Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.12.2010., 08:00   #1
Pet najvećih zabluda o islamu

Clanak sa portala 24sata.info, mozda ce sada ljudima koji ne gledaju svijet siroko biti neke stvari jasnije. procitatjte do karaj, razmislite pa komentarisite:

Drugačija istina: Pet najvećih zabluda o Islamu

Deset posto svjetskog muslimanskog stanovništva su teroristi - nedavno je utvrdio jedan konzervativni komentator, imenom Glenn Beck.

Beck je vjerovatno totalno prolupao, jer deset posto iznosi oko 150 miliona, pa kad bi svaki od njih ubio nekih 40-ak ljudi, istrijebili bi gotovo čitavo stanovništvo Zemlje.

Preostale su nam dvije opcije: ili im se terorizam nije toliko omilio ili je njegova izjava proizvod bolesnog uma.

5. Muslimanke moraju nositi veo

Kad kažete "islam", prvo što milionima zapadnjaka padne na pamet je upravo žena od glave do pete prekrivena burkom. Kad biste sve muslimanske žene svijeta strpali na jednu hrpu, one u burkama nestale bi u masi golih lica.

Zašto je onda cijela Evropa na rubu živaca oko skrivanja žena pod velovima, čemu silna uzbuna i pokušaji zakonske zabrane nošenja takve odjeće?

Svi znamo da islam mrzi žene - Saudijska Arabija je jedina država na svijetu koja ženama ne dozvoljava da voze, a samo i isključivo muslimanske zemlje još uvijek kamenuju preljubnice, zar ne?

Istina je drugačija:

Evo recimo, u Francuskoj živi oko tri miliona muslimanki. Francuska policija odlučila je provjeriti koliko ih nosi burke i/ili nikabe i otkrila da je tačan broj - 367. Ne 367.000. Toliko zanemarivo malo u odnosu na ukupan broj da se, s aspekta statistike, gotovo može odbaciti kao margina greške.

Što se tiče ostatka Evrope, brojevi su još manji, npr. u Belgiji su ih pronašli samo 20-30 od ukupno 500.000. Naravno, u nekim bliskoistočnim zemljama veo je propisan zakonom (Iran i Saudijska Arabija), samo što te dvije zemlje zajedno čine manje od pet posto ukupnog svjetskog muslimanskog stanovništva.

Kad se pogledaju običaji i zakon, većina muslimanskih država zapravo brani nošenje vela, što uopšte nije u suprotnosti sa njihovom vjerom jer islam ne propisuje obavezno nošenje vela. Takvo oblačenje može se okarakterisati više kao običaj, ovisno o tome gdje žena živi i ko vlada.

Hard-core protivnici svega muslimanskog, vrijeme je da zažmirite: od pet najvećih zemalja u kojima prevladava muslimansko stanovništvo, četiri su za vođu izabrale ženu.

4. Očevi osnivači Amerike ne bi tolerisali te teroriste

Kad je neko mrtav par stotina godina, lako je stati pred kamere i trkeljati šta bi on mislio o ovom današnjem leglu multikulturalizma i bezbožništva, koje se naziva Amerika. Mnogima su danas puna usta Očeva Osnivača Amerike, pravih i bogobojaznih kršćana, koji ne bi tolerisali ovu terorističku religiju koja prijeti SAD-u.

Srećom, neki Amerikanci i dalje ne odustaju od pravih vrijednosti i zakonskim se putem bore protiv islama, koji će svaki čas progutati Ameriku i poslati je na samo dno pakla. Samo što nije.

Istina je drugačija:

Čak i ako su bili zadrti kršćani, Očevi su imali poštovanja prema muslimanima. Thomas Jefferson je sam naučio arapski, koristeći vlastiti primjerak Kurana, a organizovao je i prvi Iftar koji je Bijela kuća ikad vidjela.

John Adams je proroka Muhameda proglasio jednim od najvećih tragača za istinom. Benjamin Franklin, koji je smatrao da svaka škola mora imati Bibliju, bio je skloniji djeci ponuditi učenja Konfucija i Muhameda, nego pustiti ih da odrastu bez ikakvog religijskog sistema. Čak je i George Washington prostro tepih dobrodošlice muslimanima koji su došli raditi za njega na Mount Vernon.

Odakle tolika ljubav prema muslimanima? Godine 1777., kad se Amerika odvojila od Velike Britanije, prva osoba koja je pozdravila njenu novostečenu nezavisnost bio je upravo marokanski sultan Muhamed ben Abdallah. Osim toga, svi spomenuti državnici imali su dovoljno mozga da shvate razliku između terorista i ostatka svijeta, kao što su u Tripoliju, 1797., i sami napisali: "Vlada Sjedinjenih Američkih Država ni na koji način nije zasnovana na kršćanstvu i ne gaji nikakve neprijateljske osjećaje spram muslimanskih zakona ili religije."

3. "Musliman" je isto što i "Arapin"

Tokom predsjedničkih izbora u Americi, jedna je žena predsjedničkog kandidata Johna McCaina upitala je li Barack Obama Arapin. Možete se kladiti da je zapravo htjela reći "musliman", ali joj je izletilo ovo drugo jer, ono, isti vrag, ne?

Kao i to da su svi bliskoistočnjaci, koji nisu Židovi, muslimani, a većina ih živi na području Bliskog Istoka?

Istina je drugačija:

Samo oko 20 posto muslimana čine Arapi ili stanovnici Sjeverne Afrike. Za poređenje, oko 22 posto kršćana su Afrikanci, a ipak, kad neko kaže "kršćanin", niko ne misli na Afrikanca. Otkud onda to miješanje "Arapa" i "muslimana"?

Iako je na Zapadu uvriježeno mišljenje da je islam vezan isključivo za Bliski Istok, ogromna većina, tačnije 61,9 posto muslimana, uopšte ne živi na području Bliskog Istoka. Većina ih živi u Aziji ili uz Tihi okean, dok ih je u Indoneziji više od 200 miliona. Na području Indijskog podkontinenta muslimana ima otprilike pola milijarde.

Takođe, to što je neko Arapin ne znači da je automatski i musliman. Oko 10 posto Arapa su kršćani (više od 14 miliona ljudi), što znači da broj arapskih kršćana prelazi ukupnu svjetsku židovsku populaciju za milion ljudi!

2. Zapadnjačke kulture su puno humanije od krvoločnih muslimana

Islam je na zapadu stekao ugled nasilne religije čak i prije današnjeg natezanja sa teroristima. Do toga je, dijelom, došlo i zbog iznenađujuće brzog širenja islama, koji je put od jednog čovjeka do dominantne religije Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike prevalio za samo 100 godina. Za poređenje, širenje hinduizma Indijom trajalo je oko 1000 godina, a kršćanstvo je od progona do službene religije Rimskog Carstva stiglo za 400 godina.

S tim na umu, dosta je ljudi zaključilo da je glavno oruđe u širenju islama bilo - oružje, odnosno mač. Za pobornike tog gledišta, idući logični zaključak je da su muslimani, kao ljudi, izrazito nasilni i, zapravo, barbarski osvajači.

Istina je drugačija:

Muhamed je sebi dao posla i osmislio prilično napredna pravila ratovanja, zbog čega su muslimanski ratnici tokom Srednjeg vijeka bili "dobre dušice" naspram kršćana. Muslimani su morali poštovati sljedeća pravila:

* Nema klanja žena, djece i nevinih (pustinjaci, redovnici, religiozni vođe koji nisu vojnici)
* Nema bezumnog klanja stoke i drugih životinja
* Nema spaljivanja i uništavanja drveća i voćnjaka
* Nema uništavanja izvora vode

Ukratko, morali su se boriti kao srednjovjekovna verzija hipija. I bili su jako dobri u tome.

Ali najveća osvajanja teritorija ostvarena su nakon Muhamedove smrti, zar ne? Možda je to razdoblje u kome je islam pokazao svoju krvoločnu stranu? Baš i ne.

Muhamedov je nasljednik njegova pravila pretvorio u standardni vojni kodeks ponašanja, što je muslimanske ratnike, prilikom osvajanja Evrope, uzdiglo na nivo tolerancije koji kršćanske vojske nisu mogle ni sanjati.

I tako, dok su kršćani igrali "fudbal" odsiječenim glavama, muslimanski ratnici imali su obavezu hraniti neprijateljske vojnike koje su porazili.

1. Islam je još uvijek u Srednjem vijeku

Islam najviše trpi od strane tri najčešća stereotipa - da mrzi žene, da je nasilan i da se protivi ikakvom naučnom napretku. Prva dva smo već zgazili, ali što sa trećim? Pa njihove vlade se vode nekakvim tamo prastarim religioznim tekstovima i zakonima! Uostalom, koje je to bolesti izlječio Iran?

Istina je drugačija:

Kao što nisu svi kršćani pobornici kreacionizma, tako ni svi muslimani ne tumače Kuran doslovno. U jednoj je anketi oko 45 posto muslimana izjavilo da teoriju evolucije smatraju najboljim objašnjenjem nastanka čovjeka, što je odličan rezultat, s obzirom da je istu izjavu dalo samo 24 posto evanđelista, prenosi Index. Broj muslimana koji prihvaćaju teoriju evolucije u postocima je praktički jednak postotku koji je postigla Amerika - oko 48 posto.

Historijski gledajući, muslimani su face naučnih krugova. Bez islama, nauka i matematika kakve poznajemo nikada ne bi postojali. Islamsko Zlatno doba pokrenulo je revoluciju gotovo svakog područja ljudske misli, izmišljena je algebra, a unaprijeđeno sve od geografije do umjetnosti, arhitekture, filozofije, urbanizma, medicine i zdravstva.

Probajte, recimo, zamisliti računanje rimskim brojevima, bez deset znamenki koje danas koristimo, uključujući nulu i decimalni zarez. Ne ide?

Takođe, sve te superkul stvari spremno su dijelili sa nazadnim i zatucanim zemljama kršćanske Evrope tako što su sve osvojene zemlje napunili školama i knjižarama, a uz to osmislili i odličan sistem socijalne pomoći. Neki kažu da, da su muslimani uspjeli osvojiti cijelu Evropu, italijanska Renesansa ne bi bila potrebna.

(24sata.info)
Photo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 08:22   #2
Svaka medalja ima 2 lica, pa tako i Islam...a za ovaj tekst ne znam što bih rekao osim da izgleda kao jeftin pokušaj popravljanje loše slike za koju si odgovorni uglavnom muslimani sami.
Crni_Jack is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 08:27   #3
Quote:
Photo kaže: Pogledaj post
Svi znamo da islam mrzi žene - Saudijska Arabija je jedina država na svijetu koja ženama ne dozvoljava da voze, a samo i isključivo muslimanske zemlje još uvijek kamenuju preljubnice, zar ne?

Istina je drugačija:

Evo recimo, u Francuskoj ...
Dobro se ti sa SA prebaci u Francusku, gdje dominira sekularizam i zabranjeno je udariti ženu

Quote:
(24sata.info)
Ovako površan propagandistički tekst sa spinovima u svim smjerovima se rijetko gdje može pročitati, ali bez vlastitog komentara, što je još fascinantnije.
__________________
“Knowledge without wisdom is a load of books on the back an ass”
Bukoroshe is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 08:35   #4
Quote:
Bukoroshe kaže: Pogledaj post
Dobro se ti sa SA prebaci u Francusku, gdje dominira sekularizam i zabranjeno je udariti ženu
Netko je rekao u jednom postu na forumu nedavno: "99% muslimana ce ti samo slegnuti ramenima i odmahnuti rukom na te prakse u Saudijskoj Arabiji" (na to sto se zenama branilo da voze itd itd).

A druga stvar - zbilja nije u redu diskvalificirati tekst. Tekst nije nekakva dubinska analiza stanja (sto se i ne ocekuje od clanak) ali, ono sto je zanimljivo, vec ta povrsna analiza donosi sasvim dovoljno podataka (statistickih i svakih drugih) da potvrdi da je istina ono sto muslimani ovog foruma godinama govore. Zamisli koliko bi potvrda bilo da je u pitanju ozbiljna, duboka studija u obliku knjige.

I zato pozivam, jos jednom procitati ovaj tekst, sjetiti se svojih zabluda u islamu, naci odgovor u ovom tekstu i postaviti podpitanja (ako ih ima) te mozda vremenom, barem samom sebi, priznati gresku (upravo kao sto muslimani priznaju da ima stvari koje ne valjaju u muslimanskim drzavama)

- ali sta ces, ne kazemo mi da su muslimani savrseni, vec da je islam savrsen.

Lijep pozdrav.
__________________
Znaj, brate, covjek nije stvoren šale radi ili slučajno, već majstorski sazdan za cilj uzviseni (Ebu Hamid el Gazali)
i-s-l-a-m-i-c is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 08:43   #5
Quote:
i-s-l-a-m-i-c kaže: Pogledaj post
Netko je rekao u jednom postu na forumu nedavno: "99% muslimana ce ti samo slegnuti ramenima i odmahnuti rukom na te prakse u Saudijskoj Arabiji" (na to sto se zenama branilo da voze itd itd).
Što ne znači da one ne postoje, pa je time žalosnije sve skupa.
Kad se i povede tema o tome, svi se prave blesavi, žene su zaštićenije od ličkog medvjeda, a sve suprotno se vrijeđa i ignorira.

Quote:
A druga stvar - zbilja nije u redu diskvalificirati tekst. Tekst nije nekakva dubinska analiza stanja (sto se i ne ocekuje od clanak) ali, ono sto je zanimljivo, vec ta povrsna analiza donosi sasvim dovoljno podataka (statistickih i svakih drugih) da potvrdi da je istina ono sto muslimani ovog foruma godinama govore. Zamisli koliko bi potvrda bilo da je u pitanju ozbiljna, duboka studija u obliku knjige.
U redu ga je kritizirati, kao i sve ostalo na svijetu. Tekst je površan i rađen za široke mase preskačući bitno.
Studije se rade svaki dan, samo što ih muslimani ne žele čitati. Kod njih je sve ok, remembr?

Quote:
- ali sta ces, ne kazemo mi da su muslimani savrseni, vec da je islam savrsen.
Savršeni su pojedinci koje u životu vodi nešto više od svete knjige - vlastiti razum. Takvi postoje i u islamu, slažem se.

Quote:
Lijep pozdrav.
Alejkum selam.
__________________
“Knowledge without wisdom is a load of books on the back an ass”
Bukoroshe is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 08:56   #6
Quote:
Bukoroshe kaže: Pogledaj post
Što ne znači da one ne postoje, pa je time žalosnije sve skupa.
Kad se i povede tema o tome, svi se prave blesavi, žene su zaštićenije od ličkog medvjeda, a sve suprotno se vrijeđa i ignorira.
Istina je ovo boldirano. Prakse i problemi postoje, muslimani to ne negiraju i kritiziraju pojave koje su u suprotnosti s islamom. Sto drugo mogu ja kao forumas?

Ne prave se ljudi blesavi, ljudi rade ono sto im je u mogucnosti a situacija nije ni izbliza tako povrsna i jednostavna (ili zapravo jest - upravo kao ovaj clanak je li? ).


Quote:
Bukoroshe kaže: Pogledaj post
U redu ga je kritizirati, kao i sve ostalo na svijetu. Tekst je površan i rađen za široke mase preskačući bitno.
Studije se rade svaki dan, samo što ih muslimani ne žele čitati. Kod njih je sve ok, remembr?
Tekst je u redu kritizirati, ne negiram to - rekao sam da nije u redu diskvalificirati tekst a to znaci, odmah u startu odbiti prihvatiti ijednu tvrdnju. Kritika nije losa stvar - kad je utemeljena i kad nije proizvoljna.
Studije se rade svaki dan, medju ostalim i muslimani ih pisu, muslimani ih citaju, muslimani ih shvacaju (i nikako kod muslimana nije sve u redu) i muslimani se bore sa svojim problemima.
A kao sto rekoh, vec i ovaj povrsni tekst razbija zablude o ISLAMU i navodi statisticke podatke na koje opet pozivam da se procitaju i shvate.


Quote:
Bukoroshe kaže: Pogledaj post
Savršeni su pojedinci koje u životu vodi nešto više od svete knjige - vlastiti razum. Takvi postoje i u islamu, slažem se.

OK, novo bozanstvo - vlastiti razum. Svako ima pravo na svoje misljenje, a ja se osobno ispricavam sto nisam toliko bahat da bi mislio da sve sto ne moze MOJ razum pojmiti po automatizmu nije istina. No, kako rece jedan mudar covjek: "U redu je to, bitno da putujemo, to odmah znaci da imamo cilj"


Quote:
Bukoroshe kaže: Pogledaj post
Alejkum selam.
Neka je i na tebe mir i spas.
__________________
Znaj, brate, covjek nije stvoren šale radi ili slučajno, već majstorski sazdan za cilj uzviseni (Ebu Hamid el Gazali)
i-s-l-a-m-i-c is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 09:01   #7
To je članak sa humorističnog site cracked.
Mislim da se informacije sa njega nebi smjele shvaćati ozbiljno..
dobrimag is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 09:11   #8
Quote:
Crni_Jack kaže: Pogledaj post
Svaka medalja ima 2 lica, pa tako i Islam...a za ovaj tekst ne znam što bih rekao osim da izgleda kao jeftin pokušaj popravljanje loše slike za koju si odgovorni uglavnom muslimani sami.
upravo, svaka medalja ima dvije strane, pa tako ima i pedofila po hriscanskoj crkvi, vodili su krstaske ratove, spaljivali vjestice, drzali ljude u zatvorima jer nisu priznavali njihovog boga itd itd. ali nisu svi hriscani takvi.

volio bih da mi navedes bar jedan tekst u kojem je musliman kritikovao sve vjernike drugih vjera - pogotovo hriscane - i proglasio ih ubicama, pedofilima, koljacima i bilo sta slicno, zbog nekoliko hriscana koji su kroz istoriju bili sve ovo maloprije navedeno i tako identifikovao citavu vjeru iako su hriscani sami krivi za ono sto rade djeci po zapadnoj evropi i SADu, a da ne spominjem africke zemlje i nasilno pokrstavanje kroz istoriju i slicno.. Naravno da nije sustina ucenja hriscanstva u nasilju i ovom gore navedeno i ne identifikujem ga s tim kao sto se islam identifikuje sa nasiljem, terorizmom i slicno, ali se takve stvari desavaju. ako bas hoces o terorizmu, timoti makvejd (americki bombas koji je raznio zgradu u Oklahomi) nije bio musliman, niko iz IRA nije musliman niti je iko i ETA bio musliman niti su skinhedsi u rusiji muslimani itd itd pa opet niko ne identifikuje njihove vjere kao teroristicke.

clanak mozda jeste povrsan ali daje vise svjetla na sam islam onima koji zele da dobiju informacije iz vise razlicith izvora, razmisle svojom glavom i sami shvate neke stvari.

i koliko god to cudno zvucalo, nisam vjenik.
Photo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 09:12   #9
Quote:
dobrimag kaže: Pogledaj post
To je članak sa humorističnog site cracked.
Mislim da se informacije sa njega nebi smjele shvaćati ozbiljno..

citanje knjiga je divna stvar. trebao bi pokusati i to nekada.
takodje, internet jeste dobar izvor informacija i moze se naci puno stvari na njemu ali treba znati traziti.
Photo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 10:33   #10
Quote:
dobrimag kaže: Pogledaj post
To je članak sa humorističnog site cracked.
Mislim da se informacije sa njega nebi smjele shvaćati ozbiljno..
Jest, ali unatoč tomu su savršeno ozbiljni, prvi komentar je da na taj članak treba staviti natpis "IT'S NOT A JOKE".... Jer zbilja jest tako. Evo uzmimo samo omjer ukupnog broja arapa i muslimana na svijetu. Zbilja ispada da je samo manjina muslimana arapskog porijekla.
__________________
Čuvaj ljubav u svom srcu. Život bez ljubavi je kao vrt bez sunca i pun mrtvog cvijeća. - Oscar Wilde
dux pessimus is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 10:47   #11
Cracked izvrće činjenice.
Amerikanci i Europljani imaju posla u 99% slučajeva sa muslimanima iz Bliskog Istoka. Prema tome jasno kad im se kaže "musliman" zamisle arapa.
Ne spominje da se u Pakistanu svakodnevno kamenuju žene zbog muslimanskih zakona, da većina muslimana uopće nema pristup modernoj tehnologiji zbog zadrtosti vjerskih vođa, da glavni vjerski vođa u Iranu kontrolira vojsku i takve stvari.
Tehnički njihove informacije su točne, praktično sve prerasude koje su ljudi razvili nisu razvili bezveze.
Jasno da su velika većina muslimana dobri ljudi, to ne znači da njihova kultura nemora još jako puno raditi da stvore svijet gdje bi ljudi zaista htjeli živjeti
dobrimag is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 11:23   #12
Da su svi muslimani takvi kakvim se opisuju opisuju nebi se desilo ovo , već bi bilo (po vašem opisu muslimana) obrnuto.
__________________
Neodlučan čovjek sad nešto hoće, sad neće, a kad napokon hoće onda i hoće i neće.
mirzakv is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 12:22   #13
Vidim, ovaj clanak instant zvijezda. Izmedju ostalih, prenosi ga i rijaset Islamske zajednice ovdje

A ovdje se moze vidjeti koliko agencija prenosi ovaj clanak (pogledati samo adrese linkova)

A komentara na sve strane. Vjerojatno je osjecaj cudan - biti bombardiran jednom vrstom clanaka o islamu i odjednom jedna maaaaaala tockica koja ipak govori malo drugacije...

Lijep pozdrav.
__________________
Znaj, brate, covjek nije stvoren šale radi ili slučajno, već majstorski sazdan za cilj uzviseni (Ebu Hamid el Gazali)
i-s-l-a-m-i-c is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 12:22   #14
Quote:
dobrimag kaže: Pogledaj post
Cracked izvrće činjenice.
Amerikanci i Europljani imaju posla u 99% slučajeva sa muslimanima iz Bliskog Istoka. Prema tome jasno kad im se kaže "musliman" zamisle arapa.
Ne spominje da se u Pakistanu svakodnevno kamenuju žene zbog muslimanskih zakona, da većina muslimana uopće nema pristup modernoj tehnologiji zbog zadrtosti vjerskih vođa, da glavni vjerski vođa u Iranu kontrolira vojsku i takve stvari.
Tehnički njihove informacije su točne, praktično sve prerasude koje su ljudi razvili nisu razvili bezveze.
Jasno da su velika većina muslimana dobri ljudi, to ne znači da njihova kultura nemora još jako puno raditi da stvore svijet gdje bi ljudi zaista htjeli živjeti
Taj radikalizam je POSLJEDICA a ne UZROK. Npr., u Afganistanu je osamdesetih godina afganistanska vlada morala potpisati sramotne ugovore sa zapadnjačkim kompanijama, koji su zabranjivali educiranje afganistanaca. O čem je riječ: hidroelektrane koje bi opskrbljivale Kabul sa strujom su gradile strane kompanije (eto bilo na "reporterima", HTV) koje su zauzvrat (osim paprene cijene) tražile ustupke poput toga da samo oni i isključivo oni mogu održavati hidrocentralu i da se u afganistanu ne smije obrazovati domaći kadar koji bi sam održavao hidrocentralu. Čak bi i profit od centrala išao toj kompaniji (namjerno ne navodim ime). Takvih, i sličnih primjera gdje strane, zapadnjačke kompanije drmaju svijetom i ruše čak i vlade ima na tone. Nije ni čudo da se onda ljudi okrenu radikalizmu kako bi se nekako oslobodili tereta što im se nameće. Daleko od toga da je njihov način operiranja dobar, ali sve ima svoje zašto i zato, nisu radikali bezveze nastali, niti bi mogli nastati u normalnim uvijetima.

Ili: praktično cijela Afrika je, sa izuzetkom samo nekih, u tolikoj mjeri dužna (a dužna je jer im je sustavno onemogućavan normalan razvitak pomoću što pritiska što korupcije čelnih ljudi tih država), da su doslovce sve sirovine (ili bar većina njih) u praktično trajnoj koncesiji. Eto, Kongo ima izvorišta dijamanata i drugih vrijednih materijala, a nije uopće vlasnik tih rudnika - jedino što je njihovo, su radnici koji rade za neku krajnju bijedu od plaće. A novac obrću kompanije...

Sve to ima sasvim drugu pozadinu od one kojom se mažu oči prosječnom zapadnjaku...
__________________
Čuvaj ljubav u svom srcu. Život bez ljubavi je kao vrt bez sunca i pun mrtvog cvijeća. - Oscar Wilde
dux pessimus is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 12:43   #15
Osim kaj za sve to moramo tebi na riječ vjerovati. A jadnim muslimanima su krivi neki drugi. Nisu oni sami krivi zbog svojeg radikalizma.
Ako se Europa mogla suprostaviti radikalizmu i stvoriti društvo gdje hrpa muslimana želi živjeti, onda mogu i muslimanske zemlje.
Dok god ljudi odobravaju religiju kao "ljudsko pravo" i kao nešto pohvalno, dotle će muslimanske zemlje propadati.
Kad im nestane nafte, neće boga moliti za pomoć da ih nahrani nego nas.
dobrimag is online now  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 12:45   #16
Quote:
Photo kaže: Pogledaj post
Clanak sa portala 24sata.info, mozda ce sada ljudima koji ne gledaju svijet siroko biti neke stvari jasnije. procitatjte do karaj, razmislite pa komentarisite:
Pa tu nema ništa novo što običan čovjek ne zna.

Možda jedino ovo:

U jednoj je anketi oko 45 posto muslimana izjavilo da teoriju evolucije smatraju najboljim objašnjenjem nastanka čovjeka, što je odličan rezultat, s obzirom da je istu izjavu dalo samo 24 posto evanđelista, prenosi Index. Broj muslimana koji prihvaćaju teoriju evolucije u postocima je praktički jednak postotku koji je postigla Amerika - oko 48 posto.

Iz izlaganja pojedinih forumskih muslimana, mogli smo steći pogrešan dojam, jer žestoko idu dokazivat da Kuran negira Darwinovu teoriju evolucije.

Glede terorizma, mene bi zanimalo je li netko izrekao fetvu (prokletstvo?) na kojega samoubilačkog bombaša koji je pobio nevine ljude? To bi bilo uvjerljivije nego negirat da je 10% muslimana teroristi (što je totalni nonsens).
Nepoznati is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 13:02   #17
Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Glede terorizma, mene bi zanimalo je li netko izrekao fetvu (prokletstvo?) na kojega samoubilačkog bombaša koji je pobio nevine ljude? To bi bilo uvjerljivije nego negirat da je 10% muslimana teroristi (što je totalni nonsens).
Nekoliko linkova (nadam se da je dovoljno za sad):

link 1

link 2

link 3

link 4

link 5


Sa svih strana, domaci, strani, daleki i bliski, ugledni i neugledni, za pojedini slucaj i za cjelokupnu pojavu terorizma...

Ne zelim svojim osobnim komentiranjem utjecati bilo kako, pa samo postavih linkove. A izasli su kao odgovor na google pretragu pojmova "osudio terorizam".


Lijep pozdrav.
__________________
Znaj, brate, covjek nije stvoren šale radi ili slučajno, već majstorski sazdan za cilj uzviseni (Ebu Hamid el Gazali)
i-s-l-a-m-i-c is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 13:13   #18
[QUOTE=i-s-l-a-m-i-c;30689000]Nekoliko linkova (nadam se da je dovoljno za sad):

link 1

Quote:
Britanski imami moraju učiniti više kako bi osudili terorizam, bez ikakvih "ali" i "ako", a samoubice bi se trebali proglasiti "nevjernicima" koji će završiti u paklu, poručio je vodeći islamski imam šejh Tahir al-Qadri. Prominentni učenjak rođen u Pakistanu osudio je ideologiju nasilnih islamskih ekstremista i izdao fetvu kojom osuđuje bilo kakvu vrstu terorizma, piše Independent. Al-Qadri je napisao preko 400 knjiga o islamskom pravu, a vjernicima muslimanima je poručio: "Terorizam je terorizam, nasilje je nasilje. Tome nema mjesta u islamskom naučavanju i nikakvo opravdanje ne može imati. Svijet treba apsolutnu osudu terorizma." O ubjeđenjima bombaša samoubica kako tim potezom sebi osiguravaju mjesto u raju, muslimanski učenjak kaže: "Oni tako postaju heroji pakla i idu pravu u njega. Njihovi potezi nikad neće biti smatrani džihadom."


link 2

Saudijski kralj Abdullah poručio je svjetskim liderima na forumu posvećenom pitanjima međuvjerskog dijaloga u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da je terorizam neprijatelj svih religija i pozvao na toleranciju.

S malom zadrškom.

Održavanje foruma kritizirale su neke organizacije za zaštitu ljudskih prava uz obrazloženje da on daje priliku Saudijskoj Arabiji da promovira vjersku toleranciju u inozemstvu, dok u isto vrijeme nameće diskriminaciju u domovini, navela je britanska agencija.

link 3

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je najoštrije je osudio brutalni teroristički čin podmetanja eksplozivne naprave ispred policijske stanice u Bugojnu. Ugrožavanje ljudskih života, imovine i narušavanje sigurnosti je neprihvatljivo i počinoci takvih djela moraju snositi punu zakonsku odgovornost.


link 4

link 5

Iranski predsjednik Mohammad Khatami je u utorak u UNESCOu osudio teroriste i ratne huškače, bilo da su u "Afganistanu ili Bijeloj kući".

Bah. O Iranskom režimu ne bih ništa pohvalno...

Quote:
Ne zelim svojim osobnim komentiranjem utjecati bilo kako, pa samo postavih linkove. A izasli su kao odgovor na google pretragu pojmova "osudio terorizam".
Najbolji mi je onaj imam šejh Tahir al-Qadri koji je jasno rekao da ih čeka pakao a ne djevice u raju.

I nisu samo u pitanju ti teroristi i ono "u šta su oni ubijeđeni", jer se radi mahom o vrlo mladim ljudima, kojima je ispran mozak, nego o bradonjama koji su im te pogubne ideje u glavu stavili.
Nepoznati is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 13:55   #19
[QUOTE=Nepoznati;30689197]
Quote:
i-s-l-a-m-i-c kaže: Pogledaj post
Nekoliko linkova (nadam se da je dovoljno za sad):

cut...
Sve u svemu, eto nekoliko primjera onog sto si trazio. Naravno, zelim reci da nije moje misljenje (a vjerujem, ni misljenje ostalih muslimana) da je sve savrseno u redovima onih koji su osudili, dapace, postoje ogromni problemi.

I svakako su problem oni koji ideje terorizma usadjuju. Jedan zanimljiv osvrt je imao i forumas Dux Pessimus kada je komentirao uzroke i posljedice. Razumijevanje uzroka je takodjer ono sto se trazi. Prvi i osnovni korak je evo predjen - terorizam je osudjen, svako moze vidjeti da svaki islamski autoritet osudjuje terorizam (i to misljenje dijeli 99 pa i vise posto muslimana). Koji su daljnji koraci? Suzbijati sve, pa i najmanje uzroke zabluda o islamu. Popravljati stanje.

Raditi na informiranju, razgovoru, komunikaciji, kvaliteti informacija a uz to sve - jasno izrazavati neslaganje sa svim onim sto ne valja u muslimanskim drzavama ( isto to raditi i sa svim onim sto ne valja u drugim dijelovima svijeta ali,evo, ovdje je tema islam i muslimani).

Od pocetka pisanja na forumu (a to nije tako daleko bilo) govorim o problemu neinformiranja, povrsnog znanja, gledanju jedne strane medalje... Taj problem imaju, da tako kazem, "obje" strane - muslimani i zapad. Ovo je samo uvjetno receno jer te dvije strane su ustvari jedna strana - samo se to boje prihvatiti. Jedna od druge se ne mogu odvojiti. Cine jedan svijet, jednu planetu i dijele sudbinu na ovom svijetu tj. zive u istom svijetu. Jedini izlaz je zajednicki raditi na "necem boljem"... No, to vec granici s utopijom ali,eto, morao sam ove misli iznijeti...
__________________
Znaj, brate, covjek nije stvoren šale radi ili slučajno, već majstorski sazdan za cilj uzviseni (Ebu Hamid el Gazali)
i-s-l-a-m-i-c is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 14:20   #20
Pet najvećih zabluda o Islamu

Da je samo 5 zabluda to nebi bio problem.
Zabluda o Islamu ima na hiljade.
__________________
"Veća je hrabrost potrebna za mir nego za rat"
efendija is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 08:50.