Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika
Korisničko ime
Lozinka

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Lokalni i europski izbori 2013., Svijet, Blisko politici

Pogledaj rezultate ankete: Podržavate li akciju "Nisi vjernik? Onda to i reci!" za Popis stanovništva 2011?
Da, važno je utvrditi točno stanje 341 77.68%
Ne, vjeru i Crkvu se ne smije dirati 38 8.66%
Svejedno mi je/ne zanima me 60 13.67%
Glasovatelji: 439. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.03.2011., 12:08   #1
revolution
*

revolution Avatar

Registracija: Jan 2004.
Akcija "Nisi vjernik? Onda to i reci!" (Popis stanovništva 2011)

Ostalo je 7 dana do Popisa stanovništva 2011. godine.

Prenosim par dijelova teksta vezano uz nevjerojatno visok broj deklariranih vjernika u RH na prošlom Popisu:

Quote:
postotak deklariranih rimokatolika u Hrvatskoj pokazuje da su ogromna većina građana Hrvatske katolici, što jednostavno nije istina i ima ozbiljne posljedice za sve građane Hrvatske u financijskom i zakonodavnom smislu. Taj postotak je jedan od glavnih argumenata u ugovoru Hrvatske i Vatikana o izdašnom financiranju Rimokatoličke Crkve. "Mjerodavne vlasti Katoličke Crkve i Republike Hrvatske pri određivanju spomenutoga novčanog iznosa imali su na umu postotak građana Republike Hrvatske koji se izjašnjavaju katolicima." (ugovor Svete Stolice i Republike Hrvatske, 2:6:6)
Quote:
Ovo je proistinska inicijativa namijenjena otkrivanju broja pravog, istinskog broja vjernika u Republici Hrvatskoj te poticanje onih koji ne vjeruju da izađu iz ormara, jer se nemaju čega sramiti ako ne vjeruju u nadnaravna bića. Nitko ti ne pokušava osporiti ustavno pravo da vjeruješ i prakticiraš svoju vjeru, a jednako tako nitko nevjernike ne bi smio stavljati u "kulturološku katoličku kutiju" iz tradicionalnih razloga. Želimo da i jedni i drugi označe točnu kućicu na sljedećem popisu stanovništva.
Vjerojatno ste primjetili (po Zagrebu) plakate i naljepnice:

http://i52.tinypic.com/2m811z4.jpg
http://i54.tinypic.com/2ec419w.jpg

Opširnije: čemu se tu zapravo radi?

Molim da nakon pročitanog odgovorite na anketu.

Zadnje uređivanje revolution : 25.03.2011. at 12:16.
revolution is offline  
Old 25.03.2011., 12:11   #2
mariob
Banned

Registracija: Mar 2008.
Je a ako će sad da oblože palaču do kraja??? Daj nemoj minirat sad kad se ide na zlatne djetalje
Old 25.03.2011., 12:19   #3
łvek
da, imam brkove :p

łvek Avatar

Registracija: Dec 2004.
Meni uopće nije poanta u novcu nego u samom osjećaju osobe.
Zašto se, općenito, upisivati kao vjernik ako to nisi? Nema smisla.
Pa to mi je kao da se na popisu stanovništva izjasnim kao vanzemaljac, a očito to nisam.

Sve iz nekog podsvjesnog straha/strahopoštovanja prema "tradiciji".

Zadnje uređivanje łvek : 25.03.2011. at 12:29.
łvek is offline  
Old 25.03.2011., 12:23   #4
KRIN1
rijetka vrsta

KRIN1 Avatar

Registracija: Sep 2008.
samo istina.
laganje je grijeh.
Advertisement

Advertisement
Old 25.03.2011., 12:24   #5
marko86
Registrirani korisnik

marko86 Avatar

Registracija: Nov 2008.
mene zanima tko financira te plakate kada vidim takve stvari najradije bi se izjasnio kao katolik iako sam razmišljao suprotno
Old 25.03.2011., 12:27   #6
Peća
udružena ljevica

Peća Avatar

Registracija: Jan 2010.
Da li griješim ak ne vjerujem?!
Peća is offline  
Old 25.03.2011., 12:28   #7
lakota
Sioux sa Balkana

lakota Avatar

Registracija: Jul 2007.
Quote:
marko86 kaže: Pogledaj post
mene zanima tko financira te plakate kada vidim takve stvari najradije bi se izjasnio kao katolik iako sam razmišljao suprotno
Mene zanima zašto se u Hrvatskoj uvijek pojavljuje priča o tajnom financiranju ovoga ili onoga. Jel vam stvarno toliko nepojmjivo da se okupilo par entuzijasta skupilo neku sitnu lovu i odlučilo napraviti nešta s njom iz svojih ideala i principa. Mislim, koji su to troškovi ove kampanje? Po gradu je poljepljeno oko 100 plakata i otvorena je web stranica. Znači troškovi su zasada oko 500 kn.
lakota is offline  
Old 25.03.2011., 12:28   #8
KRIN1
rijetka vrsta

KRIN1 Avatar

Quote:

je li ti važnija istina, ili financijer ?
boriš li se protiv laži, ili protiv istine ?
Old 25.03.2011., 12:31   #9
łvek

łvek Avatar

Quote:
KRIN1 kaže: Pogledaj post
samo istina.
laganje je grijeh.
Laganje je jednostavno laganje...ako je grijeh, onda svi koji šire vjeru griješe, jer pričaju nebuloze na razini Crvenkapice

Ali to je samo moje skromno mišljenje...pretpostavljam da mi je zbog toga rezervirano mjesto u paklu
Old 25.03.2011., 12:33   #10
Ord Mantel
Sjena

Ord Mantel Avatar

Registracija: Dec 2009.
Ne kontam akciju. Kad te pita da li si vjernik, ako nisi onda valjda kažeš da nisi. Nisi mulac.
Ord Mantel is offline  
Old 25.03.2011., 12:35   #11
Ovcoder
Registrirani korisnik

Ovcoder Avatar

http://www.nisam-vjernik.org/_/rsrc/...88percentB.png
S ovim se slažem u potpunosti!
Treba potaknuti narod na izjašnjavanje kao katolici da nas ovaj put bude barem 90%.
Jer ja sam siguran da su svi negdje u dubini srca katolici samo se srame to reči kada dođe popisivač.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...M_TdGN-mEHkUug
Ovcoder is offline  
Old 25.03.2011., 12:36   #12
łvek

łvek Avatar

Quote:
Ord Mantel kaže: Pogledaj post
Ne kontam akciju. Kad te pita da li si vjernik, ako nisi onda valjda kažeš da nisi. Nisi mulac.
Ima "mulaca", daleko više nego misliš...gotovo svi koje poznajem izjašnjavaju se kao katolici, a pravi vjernici među njima mogu se nabrojati na prste ruku
Old 25.03.2011., 12:39   #13
marko86
Registrirani korisnik

marko86 Avatar

Registracija: Nov 2008.
Quote:
je li ti važnija istina, ili financijer ?
boriš li se protiv laži, ili protiv istine ?
važno je jedno i drugo. Tko zna kakvi su pravi ciljevi tog financijera. Sam pokretač ove teme mi antipatičan pa koliko ta ideja bila dobra u neku ruku mi je odbojna.
Old 25.03.2011., 12:39   #14
KRIN1
rijetka vrsta

KRIN1 Avatar

Quote:
łvek kaže: Pogledaj post
Laganje je jednostavno laganje...ako je grijeh, onda svi koji šire vjeru griješe, jer pričaju nebuloze na razini Crvenkapice

laganje je grijeh i po moralu i po etici.
na žalost ( ovo gore navedeno ), nije nužno vezano uz vjeru - iako bi moralo biti
Old 25.03.2011., 12:39   #15
Ovcoder
Registrirani korisnik

Ovcoder Avatar

Quote:
Ima "mulaca", daleko više nego misliš...gotovo svi koje poznajem izjašnjavaju se kao katolici, a pravi vjernici među njima mogu se nabrojati na prste ruku
Glupost.
Jer danas se ljudi upravo zbog medijskog pritiska boje izjasniti kao katolici.
Ovcoder is offline  
Old 25.03.2011., 12:42   #16
łvek

łvek Avatar

Quote:
Ovcoder kaže: Pogledaj post
Glupost.
Jer danas se ljudi upravo zbog medijskog pritiska boje izjasniti kao katolici.
Vidim, ima nas i u Iranu
Quote:
laganje je grijeh i po moralu i po etici.
na žalost, nije nužno vezano uz vjeru - iako bi moralo biti
Tata, hoću li ja umrijeti? Ma nećeš sine, to su gluposti.

I ode tata u pakao, jer laže sinu na samrti. Mučko nemoralno đubre

Laganje je jednostavno laganje, a pitanje je na što ga primjenjuješ
Old 25.03.2011., 12:42   #17
revolution
*

revolution Avatar

Registracija: Jan 2004.
Prema istraživanju Europske komisije, tvz. Eurobarometru, u Hrvatskoj 67% ljudi vjeruje u postojanje Boga, 25% vjeruje u postojanje "nekog oblika duha ili životne sile", a 7% ne vjeruje niti u jedno niti u drugo. (ref)

S druge strane, prema riječima dr. Ivana Markešića (sociologa religije iz Instituta "Ivo Pilar"), u Hrvatskoj u Crkvu ide tek 15-20% građana. (ref) Katolička dogma vrlo jasno kaže da oni koji ne idu na misu krše treću Božju zapovjed: "Spomeni se da svetkuješ dan gospodnji!" i stoga nisu praktični vjernici, već prema riječima prof. Adalberta Rebića, "kršćani u kulturnom smislu". Postavlja se pitanje je li ispravno da se takvi "vjernici iz tradicije" na popisu deklariraju kao katolici?

Naše mišljenje je da nije, jer time izravno financijski i legislativno potpomažu rimokatoličku Crkvu koja neprimjereno i netransparentno uživa u obilju na račun svih državljana Republike Hrvatske, bez obzira na podršku njezinim dogmama.
http://www.nisam-vjernik.org/dodatne...ta-u-hrvatskoj

primjer slične kampanje u UK
IF YOU'RE NOT RELIGIOUS, FOR GOD'S SAKE SAY SO
Old 25.03.2011., 12:45   #18
Ord Mantel
Sjena

Ord Mantel Avatar

Registracija: Dec 2009.
Quote:
Svatko ima pravo izjasniti ono što misli da jeste, a koliko vidim ne postoji rubrika "pravi vjernik" i "ne baš pravi vjernik". Ako se izjašnjava kao vjernik, a to nije, po meni je mulac, pa nek ostane mulac.

Quote:
revolution kaže: Pogledaj post
Katolička dogma vrlo jasno kaže da oni koji ne idu na misu krše treću Božju zapovjed: "Spomeni se da svetkuješ dan gospodnji!" i stoga nisu praktični vjernici, već prema riječima prof. Adalberta Rebića, "kršćani u kulturnom smislu". Postavlja se pitanje je li ispravno da se takvi "vjernici iz tradicije" na popisu deklariraju kao katolici?
Onaj koji vjeruje u Boga, a ne ide često u crkvu nije vjernik i tako bi se trebao izjašnjavati? Vaganje količine vjere? Po meni jedna od većih gluposti. Čak i oni koji koji vjeruju u neku silu, a ne u "tradicionalnog Boga", po meni više spadaju u vjernike nego u nevjernike. Zašto ih onda tjerati da lažu?
Po meni to je još jedna od ateističkih akcija, mrzitelja vjere, umotana u ruho demokracije.
Znači, akciju ne podržavam jer nije potrebna, ali podržavam svakog tko nije vjernik nek se tako i izjasni.

Zadnje uređivanje Ord Mantel : 25.03.2011. at 12:51.
Ord Mantel is offline  
Old 25.03.2011., 12:45   #19
RedFox
Banned

Registracija: Feb 2010.
Quote:
Je tak se govorilo prije 20 godina, "oni prek,suprotne vjere"
RedFox is offline  
Old 25.03.2011., 12:45   #20
lakota
Sioux sa Balkana

lakota Avatar

Quote:
Ovcoder kaže: Pogledaj post
http://www.nisam-vjernik.org/_/rsrc/...88percentB.png
S ovim se slažem u potpunosti!
Treba potaknuti narod na izjašnjavanje kao katolici da nas ovaj put bude barem 90%.
Jer ja sam siguran da su svi negdje u dubini srca katolici samo se srame to reči kada dođe popisivač.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...M_TdGN-mEHkUug
Nisam čuo za europsku zemlju u kojoj je broj vjernika u porastu, pa mislim da ni Hrvatska neće biti iznimka. 80% u najboljem slučaju.
Što se tiče srama pred popisivačem to može ići ssmo u korist vjerskim organizacijama. Recimo u Švedskoj prema popisu stanovništva 70% ljudi su još uvijek članovi luteranske crkve dok na pitanje u anketama da li vjerujete u osobnog Boga samo 26% odgovara sa da. Koja je razlika, pa ankete su anonimne u njima ljudi ne osjećaju obvezu da po inerciji izraze pripadnost nekoj grupi već kažu što misle.
lakota is offline  
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Zatvorena tema

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja