Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Muški kutak
Korisničko ime
Lozinka

Muški kutak Za poklonike piva, daljinskog, verbalnog šovinizma i ostalih muških spika...
Podforum: Pivnica

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.11.2010., 19:50   #1
rajder
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2010.
Lokacija: bolje da neznaš
Postova: 82
Grah u kotliću

Ajmo gurmani da vas čujem..grah u kotliću i koje su male tajne koje treba znati kod pripreme???kako ga spremate?
rajder is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2010., 20:11   #2
d@d@
Registrirani korisnik
 
d@d@ Avatar
 
Registracija: Nov 2004.
Postova: 5,891
Pa imaš na gastronomiji recept bolje rečeno normativ za vojnički grah. Pa kad već planiraš kurit kotilć.

Trik je u tome da prvo dugo dinstaš luk 45 minuta (luka treba bit puno za kotlić od 5 litara ja stavim kilu) i podljevaj da ne izgori, onda dodaš mrkvicu, peršin, celer, par češnja češnjaka, kockice špeka - može i koža od špeka ili šunke pa još 30 minuta, nakon toga namočeni grah, meso, kost od pršuta, crvena paprika, paradajz iz tube, papar, lovor.

O mesu ovisi sol, pa nemoj solit dok ne dodaš meso i dok malo prokuha pa probaj.
Suho meso ako je domaće se prije odkuha jer bu sve preslano. Ako je ono kupovno (prsni vršci, bunceki i slično) to se kuha skupa s grahom - ja ga isto prokuham 5-10 minuta tak da baš ne ide sve ono što je po policama pobrano u klopu, ako dodaješ kobase njima treba 30 tak minuta (debracinke, češnjovke), 20 minuta za pivske kobase - to da ti se ne raspadnu.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2010., 20:15   #3
Tudum
pickozder
 
Tudum Avatar
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: Venerin brezuljak
Postova: 12,021
Quote:
d@d@ kaže: Pogledaj post
Pa imaš na gastronomiji recept bolje rečeno normativ za vojnički grah. Pa kad već planiraš kurit kotilć.

Trik je u tome da prvo dugo dinstaš luk 45 minuta (luka treba bit puno za kotlić od 5 litara ja stavim kilu) i podljevaj da ne izgori, onda dodaš mrkvicu, peršin, celer, par češnja češnjaka, kockice špeka - može i koža od špeka ili šunke pa još 30 minuta, nakon toga namočeni grah, meso, kost od pršuta, crvena paprika, paradajz iz tube, papar, lovor.

O mesu ovisi sol, pa nemoj solit dok ne dodaš meso i dok malo prokuha pa probaj.
Suho meso ako je domaće se prije odkuha jer bu sve preslano. Ako je ono kupovno (prsni vršci, bunceki i slično) to se kuha skupa s grahom - ja ga isto prokuham 5-10 minuta tak da baš ne ide sve ono što je po policama pobrano u klopu, ako dodaješ kobase njima treba 30 tak minuta (debracinke, češnjovke), 20 minuta za pivske kobase - to da ti se ne raspadnu.
ovi recep je super , ja bi sam izbacija celer i doda koju jutu paprikicu i suvo rebro
__________________
Nobody is perfect + I am nobody = I am perfect
Tudum is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2010., 17:16   #4
marko356
bacan lignje na gradela
 
Registracija: Aug 2007.
Postova: 4,414
ja obavezno ubacin nekoliko grancica metvice
marko356 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 14.11.2010., 18:26   #5
jajanka
Banned
 
Registracija: Aug 2009.
Lokacija: Zagreb
Postova: 993
E, a jel mi može neko objasnit...nisam baš preveč bistra...zašto grah u "kotliću"?..zašto se tako zove?...ja sam imala neke čudne asocijacije...
jajanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2010., 18:28   #6
Ego
Egomanijak
 
Ego Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Zagreb
Postova: 17,711
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Ego
Quote:
jajanka kaže: Pogledaj post
E, a jel mi može neko objasnit...nisam baš preveč bistra...zašto grah u "kotliću"?..zašto se tako zove?...ja sam imala neke čudne asocijacije...
Zato jer je ovo kotlić:
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu Nadlažan za prirodne znanosti, svijet oko nas, religiju i duhovnost. Molim da se za problema na ostalim forumima obratite nekom drugom. Ne brišem postovena zahtjev i ne mijenjam nickove.
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2010., 18:38   #7
jajanka
Banned
 
Registracija: Aug 2009.
Lokacija: Zagreb
Postova: 993
Ahaaaaaaaa....

E i mislila sam da je to kao neki lonac, al....dobro, kao što rekoh, nisam neko bistro devojče....

fala na objašnjenju Ego
jajanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2010., 18:39   #8
marko356
bacan lignje na gradela
 
Registracija: Aug 2007.
Postova: 4,414
pa u principu to i je neki lonac tako da nisi nista krivo mislila
marko356 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2010., 18:41   #9
Lee Champa
Lee
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Sisak
Postova: 7,899
Jel prije toga prokuhate grah koji puta?
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2010., 18:46   #10
mazgov
bannaned
 
mazgov Avatar
 
Registracija: Dec 2007.
Postova: 13,592
Quote:
jajanka kaže: Pogledaj post

E i mislila sam ...
md , ajde nemoj zajebavat


Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
Jel prije toga prokuhate grah koji puta?
nema kuhanja koji put , natapa se cijelu noć u slanoj vodi , obično se prva proključala voda baci , te onda nastavi kuhat u svježoj vodi , mada svatko ima svoj način
__________________
kad magarac nauči , magarac zna
mazgov is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum


Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 00:46.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger