Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Glazba
Korisničko ime
Lozinka

Glazba Rock around the clock
Podforumi: Stvaranje glazbe, Glazbenici, Glazbena događanja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.04.2011., 02:11   #1
kukuruza zlatko
čeka sabah sa šejtanom

kukuruza zlatko Avatar

Registracija: Jan 2011.
Koliko ste voljni uložiti vremena/strpljenja u otkrivanje novih bendova/glazbe i kako to radite?

Pitanje je jasno,a pitam jer ja eto više baš i nisam.
Bojim se da će to dovesti na kraju do toga da ću znati samo za one bendove za koje saznam na silu a to su sve one gluposti s teveja-hitovi s radija itd.., a to ne vodi nigdje.
Kad uhvatim vremena za glazbu(otprilike 2h na dan) to si puštam ono provjereno dobro, kad se i bacim u istraživanje skinem neki album, slušam malo pa il se totalno isključim i uopče ne slušam pjesme ili ga ugasim nakon nekog vremena. Jednostavno i kad nešto novo skinem ne sviđa mi se u 95% slučajeva a ako se i sviđa to je jedna možda dvije pjesme s cijelog albuma.
kukuruza zlatko is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 02:18   #2
Depeche Extreme
taboo

Depeche Extreme Avatar

Registracija: Jun 2009.
čujem neki soundtrack, imam track ID ili proguglam po netu.. ali obično mi netko od frendova linka neku dobru stvar pa malo prolurkam po ostalima od istog benda/izvođača .. nađe se uvijek nešto

a i na last fmu ima dobrih preporuka..
Old 25.04.2011., 03:23   #3
16 shells
chemically dependent

16 shells Avatar

Registracija: Feb 2011.
Pa, kroz godine slušanja glazbe stvorio sam enormno veliku bazu bendova koje volim i samo unutar te baze imam stotine albuma koje nikad nisam poslušao.
Tako uvijek mogu staviti nešto novo da mi svira od bendova koje već volim. Nikad se praktički ne mogu naći u situaciji da nemam nove glazbe po mom ukusu.
A kako je glazbe koju slušam uglavnom ograničena u nekoliko žanrova (Alt country/Americana/Dark Americana/Indie Rock/Indie Folk/ Singer - Songwriter/Acoustic/Post rock) nije mi teško na internetu (last fm ili neki drugi sajtovi) pratiti što je novo što se u tim žanrovima događa, koji su novi bendovi hvaljeni, koga povezuju s kime, tko je nalik kome, tko je utjecao na koga...
Poslušam ono što mi zvuči zanimljivo i kad mi se svidi skinem. Vrlo jednostavno.
A što se volje tiče ona je uvijek prisutna. Mislim da nikad neću izgubiti volju za otkrivanjem nove dobre muzike.
16 shells is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 19:09   #4
Acid303
Three O' Three

Acid303 Avatar

Registracija: Apr 2008.
Otkrivanje novih artista (u određenim žanrovima) mi je puno draže nego slušati po preporukama. Pri tome se koristim raznim forumima specijaliziranim za određenu vrstu glazbe, discogs, raznim labelima, listama similar artista na last.fm pa čak i youtube nekad zna otkriti nešto novo.

Oni koji govore kako više nema dobre glazbe su ti, koji slušaju ono što se nudi masi, te nisu voljni sami pronaći nešto super kvalitetno što nije u široj ponudi. Naravno, pri tome treba razlikovati one kojima se ne da ništa tražiti i bitno im je samo da svira nešto novo i/ili što je u trendu za razliku od onih koji su jednostavno limitirani vremenom.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 25.04.2011., 19:53   #5
kukuruza zlatko
čeka sabah sa šejtanom

kukuruza zlatko Avatar

Quote:
16 shells kaže: Pogledaj post
Pa, kroz godine slušanja glazbe stvorio sam enormno veliku bazu bendova koje volim i samo unutar te baze imam stotine albuma koje nikad nisam poslušao.
Tako uvijek mogu staviti nešto novo da mi svira od bendova koje već volim.
Vidiš tak je i kod mene samo što ja ne poslušam više kvalitetno tu glazbu, nego pustim i radim nešto a misli mi na totalno drugim stvarima

@Acid303 ja vidiš ne volim youtube iako ga koristim jer tamo ti prvo ponudi one sa najviše pogleda i njih poslušam i svide mi se, skinem album i skužim da su to bile i jedine pjesme koje mi se sviđaju.

Što je taj last.fm ? Mislim bio sam na toj stranici par puta ali nisam si napravio acc tak da ne znam ćemu služi.
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 20:45   #6
Jason_
Registrirani korisnik

Jason_ Avatar

Registracija: Jun 2010.
Pa počinjem sa par hitova od tog benda (ono što je opće poznato od tog benda) i onda ako mi se svidi tražim dalje.
Nađeš neke pjesme koje lako "ulaze u uho" da se navikneš na njihov stil,a onda kasnije ide samo od sebe.Na youtube-u uvijek ima lista preporuka nakon odslušane pjesme...
I ja imam takvih problema sa traženjem bendova...npr. tek sam nedavno počeo slušat Floyde,prije ih nisam mogao smislit.
Old 25.04.2011., 21:01   #7
kpt. Willard
Hellbilly

kpt. Willard Avatar

Registracija: Jan 2004.
Quote:
kukuruza zlatko kaže: Pogledaj post
Vidiš tak je i kod mene samo što ja ne poslušam više kvalitetno tu glazbu, nego pustim i radim nešto a misli mi na totalno drugim stvarima

@Acid303 ja vidiš ne volim youtube iako ga koristim jer tamo ti prvo ponudi one sa najviše pogleda i njih poslušam i svide mi se, skinem album i skužim da su to bile i jedine pjesme koje mi se sviđaju.

Što je taj last.fm ? Mislim bio sam na toj stranici par puta ali nisam si napravio acc tak da ne znam ćemu služi.
last.fm zapisuje sve pjesme koje slušaš i radi listu. naravno, kako su mp3-evi tagirani, može se vidjet u postotcima kolko slušaš kojeg žanra, možeš pogledat koji su slični artisti, gledat datume koncerata, itd. uglavnom jako dobra stvar za glazbene frikove.

ontopic: Od malih nogu sam "navučen" na glazbu tak da mi je slušanjei nabavljanje glazbe sastavni dio života i nema vremenske granice koja bi me ograničavala.

Budući da je većina glazbe koju slušam nekomercijalna, neočekujem da mi se svidi na prvo slušanje (a ako mi se svidi, uglavnom pretpostavim da ne valja i u većini slučajeva se ispostavi da sam u pravu). Kad se baš radi o nečem kvalitetnom (mislim na nekaj kaj već dosad nisam preslušal i upoznal), slušam sjedeći zatvorenih očiju i ne radim ništa, samo se skoncentriram na to kaj svira. Ne volim glazbu koja se može slušat onak u bekgraundu, tj da pustiš da tandrče a ti da nekaj radiš. Tak se sluša komercijalna glazba a to ne slušam.

Glazbu slušam od trenutka kad se probudim i kad idem spavat uvijek stavim oko 1h muzike u winamp i namjestim shutdown PC-a za 1h, tako da doslovce od jutra do mraka nekaj slušam.

Zadnje uređivanje kpt. Willard : 25.04.2011. at 22:18.
kpt. Willard is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 22:12   #8
kukuruza zlatko
čeka sabah sa šejtanom

kukuruza zlatko Avatar

Hvala na komentarima i objašnjenju kpt. Willard!

Razmišljao sam malo o tome i došao do zaključka nekog, kad slušam provjereno dobru muziku koja mi treba u tom trenutku to mi puni baterije i dušu. Dok kod traženja novih bendova ne dobijem tu energiju koja mi treba osim ako ne naletim na nešto što mi se stvarno sviđa a to onda bude no kako se to ne događa baš često očito sam izgubio volju.
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 22:16   #9
kpt. Willard
Hellbilly

kpt. Willard Avatar

Quote:
kukuruza zlatko kaže:
Hvala na komentarima i objašnjenju kpt. Willard!

Razmišljao sam malo o tome i došao do zaključka nekog, kad slušam provjereno dobru muziku koja mi treba u tom trenutku to mi puni baterije i dušu. Dok kod traženja novih bendova ne dobijem tu energiju koja mi treba osim ako ne naletim na nešto što mi se stvarno sviđa a to onda bude no kako se to ne događa baš često očito sam izgubio volju.

link u mojem sigu void na moj last.fm pa možeš pogledat o čemu se radi.

naravno, možeš dodat frendove, pisat na njihovom wallu, vidjet kaj oni slušaju, na koji koncert idu, učanit se u neku grupu vezano za određenu vrstu glazbe/izvođaća/sl, poslušat pjesme, pročitat nekaj o izvođačima, vidjet di sviraju, koji izvođači sviraju sličnu glazbu, lajkat pjesme, svrstat izvođače u određeni žanr i bezbroj drugih stvari....dakle radi se zapravo o bazi podataka. Odlična stvar, toplo preporučam

Zadnje uređivanje kpt. Willard : 25.04.2011. at 22:32.
kpt. Willard is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 23:10   #10
Acid303
Three O' Three

Acid303 Avatar

Registracija: Apr 2008.
Quote:
Ja sam se više referencirao na related videos koji ti se ponude, samo što slušam alternativniju glazbu pa onda dobro dođu ti related videos jer ponekad se desi da naletim baš na nešto super zarazno, a prvi put čujem. Obično to budu videi sa svega par stotina views.
Old 25.04.2011., 23:29   #11
Nex
.

Nex Avatar

Registracija: Feb 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Nex Pošalji poruku preko MSN korisniku Nex
Lats.fm, preporuke frendova, ljudi na raznim forumima, ponekad mi samo od sebe padne na pamet istraziti neki zanr koji prije nisam stigao... uvijek se nadje nacina. Glazbe ima i previse i niti mi par zivota ne bi bilo dosta da istrazim sve sto bih htio. Osobito zato jer mi vecina vremena ipak prolazi u slusanju onog sto mi je provjereno dobro.

Quote:
kad se i bacim u istraživanje skinem neki album, slušam malo pa il se totalno isključim i uopče ne slušam pjesme ili ga ugasim nakon nekog vremena. Jednostavno i kad nešto novo skinem ne sviđa mi se u 95% slučajeva a ako se i sviđa to je jedna možda dvije pjesme s cijelog albuma.
Zapeo si u nekoj slijepoj ulici. Ili se i dalje drzis nekog zanra koji je danas u kurcu ili skupljas preporuke iz krivih izvora, ali nesto je ocito krivo ako uvijek ostanes razocaran.
Old 25.04.2011., 23:47   #12
16 shells
chemically dependent

16 shells Avatar

Registracija: Feb 2011.
Quote:
Acid303 kaže: Pogledaj post

Oni koji govore kako više nema dobre glazbe su ti, koji slušaju ono što se nudi masi, te nisu voljni sami pronaći nešto super kvalitetno što nije u široj ponudi. Naravno, pri tome treba razlikovati one kojima se ne da ništa tražiti i bitno im je samo da svira nešto novo i/ili što je u trendu za razliku od onih koji su jednostavno limitirani vremenom.
E, to je to. Potpisujem.
16 shells is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2011., 23:47   #13
kpt. Willard
Hellbilly

kpt. Willard Avatar

Quote:
Nex kaže: Pogledaj post
drzis nekog zanra koji je danas u kurcu
pari mi da znam o kakvoj muzici se radi
kpt. Willard is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2011., 00:05   #14
Pangloss
vječni optimist

Pangloss Avatar

Registracija: Aug 2009.
Quote:
To je to, ovo potpisujem. To je uostalom jedan od razloga zašto nešto manje u zadnje vrijeme istražujem vidike. Istina, ni u kojem slučaju najvažniji (to je ipak kronični nedostatak vremena, ni 48 sati dnevno mi ne bi bilo dovoljno), ali ipak jest dijelom.

Jednostavno, npr. dođem doma s faksa rano popodne, i to poprilično umoran, i ovisno o raspoloženju znam otprilike kakva glazba mi tad paše i što od ovoga što sam već dosta puta poslušao će mi baš "sjesti". Pogotovo ako je to nešto što sam već dosta slušao prije i sviđa mi se, ali nisam baš poslušao u zadnjih recimo 10-ak dana nikako. Za istraživanja niti imam volje niti ću 100% postići učinak koji želim, a onda se samo iživciram ako to novo ne valja.

A jedan od rijetkih trenutaka kad me neki album nakon prvog slušanja totalno oduševio je bio Marquee Moon grupe Television. Većina onoga što mi je danas odlično u prva dva-tri slušanja nisam baš totalno prigrlio. Recimo, Haustor nisam baš u početku kužio i neko vrijeme ga ostavio po strani, ali onda sam jednom ponovno poslušao Treći svijet i odjednom zaključio da je to nešto najbolje što sam ikad čuo (i još uvijek je u samom vrhu ). Slično je bilo i s EKV (iz nekog razloga nisam baš bio oduševljen njima u početku zato što su Srbi , ništa nacionalistički, samo mi nisu bili ni približno dragi kao danas).

Uglavnom, kad bih imao više vremena vjerojatno bih više istraživao, ovako skinem par albuma mjesečno (i to sam puno rekao), ali ajde ipak imam jednog prijatelja koji ima znatno više vremena i širi repertoar pa od njega s vremena na vrijeme spržim koji DVD i malo se "refresham".

eleuthera (o Floydima): A daj imaju osamsto albuma i svaki put kad poželim ne znam šta bih prvo i svaka stvar im traje sedamdeset minuta i ono NIKAD ne završi. :rofl:
Pangloss is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2011., 01:45   #15
rabbit in the moon
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2006.
E za otkrit nekaj novo treba imati volje i strpljenja. Dosta je sranja na tržištu koja ti ubijaju volju za traženjem nove muzike, al ne treba svaki novi album unaprijed otpisati i ići s minimumom očekivanja u slušanje istoga. Kako je netko spomenuo - muzika sa substancom, ona koja se neće brzo izlizati zahtjeva malo duži period upoznavanja i nije naodmet album koji ti se na prvo slušanje možda i neće svidjeti, ali prepoznaš barem nešto intrigantno i zanimljivo u njemu, nastaviti slušati. I ključna riječ ovdje je slušati. Ljudi danas premalo slušaju glazbu, a previše bezglavo konzumiraju. Badava ti je i pet sati dnevno slušanja ako će ti muzika služiti kao podloga za obavljanje nekih drugih stvari iz koje ćeš na kraju izvući samo ono najbanalnije i najpovršnije. I budi sretan s ta dva sata dnevno jer neki od nas slušaju muziku samo vikendom.
rabbit in the moon is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2011., 04:36   #16
tramak
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2009.
Quote:
Bojim se da će to dovesti na kraju do toga da ću znati samo za one bendove za koje saznam na silu a to su sve one gluposti s teveja-hitovi s radija itd.., a to ne vodi nigdje.
Ne boj se nićega lipo ti sredi misli upali jutub i granaj se, sigurno ćeš naletit na nešto šta će ti potaknit emocije jer u tome je sva bit muzike, a ostavi se preslušavanja muzike, to nikad nisan volija, ka sad ću ja prislušat sto bendova i njihovih sto albuma i ja slušan muziku, nije to to. Više vridi jedna koja ti probudi emocije pa makar se ne sviđala nikon osin tebi nego sto pisama koje svi slušaju pa eto i ti ćeš
Old 26.04.2011., 14:56   #17
Really?
Registrirani korisnik

Really? Avatar

Registracija: Apr 2011.
Obično čujem za neki band, poslušam koju pjesmu, ako mi se svidi skinem si album.. I sigurno trošim previše vremena na to. Nekad znam po 6-7 sati sjedit za laptopom i preslušavat nove bandove...
Really? is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2011., 16:28   #18
kukuruza zlatko
čeka sabah sa šejtanom

kukuruza zlatko Avatar

Svaka čast svima na postovima

Quote:
Nex kaže: Pogledaj post
Zapeo si u nekoj slijepoj ulici. Ili se i dalje drzis nekog zanra koji je danas u kurcu ili skupljas preporuke iz krivih izvora, ali nesto je ocito krivo ako uvijek ostanes razocaran.
Quote:
kpt. Willard kaže: Pogledaj post
pari mi da znam o kakvoj muzici se radi

Heh a moglo bi se reći.
@kpt. Willard koji žanr ?
Odgovori s citatom
Old 26.04.2011., 16:37   #19
Bruno89
ist krieg

Bruno89 Avatar

Registracija: Apr 2007.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Bruno89 Pošalji poruku preko MSN korisniku Bruno89
Ja ne otkrivam novu muziku, svaki dan slusam samo DMDS .
Bruno89 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2011., 19:14   #20
kpt. Willard
Hellbilly

kpt. Willard Avatar

Quote:
@kpt. Willard koji žanr ?
nekakva kuruza
kpt. Willard is offline