na navedenoj fiesti '95 to godište motor 1,3 60 ks, prešao 220000 km,
javlja mi se miris izgorenog motornog ulja u kabini. pregledom motora nigdje nije vidljivo propuštanje ulja. zamijenjena brtva poklopca ventila, motor je potpuno suh i opran, kad se zagrije na radnu temp, svako toliko u kabini se intenzivno osjeti miris izgorenog ulja (štipa za oči). Molio bi nekog tko ima kakvu ideju o mogućem uzroku da mi se javi, hvala,
sorry, točno MK3. Nije antifriz, baš onako miris izgorenog ulja , najprije sam mislio da mi to dolazi od nekog auta ili kamiona ispred, ali nije. Nivo antifriza u ekspanzionoj posudi je stalan, a ulja mi ipak troši, doduše trošio ga je i prije nego se osjetio taj miris. Zapravo iskreno sad nisam više siguran da li je od ulja ili antifriza, ali fakat je neugodno.
na navedenoj fiesti '95 to godište motor 1,3 60 ks, prešao 220000 km,
javlja mi se miris izgorenog motornog ulja u kabini. pregledom motora nigdje nije vidljivo propuštanje ulja. zamijenjena brtva poklopca ventila, motor je potpuno suh i opran, kad se zagrije na radnu temp, svako toliko u kabini se intenzivno osjeti miris izgorenog ulja (štipa za oči). Molio bi nekog tko ima kakvu ideju o mogućem uzroku da mi se javi, hvala,
Lino
Jesuli ti prozori otvoreni ili zatvoreni kad osjetiš miris?
A jesi li provjerio cep od ulja na vrhu poklopca ventila?. Taj cep ima i jednu cijev, koja ide prema filteru zraka. To je odvod uljnih para , koje motor usisa i "spali" u cilindrima.
Mozda ti pusta cep, cijev, filter zraka.....
Provjeri i sipku za mjerenje ulja.
---------
Jesi li mozda nedavno promijenio ulje? Pa ti je majstor kod ispustanja ulja ili skidanja filtera malo prolilo i negdje po motoru?
---------
A jesi li provjeravao auaspuh... da ti mozda on ne pusta
svaka čast dečki na odgovorima, idem se uhvatit posla pa javim da li je uspjelo. Inače auspuh je promijenjen kompletno nedavno. Sretan Uskrs svima, javim se kasnije.
Problem riješen, kao što je gore rečeno (klinsider, liberty pu) povrat uljnih para. skinuo sam plastično kučište filtera zraka, na njemu je jedna plastična lulica koja se moze skinuti i ima dva izvoda, jedan za deblju gumenu cijev koja dolazi sa čepa na poklopcu ventila (otvor za dolijevanje ulja) a drugi izvod (duplo tanji) ide na gumenu cijev koja vodi uljne pare u karburator na spaljivanje. Taj drugi izvod je bio totalno zakaronjan sa blatom, a otvor je toliki da samo može proći vrh čačkalice. Osim odvođenja uljnih para u karburator, preko jednog "T" spojnika jedna gumena cijev ide i na nekakav uređaj (izgleda kao kondenzator metalni okrugli) i dalje negdje dole prema katalizatoru. Uglavnom taj začepljeni izvod iz kučišta filtera zraka sam dobro očistio i sve vratio natrag, napravio jedan dulji đir i u kabini "miris borove šume". Čak mi se čini da motor radi nekako lakše, punim plućima, i ne trokira na minimumu, tj, broj okretaja motora ne pada ispod 600 i brzo se digne na normalnih 800. Opterretio sam motor i sa svjetlima i grijačem zadnjeg stakla i klimom itd.
Puno hvala na svim odgovorima i savjetima, i do nekog drugog pisanja, pozdrav,
Inace u tom cepu od ulja (kad ga okrenes naopako) imas metalnu mrezicu, koja se isto zna zastopati. Nju najlakse ocistis tako, da skines slauhice a onda u taj cep nalijes benzina, promuckas i iscijedis.
A to blato ti nastane od mjesavine para vode,ulja i prasine. Nista posebno za 220.000 km.
ovo je prvi put da čitam kako su savjeti forumaša bili točni i da je kvar otklonjen!!!
do sada samo nagađanja i prepucavanja i da se ide metodom pogađanja i mijenjanja dijela po dijela...