Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti
Korisničko ime
Lozinka

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.01.2012., 11:36   #201
Shain
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2008.
Quote:
Emericzy kaže: Pogledaj post

Nije. Ti su ljudi i njihovi stavovi društvenim konsenzusom širom zapadne civilizacije označeni nedostojnima. Poput, recimo, kriminalaca, s kojima su, uostalom, praktički izjednačeni. To nije individualni stav. To je civilizacijski stav.
Ako mislimo o istima, oni pišu na Metapediji, a ona nije zaključana. A Metapedia je "a white nationalist and white supremacist, extreme right-wing online encyclopedia".

Na Youtubeu nije zaključan ni "Horst Wessel Lied", a može se čuti i sve ostalo. A tek širom interneta!

I normalno je da oni koje je sve to zbunilo, otvaraju teme o rasizmu i dolaze na ovaj relativno neutralan forum da vide što drugi o tome misle.

Nekih ovdje nema tjednima i mjesecima, a pojave se samo zato da bi nešto opako prigovorili, prijavili na PŽK ili tražili "idejnu pravilnost" i "egzaktnost" u forumaškim odnosima. A tako nešto nema ni u RL.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2012., 11:55   #202
Emericzy
Slučajni turist

Emericzy Avatar

Registracija: Sep 2005.
Quote:
Shain kaže: Pogledaj post
Ako mislimo o istima, oni pišu na Metapediji, a ona nije zaključana. A Metapedia je "a white nationalist and white supremacist, extreme right-wing online encyclopedia".

Na Youtubeu nije zaključan ni "Horst Wessel Lied", a može se čuti i sve ostalo. A tek širom interneta!

I normalno je da oni koje je sve to zbunilo, otvaraju teme o rasizmu i dolaze na ovaj relativno neutralan forum da vide što drugi o tome misle.

Nekih ovdje nema tjednima i mjesecima, a pojave se samo zato da bi nešto opako prigovorili, prijavili na PŽK ili tražili "idejnu pravilnost" i "egzaktnost" u forumaškim odnosima. A tako nešto nema ni u RL.
Ne, nije normalno, jer rasističke i nacističke teme nikoga ne zbunjuju.

Upravo je tvoja pogreška, rekao bih, da im ukazuješ razumijevanje tretirajući ih kao da su zbunjeni.

Iz diskursa tih ljudi jasno je i nepogrešivo vidljivo da oni nisu nimalo zbunjeni, nego imaju sasvim zaokružen sustav stavova i vrijednosti. Oni su propovjednici rasizma i nacizma.
Old 25.01.2012., 11:53   #203
Shain
Registrirani korisnik

Quote:
zec gadiš mi se kaže: Pogledaj post

ne pravi se blesav (...) a onda se pravio blesav ko nogometaš u šesnaestercu. - Lijep pozdrav.
Ovo su "Prijedlozi pdf-a ...", pa ti predlažem da ovdje ne upotrebljavaš riječ "blesav", jer to nije u redu. A i sama si protiv takvih riječi često dizala kuku i motiku na PŽK.

(Usput, uvijek si zamjerala indirektno obraćanje. Kamo si sada pobjegla kad ti se obraćam direktno?)
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2012., 13:17   #204
Emericzy
Slučajni turist

Emericzy Avatar

Registracija: Sep 2005.
Evo, primih PM od čovjeka kojemu ništa nisam napravio, osim što sam ga upozorio da je svojim rasističkim pisanjem zaslužio ban, a da takvo pisanje podliježe i zakonskoj kazni:

Quote:
Odjebi Idiote Glupi !
Taj čovjek nije zbunjen. On je samo nepismen. Bukvalno i metaforički.

I to vlastitom voljom, jer je u školi lako mogao naučiti što je ispravno, kao što većina nauči. Nije htio.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 25.01.2012., 15:48   #205
Zekoslawa
Registrirani korisnik

Zekoslawa Avatar

Registracija: Mar 2008.
Quote:
Shain kaže: Pogledaj post
Ovo su "Prijedlozi pdf-a ...", pa ti predlažem da ovdje ne upotrebljavaš riječ "blesav", jer to nije u redu. A i sama si protiv takvih riječi često dizala kuku i motiku na PŽK.

(Usput, uvijek si zamjerala indirektno obraćanje. Kamo si sada pobjegla kad ti se obraćam direktno?)
'Oće tebe taj solilokvij, ha?

A što, da ti kažem da se ne praviš grbav, bedast ili nešto treće? Hoće tako biti ljepše?

Ovo su prijedlozi pdf-a DZ, pa ti od srca predlažem da mi se skineš. Hoćeš li uzeti u obzir taj prijedlog? Nisam pobjegla, samo nemam namjeru s tobom dalje voditi ovaj razgovor. Imam li na to pravo? Ako ti što nije jasno, možeš me pitati na PM, a ako me bude volja, mogu ti objasniti i ovdje. No, sve to ovisi o mojoj dobroj volji. Kad me budeš pitao, objasnit ću. Kad budeš provocirao, preskočit ću.
Zekoslawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 11:36   #206
Shain
Registrirani korisnik

Quote:
zec gadiš mi se kaže: Pogledaj post

možeš me pitati na PM
OK. Možeš ti biti umiljata, draga (i kooperativna). Javit ću ti se na PM. Do tada lijep pozdrav.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2012., 15:02   #207
Lastan
… a ne Genije

Lastan Avatar

Pošalji poruku preko ICQ korisniku Lastan Pošalji poruku preko MSN korisniku Lastan Pošalji poruku preko Yahoo korisniku Lastan Pošalji poruku preko Skype korisniku Lastan
Quote:
cosanostra kaže: Pogledaj post
Da i dalje svi govorimo praslavenski, svih ovih problema ne bi bilo. A da ne pričam o tome s koliko bismo se više naroda razumijeli.
Jedva čekam ovu istu raspravu na nekom drugom topicu za par tjedana.
Predlažem da moderatori slože jednu top-temu na kojoj bi bili linkani postovi s objašnjenjima za ovako česta pitanja. Tako da se može po kratkom postupku banirati svakoga dovoljno nepismenog da ne pročita top-temu.
Lastan is online now  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2012., 15:53   #208
Velia
The status quo sucks

Velia Avatar

Registracija: Feb 2011.
Quote:
Lastan kaže: Pogledaj post
Predlažem da moderatori slože jednu top-temu na kojoj bi bili linkani postovi s objašnjenjima za ovako česta pitanja. Tako da se može po kratkom postupku banirati svakoga dovoljno nepismenog da ne pročita top-temu.
Evo, obećajem, ako mi se ikada dogodi da završim vezana za krevet, u mjestu u kojem nemam nikoga svoga, a jedina stranica na netu koja mi se otvara jest forum.hr, posvetit ću se tome.
Old 02.11.2012., 20:58   #209
Zekoslawa
Registrirani korisnik

Zekoslawa Avatar

Dragi modrmatori,

ukazala bih vam ovim putem na to da Jezikoslovlje izgleda jako nepregledno u posljednje vrijeme. Da se zadržim samo na vrlo konkretnim razlozima koji su rješivi u nekoliko minuta, izdvojit ću samo dva problema:

1) na prvoj stranici nalaze se tri teme za prodaju knjiga (što ne spada na podforum, a ako i spada, čini mi se da ne zaslužuje baš svaka knjiga koju netko prodaje zasebnu temu);

2) naslovi pojedinih tema (ovdje se uvijek nastojalo da naslov bude jasan, nedvosmislen, točan i u skladu s gramatičkim i pravopisnim pravilima; nalazim barem tri teme nejasna, besmislena i netočna naslova).
Zekoslawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2012., 19:24   #210
Velia
The status quo sucks

Velia Avatar

Registracija: Feb 2011.
Hvala, Zekoslawa.
U pravu si.
Blagdani, obaveze i tako to - dosta toga se nagomilalo.
Riješit ćemo to čim prije.
Old 17.01.2013., 23:41   #211
Zekoslawa
Registrirani korisnik

Zekoslawa Avatar

Danči, jesi ti siguran da je dobra ideja temu na Jezikoslovlju nasloviti "pitanja i odgovori - zašto se...?" Naime, što. Takav vrlo općenit naslov vuče na to da svako pitanje koje nije "kako?" završi ondje. Premda dakako postoje pitanja koja nisu savjetničkoga karaktera, čini mi se da nije loše da jednostavno kao i dosad završavaju na Čašicu. Jer s ovakvim razdvajanjem, na Čašicu će ići samo razgovor ugodni nekolicine najupućenijih (a što zna biti dabome suhoparno), dok će ovo "zašto" privući sva moguća pitanja, od gramatike, preko etimologije, do pragmatike i jezične politike. Čini mi se da je ipak bolje topice dijeliti tematski, a Savjetnik i Čašica onda ostaju kao dvije teme različite razine. Treća takva postala bi opet bućkuriš. Možda je bolje uvesti ili oživjeti neku od tema o etimologiji i nekim drugim područjima, gdje bi već takva pitanja, kada se dogode, mogla spadati.
Old 18.01.2013., 15:23   #212
Daniel.N
Skeptik

Daniel.N Avatar

Registracija: May 2007.
Nisam, she-bunny, uopće nisam siguran da radim pravu stvar. No pustit ću to mjesec dana i vidjet ima li smisla. Ne mogu biti pametan unaprijed. Ponekad treba i nešto probati. Vjerojatno si ti u pravu ali bumo vidli, kao što reče Mile B.

Čašica je totalno neprivlačna za ljude koji prvi put dođu na pod-forum. Naziv asocira na nevezani ćet.
Daniel.N is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2013., 15:57   #213
Zekoslawa
Registrirani korisnik

Zekoslawa Avatar

Quote:
Daniel.N kaže: Pogledaj post
Nisam, she-bunny, uopće nisam siguran da radim pravu stvar. No pustit ću to mjesec dana i vidjet ima li smisla. Ne mogu biti pametan unaprijed. Ponekad treba i nešto probati. Vjerojatno si ti u pravu ali bumo vidli, kao što reče Mile B.

Čašica je totalno neprivlačna za ljude koji prvi put dođu na pod-forum. Naziv asocira na nevezani ćet.
Možda onda najbolje solomunsko rješenje - dodaj opis u naziv Čašice. Istina, može biti malo zbunjujući ovakav kakav jest, dobro zboriš.
Old 21.01.2013., 10:46   #214
Daniel.N
Skeptik

Daniel.N Avatar

Quote:
Zekoslawa kaže: Pogledaj post
Možda onda najbolje solomunsko rješenje - dodaj opis u naziv Čašice. Istina, može biti malo zbunjujući ovakav kakav jest, dobro zboriš.
Evo, bila si u pravu: već su ljudi počeli raspravljati o frazemima na toj temi

Daniel.N is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2013., 14:28   #215
Zekoslawa
Registrirani korisnik

Zekoslawa Avatar

Quote:
Evo, bila si u pravu: već su ljudi počeli raspravljati o frazemima na toj temi

A ča san ti ja rekla?
Nemoj, majke ti, ljudima davati mogućnost za "tisuću zašto" na jezikoslovnim pitanjima, raščetvorit će te. To te prvo nauče na faksu.
Old 21.01.2013., 23:17   #216
Ista dy Ajelo
registrirana korisnica

Ista dy Ajelo Avatar

Registracija: Nov 2012.
Quote:
Ovo je nova tema za pitanja i odgovore.

Zašto se nešto kaže?

Zašto neki oblik ima neko značenje?

Sve na što želite odgovor a da nije "kako se pravilno kaže/piše...."
Zašto se Jezični savjetnik ide svesti na jednolinijske upise? Hoće li se onda na pitanje "je li pravilno strjelica ili strelica" tamo odgovarati s "Da.", a onda će forumaš doći na novu temu i pitati "Zašto je pravilno i strjelica i strelica"?

Neke odgovore o pravilnosti forumaši neće prihvatiti bez objašnjenja i zašto je to tako. Pogledaj odgovor Shaina na pitanje Lady Anne. Ako to nije jezični savjet, što jest?

Daniele N., jesi li ti pročitao prvi Jezični savjetnik ili dobar dio drugog Jezičnog savjetnika?
Old 22.01.2013., 20:14   #217
Hekatonhir
Četvrti Storuki

Hekatonhir Avatar

Registracija: May 2009.
Meni je ovaj prigovor posve smislen. Pravopisna pitanja neupitno zadiru u gramatiku pa bi sva pravopisna/gramatička pitanja trebala biti na jednoj temi. To je prvo, a tiče se i onog tvog prigovora na Savjetniku kojim si prekinuo raspravu koju nisam htio nepotrebno širiti s obzirom na to da si moderator i da imaš pravo usmjeravati raspravu kako god želiš. Drugo, teme o etimologiji i frazeologiji imamo, a Čašica je po mom mišljenju dobro služila za pitanja "što bi bilo kad bi bilo" odnosno "zašto se ne slažem s ovim ili onim". Treće (i najmanje bitno, ali da se ne zatiru dobri forumski običaji): nije li praksa pitati autora teme što je s njom htio? Jest, promijenio sam nick; jest, tema me, da tako kažem, prerasla - ali ja sam otvorio Jezični savjetnik. I pisao na njemu prilično dugo posve sam, dok nikoga od vas ovdje nije bilo.
Old 23.01.2013., 09:35   #218
Daniel.N
Skeptik

Daniel.N Avatar

Jest, u pravu ste

No rasprava se često širi. Gdje su granice? Jesu li pitanja zašto dobrodošla na Jezičnom savjetniku? Pitanja "zašto se u mom selu..." itd?

Pročitao sam dobar dio Jezičnog savjetnika (pratim forum mnogo dulje nego što pišem). No, kako bih rekao, moj cilj je učiniti ovaj pod-forum što "lakšim za uporabu" pogotovo novim članovima ili onima koji navrate rijetko. Bojim se da se nekom manje informiranom jako teško snaći u Jezičnom savjetniku.

Hajdemo svi zajedno vidjeti što je najbolje, postaviti pravila... ja nemam nikakve ambicije da budem imperator niti vlasnik ovog pod-foruma. Nisam ni tražio da budem moderator. Sve se može dogovoriti.

Evo, već sam modificirao prvu stranicu...
Daniel.N is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2013., 14:09   #219
Hekatonhir
Četvrti Storuki

Hekatonhir Avatar

Registracija: May 2009.
Hah, rekao bih da je forumašima nesnalaženje na forumu inherentno. Em forumska tražilica često ne radi kako treba, em napredno pretraživanje Googlea nije svakom blisko, koliko god jednostavno bilo. Bit će dakle svakakvih pitanja, bit će ponavljanja svakakvih pitanja - pa što onda? Komu će se dati, odgovorit će. Komu neće, preskočit će.

Ne treba od svega toga stvarati dramu. A ni Sizifov posao.
Old 23.01.2013., 15:27   #220
Zekoslawa
Registrirani korisnik

Zekoslawa Avatar

A nema tu nekog spasonosnog rješenja koje će paliti uvijek i u svakom slučaju. Možeš ti razdvojiti sve ikad i sve naslove modificirati i objasniti, ali opet će se naći tkogod tko će otvoriti temu "Dućan ili radnja?".

Moderator je urednik. Stoga tu i tamo mora nešto premjestiti, izdvojiti, prepoznati potencijal za novu raspravu... To će se događati koliko god podforum bio uredan i pregledan. A treba voditi računa i o navikama i običajima, podjednako kao i o novim korisnicima. Na koncu, u internetskom bontonu stoji da je pristojno čitati barem desetak dana prije postanja. Dosta ljudi to i čini, pa stoga otprilike mogu naslutiti što će gdje ići. Za ono što ne mogu, tu je mod da preusmjeri.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja