kad je jako uvucena, bas ocito uvucena. inace ima i drugih simptoma dehidracije, oci su upale, usta su suha, koza nije elasticna kad ju stipnes, dijete je malaksalo. uvijek gledas zbir svih simptoma.
Pitala sam zato jer sam mu jučer namjerno dala malo sokića i vode-pomješala.
Mali je popio sve ko lud-ok,je to njemu slatko-nije jako jer sam jako razrjedila pa je očito i zato sve popio,ali sam se zamislila jer inače ne pije puno vode,a ono jučer šok
Nema simptome dehidracije,samo ta blago uvučena fontanela-a inače mu je takva,a svaka dva mjeseca smo na Goljaku,a neuropedijatrica nije niš komentirala,pa je onda valjda ok..
Pitala sam zato jer sam mu jučer namjerno dala malo sokića i vode-pomješala.
Mali je popio sve ko lud-ok,je to njemu slatko-nije jako jer sam jako razrjedila pa je očito i zato sve popio,ali sam se zamislila jer inače ne pije puno vode,a ono jučer šok
Nema simptome dehidracije,samo ta blago uvučena fontanela-a inače mu je takva,a svaka dva mjeseca smo na Goljaku,a neuropedijatrica nije niš komentirala,pa je onda valjda ok..
jel jucer mozda bilo izrazito vruce? ovisi i o tome kad je i sta jeo, koliko je i kad prije toga pio, i to sto kazes da mu se mozda svidio taj slatkasti okus. ma ne brini, sve to zvuci sasvim normalno.
oduka o (ne)cijepljenu je na roditelju, naravno, samo bi bilo dobro kad bi svaki roditelj doista donio informiranu odluku, a ne 'jao, sirota beba, ne bude se valjda mučila s proljevom ili išla na infuziju u dnevnu bolnicu, budem ju cijepila'. to - po meni - nije dovoljan razlog za cijepljenje jer rotarix nije eliksir s neba i kao svako cjepivo nosi svoje rizike. a prema nekima se pet dana bljuvanja i proljeva čine kao raj na zemlji.
(disklejmer: ne želim reći da je rotarix opasan po zdravlje ili da ima grozne nuspojave, samo jbg, jest cjepivo, a svako cjepivo ima rizike)
i ja sam kao friška mama mislila da ću cijepiti dijete sa svim s čim se cijepiti dade jer, eto, znanost je toliko napredovala da se dijete ne mora mučiti. al, drek, onda se malo informiraš o tim cjepivima i skužiš da i nisu baš čarobni serumi i da nije to sam tak.
da živim u zemlji s problematičnom vodom i gdje su enteroviroze česti i ozbiljan zadravstveni problem - cijepila bih bez odgađanja. ovako, kad odvažem pro et contra ispada da nemam dovoljno razloga za cijepljenje. da, bila je jednom u dnevnoj bolnici na infuziji, jednom je i MM prenoćio na zaraznoj jer mu je ona poklonila rotu. tad smo samo padali jedan za drugim, prvo MM i ja pa bake i djedovi s kojima je bila u kontaktu.
nisam protivnik cjepljenja, da ne bi bilo da sam jedna od onih koji misle da će djetetu izrast treća ruka od cjepiva, samo sam protiv cjpeljenja protiv svega i svačega jer se, eto, može.
Quote:
KVAKY kaže:
pa ako mu je kratka košara, zašto ga ne bi stavila u sportski dio, u nulti položaj??
ma naravno da može, rekla sam samo da je u košari beba puno zaštićenija, i od sunca i od vjetra i od svega, a bi moj savjet bio da se košara koristi do krajnjih granica (evo, moj je ogroman i isto tzv. jaka beba, bio je u košari do 6,5 mjeseci)
po moru se često može vidjeti stranaca koji i bebe koje sjede voze u košarama, sjede ispod one kupole. jednostavno je bebi ugodniije.
starija je prešla u sportski nulti s 4 mjeseca jer smo išli na more
Quote:
lili36 kaže:
Da li fontanela mora biti BLAGO uvučena?
Ako da,kako ću onda znati da je "fontanela uvučena i da se radi o dehidraciji"?
mora.
znat će, ako dehidrira znat ćeš.
(a neće beba dehidrirati sama od sebe, bit će tu sigurno drugih pokazatelja zbog kojih ćeš više obraćati pažnju na fontanelu i dehidraciju - temperatura, proljev, povraćanje, znat ćeš da beba nije pila ili jela baš, suha usta, jezik...u uobičajenim okolnostima, zdrava beba ne bude dehidrirala)
jel jucer mozda bilo izrazito vruce? ovisi i o tome kad je i sta jeo, koliko je i kad prije toga pio, i to sto kazes da mu se mozda svidio taj slatkasti okus. ma ne brini, sve to zvuci sasvim normalno.
Ma mislim da je sve ok..bit će da mu je jaaaako fin taj slatkast okus "vode"
Mada ne vidim da više favorizira jutarnji obrok od voća,od podnevnog,kad je povrće sa/bez mesa ili ribe..
oduka o (ne)cijepljenu je na roditelju, naravno, samo bi bilo dobro kad bi svaki roditelj doista donio informiranu odluku, a ne 'jao, sirota beba, ne bude se valjda mučila s proljevom ili išla na infuziju u dnevnu bolnicu, budem ju cijepila'. to - po meni - nije dovoljan razlog za cijepljenje jer rotarix nije eliksir s neba i kao svako cjepivo nosi svoje rizike. a prema nekima se pet dana bljuvanja i proljeva čine kao raj na zemlji.
(disklejmer: ne želim reći da je rotarix opasan po zdravlje ili da ima grozne nuspojave, samo jbg, jest cjepivo, a svako cjepivo ima rizike)
mi nase nismo cijepili, jer su je vec bili prebolili kad smo skuzili da cjepivo postoji. kod nas je mala prebolila s minimalnim simpotomima, mali je bio koma, mm isto, ja tako-tako. svaka sljedeca infekcija prodje blaze. a po rijecima naseg pedijatra, rota infekcija je nesto sto se pravovremenom i ispravnom terapijom moze preboljet bez posljedica.
I kak ste se onda na kraju vi odrasli zarazili, citala sam da rota uglavnom bebe napada?
Jer uopce moguce izbjeci rotu kod mame/tate ak se beba zarazi? Pretpostavljam da se prenosi oralno-fekalno pa ono poslije svakog mijenjanja pelene oprat guzu bebi temeljito, oprat ruke itd... il nema pomoci?
Citam ovo sve sta ste napisale za rotu i bas ste me isprepadale.
Kako su vam se opce bebe zarazile s tim, dal u vrticu il ovako negdje usput? I dal je moguce to nekako sprjeciti, ono u smislu ne dat djeci da diraju vani sve, puzu po podu itd?
I kak ste se onda na kraju vi odrasli zarazili, citala sam da rota uglavnom bebe napada? Jer uopce moguce izbjeci rotu kod mame/tate ak se beba zarazi? Pretpostavljam da se prenosi oralno-fekalno pa ono poslije svakog mijenjanja pelene oprat guzu bebi temeljito, oprat ruke itd... il nema pomoci?
moji su pokupili u jaslicama, i to mali. onda je zarazio sestru, koja je to "dobro izgurala" onda je nakon par dana pokosilo mm-a, i na kraju mene. prali smo ruke, i brinuli se o higijeni, brislai podlogu za presvlacenje, ali negdje je "procurilo".
zašto? ma to samo zvuči možda strašno kad kažeš rota, to je najuobičajenija dječja bolest, crijevna viroza. uglavnom se skupi u vrtiću/jaslicama, dolazi u naletima - hara jedno mjesec dana i dobivaju jedan po jedan.
nekad hara blaža pa imaš dva dana proljeva, nekad jači oblik pa imaš 5 dana.
stvarno ništa alarmantno, to je kao da se isprepadaš na pomisao da će ti se dijete jednog dana prehladiti ili imati upalu grla i pitaš jel se može to kako izbjeći.
a i prehladu/virozu ćeš sto puta skupiti ti ili muž od djeteta.
moguće je izbjeći da se zaraziš, naravno, ovisi kakav je virus kod bebe i kakav je tvoj imunitet u tom trenu.
Možda glupo pitanje,ali moram. Beba 7 mj.ima virozu,držimo pod kontrolom tpm.bili i kod pedice za svaki slučaj,ali zaboravih priupitati,obzirom da joj dajem željezo uz c vitamin,da li da joj dajem i sad dok je bolesna ili da napravim pauzu?
Da, ta rota je i mene isprepadala kad sam citala da bebe završavaju na infuziji i svašta nešto, a od sogora je jedna curka u školi, druga u vrticu, redovito se vidimo i bojala sam se da od njih ne pokupi jer su stalno bolesne. A onda sam citala da dojenje može pomoći da se brže i lakše preboli, da cjepivo ne štiti nego ublažava, da može doći do nuspojava, da se mi doma možemo zaraziti nakon sto se on cjepi... Pa sam odlučila ga samo vise paziti jer recimo, da nije stalno u kontaktu sa curkama ne bi mi palo na pamet cijepiti ga, a zarazit ga mogu svime i svacime, ne samo rotom... I tako pazim i dalje i zasada je sve ok.
A rota "napada" sve, samo sto vise puta ju pokupis to je blaza zaraza tako da ko zna koliko puta smo ju do sada u životu preboljeli/prehodali. Ja X puta jer sam svake godine na moru bljuvala i proljev imala, to je bilo neizostavno!
Ja se fakat uzasavam zaraza kod malih, nikad se ne zna, u jednom trenu sve izgleda ok, u drugom kure 39 pa ti znaj jel nešto alarmantno ili ne!?
Kad razmišljam unatrag, čak je moguće da je neki oblik rote i pokupio sam neka 4mj jer je imao smrdljivu, sluzavu stolicu neko vrijeme, nije mi dobivao na tezini, slab apetit imao, a opet, temperature i povracanja nije bilo, a vele da se rota može manifestirati i svim simptomima, a i samo jednom, ovisi o vise čimbenika. Ko će ga znat!
Glacova - nemam ti pojma! Mislim da nema razloga da prestanes davati ako nije na nekim lijekovima koji su kontraindicirani tome sto prima
Plazio bi jezik, tj. više bi ga nekako "muljao" između usnica, probaj sebi "zakači" vrh jezika na gornje jedinice i lagano otvori usta - tako je to nekako izgledalo. Trajalo je nekih tjedan-dva i prestao je, nisam previše obraćala pažnju na to
Hvala na odgovoru to je nedavno pocelo ali kako se na internetu da procitati svakavih ludosti tako sam i za ovo nasla sve ono naj gore nadam se da ce brzo proci
pa ako mu je kratka košara, zašto ga ne bi stavila u sportski dio, u nulti položaj?? mi smo počeli sportski koristiti s 4,5 mj na savjet pedijatrice jer je jaka beba, ono, super se držao i jednostavno mu je postalo dosadno u košari pa nam je rekla da ga stavimo u sportski, pod 45 stupnjeva tj. onaj poluležeći (ili naravno ležeći u npr. tvom slučaju) tako da...nemaš brige
mislim da neću imat izbora, ali pitam zato jer čitam da masu njih govori da nije dobro makar do kojih 5 mj.
oduka o (ne)cijepljenu je na roditelju, naravno, samo bi bilo dobro kad bi svaki roditelj doista donio informiranu odluku, a ne 'jao, sirota beba, ne bude se valjda mučila s proljevom ili išla na infuziju u dnevnu bolnicu, budem ju cijepila'.
Zar zbilja misliš da sam odluku o cijepljenju donijela bez da sam se informirala? Zar uopće postoje ljudi koji dijete cijepe po "jao, sirota beba" principu?
Vjerujem da su i odluka o cijepljenju, baš kao i ona o necijepljenju donesene nakon pažljivo prikupljenih podataka o tome. I ovakve ili onakve obrade istih.
Quote:
Lali Puna kaže:
to - po meni - nije dovoljan razlog za cijepljenje jer rotarix nije eliksir s neba i kao svako cjepivo nosi svoje rizike
Cjepiva nisu eliksir s neba, ali ne trebaju ni biti.
Djecu je nemoguće cijepiti sunčevim zrakama, medom i mlijekom. Ne vidim smisla u demoniziranju cjepiva.
Nuspojave rotarixa su proljev (1 od 10) te abdominalna bol i kožni osip (1 od 100). Nedonoščad i djeca sa SCID-om mogu osjetiti poteškoće s disanjem ili "proboj" vakcine pa se njih najčešće ne cijepi.
Rotarix je prema izvješću HZJZ imao prijavljen jedan slučaj nuspojava u periodu od 2007.-2009.
Nakon 2009. HZJZ nema prijavljenih nuspojava cjepiva.
Ok, sad je stvarno dosta.... nakon što sam mrlje natrackala vanish-om, stavila na predpranje, kuhanje i dva ispiranja, DA - mrlje su JOŠ uvijek tu!!!
Drage mame, kako vi perete stvari a da odu sve mrlje?? Vjerojatno je problem što tetre i slinčeke odmah poslije papanja kašice ne operem od ostataka hrane, ali kaj, onda ću imati punu kupaonu vlažnog veša ?!?!?! kak vi rješavate ostatke kašica s tetri i odjeće? i još nešto - kako prati odjeću a da NE dobije one mucice? ja operem za malog novu majicu da ju može nositi, a ono velka većina njih izađe iz mašine ko da ju je prenosilo 10-ero djece
hvala
e da, i još nešto ne kužim - pa dok nije bilo bebe i ja sam se često znala zmazati hranom i na mrljicu bih stavila malo vanish-a i sve je otišlo u pranju, čak i na 60 stupnjeva ali ovo s njegovih stvari nikako da ode
Ok, sad je stvarno dosta.... nakon što sam mrlje natrackala vanish-om, stavila na predpranje, kuhanje i dva ispiranja, DA - mrlje su JOŠ uvijek tu!!!
Drage mame, kako vi perete stvari a da odu sve mrlje?? Vjerojatno je problem što tetre i slinčeke odmah poslije papanja kašice ne operem od ostataka hrane, ali kaj, onda ću imati punu kupaonu vlažnog veša ?!?!?! kak vi rješavate ostatke kašica s tetri i odjeće? i još nešto - kako prati odjeću a da NE dobije one mucice? ja operem za malog novu majicu da ju može nositi, a ono velka većina njih izađe iz mašine ko da ju je prenosilo 10-ero djece
hvala
e da, i još nešto ne kužim - pa dok nije bilo bebe i ja sam se često znala zmazati hranom i na mrljicu bih stavila malo vanish-a i sve je otišlo u pranju, čak i na 60 stupnjeva ali ovo s njegovih stvari nikako da ode
jedino sto mi pada na um jest da je mozda problem u prasku? koji koristis? ja sam jos davnih dana prije bebe skuzila da mi svi ti neki tekuci i sensitive ne operu bas najbolje...
tak da ni s bebom nisam to kroistila, od prvog dana sve perem s persilom gold kao i do tad..
meni zaista jako malo mrlja ostane. primjetila sam da su mrkva i kruska onak malo tvrdoglavije, ali i to ode dole nakon nekoliko pranja..
ne koristim nikakve vanishe i slicno, perem na 40 stupnjeva s persil goldom i chiccovim omeksivacem, trudim se susiti na suncu i zaista 99% mrlja ode dole.
nije mi otislo samo sa frotirastih stvari, znaci rucnik i frotirni slinceki. s robe ode bez greske, tetre ne koristimo.
a za mucice, ja sam skuzila da bi mi se mucice lovile vise nego inace dok sam koristila tetre i prala ih s robicom.
sad su tetre van funkcije i mucica nema.
__________________ Tolerancija ima svoju definiciju. Google it!
tako da imas robu "za po doma" i robu "za po vani" i onda te boli kuki sto je roba za po doma flekava.
isto ko i slinceki, zasto bi zaboga uopce pokusavala izvuci mrlje iz necega cemu je namjena da bude flekavo?
Kvaky evo ti moj recept skidanja mrlji za sada samo npr kad se pokaka (jer još samo dojimo)pa ode na bodi ili hlačice ili kad ga s brusnicom zmažem : najprije namočim u hladnoj vodi u lavoru, imam onaj sapun kaj su naše bake ručno prale veš s njim po toj mrlji trljam dok ne izbljedi, stavim na tu flekicu (ako je ostalo) ariel profesional , i umetnem s ostatkom veša na 40 stupnjeva a perem s praškom-dreft sensitive
tako da imas robu "za po doma" i robu "za po vani" i onda te boli kuki sto je roba za po doma flekava.
isto ko i slinceki, zasto bi zaboga uopce pokusavala izvuci mrlje iz necega cemu je namjena da bude flekavo?
upravo to-ja imam i slinčeke za po doma i za van-jer je najprije bljuckao stalno a sad dosta slini pa da se ne moram brinuti oko zmuckanih
hvala
slinceke koristim jednokratne, mada svakog od njih ne koristim sam jednom, vec nekoliko puta, ovisno koliko neupotrebljivi postanu nakon obroka. Nemam vremena ni zivaca odstranjivati mrlje s njih, nije da nisam probala, al jednostavno ovak mi je lakse. Sta se robe tice vecinom mi odu mrlje nakon pranja, a ako neke i ostanu odu nakon nekoliko pranja, sjecam se jedino da su hippove kasice od mrkve ostavljale neperive mrlje, al njih smo svega par put koristili i to davno.
Kaj se robe opcenito tice, meni tak mucave postanu neke stvari koje ocito nisu bas najkvalitetnije, al stvari koje kupim u npr. c&a il cartersu poprilicno dobro se drze nakon xy pranja.
A kaj se rote tice, ja imam neku fobiju od crijevnih infekcija, tak da mi se ono sta su neki opisali ucinili prestrasno, strasnije od bilo kakve prehlade il gripe, koje smo naravno ove zime prebolili vec u paru
pa da, bebine stvari perem dreft sensitivom, nama kupim koji god a ovo za robu nije nužno samo za njegovu, to mi se događa i na mojoj robi koju perem bez tetri...možda je stvar praška (koji onda nije tekući)...ma nemam pojma.... a to s robom za po doma....ma joj, grozna navika ali ja to nemam ni za sebe.... ne čuvam baš odjeću jer stalno kupujem novu i da, zna mi se dogoditi da poslije posla odem kuhati u hlačama na crtu i košulji...eto, skinula sam sako barem
a valjda to onda mora biti tako... ko što smo mi u društvu razvili uzrečicu "što je mama bez bljuckice", valjda se to odnosi i na što je beba bez flekice, ha?!?