ako je spremljena na 60°C

• A baterija napunjena na 100% kapaciteta (ista slika) gubi nakon jedne godine pohrane:

- 6% ako je spremljena na 0°C
- 20% ako je spremljena na 25°C
- 35% sko je spremljena na 40°C
- dok joj spremanje na 60°C iscrpi 40% kapaciteta nakon samo 3 mjeseca.

• Tako da znate da trebate skloniti prijenosnik sa sunca, odmaknuti ga od radijatora, ne ostavljati ga u autu ljeti...

• Što se čuvanja baterije tiče (kad nije u upotrebi) postoje savjeti da se spremi u hladnjak. Niske temperature ne mogu naškoditi bateriji, naravno, ukoliko je ne smrznete... No, tu se, naravno radi o hladnjacima kod kojih nema kondenzacijske vlage, jer bi vlaga mogla dovesti do kratkog spoja unutar baterije. Dakle, ako ste negdje pročitali da je dobro bateriju spremiti u hladnjak na dulje vrijeme - istina je. U hladnjaku temperatura nikad nije niža od +3°C do +5°C, pa ukoliko je baterija dobro spremljena i ako nema kondenzacijske vlage, slobodno bateriju u slučaju potrebe spremite na dulje vrijeme u hladnjak, naravno, napunjenu na 40% kapaciteta.

• Nikad ne spremajte na dulje vrijeme potpuno praznu bateriju, prethodno ju bar malo napunite. Bateriji treba malo struje da bi ostala operativna. Ukoliko se dogodi da vam dođe u ruke neka baterija koja je dugo vremena stajala prazna, nemojte je sami puniti, radije je odnesite u servis koji raspolaže nekim analizatorom stanja baterija na provjeru.

• Dok je prijenosnik u pogonu, uvijek ga držite na ravnoj tvrdoj podlozi kako bi ispod njega nesmetano mogao strujati zrak. Ili kupite jedno od onih postolja za prijenosnike koje se može naći već od 100kn. I pražnjenje baterije razvija temperaturu i to sporije pražnjenje razvija niže temperature a brže pražnjenje više. Sigurno ste primijetili kako je prijenosnik hladniji dok surfate ili pišete nešto u wordu,a kako se zagrije kad gledate neki film pa grafička kartica radi punom snagom, ili se igrate pa su i procesor i grafička jako opterećeni. Topline koja se razvija je od zagrijavanja procesora, grafičke kartice, memorije - ali i od pojačanog pražnjenja baterije. Najgori mogući scenario je intenzivno korištenje laptopa (npr. igranje) dok je priključen na struju a bateriju niste izvadili. Takvim učestalim ponašanjem će baterija već nakon godine dana (a i prije - ovisi o njenoj starosti) drastično izgubiti na kapacitetu.

• Uvijek treba koristiti originalne i kvalitetne punjače. Skupi su, kao i svaki originallni dio bilo čega. No, proizvođači imaju svoje male tajne kako pune baterije, određuju njihovu napunjenosti i tome slično. Kontrolna elektronika punjenja zna biti spremljena i u punjaču (!) pa korištenje zamjenskog može napraviti samo štetu. A šteta nastaje ukoliko se baterija "prepuni". Pojedinačni članak litijske baterije optimalno napunjen daje napon od 4.2V, no, on se namjerno (da bi se privremeno postigao veći kapacitet ili nepravilnim punjenjem može napuniti i više. Velika šteta nastala prepunjavanjem može biti eksplozija baterije, a mala šteta može biti skraćivanje životnog vijeka (broja ciklusa punjenja/pražnjenja ili pada kapaciteta). Pa tako (slika 2. u originalnom tekstu) višekratno punjenje baterije na 4.35V vodi do smanjenja broja ciklusa punjenja /pražnjenja na samo 200, u odnosu na potencijalnih 500 koje bi trebala pružiti.

• "Nježno" ophođenje prema bateriji joj produžava životni vijek. Pod tim ne mislim da joj treba pjevati i maziti je, nego baterija više voli polaganije trošenje i rjeđe cikluse punjenja i pražnjenja. Tako će nekome tko prijenosnik koristi samo za internet, facebook, msn, e-mail i text prosessing baterija dulje trajati jer će se polagano prazniti i imati rjeđe cikluse punjena/pražnjenja. A onome tko je prijenosnik kupio radi igranja će baterija trajati puno kraće, jer će morati trpjeti veće struje pražnjenja i češće cikluse punjenja/pražnjenja. (Grafički prikaz smanjenja broja potencijalnih ciklusa punjenja/pražnjenja možete pogledati u originalnom tekstu na slici 3.)

Eto, ponavljam, to je ukratko a koga zanima više, ima originalni tekst pa može pogledati.

I još samo jedna napomena... S brigom prema bateriji prijenosnika ne treba pretjerivati. Treba se držati glavnih smjernica danih u ovom tekstu, ali one ne smiju postati opterećenje. Na kraju krajeva prijenosnik smo kupili ili radi posla ili radi zabave, a ne da bismo kući donijeli još jednog kućnog ljubimca o kome treba voditi brigu. Ovaj tekst služi samo tome da generalno znamo što bateriji prijenosnika škodi a što ne, kao što znamo da mobitelu škodi kad nam ispadne, ali ne pravimo dramu oko toga. Na koncu konca, i mobitel ima bateriju o kojoj rijetko tko brine pa ipak radi...
__________________
Do you know the difference between a friend and a good friend? A friend will help you, and a good friend will help you remove the body.
Right before your eyes we pull laughter from the skies ¦ And he laughs until he cries, then he dies, then he dies.
taipan is offline  
Old 23.10.2010., 05:25   #2
Zna li tko gdje mogu nabaviti bateriju za Sony Vaio laptop model PCG-7G2L

Hvala
rujanski is offline  
Old 23.10.2010., 08:01   #3
A zna li netko kome bi trebala nova baterija za Fujitsu Lifebook S7210?

Nekorištena. Stigla prije malo više od mjesec dana, a ja sam je sticajem okolnosti išla mijenjati tek sada. Otpakiram, stavim pred laptop i tek onda vidim da to ne paše. Gledam papire i, naravno, to je za S7210, a moj lap je S7110 Ili je sistemac krivo naručio, ili su ovi krivo poslali, a mi se nismo zagledali u otpremnicu, uglavnom, sad je na prodaju.
anita is offline  
Old 23.10.2010., 12:03   #4
i rujanski i anita, stavite na tržnicu hardvera...
__________________
Do you know the difference between a friend and a good friend? A friend will help you, and a good friend will help you remove the body.
Right before your eyes we pull laughter from the skies ¦ And he laughs until he cries, then he dies, then he dies.
taipan is offline  
Old 14.11.2010., 15:58   #5
ja imam jedan malo stariji laptop pa mu je slaba baterija izprazni se za oko 2 sata..pa me zanima ako punjač od laptopa moze biti stalno ustekan da se puni
jer mi laptop treba biti uključen 0-24...pa dali bi se baterija pokvarila kad bi se punio stalno?
Marino15 is offline  
Old 14.11.2010., 18:21   #6
Bi. Baterije su ogranicene na odredjen broj ciklusa punjenje, i konstantno punjenje i praznjenje ce uzrokovati slabljenje baterije.
Ako je komp stalno ukljucen u struju, onda je najbolje da bateriju napunis na 40-ak % kapaciteta, te izvadis iz stroja i pohranis negdje na suho mjesto normalne temperature.
Radi samo na punjacu, te svakih cca mjesec dana ustekaj bateriju, napuni ju do kraja, isprazni na 40% i opet spremi.
__________________
"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof."
Jeftina napajanja? | PSU Calculator
aardwark is offline  
Old 14.11.2010., 18:43   #7
ne mogu vjerovati da je otvorio temu i nije pročitao prvi post... a valjda je predugačak...
__________________
Do you know the difference between a friend and a good friend? A friend will help you, and a good friend will help you remove the body.
Right before your eyes we pull laughter from the skies ¦ And he laughs until he cries, then he dies, then he dies.
taipan is offline  
Old 18.11.2010., 21:06   #8
Sa starog Compaq Presaria imam 3 godine staru 12-ćelijsku bateriju (zasebno kupljena) koja je u izvrsnom stanju.

Sada kupujem novi laptop i naravno namjeravam tu staru bateriju koristiti i na novom laptopu ako mi bude trebala veća autonomija.

Međutim, ne znam da li je ta baterija kompatibilna s ostalim brandovima (HP, Dell, itd.). Može li mi netko pomoći?

Hvala.
victor_maka is offline  
Old 18.11.2010., 21:09   #9
Baterije su redovito ogranicene na jednu seriju laptopa od samo jednog proizvodjaca tako da su sanse da ju iskoristis na 3 godine novijem modelu (pogotovo drugog proizvodjaca) ravne nuli.
Nazalost, ne postoji standard za baterije...
__________________
"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof."
Jeftina napajanja? | PSU Calculator
aardwark is offline  
Old 20.11.2010., 16:49   #10
Quote:
aardwark kaže: Pogledaj post
Baterije su redovito ogranicene na jednu seriju laptopa od samo jednog proizvodjaca tako da su sanse da ju iskoristis na 3 godine novijem modelu (pogotovo drugog proizvodjaca) ravne nuli.
Nazalost, ne postoji standard za baterije...
Na žalost. Sada imam izvrsnu bateriju viška koju ne mogu koristiti. Vjerujem da to proizvođači namjerno rade samo da mi što više kupujemo.
victor_maka is offline  
Old 20.11.2010., 17:59   #11
nemaš šta žaliti. ako si pogledao prvi post ove teme onda si mogao vidjeti da je radni vijek baterija 2-3 godine. ako je tvoja baterija još odlična ali i stara tri godine, onda će vrlo brzo početi naglo gubiti kapacitet. izgleda da je taj tvoj primjerak kvalitetniji kad se još drži, ali neće dugo.... to je prirodni proces starenja. protiv toga ne možeš štogod da napraviš... čak i da spremiš bateriju u optimalnim uvjetima i da je ne koristiš...
__________________
Do you know the difference between a friend and a good friend? A friend will help you, and a good friend will help you remove the body.
Right before your eyes we pull laughter from the skies ¦ And he laughs until he cries, then he dies, then he dies.
taipan is offline  
Old 20.11.2010., 19:06   #12
Quote:
taipan kaže: Pogledaj post
nemaš šta žaliti. ako si pogledao prvi post ove teme onda si mogao vidjeti da je radni vijek baterija 2-3 godine. ako je tvoja baterija još odlična ali i stara tri godine, onda će vrlo brzo početi naglo gubiti kapacitet. izgleda da je taj tvoj primjerak kvalitetniji kad se još drži, ali neće dugo.... to je prirodni proces starenja. protiv toga ne možeš štogod da napraviš... čak i da spremiš bateriju u optimalnim uvjetima i da je ne koristiš...
Znam. A baš mi žao. 12 ćelijska i vrhunska.
victor_maka is offline  
Old 21.11.2010., 15:14   #13
Nisam htjela otvarati novu temu, pa da pokusam ovdje dobiti neki savjet - od vas koji znaju vise od mene od tehnike i informatike. Naime, imam jedan problem, koji se javlja skoro svaki put kad palim Končar prijenosnik. Ima već 4 godine i problem je slijedeći. Upalim komp, malo ga mrdnem, premijestim-a on mi odmah javlja low battery - ona žuta ikonica s uskličnikom počne blendati i napiše mi Critical battery i nakon otprilike minutu ugasi se jer očito da laptop ne dobiva struju, a cijelo vrijeme je prikopčan. U čemu je problem? Jel trebam kupiti novu bateriju za njega ili je problem hardverski? Pomagajte mi, nadam se da neću morat na servis, gdje će me oguliti do kostiju
Daisy28 is offline  
Old 21.11.2010., 19:56   #14
ne znam kako je končar konstrukcijski izveden, jel možeš izvaditi bateriju a da lap radi normalno samo na struju, ili baterija uvijek mora biti u njemu?

kažeš kad ga mrdneš... a ako ga baš nimalo ne mrdaš, jel onda radi normalno?
__________________
Do you know the difference between a friend and a good friend? A friend will help you, and a good friend will help you remove the body.
Right before your eyes we pull laughter from the skies ¦ And he laughs until he cries, then he dies, then he dies.
taipan is offline  
Old 21.11.2010., 21:49   #15
Taipan, laptop mi je stalno ukopčan u struju (znam da to nije dobro, al ionako je već star). Prve smetnje su se pojavile kad sam ga sa koljena htjela prebacit na stol, i počne tulit Low battery i ugasi se sam od sebe. Čak ni lampice one koje ukazuju da bi trebao biti živ i napunjen strujom, ne gore....danas sam ga jedva upalila i sve gledam da negdje ne zapnem na koji kabel. i tako stoji sad nepomično cijeli dan, bojim se pomaknut ga, jer tko zna kad će ponovo proradit. Koja je dijagnoza?
Daisy28 is offline  
Old 22.11.2010., 07:26   #16
koliko kraće traje baterija ukoliko se surfa na WLAN-u?
__________________
now u c me, now u'r dead
newwbie is offline  
Old 22.11.2010., 08:05   #17
Quote:
newwbie kaže: Pogledaj post
koliko kraće traje baterija ukoliko se surfa na WLAN-u?
Ne postoji jedinstveni odgovor, ovisi od stroja do stroja.
__________________
"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof."
Jeftina napajanja? | PSU Calculator
aardwark is offline  
Old 22.11.2010., 08:16   #18
@ Daisy28:

teško je dijagnosticirati na daljinu, ali otprilike bi trebalo biti da lap ne dobija struju iz baterije, bilo zato što je punjač ne može napuniti, bilo zato što je riknula. strujni adapter definitivno radi, jel, budući da lap radi, e sad, drugi problem je da je ili negdje kabl adaptera u prekidu pa čim nešto pomakneš izgubi se kontakt (to je bolja varijanta ) ili je sam konektor u koji se uštekava punjač već razglavljen (jer kažeš da je lap star) i da gubi kontakt. tu treba biti vrlo oprezan jer ne znam kako je taj dio izveden. ako je konektor direktno lemljen na matičnu ploču onda ga "namještanjem" da proradi možeš potpuno otkinuti i onda je veliko sranje... jako veliko...

mislim da bi trebalo što hitnije posjetiti neki servis da se premjeri baterija i ispita punjač, a ako je problem u konektoru napajanja da ge se zalemi ili nekako pričvrsti prije nego se skroz pokida... jer "krpanje" je jedno, ali ako se skroz otkine, onda se pozdravi s lapom... i obavezno napomeni onome kome daješ lap za ovo s konektorom, da ga netko ne bi onak "muški" uštekao i razhebo do kraja...

@ newwbie:

teško za reći jer to ovisi o kapacitetu same baterije i o konfiguraciji lapa, o tome koliko lap troši općenito. jedini način da to saznaš je da izmjeriš s isključenim pa sa uključenim wlanom...
__________________
Do you know the difference between a friend and a good friend? A friend will help you, and a good friend will help you remove the body.
Right before your eyes we pull laughter from the skies ¦ And he laughs until he cries, then he dies, then he dies.
taipan is offline  
Old 22.11.2010., 08:50   #19
hvala na odgovorima, konkretno me zanima baterija kod hp mini 5101 iz vipnetove ponude
__________________
now u c me, now u'r dead
newwbie is offline  
Old 22.11.2010., 08:57   #20
Quote:
newwbie kaže: Pogledaj post
hvala na odgovorima, konkretno me zanima baterija kod hp mini 5101 iz vipnetove ponude
Review HP Mini 5101 Netbook
Quote:
The battery used in our test device merely had a capacity of 29 Wh. Neither is there anything noted on the official manufacturer's page nor is there anything found in the offers of various shops about an alternate battery with a larger capacity, but we found an additional, somewhat thicker 55 Wh battery in our package.
Quote:
The significant runtime result for practical runtime in WLAN surf mode can be recorded as being 155 minutes, thus about 2.5 hours.
The result of the larger battery turned out notably better. This ran for a bit over 400 minutes in the WLAN test.
Dakle, saznaj koja je baterija u pitanju u toj ponudi
__________________
"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof."
Jeftina napajanja? | PSU Calculator
aardwark is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 02:44.