Natrag   Forum.hr > Društvo > Prirodne znanosti

Prirodne znanosti Čista znanost za jako pametne i one koji takvima žele postati
Podforum: Armstrong Station - Astronomija i astrofizika

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.03.2011., 09:58   #1
Kako se zaštititi od radijacije?

Amerikanci dočekuju dolazak radioaktivnih oblaka prouzrokovanih japanskom nuklearnom katastrofom.

Iako bi radioaktivni oblak tokom puta preko oceana trebao izgubiti snagu, ljudi sve jedno strahuju od radioaktivnog fallouta (zagađenja).


Prema nekim procjenama, dok oblak stigne do obale Amerike, njegova radioaktivna snaga bi trebala biti 750 RAD-a ili više. Za usporedbu: snaga jednog rentgenskog snimanja je 1 RAD.


RAD - radiation absorbed dose - je jedinica u kojoj se mjeri doza radijacije, koja se apsorbira u organizam nakon izlaganja zračenju.


Ali zagađenje pogodit će ne samo Ameriku. Tokom vremena, radijacija će se "raspršiti" u atmosferi, a to znači da će sa kišom pasti na zemlju i kontaminirati tlo, vodu i usjeve.

Iako se pretpostavlja da će - u slučaju da Japanci svladaju situaciju! - razina tog zagađenja biti neznatna, to je još jedna mala stepenica prema zagađenju našeg planeta, naše hrane, vode i zraka. I to je još jedan negativan utjecaj na naše zdravlje.

"Izlaganje takvom radioaktivnom zagađenju može na duge staze povećati rizik od pojave raka štitnjače, kostiju i leukemije. Najveći rizik radijacija predstavlja za djecu i fetuse" - kaže Lam Ching-Wam, stručnjak za kemijske patologije.

Slijedi nekoliko preventivnih i kurativnih mjera, koje možete poduzeti u slučaju radioaktivnog zagađenja.1. Kalijev jodid

Prvo i najvažnije sredstvo za borbu sa radijacijom je kalijev jodid. Ovih dana Amerikanci su pokupovali sve zalihe kalijeva jodida u SAD-u, i to nije bez veze:


Kalijev jodid blokira nakupljanje radioaktivnog joda u štitnjači, gdje on može izazvati rak.


Nakon černobilske katastrofe 1986., zabilježene su tisuće slučajeva raka štitnjače, prije svega među onima koji su u vrijeme te nuklearne katastrofe bili djeca i pili mlijeko kontaminiranih krava.

Kalijev jodid veže radioaktivni jod i eliminira ga iz organizma u roku 24 - 72 sata.

Do sada, to je najčešće korišteno sredstvo protiv radioaktivnog trovanja.

Prema preporuci liječnika, nakon radioaktivnog zagađenja, potrebno je uzeti sljedeće doze kalijeva jodida:


• odrasli, uključujući dojilje: 130 mg
• djeca od 3 do 18 godina lakša od 68 kila - 65 mg
• djeca teža od 68 kg - 130 mg
• bebe i djeca od 1 mjeseca do 3 godine starosti - 32 mg
• bebe do 1 mjeseca života - 16 mg

Umjesto toga da samo čekate dolazak radioaktivnog zagađenja, možete započeti sa preventivnim dozama kalijeva jodida, a to je od 6 do 50 mg dnevno.

Kalijev jodid se može nabaviti u apoteci bez recepta.


Ovo je članak koji sam našla.
Pitanje za znanstvenike- da li treba i kada uzimati kalijev jodid?
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 10:54   #2
Najbolja zaštita je papirnati škarnicl. Možeš ga naći u ličnom kompletu za osnovnu zaštitu od radioaktivno - biološko - kemijskog oružja LKZOZORBKO 1.
__________________
Ja imam onu pravu, nepatvorenu školu, školu života(Mica T.)
mukotrpak is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 11:00   #3
Tin-foil hat je najbolja zaštita. Osim što te štiti od radijacije, štiti te i od ispiranja uma od strane zlih vladinih dužnosnika i reptila iz sedme dimenzije

__________________
o_O
Cahit is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 11:28   #4
Do tog stupnja nisam došla.
To prepuštam vama, vidim da ste se već pripremili.Bravo!

Ima netko znanstveni odgovor od kojeg bi se dalo nešto naučiti?
Tj. interesira me i pro i kontra ovog gore navedenog članka.
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 11:34   #5
Quote:
utisana kaže: Pogledaj post
Do tog stupnja nisam došla.
To prepuštam vama, vidim da ste se već pripremili.Bravo!

Ima netko znanstveni odgovor od kojeg bi se dalo nešto naučiti?
Tj. interesira me i pro i kontra ovog gore navedenog članka.
Kalijev jodid ne veže radioaktivni jod, neko zasićuje štitnjaču ne-radioaktivnim, tako da radioaktivni, čiji poluraspad je 8 dana, ima manju šansu ostati u organizmu.

Ne treba ga uzimati preventivno i bez jasne potrebe, jer izaziva svoje probleme...

At maximal doses, and sometimes at much lower doses, side effects of iodide used for medical reasons, in doses of 1000 times the normal nutrional need, may include: acne, loss of appetite, or upset stomach (especially during the first several days, as the body adjusts to the medication). More severe side effects which require notification of a physician are: fever, weakness, unusual tiredness, swelling in the neck or throat, mouth sores, skin rash, nausea, vomiting, stomach pains, irregular heartbeat, numbness or tingling of the hands or feet, or a metallic taste in the mouth.
ZloPrase is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 11:48   #6
Da, to sam i sama pronašla. Ali, nisam stručnjak, zato sam htjela mišljenje stručnijih osoba.

Da li će nas vlada upozoriti ako do Hr dođe radioaktivni oblak? Da li je to njihova dužnost? Ili je na nama da se sami informiramo i u tom slučaju ipak uzmemo terapiju kalijevog jodida?
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 12:05   #7
Pa jod se već raspao ili će se raspasti nad Atlantikom (jod nije problem) mogao bi biti cesij ali njega će biti tako malo kod nas da će više postotno zračit zgrada Skupštine grada Zagreba. Pa kod nje je trenutno jučer bilo više zračenje nego u Tokiju. Zgrada Skupštine grada zrači više nego kod Instituta Ruđera na kom imaš privremeno skladište radioaktivnog materijala i kobaltna bomba (služi za sterilizaciju instrumenata, hrane i za znanstvene pokuse) za nekih 40% (jučer mjerili novinari iz Jutarnjeg lista).

napomena ovo za Zagreb sve su to minorni iznosi.
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 12:16   #8
Quote:
utisana kaže: Pogledaj post
Da, to sam i sama pronašla. Ali, nisam stručnjak, zato sam htjela mišljenje stručnijih osoba.

Da li će nas vlada upozoriti ako do Hr dođe radioaktivni oblak? Da li je to njihova dužnost? Ili je na nama da se sami informiramo i u tom slučaju ipak uzmemo terapiju kalijevog jodida?
Ako oblak dođe do Hrvatske prije toga će se dobro ispadati po Americi i pošteno se razrijediti. Vjetri pušu sa zapada na istok, posljedica rotacije Zemlje. Osim toga, bitno je što taj oblak sadrži. Koliko znam, reaktorske posude su izdržale, hlađenje ponovo radi, radioaktivnost koja je iscurila je proizvod kratkoživućih izotopa plinova iz zraka a paničarenje je posljedica neznanja. Možda u cijeloj priči prstiće imaju i oni koji ne vole nuklearke. Ako i dokuri ogromna količina joda (radioaktivnog, dakako, jer je on najopacniji zbog gomilanja u štitnjači) dovoljno je od pomuženog mlijeka praviti sir i za mjesec-dva je savršeno jestiv. U međuvremenu piješ stare zalihe mlijeka u prahu.
__________________
Ja imam onu pravu, nepatvorenu školu, školu života(Mica T.)
mukotrpak is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 12:20   #9
mukotrpak mlijeko (svaki dobar izvor kalcija je ok) nije zbog radioaktivnog joda (kalijev jodid se izima da napuni štitnjaču da nebi mogao uć radioaktivni jod) nego radioaktivnog cezija i on će sigurno doć ali u takvoj minornoj i beznačajnoj koncetraciji da je bolje o tom ne pričat.

btw. janica i blanka nemaju problema s jodom jer nemaju štitnjaču
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 12:24   #10
Može neki komentar na ovo:

Za sada nema jos rizika da ce r4adioaktivni oblak stici do Hrvatske, iako je situacija u japanu jos uvek visokog rizika i objavljen je 5 nivo opasnosti . radi uporedjenja, cernobilj je bio 7 nivo i to je poslednji nivo, znaci vece nuklearne nesrece nije bilo u istoriji nuklearne energije.

Ukoliko i dospe radioaktivni oblak do Hrvatske, on ce biti dosta “razblazen”, jer ce se usput iztaloziti najveci deo radionuklida. U prvom momentu najveci rizik je od radioaktivnog joda i najkasnije dva sata posle pojave joda treba uzimati kalijumjodidne tablete. O tome treba da stanovnistvo obaveste odgovorne sluzbe i o nailasku r.a. oblaka i o sadrzaju radionuklida u njemu i o koriscenju pomenutog preparata.

Koliko ce rizik trajati zavisi od vrste radionuklida koji su se iztalozili. Od r.a joda-131, rizik ce proci za oko 6 - 7 nedelja, a posle 10-te nedelje taj rizik prestaje. To je zbog kratkog vremena poluraspada J-131, koje iznosi 8 dana. U slucaju cezijuma-137,134 i stroncijuma-98,89, rizik je veci, jer im je vreme poluraspada oko 30 godina, Znaci mnogo vode Savom i Dunavom ce proteci dok se njihov sadrzaj svede na prihvatljivi nivo.
Kisom se spiraju radionuklidi koji su izbaceni u atmosferu i sa kisom se taloze tzv.vlazne radioaktivne padavine, istog sastava ,kao i cvrste padavine ,tzv,suvo talozenje radioaktivnih supstancija.

Ukoliko se radi o povrsinskom radioaktivnom zagadjenju, odnosno talozenja r.a. cestica na voce i povrce onda se pranjem istog u 10% rastvoru limunske kiseline uklanjaju radioaktivne cestice.
Ako je doslo do tzv.strukturnog zagadjivanja voca i povrca, tzv.unutrasnje zagadjivanje,sto znaci da su se radionuklidi ugradili u biljku tokom vegetacije, dospeli su putem korenog sistema, lisca ili stabljike. U tom slucaju kuvanje u sto vise vode uz dodatak limunske kiseline bi pomoglo, ali nikada se ne bi uklonili svi radionuklidi.Nadam se da do toga nece doci. U tom slucaju , zaista treba koristiti ZEOLIT, bez obzira kako se zove, Megamin ili Detoxin, dva imena za isti preparat. Koriscenje ovog preparata nije ograniceno, ali ne treba ga koristiti svaki dan, vec dva do tri puta nedeljno. OBAVEZNO SE POSAVETUJTE SA SVOJIM LEKAROM.
Ciscenje zemljista, moze seobaviti uklanjanjem gornjeg sloja, do 5 cm , skupiti i tretirati kao r.a .otpad - odneti ga u zaduzenu ustanovu za zbrinjavanje r.a. otpada.
SVE OVO SE KORISTI, ISKLJUCIVO AKO SE RADI O VISOKIM NIVOIMA RADIOAKTIVNOG ZAGADJIVANJA. Na vasem podrucju, u doba Cernobiljaiztalozene radioaktivne supastancije su bile niskog i na nekim mestima srednjeg nivoa, jer je talozenje bilo neravnomerno i zavisilo je od vetrova i padavina.
Koliko mi je poznato te podatke ima Hrvatsko drustvo za zastitu od zracenja, Institut “Rudjer Boskovic, Institut za Medicinska istrazivanja i naravno odgovarajuce drzavne ustanove.
Sve u vezi ishrane stoke i koriscenja zeolita obratite se veterinarskom fakultetu u Zagrebu
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 12:30   #11
@utisana nesreća u elektrani otok tri milje (TMI) bila je u americi također kategerije 5 kao ova u japanu (koliko se sjećam tad nitko ama baš nitko nije talamburio o ovom a i o samoj nesreći kod nas se jako malo znalo, čak nije ni bilo u dnevniku ). Černobil je puno bliže nego ovo i puno gora katastrofa za sad i nitko kod nas nije spominjao ovu prevenciju s kalij jodidom. Toliko o tome.
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 12:46   #12
Ceha, hvala tebi i hvala svim dobronamjernim komentarima jer ja a i većina ljudi o radioaktivnosti nema pojma.
Lijepo je biti upućen da se ne širi panika ali i da se zna brzo reagirati u slučaju da.....
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 13:08   #13
no problem
a ako želiš nešto više saznati o radioaktivnosti i utjecaju na ljude možeš poslati na e-mail na ruđer imaš tamo cijeli odsjek koji se time bavi (Branko Vekić). Uputiti će te što da pročitaš o tome.

http://www.irb.hr/hr/str/zkm/lrkd/cl/vekic/
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 16:37   #14
Quote:
utisana kaže: Pogledaj post
Tj. interesira me i pro i kontra ovog gore navedenog članka.
Za početak, očito ga je pisala osoba s posebnim potrebama i manjkavim jezičnim obrazovanjem.
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 17:32   #15
Ne uzimati kalijev jodid na svoju ruku jer će gotovo sigurno doći do trovanja.

Apsolutno nepotrebno. Ako se stanje u Fukushimi bitno ne promijeni, neće trebati ni Japancima (ne treba im ni sada, osim onima koji su oko elektrane i u njoj), a kamoli nama koji smo više od 9 tisuća kilometara dalje.
BTW baš me to zanima koja ljekarna prodaje kalijev jodid bez recepta, jer kad je meni trebalo za fotografiju, gledali su me kao da naručujem sastavne dijelove bombe ili crystal metha, vagina im majčina...

Siguran sam da će kalijev jodid izazvati više štete nego Fukushima 1 sa svih 6 reaktora i bazena za gorivo, osim naravno ako se stanje ne pogorša drastično.
__________________
.
Endimion17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 17:54   #16
Quote:
JPK kaže: Pogledaj post
Za početak, očito ga je pisala osoba s posebnim potrebama i manjkavim jezičnim obrazovanjem.
A sta ako stvarno jesam osoba sa posebnim potrebama?
Nemam pravo pitati i informirati se?
Kakve veze ima moja rijecitost sa temom?
I da, jesam osoba sa posebnom potrebom da kontaktiram i druzim se sa dobronamjernim ljudima a ovi kao ti - dvica!
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 18:18   #17
Gdje si našla taj članak? Ako je na nekom našem portalu, daj link, pa da prijavimo policiji jer savjetuje nešto potpuno nepotrebno od čega će se ljudi otrovati.

Ovo su totalne imbecilne gluposti:

- Kalijev jodid veže radioaktivni jod i eliminira ga iz organizma u roku 24 - 72 sata.
- Umjesto toga da samo čekate dolazak radioaktivnog zagađenja, možete započeti sa preventivnim dozama kalijeva jodida, a to je od 6 do 50 mg dnevno.

Kalijev jodid ne veže nikakav jod. On samo zasiti organizam stabilnim izotopom joda tako da se radioaktivna inačica (kemijski praktično identična) vrlo slabo veže.

Žderati kalijev jodid bez opasnosti od kontaminacije jodom-131 je potpuna pogreška. On se uzima taman onda kada se utvrdi kontaminacija, ne prije, jer nekih mjesec dana zdrav čovjek može izdržati propisani unos bez problema, a onda kreće hipotireoza, itd.
Dakle nužno je da taj vremenski prozor bude taman namješten, a ne da netko krene piti KI 25 dana prije kontaminacije i onda ima okvirno 5 dana fore da pobjegne što dalje.
__________________
.
Endimion17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 18:34   #18
[QUOTE=Endimion17;32517804][B]Gdje si našla taj čl


Trenutno pisem sa mobitela pa mi je tesko stavljati link.
Kad dodem do kompa, potraziti cu stranicu i staviti upozorenje da si ljudi mogu procitati tvoje postove.
Tnx
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 19:32   #19
Homeopatskim pripravcima, nanomagnetima i kristalima, kako drugačije?
krokodilkro is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2011., 19:50   #20
Poslušajte Endimona, ne mojte uzimati ništa na svoju ruku, bez obzira što se možda ne slažete s pronuklearcima! Prvo, razina koja do nas dođe (ako i kada) bit će vrlo mala, drugo, ti pripravci mogu imati vrlo nezgodne nuspojave, kako je već navedeno u prethodnim postovima!
Petra2005 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:50.