Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.03.2011., 14:05   #1
Lašvanska dolina 1993

O ovoj temi je vrlo malo napisano,što je i razumljivo,jer većina neposrednih sudionika s naše(hrvatske)strane ne želi da iznosi podatke o suborcima,postrojbama,etc...Mislim da bi se neke stvari trebale iznijeti umjesto da se prepuste zaboravu.HVO je na tom bojištu vodio neke od najogorčenijih i najkrvavijih borbi u cijelom ratu,uz velike gubitke.Malo gdje su hrvatske postrojbe i civilno stanovništvo bili u tako kritičnom,gotovo izgubljenom položaju(ako se uzme u obzir nesrazmjer snaga,borba u okruženju i fanatizam protivnika)...U potpunosti razumijem da je ovo za neke bolna tema jer se radi o hrvatsko-bošnjačkom sukobu,ali mislim da se ništa ne postiže guranjem pod tepih.Bio bih jako zahvalan da o ovoj temi nešto napišu neposredni sudionici,unaprijed hvala!
Ziggy Pop is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 17:39   #2
evo da malo započnem sa izvješčima OZ srednja bosna. Pokušat ću odvojiti samo ono što bi se ticalo teme:

10. IV. 1992.
Nakon pada Donjeg Vakufa hrvatske snage u Jajcu preuzimaju nadzor nad općinom, policijskom postajom, radio postajom, hidroelektranama i bolnicom.2
Koncem travnja 1992. godine JA napustila je vojarnu "Draga" u Busovači, "Kaonik" kod Busovače, "Stojkoviće" pored N Travnika i "Petar Mećava" u Travniku. Sve ove vojarne napuštene su dogovorom bez borbe, samo je oružanom akcijom HVO Viteza zauzeto skladište oružja u Slimenima kod Travnika.
U tim sukobima ukupno je poginulo 2 pripadnika HVO, 3 civila su poginula prigodom rakretiranja Busovače. ranjeno je 10 civila i pripadnika HVO,
Prilikom preuzimanja vojarne u Kaoniku dolazi do prvih sukoba izme~u Hrvata i Muslimana jer unatoč tome što nisu sudjelovali u preuzimanju vojarne, Muslimani traže oružje.
Drugi sukob se dogodio početkom svibnja 1992. god. nakon što su pripadnici HVO i HOS iz Viteza zauzeli Slimena. Muslimani unatoč tome što nisu sudjelovali u borbama traže podjelu oružja po svojim kriterijima.
U N. Travniku muslimanske snage skidaju hrvatsku zastavu sa polic9jske postaje i pale je. Borbe traju 2 dana. Nekoliko muslimana je poginulo, anekoliko ranjeno, a bilo je i ranjenih pripadnika HVO, Muslimani su protjerani iz grada, međutim nakon pregovoram opet se vraćaju

13. VI. 1992.
U sela Katići i Podjele kod Busovače, nastanjene pretežno srpskim življem, upale su muslimanske snage te počele pljačkati i paliti. S obzirom da su Srbi u ovim selima još u ožujku izrazili lojalnost HVO Busovača i predali svo oružje koje su dohili od JA, HVO je poslao policiju da zaštiti te Srbe. Muslimanske snage su otvorile vatru na policijskom punktu HVO, Ubili su jednog policajca HVO i ranili trojicu. HVO je uzvratio i tom prilikom su poginula 3 pripadnika ABiH, a nekoliko ih je ranjeno.

Izvješće VOS od 22. VII. 1992. o stanju u srednjoj Bosni:
Na teritoriji Srednje Bosne došlo je do pogodanja političke sizuacije koja se ogleda u odnosima između HVO i TO, odnosno muslimanskih snaga, što se najviše očituje u rubnim općinama HB i to u: Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Travniku, Novom Travniku, Gornjem Vakufu pa i Bugojnu. Isnovni problemi su što se na ovim prostorima imaju dvije komande, dok se HVO. bori i drži linije, TO bježi s položaja, vrši paradiranje po gradovima, pljačkaju i bacaju ljagu na HVO.
Glavni centar za sve radnje na regiji i organizirane kampanje protiv snaga HVO. dolazi iz Zenice, središta muslimanskig svjeta.
U Zenici fundamentalizam dolazi do izražaja što izravno pogoršava situaciju na vojnom planu. Na prostoru srednje Bosne svi zapovjednici TO su pripadnici bivše JNA i to:
U Novom Travniku major R. Lendo, Travniku H Ribo, Vitezu R. Dugalić u Busovači H Bajrić u Zenici Džemo Merdan koji je glavni u cijeloj toj mreži i koji diktira svom situacijom stvarajući netrpeljivost i sukobe izme~u muslimana i Hrvata.
U Zenici se pripremaju i obučavaju jedinice za djelovanje protiv postrojbi HVO., iste se obučavaju u mudžahedinskom stilu (fanatizam) i trenutno broji oko 1.500 vojnika a komandant je Džemo Najetović.
Posjeduju 21 tenk T-34 i T-55 ali nemaju dovoljno municije. Ovu oklopnu jedinicu predvodi E. Burak, oficir kojije rušio Gospić.
Prema saznanju vas postoji osnovni plan koji se sastoji u tom da iz centra preko Visokog presjeku Kiseljak i Fojnicu te istovremenim udarom preko Gornjeg Vakufa, Novog Travnika i Travnika odsjeku sve dijelove HB i da zaokruže svoj naum o preuzimanju srednje Bosne u svoju muslimansku džamahiriju što otvoreno propagiraju kroz Tespih diviziju i Handžar diviziju.
Problem je i sa naoružanim i opremljenim muslimanima koji su došli iz Hrvatske njih oko 500 sa zadatkom da budu u funkciji obrane Jajca, Dobretići i Travnika još nije na položajima i sustavno pravi problem kao i jedinica od 250 vojnika u Dub-Mehurići koja se otvoreno stavlja ufimkcijufundamentalizma a da ne idu u borbu protiv srbo-četnika.
Na navedenim prostorima došloje do naglog buđenja fundamentalizrna. Borbena djelovanja na liniji fronte izvode se svakodnevno neprekidnim granatiranjem kao i pješačkim napadima četnika na Bugojno, Novi Travnik, Jajce i Dobretići sa ciiljem zauzimanja Turbeta odsjecanjem Jajca i Dobratića radi učvršćivanja linije preko Komara, D. Vakufa i Kupresa.
Na teritoriji Kiseljaka i granice sa Rakovicom nema većih problema jer Srbi u rakovici napadani su od muslimana iz Visokog pa ne žele tražiti sukob sa Hrvatima, tako da tu stanje izgleda "odlično ".
Pored ostalog poznato je i sljedeće: U sanitetu Bugojno HVO. i Ta dijele međusobno medicinske aparate a uskoro je očekivati da se u potpunosti odvoje jedni od drugih.
U Zapadnoj hercegovini djelovanje Ta vrši se preko HOS-a. Na prisegi satnija HOS-a u Čapljini ispred TO bio je prisutan Armin Pohara-pukovnik sa svojom pratnjom. Svim pripadnicima TO u Mostaru izvršenaje isplata od 5. 000 HD a prema saznanjima isti iznos dobili su i pripadnici HOS_a

Dnevno izvješće VOS od 8. VIlI. 1992.:
Saznajem da su postrojbe HVO u Srednjoj Bosni stavljene u stanje pune borbene gotovosti i zapovijed da na svaki napad odgovore vatrom zbog planiranog i očekivanog napada postrojbi TO.
Na snage HVO u Kiseljaku postrojbe TO napadaju iz više pravaca, pa su snage HVO zauzele obrambene pozicije, kako bi se oduprijele napadima postrojbi TO.
6. X. 1992.
Postrojbe ABiH razoružale desetinu vojnika HVO-a Zenica na Zvečaju dok su pripremali zemljište za obranu u zimskim uvjetima23
Izvješće VOS od 6. X. 1992.:
Saznaje se da je u rajonu Travnika, već duže vrijeme (preko mjesec dana), fiJrmirana posehna postrojba mudžahedina sastava oko 250 ljudi. Postrojha je nepopunjena sa naoružanjem oko 50 % i učestvuje u borbenim djelovanjima24
8. X. 1992.
TV Sarajevo u emisiji "Dokumenti" ohjavljuje informaciju i prikazuje navodni masakr nad pripadnicima TO u selu Lješće a slike se stvarno odnose na pripadnike postrojbi HVO Travnik. Masakr se dogodio 15. 05. 1992. godine na Vlašiću kojom prilikom su zvjerski mučeni i ubijeni od strane četnika ... naši pripadnici
11. X. 1992.
U selu Rastovci, općina N. Travnik izvršen je oružani napad od strane TO .. na časnika stožera Srednja Bosna gospodina Ivicu Čobavna i njegove suputnike.
13. X. 1992.
U selu Karauli pripadnici A BiH pucali su na vozilo Stjepana Blaževića zapovjednika HVO Jajce
14. X. 1992.
Travnička brigada HVO oslobodila sela Varošluk, Doruk i Vasići28
20. X. 1992.
Na prometnici Travnik-Vitez pripadnici 7. muslimanske brigade ABiH ubili su Ivicu Stojaka zapovjednika Travničke brigade HVO
Obavijest zapovjednika az SB od 26. X. 1992. zapovjedniku az SIZ H : i. TRAVNiK-za sada nema napadnog djelovanja muslimanskih snaga, azap.
HVO brigade Travnik nakon mučkog ubojstva zap. opć. stožera i ujedno i zap. brigade pokojnog ivice Sto jaku, je bez mog odobrenja sklopilo primirje sa muslimanskim snagama i dalo zajednički proglas, da će sa TO deblokirati put prema N. Travniku. Do danas nisu izručene ubojice. Zap. je lompletno smjenjeno i ustrojeno novo.
2. N. TRAVNIK-Sam grad je većim dijelom pod kontrolom HVO, a posebno centar grada, dok je put prema G. Vakufu dijelom pod kontolom snaga TO sa najačim snagama u Opari, Oraiicu i Kasapovićima. Pomoć muslimanskim snagama pristiže nepredviĐeno iz Bugojna i G. Vakufa. U G. Vakufuje ljudstvo HVO napustilo dosadaiinji mješoviti punkt u Bistrici koji je sada muslimanski po mojim saznanjima. U Vitezu i Kiseljaku muslimanske snage se stavile pod zap. HVO a u Kiseljaku su to i potpisali i tu je situacija apsolutno pod kontrolom HVO,
3. Pomoć Jajcu upućujemo i činimo sve što možemo, a od Tebe tražim da izuzme.\: za mene TMS iz LOB Prozor i da mi sredstva dopremiš hitno i po svaku cijenu-Molim odgovor.
4. Glavnina snaga mi je na bojiiitu Jajce.31
srednja_bosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 18:08   #3
Hvala Srednja Bosna! Postoji i vrlo dobra knjiga o ratu u S.Bosni,autor je američki general Charles Shrader koji na analitičan i profesionalan način objašnjava genezu sukoba,omjer snaga i sl.General Shrader u ovoj knjizi ruši mnoge teze i predrasude koje su postojale i još uvijek postoje(Haag).Čovjek je željeznom logikom objasnio da je HVO u Srednjoj Bosni bio u okruženju i da se očajnički borio protiv neusporedivo brojnijih snaga koje su napadale.
Ziggy Pop is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 18:16   #4
evo dio te knjige:

http://www.hercegbosna.org/literatur...1994-1786.html

takođe dio patnje kroz koju smo mnogi prošli:

http://www.hercegbosna.org/preuziman...86-mb-889.html
srednja_bosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2011., 18:43   #5
Dnevno izvješće VOS od 8. I. 1993.:
Situacija u odnosu na saveznike-ABiH svakodnevno se sve vi.~e komplicira.
Evidentan je rast tenzija, koje su u pojedinim mjestima IJablanical na rubu ekscesa. Postoji opasnost od izbijanja otvorenih sukoba sa na.~im snagama posebno u G. Vakufu, Bugojnu i Travniku. Sve to kao očita posljedica nezadovoljstva Muslimana sa tokom me~unarodne konferencije u Genevi

Dnevno izvješće VOS od 13. I. 1993.;
U N. Travniku saveznici postavljaju punkt ove us. Tresnica Ikod samoposluge/, s. Opara Ikod škole/, s. Vodovod Ikod restorana Kiksl. s. Šenkovići Ipočetak sela na putu za Ravno Rostovol Medenikl na putu za G. Vaku/, i skretanje za s. Rat, Has, Seonu!
Uz most kod Vatrogasnog doma su razmjestili grupu sa protivoklopnim sredstvima. Pojačani su pokreti postrojbi kao npr. iz Guča Gore u Travnik je prevezeno 20 vojnika, a iz Mehuriča prema Gluhoj Buhovici 60 pripadnika ABiH. Širi se fama o zaustavljanju smjene pripadnika ABiH na punktu Putičevo te da postrojbe HVO iz Prozora topnički napadaju G. Vakuf'

Dnevno izvješće VOS od 15. l. 1993.:

U ovom području očit je znak reagiranja Muslimana na pregovore u Genevi.
Tenzoije evidentno rastu, a Muslimani provociraju sukobe sa HVO. Na području N Travnika, Travnika, Viteza, Busovače i Zenice rade zajedničke komisije na smirivanju napetosti. Pripadnici A.BiH očito otežavaju rad ove komisije otezanjem, a dogovoreno ne surađuju na terenu.

Dnevno izvješće VOS od 16. I. 1993.:
Reakcije na Ženevsku konferenciju su veoma žive. Vlada mišljenje da je "ostvaren dogovor Srba i Hrvata na štetu Muslimana". Muslimani naglašavaju da će nastaviti rat. Dio SDA ranije oformio MOS, a obuku novaka vrše u centrima Jablanica i Kardagalije. Jedan period obuku vršili mudžahedini iz inozemstva! U postrojbe tzv. MOS uključeno je oko 200 mladića. Raspoređeni su u postrojbe A.BiH iz Tešnja. Iskazuju nepovjerenje po pitanju ishrane i opreme. Emisari su česti i vrše vrbovanja mladića za MOS Kreševo, Lepenica. Matuzići i Planje! Nosioci ovih aktivnosti su Šemsudin Mehmedović inžinjer strojarstva, nač. SJS Tešanj i Irfan Ljevaković član vrha SDA, koordinator u A.BiH za Doboj, Te,šanj, Maglaj, Žepče i Zenicu ....
Poznato .. je i to daje u kontekstu izgreda u G. Vakufu došlo i do sukoba HVO
i A.BiH na Rostovu Ira jon Medenika! A, BiH vjerovatno namjerava snage za intervenciju uputiti čak iz Bijelog Bučia za obračun sa HVO Sebešić

Dnevno izvješće VOS od 17. 1.1993.:
O srpskom pogledu na naše borbe s ABiH u Uskopiju najbolje govori uhvaćena zapovjed iz štaba 2. krajiškog korpusa. zapovjedništvu 7. motorizirane brigade u Kupresu: "Onim kom!iijama dajete ravnomjerno tokom noći porciju konzervi jednako jednima i drugima, svakom isto da se ne ljute. A kad pro~e gozba uživajte, samo noću i jednakog obima. Znaš to su oni što do~u i ravno kad povučeš liniju od mene preko vas .. Da li je isto kao i neku većer, pukovniku Grujiću su rekli dajeste i da treba svakom isto slati naizmjenično, a zna se svrha

Dnevno izvješće VOS od 19.1. 1993.:
Održanje sastanak A. BIH i Travničke brigade na kojemje A. BiH upoznata o odluci o stavljanju pripadnika A.BiH pod zapovjedniiitvo GS HVO Mostar. Odgovor je da oni to ne mogu prihvatiti bez zapovjedi od zapovjedništva A.BiH Dogovoreno je da se ne izazivaju incidentne situacije. primjećeno je veće kretanje naoružanih mudžahedina "trojkama" po gradu.
U N Travniku je prisutna velika napetost. Nema incidenata. Saznao sam da im je glavni posao dotur MTS u G. Vakuf i to pravcem Opara-Pavlovica-RadovanBojska. prijevoz vrše traktorima zbog lošeg puta, a pretpostavljamda je ovim putem iz N Travnika za G. Vakufprebačena i postrojba od 250 pripadnika A. BiH, apostoji mogućnost da su to zelena legija i beretke iz Zenice. Dok je u Uskopiju, Armija polako ali sigurno gubila bitku, te je bilo za očekivati da se nastale prilike riješe pregovorima, njena su zapovjedništva i dalje držala da još mogu oružjem nešto postići. U tom smo kontekstu zamjetili pokret, doduše ne baš spretno zamaskiran, njihovih postrojbi i to prvenstveno iz Zenice i oba Travnika. U Zenici je 3. korpus vršio mobilizaciju ljudstva s kojim je potom ojačavao svoje snage u srednjoj Bosni. Mi smo držali da je riječ o pripremi za djelovanje na prometnicu Kiseljak-Busovača-Vitez-Travniku kako bi se omogućilo pojačanje njihovih snaga u Uskoplju.U Travniku su pripadnici MUP-a postavili privremeni punkt na ulazu u grad, ali su ga povukli nakon pregovora. Stanje u Zenici je bilo mnogo teže. Ima pojava hapšenja, razoružavanja i maltretiranja pripadnika postrojbi HVO. Prema razmještajima snaga HVO se posebno utvrđuju položaji i vrši demonstracija tehnike u cilju zastrašivanja i izgona postrojbi HVO iz Zenice

I ONDA PO MENI POČETAK RATA KOD NAS


Noću 23./24. siječnja 1993. napadom na HVO Busovače počeo je plan Armije BiH za uništenje HVO srednje Bosne i proširenje "životnog prostora". Nakon primirja u Uskopiju, Muslimani su dio snaga ostavili da drži crtu, a glavninu su prestrojili i uputili na Busovaču.
Glavnim pravcem Zenica-Lašva-Dusina-Busovača, napadala je 301. i 302. brigada iz Zenice, dijelovi 7. muslimanske brigade-Zenica i 17. krajiške iz Travnika, te "domaće" snage iz 333. brigade-Busovača.
Na pravcu Visoko-Kon~ilo-Brezovik-Kaćuni-Busovača, snage brigade iz Visokog, dijelovima 333. brigade i dijelovima 17. krajiške iz Travnika.
Iz pravca Kakanj-Donja papratnica-Sebje-Podbare, napadale su najslabije snage, jačine do dva bataljuna 309. brigade-Kakanj, koja je imala zadaću pričuve i osiguravala logističku potporu.
Snage A. BiH Fojnica sa snagama jačine bataljuna bio je u rezervi i uglavnom osiguravao logističku podršku na pravcu G. Vakuf /Jablanica/-Fojnica-KaćuniZenica i bio u spremnosti za interveniranje urajonu Kaćuni. Glavne rezervne snage, stalno mobilne, držao je u Zenici, a ovaj je zadatak imala 314. brigada. Postrojbama 305. br. blokirao je prilaz od N Travnika preko Rostova-Busovačkih staja, i spojio se sa snagama 333. br. i Fojnicom na Borovnici-Turkovićima, i time ovladao teritorijom
dovodeći naše postrojbe u okruženje, čime je spriječio dotur i snabdjevanje. Snagama A. Fojnice, jačine jedne satnije /"Lovačke "/, izvršioje raspore~ivanje i posijedanje:
- na Vlaškoj ravni oko 20 ljudi, ukopani i dobro naoružani, posjedaju položaje kombinovanim zasjedama i osmatračnicama: Prokoško jezero Ipovremeno se vrši posijedanje/, Travnička vrata-Busovačke staje-Zlatan vrelo-Runjevica
- zasjede postavaljaju prema ~ehenemu III 15401- Vlaška ravan sa punktom od 6 ljudi.
- pravci: Ti.wvac-Kosa, II 1711-Javorača-Samari lk. 14621-Razdolje prema Lučevcu lk. 13341-Kamjenjača lk 1705/
Pomenuti položaji se drže povremeno, snage se vraćaju u bazu, vjerojatno u rajonu Jezernice. Detaljnije podatke nemamo, a uglavnom posjedaju granice općine Fojnica. Snage HVO sa velikim naporom kontroliraju ove terene.
Na svim pravcima izvo~enja napadnih djelovanja koristili su specijalne jedinice: Zelenu legiju, beretke, mudžahedine ... /Pripadnici ovih snaga prije polaska, svoj život daju Alahu i za njih nema prepreka, što se ne bi moglo reći.
Cilj je bio uzeti Busovaču i spojiti se sa snagama iz Visokog, te produžiti bid prema Kiseljaku-Kreiievu. Zatim, sa 305. br ovladati Fojnicom, a N Travnik i Travnik predali bi se sami, kako su oni bili zamislili.
Zamjenik komandanta 3. K, po gubljenju velikog broja pripadnika, naredio je odsutnu obranu po svaku cijenu uz pripremu diverzantskih akcija i uzimanja objekta Ise Iai po objekta Ise Iai, a zagovarajući primirje da bi izvršio popunu gorivom i municijom.
Primirje ide na ruku muslimanima. Pokušavaju ubacivati jedinice, po mna jim grupama preko R. Rostova u N Travnik i Travnik, od G. Vakufa i Bugojna. Do sada su uhićene izvidnice koje su izvi~ale na crti Plani-Kamenjaš. Otkrivanjem ovih namjera,za očekivati je korištenje pravca G. Vakuf-Šćipe-Fojnica, kojim vrše dotur MTS i razmjenu informacija. U Kiseljaku, kao i ostalim mjestima, imaju svoje ljude li omladina i ženeI koji svakodnevno daju informacije o radu HVO, namjerama, pokretima i ostalim bitnim podacima. U svoje redove mobiliziraju 16-godiiinjake u što smo se uvjerili prilikom privođenja 5 vojnika A. BiH. Poduzimaju intenzivna izviđanja prema postrojbama HVO, te po naređenju sve brigade dobile su zadaću da izvrše procjenu namjera i mogućnosti snaga HVO u nj. zonama odgovornosti i u odnosu na to da se uradi neophodni planovi upotrebe pored dogovorenog prekida neprijateljstva, .. do većeg smirivanja stanja nećedoći. Teritorijalne pretenzije A. BiH prema prostorima koje mi kontroliramo i dalje će biti prisutne. Od svojih planova uzimanja dijelova teritorije i stavljanja pod svoju kontrolu, nećeodustati i koristit će svaki naš propust za ostvare?je cilja. Stoga je neophodno imati konkretne zadaće za angažiranje u Srednjoj Bosni
Urajonu Kaćuna izbili su 26. siječnja 1993. žestoki sukobi s Armijom. Očito se nije željelo prestati s pokušajem uništenja HVO u srednjoj Bosni. Centar tog posla bio je u Zenici odakle su po cijeloj Lašvanskoj dolini upućivane postrojbe za izazivanje nemira i otvaranje žarišta
srednja_bosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2011., 21:49   #6
Nemam detalje o ovoj priči, ali mislim da spada ovamo, barem kao iznimka.

U zgradi u kojoj sam odrastao (ZG), ulaz do mog, stanovao je (možda još uvijek stanuje, ne znam jer ja dugo ne živim tamo) Husein B. Čovjek generacija mog starog (1945-50.), njegova kćer A. rođena u ZG i moja generacija (ja D razred u osnovnoj školi, ona F). Ne znam gdje joj je rođen stari, u HR ili BiH ili na nekom trećem mjestu. Skroman i simpatičan čovjek, vječno je nešto radio u garaži pored koje smo svi iz mog ulaza morali proći kad smo izlazili iz našeg ulaza, tako je bila smještena njegova garaža.
Uglavnom, kad je u srednjoj Bosni postalo krvavo između Hrvata i muslimana, nestalo Huseina iz zgrade (to smo tek kasnije vremenski povezali jedno s drugim). Kad, saznamo da čovjek je dobrovoljno otišao u HVO. Prilikom jednog povratka u ZG moj stari (osobno sam nazočio tom razgovoru) pitao ga je o tome, pokušavajući me "otjerati" da ne čujem detalje, ali zapamtio sam ovaj dio: kad ga je moj stari pitao u smislu "pa Huseine, svaka čast, ali jesi svjestan kaj će ti se dogoditi ako te muslimani uhvate živog?", a ovaj je odgovorio u smislu "jesam, ali nisam to više mogao gledati na TV i trpiti, posebno kad vidim mudžahedine..."
Moram priznati da mi je od tog trenutka čovjek postao još draži, simpatičniji, ne znam kojom riječi da opišem.
Preživio je rat, i da ga danas sretnem rado bih ga pozdravio iako sam ja za njega nitko i ništa, možda mi se sjeća dječje face a možda ni to, a sigurno nema pojma da znam dio njegove povijesti. I najradije bi ga pitao da mi ispriča koju priču iz svog ratovanja, ali ne znam kako bi reagirao....
mayday_bbb is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2011., 07:29   #7
Lašvanska dolina 1993 godine, sukob Armija-HVO.

To su, uz Vukovar, Mostar i Uskoplje bile najteže i najintenzivnije pješačke borbe u cijelom proteklom ratu na teritoriju Hrvatske i BiH. U Lašvanskoj dolini je to bilo još više izraženo, jer niti HVO, niti Armija u tom rejonu nisu raspolagali nekim respektabilnijim topništvom. 90% borbi su bile čisto pješačke, prsa u prsa.

Godinu dana skoro neprekidnih ofenzivnih i protuofenzivnih djelovanja. HVO-u se mora odati priznanje, jer se održao i obranio u praktički nemogućim uvjetima i vrlo nepovoljnom odnosu snaga, u potpunom okruženju. Procjene o odnosu ljudstva Armije i HVO-a u srednjoj Bosni se kreću od 1:6 do 1:10 u korist Armije BiH.
Labrador20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2011., 19:50   #8
Da,pješačke borbe u Srednjoj Bosni bez sumnje spadaju u jedne od najtežih u ratu,tu je biti zarobljen značilo biti ubijen na mjestu...Da se HVO nije uspio održati,danas u Bosni uopće ne bi bilo Hrvata.
Ziggy Pop is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2011., 20:49   #9
Quote:
Ziggy Pop kaže: Pogledaj post
Da,pješačke borbe u Srednjoj Bosni bez sumnje spadaju u jedne od najtežih u ratu,tu je biti zarobljen značilo biti ubijen na mjestu...Da se HVO nije uspio održati,danas u Bosni uopće ne bi bilo Hrvata.
Masakriran.Mučki.Imate link gore na knjigu,sa slikama...
Markanm is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2011., 12:20   #10
Quote:
Markanm kaže: Pogledaj post
Masakriran.Mučki.Imate link gore na knjigu,sa slikama...
Hvala za linkove!

Doista potresno.
Labrador20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2011., 05:49   #11
Dosta toga vezano za sukob HVO-a i Armije BiH je receno na temi "Maglaj u ratu" koju je jedan od administratora iz samo njemu znanih razloga, zakljucao.
Jer, bas na tom podrucju, Maglaj, Zepce,Zavidovici, bilo je svega i svacega, a i mnogo krvavih borbi izmedju Hrvata i (tada) Muslimana.
Malo jeste "off topic" ali vrijedi procitati, jer ima dosta toga zajednickog na temu rata u srednjoj Bosni generalno gledano.
istina boli is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2011., 20:30   #12
Quote:
Ziggy Pop kaže: Pogledaj post
O ovoj temi je vrlo malo napisano,što je i razumljivo,jer većina neposrednih sudionika s naše(hrvatske)strane ne želi da iznosi podatke o suborcima,postrojbama,etc...Mislim da bi se neke stvari trebale iznijeti umjesto da se prepuste zaboravu.HVO je na tom bojištu vodio neke od najogorčenijih i najkrvavijih borbi u cijelom ratu,uz velike gubitke.Malo gdje su hrvatske postrojbe i civilno stanovništvo bili u tako kritičnom,gotovo izgubljenom položaju(ako se uzme u obzir nesrazmjer snaga,borba u okruženju i fanatizam protivnika)...U potpunosti razumijem da je ovo za neke bolna tema jer se radi o hrvatsko-bošnjačkom sukobu,ali mislim da se ništa ne postiže guranjem pod tepih.Bio bih jako zahvalan da o ovoj temi nešto napišu neposredni sudionici,unaprijed hvala!
Na slikama spomen obilježja u Križančevu selu se nalaze uklesani amblemi svih postrojbi Lašvanske doline:

http://hercegbosna.org/forum/rat-bih...selo-t155.html

Ovdje smo klicali u vrijeme slavlja
Ovdje smo želi u vrijeme mira
Ovdje smo molili u času boli
Ovdje smo srasli s korjenom pređa
Ovdje je stasalo plameno srce
Što ne dade doma svoga.
Markanm is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2011., 18:03   #13
Neka mi koačno netko objasni, sama naselja Kiseljak,Busovača i Vitez,jel bilo borbi ili ne?
__________________
Homer Simpson: "Facts are meaningless. You could use facts to prove anything that's even remotely true"
Michael Collins is online now  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2011., 18:28   #14
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Neka mi koačno netko objasni, sama naselja Kiseljak,Busovača i Vitez,jel bilo borbi ili ne?
Evo ja cu ti objasnit , DA vodile su se zestoke za Busovacu , HVO je nakon kratkih ulicnih borbi muslimane istjerao iz grada i od tada su se zestoke pjesacke borbe vodile na brdima oko grada s tim da je topnistvo Armije BiH redovito gadjalo ciljeve u gradu. Posebno zestoke borbe su vodjene za brdo Kula koje dominira iznad grada tko ima kontrolu nad Kulom ima kontrolu i nad gradom.

Vitez , Tu su se vodile borbe najzesceg intenziteta u Lasvanskoj Dolini mozda cak i u cjelokupnom Hrvatsko-Muslimanskom ratu. S obzirom da je Armija drzala jednu ulicu u gradu tu se moze govoriti i o ulicnim borbama. Sva sela uz komunikaciju Vitez-Busovaca su bila napadana , Armija je nastojala da presjece cestu i odvoji enklave Busovacu i Vitez jer bi tako pad istih bio vise nego izvjestan. Na Vitez su napadali pripadnici EL Mujahedin i raznih specijalnih jedinica pa cak i onih izvucenih iz tada opkoljenog Sarajeva!

U Kiseljaku su se takodjer kao i u Busovaci vodile borbe izvan grada s tim da je Kiseljak imao puno bolju logisticku situaciju od enklava u Lasvanskoj Dolini sto znaci da sam Kiseljak ne spada u Lasvansku Dolinu.

Generalno takticki polozaj : Hrvati se nalaze u okruzenju 3 i 7 korpusa Armije BiH kojemu su se po potrebi mogli pridodavati i ostali korpusi po potrebi.
quick_nickk is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2011., 09:35   #15
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Neka mi koačno netko objasni, sama naselja Kiseljak,Busovača i Vitez,jel bilo borbi ili ne?
jedan od glavnih ciljeva na tom području je bila tvornica eksploziva "slobodan princip seljo"
buli6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 18:30   #16
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Neka mi koačno netko objasni, sama naselja Kiseljak,Busovača i Vitez,jel bilo borbi ili ne?
Pitanje koje otkriva totalno nepoznavanje teme, cuj je li bilo borbi tamo? Busovaca, Vitez i Novi Travnik bili su u potpunom okruzenju muslimanskih armija, Kiseljak nije imao spoj s tim dijelom nego je bio u okruzenju sam za sebe (no s jedne strane okruzenja imali su Srbe - kao saveznike).
U lasvanskoj dolini poginulo je vise od 2000 ljudi na hrvatskoj strani a to je najvise zrtvih kad gledas s hrvatske strane. Kad je moj prijatelj poginuo pri kraju tog rata receno mi je u Domu zdravlja da je on 300 i neka zrtva u Novom Travniku. No koliko znam Vitez je prosao najgore, kako pise covjek iznad, zbog tvornice eksploziva ( eksploziv poznat kao vitezit koristio se na svim ratistima, npr. i u Vukovaru).
Kad je velika muslimanska ofanziva krenula na proljece 1993 ova mjesta u Lasvanskoj dolini su ju zaustavili (no vecina drugih mjesta je etnicki ociscena od Hrvata).
Kako je bilo obraniti se ne bih puno pisao, a na kraju je zbog okruzenja ponestalo municije i vec su bile uradjene pripreme proboja i izvodjenja cijelog Hrvatskog naroda preko Uskoplja, i u razgovoru s borcima iz Novog Travnika koji su bili odabrani za akciju proboja cuo sam ovakav primjer optimizma:"Naravno da cemo se probiti i drzati prolaz koliko treba da se narod izvuce, pitanje je samo koliko ce nas ostati lezati mrtvi u blatu." To je znaci bilo u drugom mjesecu 1994 a onda je 28.2.1994. zakljuceno primirje i plan probijanja je postao bespotreban.
Jos jedna zakljucna informacija: nas, hrvatski, problem bila je municija a na drugoj strani je problem bila hrana, tj. nedostatak hrane, i stoga su obje strane bile zadovoljne prekidom medjusobnog rata (do kojeg, ak mene pitas, nikad nije trebalo doci jer je pomogao samo trecoj strani)
Inace, i ja sam jedan od branitelja koju su cijeli rat proveli u NT, zbog toga o tom gradu najvise i znam.
ok_bukowski is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 19:04   #17
Quote:
ok_bukowski kaže: Pogledaj post
Kako je bilo obraniti se ne bih puno pisao, a na kraju je zbog okruzenja ponestalo municije i vec su bile uradjene pripreme proboja i izvodjenja cijelog Hrvatskog naroda preko Uskoplja, i u razgovoru s borcima iz Novog Travnika koji su bili odabrani za akciju proboja cuo sam ovakav primjer optimizma:"Naravno da cemo se probiti i drzati prolaz koliko treba da se narod izvuce, pitanje je samo koliko ce nas ostati lezati mrtvi u blatu." To je znaci bilo u drugom mjesecu 1994 a onda je 28.2.1994. zakljuceno primirje i plan probijanja je postao bespotreban.
Doslovce prvi puta čujem za planiranje nekakvog proboja svih naših postrojbi i cjelokupnog naroda iz Novog Travnika, Viteza i Busovače prema Uskoplju. Meni bi i sa prostornog, i sa vojnog gledišta logičnije bilo izvršiti taj proboj prema Kiseljaku, ako bi baš došlo do "žute minute" i kraha logistike.

Također sam kao pripadnik HVO-a tada boravio na bojištima oko Mostara i Uskoplja, ali do nekakvog takvog saznanja ili informacije nikada nisam došao. To je već vrijeme kada je general Roso bio pohvatao konce u HVO-u i znam da je tih dana početka 1994. godine bila aktualna priča o nekakvom vojnom rješenju problema.

Pod tim se podrazumijevao proboj, ali ne vaš proboj iz Lašvanske doline prema Uskoplju, već naš proboj prema Lašvanskoj dolini iz dva pravca, i to iz pravca Uskoplja i iz pravca Kiseljaka. Znam da su već u Kiseljak bile otpremljene znatne količine MTS-a i naoružanja. Tu posebice mislim na dalekometno topništvo. Sljedeća faza je trebala biti prebacivanje oklopa i ljudstva iz Hercegovine u Kiseljak.

U toj fazi rata je Armija BiH na hercegovačko-ramsko-uskopaljskom pravcu već pucala po šavovima. Tih dana je i ramska brigada ušla u "slavne Here". povodom čijega se pada u ruke HVO-a tu istu večer na sarajevskom radiu oglasio i Alija Izetbegović osobno.

Kažem, nisam bio tih dana u lašvanskoj dolini i ne mogu ništa tvrditi gledano iz aspekta vašeg položaja. Ono što znam je da se poslije Hera pripremala velika proljetna ofenziva HVO-a na više pravaca: Dolina Neretve (Mostar, Jablanica, Konjic), spajanje Busovače i Kiseljaka iz pravca Kiseljaka i udar iz pravca Uskoplja na cijelu uskopaljsku dolinu i na pravac prema Novom Travniku, mislim preko Sebešića.

Tada je došlo do pregovora i do primirja krajem veljače 1994. godine, na inzistiranje Amerikanaca. Moja logika mi govori da su Ameri to požurili da izbjegnu krah i slom Armije BiH. Da je bio u pitanju slom HVO-a, ne vjerujem da bi Amerikanci toliko pritiskali i požurivali.

Zadnje uređivanje Labrador20 : 07.04.2011. at 19:11.
Labrador20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 19:35   #18
Quote:
ok_bukowski kaže: Pogledaj post
Pitanje koje otkriva totalno nepoznavanje teme, cuj je li bilo borbi tamo? Busovaca, Vitez i Novi Travnik bili su u potpunom okruzenju muslimanskih armija, Kiseljak nije imao spoj s tim dijelom nego je bio u okruzenju sam za sebe (no s jedne strane okruzenja imali su Srbe - kao saveznike).
U lasvanskoj dolini poginulo je vise od 2000 ljudi na hrvatskoj strani a to je najvise zrtvih kad gledas s hrvatske strane. Kad je moj prijatelj poginuo pri kraju tog rata receno mi je u Domu zdravlja da je on 300 i neka zrtva u Novom Travniku. No koliko znam Vitez je prosao najgore, kako pise covjek iznad, zbog tvornice eksploziva ( eksploziv poznat kao vitezit koristio se na svim ratistima, npr. i u Vukovaru).
Kad je velika muslimanska ofanziva krenula na proljece 1993 ova mjesta u Lasvanskoj dolini su ju zaustavili (no vecina drugih mjesta je etnicki ociscena od Hrvata).
Kako je bilo obraniti se ne bih puno pisao, a na kraju je zbog okruzenja ponestalo municije i vec su bile uradjene pripreme proboja i izvodjenja cijelog Hrvatskog naroda preko Uskoplja, i u razgovoru s borcima iz Novog Travnika koji su bili odabrani za akciju proboja cuo sam ovakav primjer optimizma:"Naravno da cemo se probiti i drzati prolaz koliko treba da se narod izvuce, pitanje je samo koliko ce nas ostati lezati mrtvi u blatu." To je znaci bilo u drugom mjesecu 1994 a onda je 28.2.1994. zakljuceno primirje i plan probijanja je postao bespotreban.
Jos jedna zakljucna informacija: nas, hrvatski, problem bila je municija a na drugoj strani je problem bila hrana, tj. nedostatak hrane, i stoga su obje strane bile zadovoljne prekidom medjusobnog rata (do kojeg, ak mene pitas, nikad nije trebalo doci jer je pomogao samo trecoj strani)
Inace, i ja sam jedan od branitelja koju su cijeli rat proveli u NT, zbog toga o tom gradu najvise i znam.
Malo si se prešao vezano za početak 1994. Tada smo več formirali gardijske brigade.
Istina je da je proboj bio planiran kao i ofanziva prema nama ali ne da se "izvučemo" iz lašvanske doline več da dobijemo prijeko potrebnu logističku pomoč kao i pojačanja naravno i koridor. I ja sam osobno razgovarao sa jednim našim dočasnikom koji mi je potvrdio da su se iz pravca N.Travnika vršila pojačana izviđanja, da su bile ubačene pojedine grupe na Rostovo preko Uskoplja. Planom bi zasigurno bilo obuhvačeno više pravaca napada a ne samo Uskoplje-N.Travnik.
Zasigurno bi bilo napad i Kiseljak-Busovača, možda i iz Žepča vezivanje snaga...
Ne treba ni spominjati da bi VRS zasigurno iskoristila priliku da ugrabi još malo...
Takođe nije se više Hrvatima gubilo teritorija. Zašto bismo im predali lašvansku dolinu?

Pogotovo 1994 ABiH nije više bila tako jaka. Nisu imali ni hrane a ni municije. Zavrnuli smo im pipu. Krajem 12.mjeseca 1993 su zauzeli Križančevo selo (i počinili zločin) ali ga nisu uspjeli zadržati, HVO ga je vratio. U 1.mjesecu su zauzeli Buhine kuće (i počinili zločin) ali je HVO i to vratio (usprkos Vikičevim specijalcima koji su povučeni iz Sarajeva). U 1.mjesecu iz pravca Kiseljaka prema Busovači ABiH gubi dio planine Zahor (Zavrtaljku) i HVO je to zadržao do kraja rata, gube i Here...a pojačava se i pritisak na Uskoplje....

A s druge strane da bi oni zauzeli lašvansku dolinu 1994. koštalo bi ih puno i ljudstva i tehnike a tvornica exploziva je bila minirana i nebi je se dočepali. Naravno, da ne spominjemo da bi poslije trebali ratovati i sa VRS.
srednja_bosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 19:55   #19
Srednja Bosna, jel možda imaš saznanja o postrojbi PPN Ludvig Pavlović iz Čapljine u borbama u Lašvanskoj dolini?

Odnosno, je li početkom hrvatsko-bošnjačkog sukoba jedan dio te postrojbe ostao u okruženoj Lašvanskoj dolini, nisam siguran gdje, u Novom Travniku ili u Vitezu, ili su bili samo kada se dogodio onaj prvi sukob u Novom Travniku i poslije napustili Lašvansku dolinu?
Labrador20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 20:07   #20
Quote:
srednja_bosna kaže: Pogledaj post
Krajem 12.mjeseca 1993 su zauzeli Križančevo selo (i počinili zločin) ali ga nisu uspjeli zadržati, HVO ga je vratio. U 1.mjesecu su zauzeli Buhine kuće (i počinili zločin) ali je HVO i to vratio (usprkos Vikičevim specijalcima koji su povučeni iz Sarajeva). U 1.mjesecu iz pravca Kiseljaka prema Busovači ABiH gubi dio planine Zahor (Zavrtaljku) i HVO je to zadržao do kraja rata, gube i Here...a pojačava se i pritisak na Uskoplje....
Dijelove sela,manje...
Quote:
Labrador20 kaže: Pogledaj post
Srednja Bosna, jel možda imaš saznanja o postrojbi PPN Ludvig Pavlović iz Čapljine u borbama u Lašvanskoj dolini?

Odnosno, je li početkom hrvatsko-bošnjačkog sukoba jedan dio te postrojbe ostao u okruženoj Lašvanskoj dolini, nisam siguran gdje, u Novom Travniku ili u Vitezu, ili su bili samo kada se dogodio onaj prvi sukob u Novom Travniku i poslije napustili Lašvansku dolinu?
Jedan dio se valjda prebacio preko Busovače-B.Staje-Sebešić-Uskoplje,preko planine,stazom kojom je išao dotur sa samaricama dok se nije desio onaj kiks sa zasjedom Abih u 6/93.

Zadnje uređivanje [email protected] : 08.04.2011. at 08:24.
Markanm is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 08:26.