Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nekretnine

Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr.

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.08.2004., 18:25   #1
DAROVNI UGOVOR - savjet molim

Potpisao sam i ovjerio kod bilježnika s ocem darovni ugovor kojim on meni daruje stan. Kada se uknjiži stan kao moje vlasništvo u zemljišne knjige, dali je moguće da nakon toga, nakon smrti moga oca, njegova žena može tražiti svoj nužni dio tog stana? Ako da, dali je još nešto potrebno unjeti u darovni ugovor kako bi moje vlasništvo nad stanom, mojom imovinom, bilo neosporno a žena nebi mogla zahtjevati nužni dio. Hvala unaprjed.
 
Old 09.08.2004., 23:25   #2
Nisam siguran, ali mislim da ako je imovina prenesena na tebe, njegova žena može jedino pokušati osporiti sam darovni ugovor.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Old 10.08.2004., 12:36   #3
Može zahtjevati - jer se kod nasljeđivanja nasljednoj masi pribrajaju pokloni napravljeni za života.

Inače bi se odredbe o nužnom dijelu mogle lako izigrati.
Vojky is offline  
Old 10.08.2004., 13:36   #4
Čekaj, znači uzmimo imaginarnu situaciju. Netko mi pokloni stan u Zagrebu, u koji ja uselim, uredim ga i živim. Taj dotični za 10 godina umre. Imaju li njegov sin ili supruga sad pravo tražiti moj stan?
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Old 10.08.2004., 13:44   #5
Ah te ljpote hr nasljednog zakona, i nuznih"nepotrebnih" dijelova.......
Samo zakompliciraju ljudima zivot i povecavaju administraciju, papirologiju i stavljaju novac u djep odvjetnika.
Sve mi se cini da su nuzni dijelovi uvedeni da bi odvjetnici zaradili.

A pazi sad ovo odredbe se daju izigrati, koja je onda svrha, pitam se ja?

Zar nije ljepse imati oporuku i ne imati nuzne dijelove, pa da se konacno pocne postovati volja pokojnika koja je garantirana ustavom.....
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Old 10.08.2004., 14:07   #6
Đizas!Pa taj zakon mi zvuči kao neki loš vic. Koji kreten je samo takvu glupost uspio smisliti?!
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Old 10.08.2004., 14:11   #7
Quote:
Ego kaže:
Čekaj, znači uzmimo imaginarnu situaciju. Netko mi pokloni stan u Zagrebu, u koji ja uselim, uredim ga i živim. Taj dotični za 10 godina umre. Imaju li njegov sin ili supruga sad pravo tražiti moj stan?
Ako ne spadaš u zakonske nasljednike - ubraja se, koliko vidim, samo ako ti je poklonio u zadnjoj godini života... Ima li netko da je imao takvih slučajeva u praksi?

Mislim da je to zaštita protiv raznih lešinara koji znaju obilaziti staračka domaćinstva kako bi se imovina pripisala na njih...


Nužni nasljednici

Članak 69.

(1) Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug.

(2) Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

(3) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nužni su nasljednici kad su po zakonskom redu nasljeđivanja pozvane na nasljedstvo.

Pravo nužnog nasljednika

Članak 70.

(1) Pravo na nužni dio jest nasljedno pravo, a dio koji pripada pojedinom nužnom nasljedniku naziva se nužni dio.

(2) Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su.

(3) Nužni dio potomaka, posvojčadi i njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nužnih nasljednika jednu trećinu od onoga dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja.

(4) Oporučitelj može oporukom odrediti i da nužni nasljednik primi svoj dio u određenim stvarima, pravima ili u novcu.

(5) Nužni nasljednik na svaki način ima pravo na ime svoga nužnog dijela dobiti onoliku vrijednost koliko na njega otpada kad se obračunska vrijednost ostavine podijeli s veličinom njegova nužnoga nasljednog prava (vrijednost nužnog dijela).

2. Izračunavanje vrijednosti nužnog dijela, umanjenje raspolaganja za slučaj smrti i vraćanje darova

a) Izračunavanje vrijednosti nužnog dijela

Utvrđivanje vrijednosti ostavine

Članak 71.

(1) Vrijednost ostavine na temelju koje se izračunava vrijednost nužnog dijela utvrđuje se na sljedeći način:

1. Najprije treba popisati i procijeniti sva dobra koja je ostavitelj imao u času smrti, računajući tu i sve ono čime je raspolagao oporukom, kao i sve njegove tražbine, pa i one koje ima prema nekom nasljedniku, osim tražbina koje su očito nenaplative.

2. Od utvrđene vrijednosti dobara koja je ostavitelj imao u času smrti odbija se iznos ostaviteljevih dugova, iznos troškova popisa i procjene ostavine i troškova pokopa ostavitelja.

3. Tako dobivenom ostatku pribraja se vrijednost svih darova koje je ostavitelj učinio na bilo koji način nekom zakonskom nasljedniku bez obzira nasljeđuje li ostavitelja, pa i darova učinjenih nasljednicima koji se odriču nasljedstva, kao i onih darova za koje je ostavitelj naredio da se ne uračunaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

4. Tome se pribraja i vrijednost darova koje je ostavitelj u zadnjoj godini svoga života učinio drugim osobama koje nisu zakonski nasljednici, osim manjih uobičajenih darova.

(2) Neće se uzimati u ovaj račun te se neće pribrajati vrijednost darova učinjenih za postignuće općekorisnih svrha, kao ni darova koji se na temelju samoga zakona ne uračunavaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

Što se smatra darom

Članak 72.

Darom u smislu ovoga Zakona smatra se i odricanje od prava, oprost duga, ono što je ostavitelj za vrijeme svoga života dao nasljedniku na ime nasljednoga dijela, ili radi osnivanja ili proširenja kućanstva, ili radi obavljanja zanimanja, kao i svako drugo raspolaganje bez naknade.

Određivanje vrijednosti dara

Članak 73.

Pri procjenjivanju dara uzima se vrijednost darovane stvari u času ostaviteljeve smrti, a prema njezinu stanju u vrijeme darovanja.

Kad se dar sastoji u osiguranju

Članak 74.

Kad se dar sastoji u osiguranju u korist obdarenika, kao vrijednost dara uzet će se zbroj obroka premija koje je uplatio ostavitelj ako je taj zbroj manji od osigurnine, a ako je zbroj obroka premija veći od osigurnine, kao vrijednost dara uzet će se iznos osigurnine.

b) Imovina koja se izdvaja iz ostavine

Izdvajanje u korist potomaka koji su privređivali s ostaviteljem

Članak 75.

(1) Neovisno o svome nasljednom pravu ostaviteljev potomak koji je s ostaviteljem živio u zajednici te je svojim radom ili davanjima pridonio da se njegova imovina poveća, časom njegove smrti stječe pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se njegovim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici.

(2) Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se ne uzima u račun pri izračunavanju nužnog dijela, niti se uračunava nasljedniku u njegov nasljedni dio.

(3) Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika. Pravo na podnošenje zahtjeva prestaje pet godina od dana otvaranja nasljedstva.

Izdvajanje kućanskih predmeta

Članak 76.

(1) Nadživjelom bračnom drugu i ostaviteljevim potomcima koji su živjeli s ostaviteljem u istom kućanstvu u času smrti, pripadaju kućanski predmeti koji služe za zadovoljavanje njihovih svakodnevnih potreba, kao što su pokućstvo, kućanski aparati, posteljina i slično, ali ne ako su ti predmeti znatnije vrijednosti.

(2) Tako izdvojeni predmeti ne uzimaju se u račun pri izračunavanju nužnog dijela niti se uračunavaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka stječu izdvojene predmete u suvlasništvo, na jednake dijelove.

c) Umanjenje raspolaganja oporukom i vraćanje darova zbog povrede nužnog dijela

Povreda vrijednosti nužnog dijela

Članak 77.

(1) Nužni je dio povrijeđen kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom i/ili vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnoga dijela (članak 70. stavak 5.).

(2) Pri utvrđivanju ukupne vrijednosti oporučnih raspolaganja i darova uzimaju se u račun i oni darovi i raspolaganja oporukom za koja je ostavitelj naredio da se ne uračunaju nužnom nasljedniku u njegov nasljedni dio.

Red umanjenja i vraćanja

Članak 78.

Kad je povrijeđen nužni dio, raspolaganja oporukom umanjit će se, a darovi će se vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio. Prvo se umanjuju raspolaganja oporukom, pa ako nužni dio time ne bi bio podmiren, vraćaju se darovi.
Vojky is offline  
Old 10.08.2004., 14:18   #8
Quote:
Ego kaže:
Đizas!Pa taj zakon mi zvuči kao neki loš vic. Koji kreten je samo takvu glupost uspio smisliti?!
Nužni dio je vrlo star pravni insitut kojeg primjenjuje velik broj zakonodavstvava u svijetu, kako ostavitelj ne bi nekog od uže rodbine neopravdano lišio nasljedstva i kako se ne bi događale razne degutantne igre u kojima nasljednici nagovaraju ostarjelog i bolesnog ostavitelja da baš njima ostavi nasljedstvo...

Inače, nedostojni nasljednici se mogu lišiti nužnog dijela.
Vojky is offline  
Old 10.08.2004., 14:20   #9
Quote:
happygoose kaže:
[B] Ah te ljpote hr nasljednog zakona, i nuznih"nepotrebnih" dijelova.......
Pa to s HR nema neke neposredne veze - nužni dio nije nikako samo naš izum, a još manje da se primjenjuje samo u nas.

Quote:
Zar nije ljepse imati oporuku i ne imati nuzne dijelove, pa da se konacno pocne postovati volja pokojnika koja je garantirana ustavom.....
Oporuka će se u potpunosti poštivati ukoliko nije nesuglasna sa zakonom. Ukoliko jest - "ispraviti" će se samo u tom nezakonitom dijelu.
Vojky is offline  
Old 10.08.2004., 14:24   #10
Degutantne igre se igraju i oko darovnih ugovora i oko samih nuznih dijelova, jer se meni cini, da sa znanjem da postoje nuzni dijelovi pojedinci racunaju na degutantne igre i igrice, u kojima fiskali najvise zarade, a gubi nasljednik,i gubi porezni obveznik koji sve to povlacanje po sudovima i utroseno vrijeme placa.

Ako ne ja, sigurno netko drugi ce u skoro vrijeme dizati ustavnu tuzbu, jer je ustavom zagarantirano neotudjivost vlasnistva, sto drzava svojim zakonima , ne postuje ustav, i priznaje i dopusta institut nuznih dijelova.

Treba ljude educirati i poticati da pisu oporuke, a ovakve nebuloze poput nuznih dijelova ukinuti na svopce zadovoljstvo svih u drzavi.

Evo ja sam se ispravila, hvala na opasci.....
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Old 10.08.2004., 14:25   #11
Quote:
Vojky kaže:
Pa to s HR nema neke neposredne veze - nužni dio nije nikako samo naš izum, a još manje da se primjenjuje samo u nas.Oporuka će se u potpunosti poštivati ukoliko nije nesuglasna sa zakonom. Ukoliko jest - "ispraviti" će se samo u tom nezakonitom dijelu.
U nezakonitom dijelu, gdje se institut nuznog dijela moze izigrati, ma daj molim te.....
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Old 10.08.2004., 14:40   #12
Quote:
happygoose kaže:
Ako ne ja, sigurno netko drugi ce u skoro vrijeme dizati ustavnu tuzbu, jer je ustavom zagarantirano neotudjivost vlasnistva, sto drzava svojim pozakonskim aktovima, ne postuje i priznaje institut nuznih dijelova.

Treba ljude educirati i poticati da pisu oporuke, a ovakve nebuloze poput nuznih dijelova ukinuti na svopce zadovoljstvo svih u drzavi.
Zanimljivo to kako nužni dio imaju države s puno dužom i slavnijom pravnom tradicijom od naše.

Pravo vlasništva ti inače nije bila potpuno apsolutna kategorija ni u rimskom pravu.

A u cijeloj raspravi se nije pojavio niti jedan podzakonski akt inače, a kakve spominješ...

Oporuku može svatko napisati i to više vrsta - i nema potrebe za ikakvom edukacijom u tom smislu...
Vojky is offline  
Old 10.08.2004., 14:48   #13


Hmmda.....:kava

Ajd' bok, pazi da ti taj sigurnosni baloncic oko tebe kaj si ga izgradio ne pukne....
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Old 10.08.2004., 14:57   #14
Quote:
happygoose kaže:


Hmmda.....:kava

Ajd' bok, pazi da ti taj sigurnosni baloncic oko tebe kaj si ga izgradio ne pukne....
Vidiš. Neka država ima određeni pravni instutut kao što je nužni dio. Ima ga zato što je udomaćen i što su ga - vrlo vjerojatno imale i države čije pravo im je uzor - kod nas Austrija.

I onda imaš nekoliko ljudi koji su 20+ godina posvetili učenju određene grane prava i pripremili zakon (ovaj tip zakona nije politički - tako da ga pripremaju stručnjaci). I onda je takav zakon izglasao Sabor. Prije njega, vrlo sličan Zakon su izglasali parlamenti dražava u kojima smo bili - a gdje su opet neki stručnjaci na osnovi nekih razloga pisali taj zakon (jer nije bio ni onda politički).

Ali, tebi se to ne sviđa - i onda se zajebavaš, jer nemaš argumenta za nešto što se razvijalo stotinama godina i što je tradicija jedne zemlje. To znači - ne poštivati stručnjake u većem dijelu Europe, ne poštivati vlastitu tradiciju i ne poštivati nekoliko generacija zakondavaca koji u već 4-5 državi za redom donose manje-više isti propis. A samo jedna od tih država je bila socijalistička.

Nisi nikada razmislila da ako nešto postoji par stotina godina postoje dobri razlozi da uopće postoji? I da Hrvatska u nekim stvarima ima zakone kojima se može ponositi, ma koliko to čudno i neobično zvučalo na prvi pogled.

A poznavanje prava nije samo poznavanje zakona već i poznavanje širokog spektra društvenih, političkih i povijesnih odnosa vezanih za određena pravila i određeni pravni instutut. Zato se i studira 4 godine. Od kojih se na analizu zakona potroši oko 1,5.
Vojky is offline  
Old 10.08.2004., 15:11   #15
Zivi se danas i sutra , a ne jucer....

I molim te nemoj mi pocinjati sa tim "ja sam superiorniji i pametniji", pa onda Europa je superiornija i slicno, ti i onako imas veliki problem u svojoj glavi.....ne ja...i meni nabijati da ja nemam argumenata, ja sam davno rekla da sam pravni laik i da prosudjujem u skaldu sa svojim promatranjem okoline....ali kad nesto nema smisla, da ne znam kako, ne mozes me uvjerit i Bog Bogova.....kako je moj caca znao reci...

Vojky, nemoj previse razmisljati o zivotu, zivi zivot......

Budi mi pozdravljen,
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Old 10.08.2004., 15:21   #16
Quote:
prosudjujem u skaldu sa svojim promatranjem okoline
pa u tome i je problem, ako budeš dovoljno dugo i detaljno promatrala dio te okoline, recimo institut nužnog dijela, i ti ćeš shvatiti čemu on služi i zašto je potreban, ili ćeš eventualno postati revolucionarni pravni teoretičar

da ti se recimo desi da te tvoj otac razbaštini jer se u 89 oženi sa 40ogodišnjakinjom, kojoj ostavi dve kuće i 50 ha zemlje, ubrzo bi sve drugačije promatrala...
dr. Szmola is offline  
Old 10.08.2004., 15:25   #17
imam ja jedno pitanjce: koliko zemalja na svijetu poznaje institut nuznog dijela? Odnosno, jesu li one zemlje koje to ne priznaju pravno zaostale?
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Old 10.08.2004., 15:31   #18
Quote:
dr. Szmola kaže:
pa u tome i je problem, ako budeš dovoljno dugo i detaljno promatrala dio te okoline, recimo institut nužnog dijela, i ti ćeš shvatiti čemu on služi i zašto je potreban, ili ćeš eventualno postati revolucionarni pravni teoretičar

da ti se recimo desi da te tvoj otac razbaštini jer se u 89 oženi sa 40ogodišnjakinjom, kojoj ostavi dve kuće i 50 ha zemlje, ubrzo bi sve drugačije promatrala...
Ja bih bila sretna da se moj caca ozeni kad dozivi 89, jer to samo govori o njemu kao o osobi koja zeli zivjeti i zadovoljan je samim sobom.

A sto se tice kome ce on ono sto je on zaradio sa svojih deset prstiju ostaviti je meni ispod casti uopce raspravljati jer ga postujem, kao i njegov rad..Samo on ima pravo raspolagati onim sto je on zaradio.....

a sto se tice pravnih titula koje bi ja zaradila ili ne, mene pravo kao takvo, zanima, i ne vidim nista lose u tome, grijesim kao i svi koji nisu strucnjaci, no medjutim, ja to uvjek i naglasavam, kao i detalje za koje smatram da ne funkcioniraju...sad ti mene mozes i dalje diskvalificirati....ide ti dobro...ali ja i dalje mogu postati...jer zaro imamo slobodu govora u ovoj drzavi....

Biljezim se sa stovanjem,

Happy
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Old 10.08.2004., 15:48   #19
Quote:
happygoose kaže:
Ja bih bila sretna da se moj caca ozeni kad dozivi 89, jer to samo govori o njemu kao o osobi koja zeli zivjeti i zadovoljan je samim sobom.

A sto se tice kome ce on ono sto je on zaradio sa svojih deset prstiju ostaviti je meni ispod casti uopce raspravljati jer ga postujem, kao i njegov rad..Samo on ima pravo raspolagati onim sto je on zaradio.....
Evo ti podpitanje.
A sto da sve to sto 89-ogodisnji otac ostavlja novoj supruzi je u biti zaradila tvoja pokojna majka koju je otac za vrijeme zivota maltretirao i varao?
Denys is offline  
Old 10.08.2004., 16:34   #20
Quote:
Denys kaže:
Evo ti podpitanje.
A sto da sve to sto 89-ogodisnji otac ostavlja novoj supruzi je u biti zaradila tvoja pokojna majka koju je otac za vrijeme zivota maltretirao i varao?
Pa ostavlja zato jer je to njegova nova supruga, odnosno udovica, i mojoj mami bi vjerojatno bilo ispod casti uzeti nesto od takve osobe.....uostalom nije mu moja mam zena, vec ima novu, sta je tu nejasno.....
Ako su se rastali,sto je ocito, jer se ne bi mogao ponovno ozeniti, onda je moja mama vec dobila pola od svega sto su zajedno stvorili u braku, sve ostalo se zove pohlepa.....
__________________
And you will keep me safe, and you will keep me close, and rain will make the flowers grow.
happygoose is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:48.