| Ostali mediji Radio, tisak, Internet... |
 |
|
23.12.2006., 19:37
|
|
|
www.drmix.info
Registracija: Apr 2004.
|
[QUOTE=ozufet]
Quote:
|
drmix kaže:
ja sam svojedobno u baskoj vodi (ljeti) uspio
Dalmaciju (odašiljač Metković) čuješ u međumješanju s RM Medjugorje na 100.0. Prijam je bio bolji (čak i vrlo dobar na ulazu u grad) dok je RMM imao problema sa snagatorom na Mikuljači
|
cujem ja dalmaciju, srecom, preko satelita  ))
nije fora, al stas
PS
jel na hrgudu samo radio bobar? fina kota, cini mi se...
|
|
|
23.12.2006., 19:59
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Da na Hrgudu je kao i RP Mostar (90.5). Inače radi se o frekvenciji i footprintu koji je nekad bio predviđen za emitiranje s Veleža. Pokrivanje obuhvaća cijelu južnu i zapadnu Hercegovinu uključujući i dobar dio općine Imotski u RH.
|
|
|
13.01.2007., 10:47
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
94.8 radio rovinj 
|
|
|
21.01.2007., 14:11
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Pitanje
Evo imam jedno malo pitanjce. Ne kužim jednu stvar. Ako sa Čelavca ide Radio Zadar na 103, HRT-HR1 na 95.1 i HRT-HRT2 na 98.1 kako to da je meni prijem HRT radio postaja OK a radio Zadar jako slabo. Ako svi idu sa istog odašiljača? Ista stvar sa Biokova. Državne radio postaje ludilo se čuju kao i Split a nešto i herceg bosna ali Međugorje jako slabo skoro pa ništa a sve ide sa Biokova. Nije mi baš najjasnije. Pa ako tko ima kakvu ideju neka javi.
Quote:
Constatinopol kaže:
Radio Zadar je poboljšao prijem za područje Like,pa se sada u cijeloj Lici puno bolje čuje na 103.
Ne kužim da se zbog toga u Splitu slabije čuje. Probaj uhvatiti na 101,8 s Ugljana. Inače,to mi je doma u Lici jedna od najboljih,ako ne i najbolja stanica!
Nurto,radio Gračac ne postoji,otkud ti to?
R-Knin,pa to se čuje samo u Kninu i okolici,eventualno Šibeniku. Ne kužim požudu za hvatanjem mjesnih kvazi staničica(takve kvalitete programa i glazbe da mi se za 10-ak minuta leti na wc sa nagomilanom sraćkom).
btw,R-Međugorje emitira s Ličke Plješevice,Korenica a program je loš do te mjere da je HKR u usporedbi s njima milozvuk za "nevjerničke" uši
|
|
|
|
21.01.2007., 14:24
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Dodatak
Malo me čudi kako na popisu nema R-SPLIT na 101 koji je isto sa Labinštice.
I kako nema SIBENIK na 104.9?
Mislio sam da je OTVORENI na 98.4 ali valjda sam pogriješio. Jer ga ja u Splitu slušam na 98.4 a kažu da je za šibensko područje. Na 98.5 su mi talijani.
A na 89.0 mi se miješaju KASTELA i OTVORENI za poludit. Signal je pre jak i to ne samo meni nego i svima. To nije normalno. A sve je počelo kada je OTVORENI stavio odašiljač na Kozjak na frekvekvenciju 99.3 i sve pokvario. Tako da je Kštelima pao signal ajme majko. A nitko ne snosi odgovornost. Inače da nema uve užasne i iritirajuće nuspojave mogao bi i ja slušati Drniš u Splitu. Ali zato na 94.4 jako dobro u zadnje vrijeme slušam Knin.
Quote:
Tonii kaže:
Sibenska zupanija
Radio Sibenik 88.6, 100.7
Radio Ritam 106.4
Narodni radio 92.3
Otvoreni 98.5
HR 2 90.0
HR 1 94.0
Radio Drnis 89.0
Moram pogledat u autu za Zadar i Zadarsko podrucje...
|
|
|
|
21.01.2007., 14:31
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Pitanje
Quote:
Constatinopol kaže:
Cuje se i stojedinica na 101fm.
Jedina zagrebacka stanica koju lovim,mora da im je odasiljac turbo jak 
|
Nešto me zanima oko ove frekvencije 101 MHz. Koliko ima jačih radio postaja koje idu sa te frekvencije. Odnosno da nisu lokalne nego da imaju malo šire područje slušanosti. Koliko je meni poznato /a to je malo/ da sa labišnice ide Split na 101 a sa Sljemene Stojedinica isto na 101. Ali čujem i da ide i Rijeka na 101 MHz. Putovao sam autom na relaciji ST-KA. Starom cestom. U autu totalna karampana od kasetofona koja se raspada. Pa sam uočio da Split na 101 se čuje i poviše Knina. Pa je dosta u unutrašnjost. I na Velebitu se čuje. Slušao sam ga na predijelu Malovan. A onda se počeo miješati sa stojedinicom koja ima dosta jak signal. Zanimljiva teorija. Na jednoj frekveniciji dvije radio postaje.
|
|
|
21.01.2007., 14:41
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Pitanja
E ova lista mi nije baš najjasnija. Bio sam u Karlovcu i nije baš sve kako tu piše. Recimo na 107.5 sam našao Otočac. A na 107.3 radio Mir Sarajevo.
Osim toga ovaj Oesterreich 1 (OE 1) /A uopće ne postoji. Probao sam na sve moguće načine ali ništa od signala.
I da li netko zna s kojeg se ovo 95.1 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1) odašiljača emitira? Kod mene toga nema. Kao ni još nekih radio postaja na popisu. Ima dosta slovenaca to je sigurno. Osijek se dobro čuje a Međugorje još bolje. A što se tiče Banovine na 96.8 mi je dobar signal ali je ima na dvije frekvencije. Ne mogu se sjetiti koje jer sam bio ljetos u Ka pa sam zaboravio.
Quote:
point kaže:
_87.7 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_88.1 - Radio Sljeme (R-SLJEME)
_88.5 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_89.0 - Narodni radio (NARODNI)
_89.7 - Obiteljski radio (OR 89,7)
_90.1 - Hrvatski radio Karlovac (KARLOVAC)
_90.5 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_90.9 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_91.3 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_91.5 - Radio Hrvatsko zagorje (ZAGORJE)
_91.8 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_92.1 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_92.4 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
_92.8 - Radio 049 (049RADIO)
_92.8 - Oesterreich 1 (OE 1) /A
(otkad je krenuo Radio 049, cuje se lose, makar bi se mozda dalo antenu okrenut u pravom smjeru, pa ga dobit, jer se prije skoro mogao slusati u dobrom stereu)
_93.0 - Radio Samobor (SAMOBOR)
_93.1 - Radio Maribor (MARIBOR) /SLO
(losiji prijam)
_93.3 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_93.6 - Radio Cibona (*CIBONA*)
_93.8 - Radio Jaska (R-JASKA)
_94.1 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_94.3 - Hrvatski radio 3 (HRT-HR 3)
_94.6 - Radio Sraka (SRAKA) /SLO
_94.9 - Radio Velika Gorica (RVG 94,9)
_95.1 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_95.4 - Radio Mreznica (MREZNICA)
_95.7 - Radio Federacije BiH /BiH
_96.1 - Hrvatski radio 3 (HRT-HR 3)
_96.4 - Radio Marija (R-MARIJA)
_96.6 - Radio Ogulin (?)
_96.8 - Radio Banovina (BANOVINA)
_97.2 - Radio Kaj (KAJ)
_97.3 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_97.6 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
_98.0 - Plavi Radio (?)
_98.1 - Radio Kum (KUM) /SLO
_98.5 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_98.8 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_98.9 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
_99.5 - Radio Zapresic (ZAPRESIC)
_99.7 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_99.9 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
100.3 - Radio Rijeka (R-RIJEKA)
100.6 - Slovenija 3 (ARS) /SLO
101.0 - Radio 101 (RADIO101)
101.4 - Slovenija 3 (ARS) /SLO
102.0 - Radio Osijek (R-OSIJEK)
(cuje se dobro otkako je Hrvatski radio Karlovac prestao emitirati na 102.1)
102.4 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
102.7 - Radio Rijeka (R-RIJEKA)
103.0 - Studio D (STUDIO D)
103.5 - Hrvatski katolicki radio (- HKR -)
103.9 - Hrvatski katolicki radio (- HKR -)
104.1 - Hrvatski katolicki radio (- HKR -)
104.3 - Narodni radio (NARODNI)
104.5 - Radio Ognjisce (OGNJISCE) /SLO
104.9 - Antenne Kaernten (ANTENNE) /A
(austrijski radio, ali prijam odlican)
105.1 - Radio Unsko-Sanskog kantona (-) /BiH
105.3 - Slovenija 3 (ARS) /SLO
105.6 - Otvoreni radio (OTVORENI)
105.9 - Radio Ognjisce (OGNJISCE) /SLO
106.1 - Narodni radio (NARODNI)
106.6 - Radio Krka (KRKA) /SLO
106.9 - Petrinjski radio
(cuje se dobro otkako je Hrvatski radio Karlovac prestao emitirati na 106.9)
107.8 - Radio Mir Medjugorje (R MIR M) /BiH
107.8 - Radio Velenje (VELENJE) /SLO
|
|
|
|
21.01.2007., 14:50
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Dodatak
Isto tako sam uvidio da se dosta smanjio signal bosanskih radio postaja, s obzirom da su prije par godina imali puno jače signale. Kako u ka županiji tako i u Splitskoj.
Quote:
point kaže:
_87.7 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_88.1 - Radio Sljeme (R-SLJEME)
_88.5 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_89.0 - Narodni radio (NARODNI)
_89.7 - Obiteljski radio (OR 89,7)
_90.1 - Hrvatski radio Karlovac (KARLOVAC)
_90.5 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_90.9 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_91.3 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_91.5 - Radio Hrvatsko zagorje (ZAGORJE)
_91.8 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_92.1 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_92.4 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
_92.8 - Radio 049 (049RADIO)
_92.8 - Oesterreich 1 (OE 1) /A
(otkad je krenuo Radio 049, cuje se lose, makar bi se mozda dalo antenu okrenut u pravom smjeru, pa ga dobit, jer se prije skoro mogao slusati u dobrom stereu)
_93.0 - Radio Samobor (SAMOBOR)
_93.1 - Radio Maribor (MARIBOR) /SLO
(losiji prijam)
_93.3 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_93.6 - Radio Cibona (*CIBONA*)
_93.8 - Radio Jaska (R-JASKA)
_94.1 - Slovenija 1 (SLO 1) /SLO
_94.3 - Hrvatski radio 3 (HRT-HR 3)
_94.6 - Radio Sraka (SRAKA) /SLO
_94.9 - Radio Velika Gorica (RVG 94,9)
_95.1 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_95.4 - Radio Mreznica (MREZNICA)
_95.7 - Radio Federacije BiH /BiH
_96.1 - Hrvatski radio 3 (HRT-HR 3)
_96.4 - Radio Marija (R-MARIJA)
_96.6 - Radio Ogulin (?)
_96.8 - Radio Banovina (BANOVINA)
_97.2 - Radio Kaj (KAJ)
_97.3 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
_97.6 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
_98.0 - Plavi Radio (?)
_98.1 - Radio Kum (KUM) /SLO
_98.5 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_98.8 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_98.9 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
_99.5 - Radio Zapresic (ZAPRESIC)
_99.7 - Hrvatski radio 2 (HRT-HR 2)
_99.9 - Slovenija 2 (VAL 202) /SLO
100.3 - Radio Rijeka (R-RIJEKA)
100.6 - Slovenija 3 (ARS) /SLO
101.0 - Radio 101 (RADIO101)
101.4 - Slovenija 3 (ARS) /SLO
102.0 - Radio Osijek (R-OSIJEK)
(cuje se dobro otkako je Hrvatski radio Karlovac prestao emitirati na 102.1)
102.4 - Hrvatski radio 1 (HRT-HR 1)
102.7 - Radio Rijeka (R-RIJEKA)
103.0 - Studio D (STUDIO D)
103.5 - Hrvatski katolicki radio (- HKR -)
103.9 - Hrvatski katolicki radio (- HKR -)
104.1 - Hrvatski katolicki radio (- HKR -)
104.3 - Narodni radio (NARODNI)
104.5 - Radio Ognjisce (OGNJISCE) /SLO
104.9 - Antenne Kaernten (ANTENNE) /A
(austrijski radio, ali prijam odlican)
105.1 - Radio Unsko-Sanskog kantona (-) /BiH
105.3 - Slovenija 3 (ARS) /SLO
105.6 - Otvoreni radio (OTVORENI)
105.9 - Radio Ognjisce (OGNJISCE) /SLO
106.1 - Narodni radio (NARODNI)
106.6 - Radio Krka (KRKA) /SLO
106.9 - Petrinjski radio
(cuje se dobro otkako je Hrvatski radio Karlovac prestao emitirati na 106.9)
107.8 - Radio Mir Medjugorje (R MIR M) /BiH
107.8 - Radio Velenje (VELENJE) /SLO
|
|
|
|
21.01.2007., 14:58
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Zna li itko gdje je odašljač Radio Salone u splitkoj županiji?
|
|
|
21.01.2007., 15:27
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Dodatak
Što se tiče jakosti radio stanica odnosno odašiljača objsni onda ovo molim te.
Trogir lokalna radio posataja koja ima zanimljivih emisija kod mene ima loš signal. Nije greška u mojoj liniji nego je i kod svih tako. Večinom. A do nje talijanci sa savršenim signalom. Pa recimo ima dana kada se sa labišnice Split čuje tragedija a HRT-HR2 dosta dobro. Isti odašiljač a velike razlike u prijamu.
Isto tako bi se reklo i za Čelavac. zadar na 103 slab a na 95.1 HRT-HR1 dobar. Mislim da je stvar u nečem drugom. Isto tako sa Labišnice ide i Nova TV i HRTL i HTV 1 i HTV 2. pa je signal NOVE TV ajme majko loš. Najbolji je za HTRL. Sve u svemu jedan odašiljač a velike razlike. Isto tako za Biokovo. HRT-HR1 ludilo dobar je i HRT-HR2 a nešto slabo se čuje i HRK a Međugorje očaj. A može se čuti i herecg bosna. Zadar se nešto popravio u nazad par mjeseci ali ništa posebno. A sjevernije uz more Labišnica se dobro čuje odnosno pokriva ali za Split ima uz nju i Biokovo ali i vidova gora na Braču. Mada je to sve slabo pa recimo da je odašiljač za HRK na Marjanu a ne na nekim od prije spomenutih mjesta. Isto tako za Kaštela je na Kozjaku i najslabije je snage ali ima najjači signal jer mu je pozicija dobra. Kao što se vidi iz slučaja OTVORENOG koji je imao i ima još na 106.5 na vidovoj gori pa je signal slab pa su stavili na Kozjak na 99.3 i signal je ludilo. Mada ga još ima i na 98.4 i 90.80 sa dobrim signalom, a na 107.3 se mješa sa Dalmacijom. Koja po meni ima najbolji signal sa Labinštice. Uz naravno HRT-HR1. Ovo ostalo nekada kad je loše vrijeme zna biti sa malo šuma. A talijanci ovise o tome da li je ljeto ili zima mada su sad počeli i po zimi pojačavat signale. Split na 101 a na 101.2 talijanac jak i čist. Hvar na 94.7 a na 94.8 opet talijanac i tako u nedogled. Šibenik 104.9 talijanac 105. Međugorje 101.5 talijanac 101.4 i 101.8 ali kako sam shvatio ovaj 101.4 je isto neki talijanski katolički kao Marija. Pa onda na 100.3 talijanci koji samo pričaju pa na 100 HRK sa Promine. I tako dalje. Uglavnom talijanaca ko o priči. Možda nam nisu slabi odašiljači nego su krivo usmjereni. Jer je prije Labišnica pokrivala samo ST a sad su je usmjerili malo sjevernije pa su tu nastali problemi u prijemu i pokrivenosti i dobili smo alterenative već spomenute kao i odašiljač na Klisu za prijeme HRT. Ista stvar se dogodila sa Čelavcom. Odnosno ako se kaže da se za neko područje popravio signal ili poboljšao a za drugo je nestao ili oslabio to je znak da se odašiljač malo zakrenuo odnosno ima drugačije područje pokrivenosti od ranije. A tome može biti puno razloga. Odnosno imam dojam da sad Čelavac pokriva malo više u unutrašnjost. Mada ne mora biti tako. Sve više je manjih odašiljača koji pokrivaju manja područja pa su ovi veliki i jači odašiljači malo preusmjereni na neka druga područja a dovoljno ih je pomaknut za malu oscilaciju pa da na velikoj udaljenosti osjetiš razliku.
Za Bosnu ne znam kakvo je stanje mada sam čuo da oni koriste i stariju opremu od naše. A sigurno je da se naše radio postaje čuju u Italiji jer nas dijeli samo more. Pretpostavljan da se u Italiji po lijepom vremenu može uhvatiti signal sa Biokova. Ili možda čak sa nekog odašiljača koji je malo u unutrašnjosti. Ali između Hrvatske i Bosne ima malo više prepreka jer je konfiguracija terena drugačija.
Quote:
Constatinopol kaže:
Stanice iz RH imaju puuuno jači signal od bosanskih. Primjer: u Bihaću u SZ Bosni,praktički ne možeš na svom auto radiju kvalitetno uhvatiti niti federalni radio a kamoli Unsko Sanski ili BH 1. Stalno krči,svaka bandera prekida. Jedine tri postaje sa kvalitetnim signalom u Bihaću i okolici su Hr1,Hr2 i Rijeka.
Kroz cijelu Sloveniju,do Italije iaustrije se hvata hrvatski radio,pa se ne slažem da naši imaju slabe odašiljače. Možda samo kod vas.
|
|
|
|
22.01.2007., 23:45
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Uf, uf brdo pitanja! Da ti skratim mozganje.
Dakle ono što te najviše buni pojam odašiljač. Stvar je sljedeća jedna postaja=jedan odašiljač. Kad se kaže "emitiramo preko odašiljača Biokovo" misli se na lokaciju ne na to da sve postaje idu s istog uređaja zvanog odašiljač. U budućnosti preko DAB-a bit će i to moguće ali na stranu za sada s tim.
Bitna karakteristika odašiljača je snaga, a antenskog sustava dobitak odnosno izračna snaga koju je sposoban lansirati u slobodan prostor, te usmjerenost. Koliko će se izbaciti snage, gdje će antene zračiti te na kojoj frekvenciji ovisi od postaje do postaje a definirano je uvjetima koncesije/dozvole koju izdaje nadležno tijelo.
Javni i privatni radio s državnom koncesijom u pravilu dobiva najpogodnije lokacije i najveće izračne snage kako bi s odašiljačkom mrežom pokrili državu.
Tako ilustracije radi HR1/2 sa sv.Jure emitira s 30kW izračne snage (prema dostupnim podacima) dok RMM s 4kW. Nadalje diagram zračenja HR1 je omnidirekcijski što znači da gotovo podjednako izbacuje snagu u svim smjerovima, a RMM ima dvije usmjerene antene okrenute prema BiH (jer im je to i predviđena zona pokrivanja).
Dobro si me nasmijao s "zakrenutošću odašiljača". Ne ide to baš tako jednostavno - danas pokrivamo Split a sutra Klis.
Uzmi u obzir da su elementarne nepogode najizražajnije na vrhovima planina i brda tako da uređaji trpe. A ako je lokacija bez stalne posade ili konstantnog nadzora onda može proći nešto vremena dok se snagatori ili antenski sustavi opet pokrpaju.
Također varijacije u prijamu pa i iz relativno bliskih područja ovise o meteo uvjetima. Tako Ćelavac u Splitu može u jedno doba dana zvučati dobro pa onda nešto lošije. O Talijanima da i ne pričam. Tako da u pravilu nitko ne diže i ne spušta snagu, već to ovisi o atmosferi i kvarovima.
I na kraju poklapanja na istoj frekvenciji nisu stvar samovolje već neusklađenog RFR plana ili jednostavno po planu nije predviđeno da postojeća postaja pokriva područje koje je započela pokrivati druga na istoj frekvenciji.
P.S slična je stvar s TV-om
|
|
|
24.01.2007., 01:52
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Poruka
Ovo vezano za zaokrenutost odašiljača mi je rekao neki tip. Pa mi napunio glavu.
Što bih želio? Da zanimljivo pitanje.
Želio bih te upoznati i s tobom popiti kavu u Splitu. Pokazati ti gumilu žice oko moga radnog stola i mnošto antena i popisa. I želio bih razgovor. Mada možemo i ovako.
U načelu kako sam shvatio stvar je ovakva.
Jedan odašiljač jedna radio postaja. Kad se kaže recimo na primjer odašiljač Biokovo za radio Split na 102 je samo jedan da ga nazovem stup ili antena smještena na Biokovu /da li možda na svetom Juri?/. Pa kad kažem odašiljač Biokovo za HRT-HR1 je isto samo jedan stup ili antena /koja nema veze sa ovom prije/ Znači po toj logici za ove dvije radio postaje postoje dva odašiljača koja su smještena na Biokovu i mogu biti jedan dod drugoga ali ne moraju biti okrenuti na istu stranu. Odnosno to su dva fizička stupa odvojena jedan od drugoga. Nadam se da sam dobro shvatio. Ispravi me ako griješim.
Objasni mi razliku koja mi nije jasna.
Naime radi se o terminima ili izrazima kao što su odašiljač, predajnik i repetitor.
Pa molim par rečenica o svakome ako ti nije problem.
Nadalje još jedna stvar mi nije jasna.
Recimo radio Split emitira na 101 i 102 i 104.5 MHz i kažu da je to preko odašiljača. Znamo gdje su.
E sad radio Split ima i na 105.3 i 88.4 i 100.3 ili tako nešto. Koliko sam skužio ovaj 105.3 je neka Orlovača i dobro se čuje kod mene. Ovaj 88.4 je za Komižu to sam jednom uhvatio ali jako slabo. A ovaj 100.3 ili slično je za Hvarsko područje. e sad mene zanima da li su to isto odašiljači ili predajnici ili neka druga stvar. Jer čudno mi je da u programu radio Splita spominju samo glavne 101.0 i 102 i 104.5 pa mi nije jasno zašto ne spominju i ove druge osim ako nisu odašiljači. Ista stvar je sa radio Dalmacijom.
Mislim da to ima veze sa koncesijama ali nisam baš upučen u to.
Spomenuo si RMM pa me zanima da li si mislio na radio međugorje ili na što? Odnosno radio MIR Međugorje?
Da istina je da HRT_HR1 ima jak signal sa Biokova. A MIR nikakav.
Ali evo opet kratko pitanje.
Da li sa Biokova sa jednog odašiljača idu HR 1 i HR 2 a sa drugoga Split a sa trećega Herceg bosna i tako dalje...
Mislim pitanje je slično kao malo prije ali mi nije jasno zašto se ne napravi jedan jako veliki stup ili antena i da sa nje idu sve radio postaje koje imaju koncesiju za to područje recimo za Biokovo. Tako da sa jednog velikog stupa ide i Mir i HR1 i HR2 i ostale koje sad emitiraju sa Biokova. I zašto ne bi mogle sve da zrače istom snagom. Odnosno da nema razlike u jačini signala između svih njih a ne ovako jedna se dobro čuje a druga nikako.
Vjerovao ti ili ne zadji puta kad sam bio kod prijatelja u sT naravno, i sa Biokova mu se sve dobro čuje osim MIR pa me pitao ili bolje rečeno napao da zašto je MIR slab a on je sluša. Rekao sam da je to zato jer ima koncesiju za BiH ali ne i za HR i da su antene okrenute prema BiH unutrašnjosti ali ne i prema RH i da ima odašiljač manju snagu. Pa mi je tip reka da sam govno lažljivo i izbacio me iz kuće i opsova mi majku i svu živu i mrtvu rodbinu. Zamlo da se nismo pobili.
Neki su ljudi glupi i ne shvaćaju neke stvari.
recimo u KA je signal MIR savršen. I to je jedina bosansla postaja koja se dobro čuje.
Rekao mi tip da ima vikendicu kraj Šibenika u Rogoznici pa da nema šanse slušati Rivu i Split o ostale radio postaje a što se tiće TV -a ima sve ali NOVU ne . Čak nema ni snijega ni da se nadzire slika. Probali on i sin sve i svašta ali ni traga Novoj.
U pravu si za vremenske prilike. Kad je jugo sve loše. Ne znam jer to tako mora biti.
I za kraj te molim da mi kažeš ako znaš gdje se nalazi odašiljač za radio Rivu na 93.6 MHz? Koliko sam shvatio iz prijašnjih postova na 96.8 ide sa Brača pa mi je i slabiji signal. A ima li itko ideju gdje je odašiljač radio Salone? Da li na Kozjaku možda?
A Klis nije loš odašiljač samo sa njega ide HRT1 i HRT 2 i HRTl nažalost nema Nove i radio stanica. Osnosno sa tog mjesta. Jer si rekao da sa istog odašiljača jedna radio stanica može emitirati. Nije mi nikako jasno. Ako imaš kakvih slika odašiljača pošalji.
Hvala lijepa to bi bilo sve za danas. Nakon dugo vremena zatišja. Jer sam bio u KA proučavajući frekvencije.
Quote:
ozufet kaže:
Uf, uf brdo pitanja! Da ti skratim mozganje.
Dakle ono što te najviše buni pojam odašiljač. Stvar je sljedeća jedna postaja=jedan odašiljač. Kad se kaže "emitiramo preko odašiljača Biokovo" misli se na lokaciju ne na to da sve postaje idu s istog uređaja zvanog odašiljač. U budućnosti preko DAB-a bit će i to moguće ali na stranu za sada s tim.
Bitna karakteristika odašiljača je snaga, a antenskog sustava dobitak odnosno izračna snaga koju je sposoban lansirati u slobodan prostor, te usmjerenost. Koliko će se izbaciti snage, gdje će antene zračiti te na kojoj frekvenciji ovisi od postaje do postaje a definirano je uvjetima koncesije/dozvole koju izdaje nadležno tijelo.
Javni i privatni radio s državnom koncesijom u pravilu dobiva najpogodnije lokacije i najveće izračne snage kako bi s odašiljačkom mrežom pokrili državu.
Tako ilustracije radi HR1/2 sa sv.Jure emitira s 30kW izračne snage (prema dostupnim podacima) dok RMM s 4kW. Nadalje diagram zračenja HR1 je omnidirekcijski što znači da gotovo podjednako izbacuje snagu u svim smjerovima, a RMM ima dvije usmjerene antene okrenute prema BiH (jer im je to i predviđena zona pokrivanja).
Dobro si me nasmijao s "zakrenutošću odašiljača". Ne ide to baš tako jednostavno - danas pokrivamo Split a sutra Klis.
Uzmi u obzir da su elementarne nepogode najizražajnije na vrhovima planina i brda tako da uređaji trpe. A ako je lokacija bez stalne posade ili konstantnog nadzora onda može proći nešto vremena dok se snagatori ili antenski sustavi opet pokrpaju.
Također varijacije u prijamu pa i iz relativno bliskih područja ovise o meteo uvjetima. Tako Ćelavac u Splitu može u jedno doba dana zvučati dobro pa onda nešto lošije. O Talijanima da i ne pričam. Tako da u pravilu nitko ne diže i ne spušta snagu, već to ovisi o atmosferi i kvarovima.
I na kraju poklapanja na istoj frekvenciji nisu stvar samovolje već neusklađenog RFR plana ili jednostavno po planu nije predviđeno da postojeća postaja pokriva područje koje je započela pokrivati druga na istoj frekvenciji.
P.S slična je stvar s TV-om
|
|
|
|
24.01.2007., 15:10
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Vidim dobro se zagrizlo u RF područje, i to je dobro, pa i nastavak školovanja odredi u tom smjeru:-).
Dobro si shvatio jedan odašiljač=jedna postaja. Oko antena evo malo nadopuna. Ona može biti jedna, može ih biti i više. Stvar je u tome koje i kakvo područje želimo pokriti te štedi li se na budžetu. Svaka antena ima gubitak ili dobitak ovisi o tipu, materijalu i broju elemnata. Tu dolazimo do gradnje antenskih sustava. Za polaznu točku se uzima dipol s 0dB koji izračuje snagu (EIRP efektivna iso. Izrač. snaga) ekvivalento onoj koju je proizveo odašiljač.
Dovođenjem 100W na ovakav dipol dobije se 100W EIRP-a. Ako imamo kombinaciju 2 antne i ako je njihov dobitak 3dB to znači da ćemo dovođenjem 100W na antenski sustav dobiti 200W EIRP-a.
Svaki dobitak od 3dB je udvostručenje snage. Ali to ne znači da će se postaja dvostruko dalje čuti. Potrebno je ( u idealnim uvjetima) 10dB više da bi pokrili dvostruko veće područje.
Jedan antenski sustav može koristiti više postaja u istom bandu. To se radi zbog uštede prostora na stupu, ali samo ako svi ti odašiljači imaju istovjetno područje pokrivanja. Uređaj na koji se povezuju svi odašiljači zove se kombajner i iz njega ide zajednički RF kabel do antenskog sustava.
Za svaki odašiljač nije potreban zaseban stup:-) zamisli koja bi bila gužva po brdima s više odašiljača, već dovoljno velik da na njega se smjeste sveželjene antene. Sv. Jure ima 3 stupa, tzv. Glavni na kom su smještene antene HRT-a, RMM-a(da Mir Medjugorje), nešto manji na kom su antene FTV-a i Katoličkog, i treći na kom se nalaze antene veza.
Izraz odašiljač i predajnik označavaju jedno te isto, samo nam istočni susjedi više koriste ovaj drugi. Odašiljač u pravilu emitira podjednako u svim pravcima (za razliku od pretvarača), također ima veću snagu te u slučaju televizije za modulaciju koristi A/V signal prenešen mikrovalnom vezom. Ilustracije radi napaja se istim onim signalom kojim ti skart kablom povezuješ video i televizor.
Pretvarači, najjednostanije rečeno, preuzimaju RF signal proizveden na nekom od odašiljača te ga pretvaraju na drugu frekveniciju i takvog ga emitiraju. U slučaju Brača recimo prima se signal HRT-a 1 na 9 kanalu te se emitira na 11-tom VHF-a. Opet za ilustraiju može se uzeti video rekorder. Na njemu primiš HRT 1s recimo 9 kanala, i ako povežeš televizor i video s RF «antenskim kablom» na televizoru pratiš signal HRT1 na nekom o UHF kanala na kom ti «radi» video. Dakle video je mali pretvarač, još da mu se stavi izlazno pojačalo i antena mogao bi i susjede zezati.
Ovo vezano uz R.Split mogu samo predpostaviti da se radi o dopunskoj mreži, zašto to nemaju u svojim jinglo-vima ne mogu odgovoriti.
Ovo s RP.Mir stoji, dvije jagice okrenute u unutrašnjost. Gdje je Riva, nemam podataka.
Vezano uz isti odašiljač i više stanica preko njega, radi se o Digital Audio Broadcastingu koji tek stiže. Princip rada je isti kao i digitalne satelitske ili digitalne zemaljske televizije gdje se jedna frekvencija iskorištava za prijenos više servisa/kanala. Dakle ukratko radi se o iskorištavanju širine pojasa za modulaciju ( u kojem se u analogiji nalazi zvuk širine 30Hz- 15Khz-a, te podnositelj za stereo i rds) za prijenos podataka u digitalnom obliku.
Opet ilustracija:
Dial up modem iskorištava telefonsku liniju čija je širina modulacije 4KHz-a. To je dovoljno da se prenese količina podataka od 54Kb po sekundi. Zvuk komprimiran u mp3 formatu s 54Kb može se prenositi i slušati ako je kanal dakle širok 4KHz-a.
Uzmi da je širina modulacije FM-a 75KHz-a. Ako je podjeliš sa 4, dobit ćeš 18 kanala po 4 KHz širine. Svaki kanal može se iskoristiti za prijenos podatka ili u našem slučaju zvuka komprimiranog s 54Kbps. I eto imaš 18 postaja mutlipleksiranih u jednom širokom modulacijskom kanalu kojeg nosi jedna frekvencija. Međutim zvuk bi bio loše kvalitete, tako da se planira multiplex sa 6 kanala po jednoj frekvenciji komprimiran u MPEG2 tehnologiji.
Možda zvuči previše apstraktno jer su u pitanju nule i jedinice 000110000, ali tako to ide.
Ps.
Linkova imaš posvuda,
Ukucaj u google vodič za piratski radio, zgodno početno štivo.
Pa možeš i FM transmitters i eto ti brdo slika odašiljača, nacrta, shema.....
|
|
|
09.02.2007., 00:49
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2005.
|
Fina lista, baš sam provjeravao gotovo sve malo veće radio stanice imaju i svoj web streaming 
Naime kako mi je kompjuter većinu ih i slušam na taj način, lakše je kretanje i sve ostalo.
Stoga moja je preporuka da oni koji nemaju streaming, da ga što prije omoguće.
|
|
|
22.03.2007., 13:53
|
|
|
Idemooo
Registracija: Feb 2007.
|
Karlovačko područje..
Na starim frekvencijama koje je nekada koristio Radio Karlovac sada se nalazi Radio 047..stanica koja je počela emitirati 6.11.2006...ima koncesiju za 102,1 i 106,9 MHz za šire gradsko područje, dok Radio Karlovac sada ima samo za gradsko..
RDS "R-047" 
|
25.03.2007., 10:17
|
|
|
Registrirani korisnik
|
SD ŽUPANIJA
RADIO RIVA 93,6 i 96,8 MHz
Samo to THE BEST !!!!!!
|
|
|
04.04.2007., 17:38
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
markito kaže:
SD ŽUPANIJA
RADIO RIVA 93,6 i 96,8 MHz
Samo to THE BEST !!!!!!
|
RADIO riva JE LOŠA KOPIJA KL-EURODOMA...
DAKLE U SPLITU SAMO JEDAN NORMALAN: KL-EURODOM 104,1MHZ
|
29.05.2007., 23:56
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Pitanje
Ima li tko problema sa frekvencijom 89.05 MHz u Splitu ili mi se čini da samo ja sa njom imam problema?
Mješaju mi se Otvoreni i Kaštela.
Ako tko ima saznanja neka napiše.
Hvala!
|
|
|
02.06.2007., 22:44
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
zašto bezveze gubiti vrijeme?! sve je već na www.hnd.hr/radioadresar
|
|
|
14.07.2007., 01:28
|
|
|
http://www.index.hr/*****
Registracija: Jul 2007.
|
RADIO DALMACIJA 
|
|
|
15.07.2007., 10:06
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2004.
|
Vi u sjevernoj Hrvatskoj,okrenite na 97,2 Radio VOX. Super mjuza cijeli dan!
|
|
|
20.07.2007., 22:57
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Poruka
Za podrucje SD zupanije ima i radio Din Don na 95.4 MHz iz Omisa koji je relativno nova radio postaja ali se malo slabije cuje u Splitu jer joj smeta na 95.2 MHz talijanski radio Monte Carlo ili RMC1
|
|
|
29.07.2007., 01:17
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
hrvatski radio frankfurt
<a href="http://www.hrvatskiradio.de">HRVATSKI RADIO FRANKFURT CROATIAN RADIO FRANKFURT SMS ZELJE HRVATSKA DOMACA NARODNA ZABAVNA DJ DARIO CROATIAN RADIO KROATISCHE RADIO FRANKFURT</a>
www.hrvatskiradio.de
stream link http://pa-hosting.de:23579/listen.pls
|
21.08.2007., 16:21
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Nurto kaže:
Za podrucje SD zupanije ima i radio Din Don na 95.4 MHz iz Omisa koji je relativno nova radio postaja ali se malo slabije cuje u Splitu jer joj smeta na 95.2 MHz talijanski radio Monte Carlo ili RMC1
|
a smeta mu i radio Trogir na 95.6 mhz! signali se mjesaju posebno na potezu od Dugog rata do Splita 
|
|
|
21.08.2007., 17:47
|
|
|
Banned
|
Radio Brač, ali kroz jutro, kad radi Sesartić
|
|
|
18.09.2007., 20:20
|
|
|
Registrirani korisnik
|
hehe. to se moze dogoditi samo na ovoj stranici...cool stranica smijeha... www.smijeh.net
|
|
|
08.10.2007., 14:57
|
|
|
dr.
Registracija: Oct 2007.
|
Radio KL Eurodom 104.1 MHz
mmm...najbolji su 
|
|
|
28.11.2007., 19:48
|
|
|
weco
Registracija: Sep 2007.
|
ma downloadajte programčič(700kb) Screamer radio i možeš slušat što god ti padne napamet
|
|
|
08.12.2007., 23:22
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Radio Plus
Prije nekoliko dana na frekvenciji 90,3 MHz počeo je emitirati Radio Plus. Radio emitira iz Posušja (BiH), a čuje se na području Hercegovine i Dalmacije.
|
|
|
19.12.2007., 23:35
|
|
|
čovjekolika pliskavica
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
mijo_im kaže:
Prije nekoliko dana na frekvenciji 90,3 MHz počeo je emitirati Radio Plus. Radio emitira iz Posušja (BiH), a čuje se na području Hercegovine i Dalmacije.
|
A jel to copy paste Radio Plusa iz Osijeka? 
|
22.12.2007., 15:25
|
|
|
Totaalvoetbal
Registracija: Aug 2006.
|
Ima li u Zagrebu (ili Hrvatskoj) radijska stanica sa ozbiljnim pregledom mjuze iz osamdesetih?
Sa ozbiljnim mislim bez kurčevitog i bahatog potcijenjivanja kao na 101-inici, sa poznavanjem širokog spektra ondašnjih žanrova.
|
|
|
22.12.2007., 17:49
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
Ima li u Zagrebu (ili Hrvatskoj) radijska stanica sa ozbiljnim pregledom mjuze iz osamdesetih?
Sa ozbiljnim mislim bez kurčevitog i bahatog potcijenjivanja kao na 101-inici, sa poznavanjem širokog spektra ondašnjih žanrova.
|
Ima i zove se Plavi radio,emitira iz Zagreba na 98,0 Mhz.
|
|
|
29.12.2007., 13:35
|
|
|
Totaalvoetbal
Registracija: Aug 2006.
|
Hvala 
|
|
|
03.01.2008., 00:42
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Orion kaže:
A jel to copy paste Radio Plusa iz Osijeka? 
|
Nije copy-paste  jeli tko slušao? 
|
|
|
06.01.2008., 00:53
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Poruka
 Da kod mene u Splitu signal je savrsen. Bar na Stinicama. Dok je na Brdima isto u Splitu na 90.3 radio Trogir
Quote:
mijo_im kaže:
|
|
|
|
06.01.2008., 00:58
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Poruka
Quote:
:::music::: kaže:
nisu smanjili snagu odašiljača nego ga potpuno ukinuli, ako se ne varam ovaj odašiljač se mogao čuti 10 dana
|
 Evo opet stigao na 92.2 HITRADIO iz Sinja i signal mi dobar.
|
|
|
06.01.2008., 22:32
|
|
|
zvjezdana mi je ime
|
Quote:
Constatinopol kaže:
Ima i zove se Plavi radio,emitira iz Zagreba na 98,0 Mhz.
|

|
07.01.2008., 00:00
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Nurto kaže:
 Da kod mene u Splitu signal je savrsen. Bar na Stinicama. Dok je na Brdima isto u Splitu na 90.3 radio Trogir 
|
I kakav ti je program radija Plus, valja li zvuk? Jesi li ti na imotskom portalu ostavljao onaj komentar? 
|
|
|
10.01.2008., 19:52
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
|
|