Načelno, stanari mogu imati nekakvo privatno pravo na parkinge -- znam da se uz neke zgrade ugovara i izgradnja i stanovitog broja parkirališnih mjesta po stanu. Iako ta mjesta nisu nikome nužno osobno dodijeljena, ipak su ih suvlasnici zajednički platili. To što su neke zgrade izgrađene u socijalizmu ne mijenja puno na stvari.
S druge strane, nisam pravnik, ali čini mi se zdravorazumnim da javne službe ne mogu djelovati o trošku javnosti, a za račun privatnih osoba. Dakle, "pauk" ne može odvoziti automobile s nečijeg privatnog posjeda o trošku Grada. Taj vlasnik zemljišta bi mogao eventualno unajmiti "pauka" po cjeniku Zagrebparkinga, a kada bi to i učinio, postavlja se pitanje kamo bi odvezao taj auto i o čijem bi trošku taj auto bio tamo čuvan (teško da o tvom, jer tebi je - zapravo - oduzeta privatna stvar bez znanja i Zagrebparking ti mora otpustiti auto iz njihovog čuvanja kako ne bi bili krivi za krađu). Tako da sumnjam da bi se vlasniku nekretnine ikako isplatilo zvati "pauka" - jer ne vidim od koga bi se svi na kraju naplatili, ako ne od njega. A on teško da bi se od tebe naplatio ukoliko nije niti na koji način bilo jasno da se ne radi o javnoj površini.
Što je onda zaključak?
Pošto se pauk, ako nije za privatne potrebe,
poziva samo preko policije ili komunalnih redara, ja bih kontaktirao lokalnog komunalnog redara ili otišao u loalnu policijsku postaju pitati je li slobodno parkirati se tamo, s obzirom da mi je netko ostavio tu poruku na brisaču, pa sam uznemiren:
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=1371
http://zagrebacka.policija.hr/MainPu.aspx?id=14706
Nije bitno hoće li oni znati čiji je parking -- samo je pitanje je li u njihovoj (javnoj) nadležnosti u pogledu regulacije prometa, odn. provođenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odluka o komunalnom redu.
Ako jest u njihovoj nadležnosti, onda će oni mjerodavno znati i je li stanari mogu zatražiti uklanjanje propisno parkiranih vozila (čak i da stvarno jest privatno ili da imaju neko vlasničko pravo). A ako nije u njihovoj nadležnosti, onda pretpostavljam da stanari mogu zvati koga hoće, ali troškove svega moraju pokrivati oni, kao i izlagati se riziku od različitih tužbi vezano uz oduzimanje privatne stvari, dokle god ne stave odgovarajuće oznake da se radi o privatnom posjedu ili nekako ne "izdvoje" taj parking iz normalnog toka prometa (npr. rampom).
To je moje promišljanje, napominjem.