Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili
Korisničko ime
Lozinka

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.05.2011., 13:41   #1
el Duderino
bowling against Jesus

el Duderino Avatar

Registracija: Nov 2002.
class gorivo ili obični eurosuper?

Zadnjih nekoliko puta što sam tankao auto, točnije 4 puta, mjerio sam neke parametre i došao do potencijalno zanimljivog otkrića.

Punio bih tank do vrha, stisnuo mjerač kilometara na nulu te opet punio tank tek kad mi se upali lampica za rezervu. Svaki put bih točio oko 38 litara goriva. Prva dva puta sam točio eurosuper bs 95 te sam jednom prešao 420 a drugi put 430 km prije nego se upalila lampica.

No onda sam probao class eurosuper 95, dvaput točnio i oba sam puta prešao oko 480 km po točenju.

Dakako, lako je moguće da se radi o razlici u načinu vožnje, uzorak je svakako puno premali, no odokativno sam se trudio voziti jednako, a i sve četiri vožnje su više manje bile istih profila, uvijek po gradu uz neki sličan udio vožnje po autocesti.

Je li moguće da je razlika u potrošnji od goriva do goriva baš tolika? Ovo je 10ak posto, to je puno.

Je li itko imao ikakvih sličnih saznanja?
el Duderino is offline  
Old 25.05.2011., 13:47   #2
LAV-LAV
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2007.
Quote:
el Duderino kaže: Pogledaj post
Zadnjih nekoliko puta što sam tankao auto, točnije 4 puta, mjerio sam neke parametre i došao do potencijalno zanimljivog otkrića.

Punio bih tank do vrha, stisnuo mjerač kilometara na nulu te opet punio tank tek kad mi se upali lampica za rezervu. Svaki put bih točio oko 38 litara goriva. Prva dva puta sam točio eurosuper bs 95 te sam jednom prešao 420 a drugi put 430 km prije nego se upalila lampica.

No onda sam probao class eurosuper 95, dvaput točnio i oba sam puta prešao oko 480 km po točenju.

Dakako, lako je moguće da se radi o razlici u načinu vožnje, uzorak je svakako puno premali, no odokativno sam se trudio voziti jednako, a i sve četiri vožnje su više manje bile istih profila, uvijek po gradu uz neki sličan udio vožnje po autocesti.

Je li moguće da je razlika u potrošnji od goriva do goriva baš tolika? Ovo je 10ak posto, to je puno.

Je li itko imao ikakvih sličnih saznanja?
Ja sam imao takva iskustva kod eurosupera 95 u odnosu na eurosuper 100 sa OMV.Sa 100 sam presao vise km,bolje sagorijevanje,jedino sto je skuplji 50 - tak lipa,ali se s brojem km izjednaci...
LAV-LAV is offline  
Old 25.05.2011., 14:04   #3
nasumfan
Registrirani korisnik

nasumfan Avatar

Registracija: May 2008.
i meni je 50km razlika. točio class tifon 95, jer do sada ina nije imal class.
sused mi za dizel tvrdi istu stvar. 50 km fore na tifonu
Old 25.05.2011., 14:36   #4
Sledge_Hammer
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2011.
ja aute tocim uvijek tifon-omw tak da ne znam ali na motoru sam osjetil drasticnu razliku

em pali na zub, em radi normalno, em radim vise km, em mi se cini da ide nekak bolje

cak sam u kosilicu ulil tifon-omw i potrosil sam malo vise pol tanka, dok na ostalim bengama nekad moram nadolijevat (iako tu utjece i visina trave, jel mokra i sl. ali u nekim jednakim uvjetima vidim da manje trosi)
Sledge_Hammer is offline  
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 25.05.2011., 15:32   #5
joyamaster
potrosnja-goriva.net

joyamaster Avatar

Registracija: Feb 2007.
Quote:
naravno da postoji razlika (pogotovo kod tehnički novijih motora), ne samo da gorivo ima veći energetsku vrijednost i iskoristivost, nego "čisti" motor i sustav ubrizgavanja, što se opet rezultira povoljno na potrošnju goriva i snagu motora

ali spomenutih 10%..... jest malo prevelika razlika.... ali neka
Old 25.05.2011., 15:51   #6
xamaxy
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2006.
ima netko usporedbu maxxmotion i class? Ili je i dalje ista limunada u igri?
xamaxy is offline  
Old 25.05.2011., 15:52   #7
hrna_
Banned

Registracija: May 2011.
http://ULTRASONLINECOMGRA11.TK/
hrna_ is offline  
Old 25.05.2011., 16:55   #8
ivica_0123
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2006.
Quote:
hrna_ kaže: Pogledaj post
??
ivica_0123 is offline  
Old 25.05.2011., 17:25   #9
Joško
Registrirani korisnik

Joško Avatar

Registracija: Nov 2009.
zar opet jos jedna teorija zavjere?

prijedjem nekad s tankom 500km, nekad 250km... ja sam mislio da je to do mene kako mi se raspolozenje poklopi, ali sad vidim da je do benzina...stvarno cu poceti paziti di tocim
Joško is offline  
Old 25.05.2011., 17:38   #10
Sledge_Hammer
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2011.
Quote:
Joško kaže: Pogledaj post
zar opet jos jedna teorija zavjere?

prijedjem nekad s tankom 500km, nekad 250km... ja sam mislio da je to do mene kako mi se raspolozenje poklopi, ali sad vidim da je do benzina...stvarno cu poceti paziti di tocim
pa probaj vozit normalno neko vrijeme
i onda ides na poso s posla ugl iste rute...i tak potrosis par rezervara...pa kad utocis neko drugo gorivo, jednostavno ces osjetit

(iako ja mislim da je to samo do novih bengi...novi spremnici filteri i to sve...a ine su vecinom stare, onak bas odvratne...a o privatnicima i ostalim manjim bengama i manjim mjestima da i ne pricam)
Sledge_Hammer is offline  
Old 25.05.2011., 17:49   #11
Joško
Registrirani korisnik

Joško Avatar

Registracija: Nov 2009.
Quote:
Sledge_Hammer kaže: Pogledaj post
pa probaj vozit normalno neko vrijeme
i onda ides na poso s posla ugl iste rute...i tak potrosis par rezervara...pa kad utocis neko drugo gorivo, jednostavno ces osjetit

(iako ja mislim da je to samo do novih bengi...novi spremnici filteri i to sve...a ine su vecinom stare, onak bas odvratne...a o privatnicima i ostalim manjim bengama i manjim mjestima da i ne pricam)
osjetit ce pizdu na cesti(nekontroliranim uvjetima) te razlike od 50km na 4rezervara mjerenje su samo u glavi dovoljno je da na tom tanku stojis pola ure duze u koloni, rijesis dva pretjecanja vise i to je to, a da nisi ni svjestan sto si napravio sto se tice ine tocim 90% na njoj pa se zna zalomit da 15ak dana tocim na omv i ja ne osjetim nikakve razlike
Joško is offline  
Old 25.05.2011., 17:57   #12
odurni_gad
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2011.
Quote:
nasumfan kaže: Pogledaj post
i meni je 50km razlika. točio class tifon 95, jer do sada ina nije imal class.
sused mi za dizel tvrdi istu stvar. 50 km fore na tifonu
tifon je jedina benzinska na kojoj mi je od početka rezerve pa do čepa 42 litre, na drugima mi je 39 litara. al ajd neka im je, imaju najkvalitetnije gorivo pa mi nije žao
odurni_gad is offline  
Old 25.05.2011., 20:08   #13
nasumfan
Registrirani korisnik

nasumfan Avatar

Quote:
Joško kaže: Pogledaj post
osjetit ce pizdu na cesti(nekontroliranim uvjetima) te razlike od 50km na 4rezervara mjerenje su samo u glavi dovoljno je da na tom tanku stojis pola ure duze u koloni, rijesis dva pretjecanja vise i to je to, a da nisi ni svjestan sto si napravio sto se tice ine tocim 90% na njoj pa se zna zalomit da 15ak dana tocim na omv i ja ne osjetim nikakve razlike
na jednom, ne na 4. meni i putno računalo pokazuje drugačiju potrošnju s inom 95 i s class tifonom. zaključujem da je class95 za moj GP najbolje gorivo.
za punto mkI je bio dobar i super 95 kad ga već vozim i na prljavi plin. njemu je sve isto.
corsa voli omv100.
class95, omv100 i es95bs su različiti a i naši auti su različiti pa bi bilo lijepo da se malo zapitamo neke stvari.
npr: da li je možda omv super 100 najpogodniji za 16v motore i temperamentne vozače?
da li je class 95 najpogodniji za motore unazad par godina''?
Old 25.05.2011., 20:11   #14
dove+
Banned

Registracija: Oct 2010.
...još malo bajki o potrošnji, 150-a tema do sada.
Naljepili drugu naljepnicu na aparat za točenje i auti odma bolje idu i manje troše
Old 25.05.2011., 20:16   #15
Lesli Eldridž
Registrirani korisnik

Lesli Eldridž Avatar

Registracija: May 2009.
Quote:
dove+ kaže: Pogledaj post
Naljepili drugu naljepnicu na aparat za točenje i auti odma bolje idu i manje troše
Mislim da si u pravu. Nikada, ama baš nikada ne možeš potrefiti iste uslove vožnje i iz toga izvlačiti zaključak da je neko gorivo bolje.
Lesli Eldridž is offline  
Old 25.05.2011., 20:30   #16
A.M.80
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2011.
Quote:
LAV-LAV kaže: Pogledaj post
Ja sam imao takva iskustva kod eurosupera 95 u odnosu na eurosuper 100 sa OMV.Sa 100 sam presao vise km,bolje sagorijevanje,jedino sto je skuplji 50 - tak lipa,ali se s brojem km izjednaci...
Jesi znao da benzin sa 100 oktana ima jedino korist kod ultra jakih motora?
Tankanjem 100-tke nemaš nikakve prednosti... Nikakvu manju potrošnju, "više" snage, itd.

Ukoliko voziš AMG, M, RS, itd, onda se ispričavam...
A.M.80 is offline  
Old 25.05.2011., 21:02   #17
nasumfan
Registrirani korisnik

nasumfan Avatar

Quote:
dove+ kaže: Pogledaj post
a gdje to? na ini su nalijepili od omv-a 100 naljepnicu? ili na omv-u class tifon 95 naljepnicu? nitko nije usporedio class95 od ine i običan es95 od ine. niti je netko usporedio ovaj neki maxxmotion i carrera ili kako već. kakve sad ima veze ovo što si ti prosro?
ako si toliko pametan, navedi koji auto voziš pa ćemo znati zašto tako misliš.
ja sam već rekao da u puntu mk1 nema neke razlike. na gp-u se odmah vidi.
vjerovatno različte vrste goriva postoje zbog različitih vrsta motora.
ne možemo miješat sve vrste goriva, sve benzinske i sve motore pa nešto izvodit iz toga.
Old 25.05.2011., 21:07   #18
lampion
since 2005! never baned!

lampion Avatar

Registracija: Aug 2005.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku lampion Pošalji poruku preko MSN korisniku lampion Pošalji poruku preko Yahoo korisniku lampion Pošalji poruku preko Skype korisniku lampion
ja ponekad točim na Tifonu ponekad na INAi...
običan Euros, nikakav "Class" za odabrane jer mislim da je samo placebo efekat koji oni dobro naplate.

i vidi vraga - nikakvih razlika u ponašanju auta - uvijek pali na zub, iste performanse a sa samom potrošnjom (i radijusom od cca 50km) se ne zamaram jer uvjeti na cesti nisu isti svaki dan.
lampion is offline  
Old 25.05.2011., 21:12   #19
mustang01
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Quote:
A.M.80 kaže: Pogledaj post
Jesi znao da benzin sa 100 oktana ima jedino korist kod ultra jakih motora?
Tankanjem 100-tke nemaš nikakve prednosti... Nikakvu manju potrošnju, "više" snage, itd.

Ukoliko voziš AMG, M, RS, itd, onda se ispričavam...
potpis,no moram napomenut da se razlika osjeti i kod vw-ovih FSI,TFSI i TSI motora,koji su posebno osjetljivi na lošije gorivo.....

čisto za primjer: imam novu fiestu na kojoj se ne osjeti nikakva razlika između 95-ice i 100-tke (sve aute točim isključivo na OMV-u),također imam i passata 2.0 FSI,i osjeti se lagana razlika u radu motora
mustang01 is offline  
Old 25.05.2011., 21:17   #20
dove+
Banned

Registracija: Oct 2010.
Quote:
nasumfan kaže: Pogledaj post
a gdje to? na ini su nalijepili od omv-a 100 naljepnicu? ili na omv-u class tifon 95 naljepnicu? nitko nije usporedio class95 od ine i običan es95 od ine. niti je netko usporedio ovaj neki maxxmotion i carrera ili kako već. kakve sad ima veze ovo što si ti prosro?
ako si toliko pametan, navedi koji auto voziš pa ćemo znati zašto tako misliš.
ja sam već rekao da u puntu mk1 nema neke razlike. na gp-u se odmah vidi.
vjerovatno različte vrste goriva postoje zbog različitih vrsta motora.
ne možemo miješat sve vrste goriva, sve benzinske i sve motore pa nešto izvodit iz toga.
Šta ima veze kako se gorivo zove?
To je sve isti benzin, bez obzira gdje točiš, a to je bila i poanta mog posta za koji nisi dovoljno bistar da ga razumiješ.

A to da ti na svom 1.2 GP-u od 45 konja to vidiš >>
Ajde daj si mira.

Ljudi si umisle u glavu da im auto bolje radi i manje troši, klasičan placebo kako je netko već rekao.
Advertisement

Advertisement
Zatvorena tema

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja