Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo
Korisničko ime
Lozinka

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2012., 12:16   #221
deceiverOfFools
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2008.
ma kod mene je na isplatnoj samo stavka bolovanje na teret fonda (netto) - pa zato pitam
deceiverOfFools is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2012., 12:21   #222
Zikomid
Opaki zec

Zikomid Avatar

Registracija: Aug 2009.
Onda si već dugo na bolovanju, pa poslodavac refundira tvoju naknadu plaće od HZZO-a i ne obračunava ti doprinose i poreze. To je ok.
Old 08.06.2012., 13:04   #223
wilmica_st
Moji šećerići :)

wilmica_st Avatar

Registracija: Aug 2007.
molim vas za odgovor, ako netko zna. Brat mi je imao ozljedu na radu, u radno vrijeme na poslu je ozljedio koljeno idući niz stepenice. Dijagnoza mu je istegnuće nečega u koljenu, napravio je magnetsku, bio u ortopeda 2 puta i sada je na fizikalnoj i na bolovanju 2 mjeseca. na poslu su mu rekla da je to ozljeda na radu i isplatili plaću 100%, a kući je stiglo rješenje da se ne priznaje ozljeda na radu. sad mora vratiti iznose koje je dobio dok je bio na bolovanju. Je li netko zna koji su kriteriji za te ozljede??? Činjenica je da je postao radno nesposoban dok je obavljao posao (posao zahtjeva fizičku spremu), jel se trebao cijeli polomiti da dobije 100%bolovanje???
wilmica_st is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2012., 17:34   #224
Zikomid
Opaki zec

Zikomid Avatar

Nije se morao sav polomiti. Postupak priznavanja je određen pravilnikom

http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/40_01.pdf

vidi čl. 35.

Brat je kao i poslodavac morao dobiti rješenje HZZO-a u kojem je navedeno zbog čega se ne priznaje ozljeda na radu. Novce mora vratiti jer nema pravo na 100% bolovanje ako ozljeda na radu nije priznata. Inače poslodavac nema nikakve ovlasti da odluči o tome radi li se ili ne o ozljedi na radu, već može popuniti obrazac Prijave ozljede na radu i predati u HZZO, koji odlučuje o tome.

Brat može podnijeti žalbu na rješenje Direkciji HZZO-a, Margaretska 3, Zagreb.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 09.06.2012., 20:47   #225
wilmica_st
Moji šećerići :)

wilmica_st Avatar

Registracija: Aug 2007.
Zikomid, puno ti hvala!!!
wilmica_st is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2012., 20:26   #226
JohnDoe-25
Registrirani korisnik

JohnDoe-25 Avatar

Registracija: Aug 2010.
Napamet mi padaju dva razloga zašto mu nisu priznali ozljedu.

Prvi je "rad protivan pravilima zaštite na radu(famozna šifra 855). Čak i ne mora biti tako, ali ako poslodavac stavi tu šifru, vrlo vjerojatno neće priznati ozljedu što god da bilo.
Drugi je "postojanje urođene sklonosti ozljedama", je li ti brat ikao ozljedio koljeno, imao lomove?
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2012., 17:24   #227
aquile
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2010.
koliki je trošak na upravnom sudu nakon što hzzo odbije žalbu za priznavanje ozljede na radu. po novom zakonu
aquile is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2012., 09:21   #228
JohnDoe-25
Registrirani korisnik

JohnDoe-25 Avatar

Iskreno ne znam, vjerojatno trebaš odvjetnika, ćije su cijene određene od strane komore, zatim imaš sudske troškove koji mogu iznositi par stotina kuna(ovisno o duljini postupka). Najveći je problem ako ne dobiješ spor, onda plaćaš sve.
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2012., 14:14   #229
bukovec
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2012.
Povreda na radu

rukovatelj sam građ. strojeva, i radim na pilani na utovarivaču,
prilikom rada, pao sam sa stroja (visina oko 110-120cm) na guzicu,
imao sam povredu trtične kosti, napukao mi je jedan kralježak,
i zadobio sam laku povredu zdjelice, ali pošto su naši cijenjeni doktori potplačeni, u otpusnom pismu su mi napisali da su povrede starjueg datuma, 5 dana ležao sam u bolnici, tek onda su me slikali pa su mi drugi dan rekli da mogu kuči, a ja i dalje imam jake bolove, nemogogu normalno hodati, ni sjediti, ni ležati,
Što mi je činiti?
i jeli imam pravo na kakvu odštetu?
bukovec is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2012., 14:21   #230
JohnDoe-25
Registrirani korisnik

JohnDoe-25 Avatar

Jesi bio na bolovanju? Je li ti poslodavac prijavio ozljedu na radu? Imaš li negdje policu zdravstvenog osiguranja?
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2012., 18:21   #231
Zikomid
Opaki zec

Zikomid Avatar

Quote:
bukovec kaže: Pogledaj post
rukovatelj sam građ. strojeva, i radim na pilani na utovarivaču,
prilikom rada, pao sam sa stroja (visina oko 110-120cm) na guzicu,
imao sam povredu trtične kosti, napukao mi je jedan kralježak,
i zadobio sam laku povredu zdjelice, ali pošto su naši cijenjeni doktori potplačeni, u otpusnom pismu su mi napisali da su povrede starjueg datuma, 5 dana ležao sam u bolnici, tek onda su me slikali pa su mi drugi dan rekli da mogu kuči, a ja i dalje imam jake bolove, nemogogu normalno hodati, ni sjediti, ni ležati,
Što mi je činiti?
i jeli imam pravo na kakvu odštetu?
Najprije traži poslodavca da ti popuni Prijavu ozljede na radu i s medicinskom dokumentacijom predaj u HZZO koji odlučuje o priznavanju te ozljede.
Old 13.09.2012., 22:24   #232
deceiverOfFools
Registrirani korisnik

evo ja sam se nedavno vratio na posao, te posto imam sad neki invaliditet ( pri naplati police doktor je ocijenio 6.5% invaliditeta) , jer me firma duzna poslati doktoru medicine rada (ili gdje drugdje) da doktor ocijeni koje poslove mogu obavljati, ili nikom nista, nastavljam raditi i to je to...
Odgovori s citatom
Old 14.09.2012., 10:10   #233
bukovec
Registrirani korisnik

Question

Quote:
Zikomid kaže: Pogledaj post
Najprije traži poslodavca da ti popuni Prijavu ozljede na radu i s medicinskom dokumentacijom predaj u HZZO koji odlučuje o priznavanju te ozljede.
ma ispunili su mi oni sve, ali mi nece priznati ozljede,
a i jos me moj doktor opce medicine poslao na magnetsku rezonancu, i neurokirurgu ali su liste cekanja duge, naručen sam tek u 12 mj.
umjesto da mi pomognu prilikom pada, digli su me da dođem do daha, i rekli su mi da ako ne mogu raditi nek idem kuči, brat me odvezao na hitnu i ostao sam u bolnici, drugi dan otac odnese u firmu papire iz bolnice, da sam na odjelu traumatologije, međutim poslovođa nije nikoga obavjestio da sam sam se ozljedio, i da me nema na posao, jadna firma sve je u k.....
bukovec is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2012., 14:28   #234
bukovec
Registrirani korisnik

Question

Quote:
a i jos me moj doktor opce medicine poslao na magnetsku rezonancu, i neurokirurgu ali su liste cekanja duge, naručen sam tek u 12 mj.
umjesto da mi pomognu prilikom pada, digli su me da dođem do daha, i rekli su mi da ako ne mogu raditi nek idem kuči, brat me odvezao na hitnu i ostao sam u bolnici, drugi dan otac odnese u firmu papire iz bolnice, da sam na odjelu traumatologije, međutim poslovođa nije nikoga obavjestio da sam sam se ozljedio, i da me nema na posao, jadna firma sve je u k.....

i na bolovanju sam sad što mi je činiti molim pomoč
bukovec is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2012., 14:53   #235
JohnDoe-25
Registrirani korisnik

JohnDoe-25 Avatar

Tko ti ne priznaje, poslodavac, ili HZZO?
Ako ti ne priznaje HZZO, onda ti tu nema pomoći, jedini pravni lijek protiv toga je tužba upravnom sudu. Jesi dobio rješenje o nepriznavanju
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2012., 16:31   #236
Zikomid
Opaki zec

Zikomid Avatar

Quote:
Prijavu ozljede možeš sam predati u HZZO. Poslodavac ne odlučuje o tome hoće li ti se priznati ozljeda na radu ili ne, već ispunjava dokumentaciju. Ako ti poslodavac ne želi popuniti prijavu možeš sam predati prijavu i med.dokumentaciju u HZZO.

Quote:
i na bolovanju sam sad što mi je činiti molim pomoč
Je li ti doktor izdao obavijest o predviđenom trajanju bolovanja? Na tome piše dijagnoza i šifra bolovanja. Ako je šifra A0 stavili su te na "običn" bolovanje, a ako je šifra B0, onda je bolovanje zbog ozljede na radu.
Old 17.09.2012., 23:14   #237
deceiverOfFools
Registrirani korisnik

Quote:
deceiverOfFools kaže: Pogledaj post
evo ja sam se nedavno vratio na posao, te posto imam sad neki invaliditet ( pri naplati police doktor je ocijenio 6.5% invaliditeta) , jer me firma duzna poslati doktoru medicine rada (ili gdje drugdje) da doktor ocijeni koje poslove mogu obavljati, ili nikom nista, nastavljam raditi i to je to...
...
Odgovori s citatom
Old 18.09.2012., 10:10   #238
bukovec
Registrirani korisnik

Quote:
Zikomid kaže: Pogledaj post
Prijavu ozljede možeš sam predati u HZZO. Poslodavac ne odlučuje o tome hoće li ti se priznati ozljeda na radu ili ne, već ispunjava dokumentaciju. Ako ti poslodavac ne želi popuniti prijavu možeš sam predati prijavu i med.dokumentaciju u HZZO.

Je li ti doktor izdao obavijest o predviđenom trajanju bolovanja? Na tome piše dijagnoza i šifra bolovanja. Ako je šifra A0 stavili su te na "običn" bolovanje, a ako je šifra B0, onda je bolovanje zbog ozljede na radu.

ma izdao je ali nisam ja dobio papire rakli su kod poslodavca da dalje oni rješavaju....
bukovec is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2012., 20:57   #239
Zikomid
Opaki zec

Zikomid Avatar

Kažem ti da možeš i sam predati papire u HZZO, ne treba poslodavac.
Old 01.10.2012., 22:45   #240
tianaaa
Registrirani korisnik

Registracija: May 2011.
pozz,treba mi mala pomoć u vezi odštete na radu .Naime suprug mi je na poslu zadobio teže ozljede (slomljen nos ,slomljena jagodična kost ,metalne pločice u licu itd ),a radi u državnoj firmi Firma je priznala povredu na radu te ma zanima koja prava sad on ima u vezi odštete i slično. Hvala lipa unaprid
tianaaa is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja