Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Ostali oblici investiranja
Korisničko ime
Lozinka

Ostali oblici investiranja Ja ne radim za novac. Novac radi za mene.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.05.2011., 10:28   #1
Cryss
Registrirani korisnik

Registracija: May 2011.
ST Invest Paketi

Evo dobio sam mail od ST Investa da su krenuli s nekakvim paketima. Podsjeca me na generali/pbz kombinaciju. 10 paketa, ulozi raspršeni na cash/balanced/equity po različitim postotcima.

nekako ne volim potpisivati neke dugoročne programe jer to u generalia je ipak osiguranje (radije bi riziko+nezgoda da se zelim osiguratiili) ili npr. 3. stup jer mi je on apsolutno glup. jednostavno nisam sklon da se obvezem na 20-30god. ovo mi nekako primamljivo zvuci. s druge strane nemaju bas dobre rezulatate zadnjih godina, ali vjerujem da ce se to ispravit. ipak bih malo duze stedio. kazu doduse da je pretpostavka majka zajeba, ali nekako ovdje preko tih paketa (npr. paket gdje je 50% u cashu) imam tu nekakvu sigurnost da ne izgubim sve.

puno baljezgam ne znam. nisam jos ulagao u fondove, samo sam puno (mozda previse) citao.

uglavnom sto vi mislite o tome?
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2011., 11:24   #2
bilokoje
Neustrašiva Bibi © Glemb

bilokoje Avatar

Registracija: Mar 2007.
Nekakav link bi pomogao, ili obrazloženje kakvi paketi. Obzirom sam sigurna da me ne zanima guglat neću, oću na pladnju
bilokoje is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2011., 15:07   #3
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
bilokoje kaže: Pogledaj post
Nekakav link bi pomogao, ili obrazloženje kakvi paketi. Obzirom sam sigurna da me ne zanima guglat neću, oću na pladnju

nema problema. www.st-invest.hr pod paketima.

meni se svidja recimo ovaj Junior Paket.
Junior se dijeli na 3 dijela:

Conservative:
- ST Cash 80%
- ST Balanced 20%

Balanced:
- ST Cash 60%
- ST Balanced 20%
- ST Equity 20%

Dynamic:
- ST Cash 40%
- ST Balanced 40%
- ST Equity 20%

Pretpostavka je da Cash sluzi kao nekakav safety, kao da je dio ulaganja 100% siguran. U mailu pise da se moze prebacivati iz paketa u paket (ima ih 11) bez naknada u bilo kojem trenutku. Nema izlazne naknade. minimalni ulog je 400kn sta je i ok ako cu bit u 3 fonda.

znaci 400kn = 240kn u cash, 80kn u mjesoviti, 80kn u dionički. to je ok. valjda.

ako mi je 60% u cashu necu imati nekakve basnoslovne zarade, ali ovo vise gledam kao štednju nego kao nekakvo bogaćenje
ako im fondovi krenu gori uvijek se mogu prebaciti u neki sta ima manje casha.

Zadnje uređivanje Cryss : 26.05.2011. at 16:33.
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2011., 17:27   #4
bilokoje
Neustrašiva Bibi © Glemb

bilokoje Avatar

Jesi zapslenik st investa ?
Jer equity je najlošiji hr dionički fond u zadnjih godinu dana, upravo pogledah, -12, a balanced najlošiji među mješovitim. Ovo prebacivanje bez naknade je dobra stvar, ali to je jedino dobro
Prvo nek dokažu da išta vrijede sa nekakvim prinosom
bilokoje is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 26.05.2011., 21:28   #5
Zadranka Mišel
tajanstvena

Zadranka Mišel Avatar

Quote:
Cryss kaže: Pogledaj post
o vise gledam kao štednju nego kao nekakvo bogaćenje
ako im fondovi krenu gori uvijek se mogu prebaciti u neki sta ima manje casha.
prejebena stvar

idem odma sutra platit
Old 27.05.2011., 09:02   #6
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
Jesi zapslenik st investa ?
Jer equity je najlošiji hr dionički fond u zadnjih godinu dana, upravo pogledah, -12, a balanced najlošiji među mješovitim. Ovo prebacivanje bez naknade je dobra stvar, ali to je jedino dobro
Prvo nek dokažu da išta vrijede sa nekakvim prinosom
Nisam zaposlenik, ali mi prijatelj je. zbog njega i razmisljam o tome.
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2011., 09:23   #7
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
Zadranka Mišel kaže: Pogledaj post
prejebena stvar

idem odma sutra platit
zasto ironija takva?
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2011., 14:50   #8
bilokoje
Neustrašiva Bibi © Glemb

bilokoje Avatar

Ma to je Mišel, pusti nju, neozbiljna je

Dakle, na osnovu čega ti zaključuješ da će njihovi fondovi od najlošijih postati nešto bolji, šta to u prijatelju sugerira tako nešto? Jer kako sad stvari stoje, kakav god da je paket ti si nakon godine dana u minusu, a to nije ideja štednje
bilokoje is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2011., 15:57   #9
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
Ma to je Mišel, pusti nju, neozbiljna je

Dakle, na osnovu čega ti zaključuješ da će njihovi fondovi od najlošijih postati nešto bolji, šta to u prijatelju sugerira tako nešto? Jer kako sad stvari stoje, kakav god da je paket ti si nakon godine dana u minusu, a to nije ideja štednje
ne moram biti u minusu. recimo s ovim paketom di mi je 80% u cashu i samo s 20% u balancedu mislim da ne bih trebao biti u minusu. ili se varam?

kaze mi da su dosli novi ljudi u firmu (ukljucujuci njega), da se mijenjaju neke stvari sta se tice nacina gledanja gdje ulagati. isto kad sam ga pita sta je s ovim dionicama u hrvatskoj sta imaju kaze da bi se to trebalo rijesit kroz godinu dana pa idem pod pretpostavkom kupnje dok su udjeli jeftiniji. (u prvom postu sam rekao da puno citam). ne bih o ovome uopce razmisljao da nema njega. koncept mi se svidja jbg
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2011., 17:25   #10
Toma Sawyer
Registrirani korisnik

Toma Sawyer Avatar

Registracija: Apr 2010.
Sretno ti bilo samo nemoj reći da nisi upozoren.
Realno ne nude ništa posebno, nisu se dokazali i moje povjerenje ne bi dobili.
Old 27.05.2011., 17:40   #11
bilokoje
Neustrašiva Bibi © Glemb

bilokoje Avatar

Ako prinosi st fondova ostanu kao dosad, u najkonzervativnijoj verziji junior paketa nakon godinu dana nećeš biti u minusu, točno. Bit ćeš u plusu točno 27,6 kuna . Više ćeš biti u plusu ako postpuno izbaciš mješoviti fond i ulažeš samo u keš fond. A još ćeš više biti u plusu ako oročiš novce

Vjeruj, dok ne pokažu da znaju zarađivati, ovo ne vrijedi novaca

PS. Zašto spominju djecu? Nadam se da paketi ne glase na djecu - jer ako da, jasno ti je da novce ne možeš dići bez potvrde centra za socijalnu skrb?
bilokoje is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2011., 09:22   #12
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
Ako prinosi st fondova ostanu kao dosad, u najkonzervativnijoj verziji junior paketa nakon godinu dana nećeš biti u minusu, točno. Bit ćeš u plusu točno 27,6 kuna . Više ćeš biti u plusu ako postpuno izbaciš mješoviti fond i ulažeš samo u keš fond. A još ćeš više biti u plusu ako oročiš novce
Ima logike. Razmislit cu jos. ako krenem ici ce do godinu dana, jer i ovako i onako na taj iznos +/- 50/200kn mi ne znaci puno, a nikad se ne zna.

Quote:
Vjeruj, dok ne pokažu da znaju zarađivati, ovo ne vrijedi novaca
Znali su zarađivati prije, nikad se ne zna. Bumo videli.

Quote:
PS. Zašto spominju djecu? Nadam se da paketi ne glase na djecu - jer ako da, jasno ti je da novce ne možeš dići bez potvrde centra za socijalnu skrb?
Pitao sam ga, kaze da je to predvidjeno za djecu zbog konzervativnosti ulaganja, ali glasi na ulagaca.

Inace hvala puno sto si izdvojila vremena da se malo dopisujes sa mnom.
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2011., 23:03   #13
walter
dr. Ivo Bannader

walter Avatar

Registracija: Sep 2003.
ST invrst, bivši Tukić, je pojam fondovske industrije. Kad su purani 2007. letjeli, oni su uspjeli gubiti novac.

Recimo to ovako: NOvac možeš izgubiti tako da ga zapališ jednom šibicom ili kantom benzina. Benzin je ST-ov način.

A inače, svaka čast svakome kome je tri stup bezveze. Što, država dijeli novac? Neću, šta će mi.
Old 03.06.2011., 09:18   #14
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
walter kaže: Pogledaj post
ST invrst, bivši Tukić, je pojam fondovske industrije. Kad su purani 2007. letjeli, oni su uspjeli gubiti novac.

Recimo to ovako: NOvac možeš izgubiti tako da ga zapališ jednom šibicom ili kantom benzina. Benzin je ST-ov način.

A inače, svaka čast svakome kome je tri stup bezveze. Što, država dijeli novac? Neću, šta će mi.
meni je bezveze 3. stup. apsolutna nelikvidnost stednje mi nikako ne odgovara.

DPS pao s 25 na 15 % - hoce li opet padati nitko ne zna, vjerovatno hoce znajuci nasu drzavu. novce ne mogu koristit prije 50. god, a i tada imam 1/3 u cashu i 2/3 u renti. oprosti, ali s obzirom na sam stedio (imam 28god) recimo 23 godine na mjesecnoj bazi zelim raspolagati s vlastitim novcem kako ja hocu.

recimo da stedim kod AZ-a. Ne isplacuju mi oni moju ustedjevinu nego oni prvo isplate sve sto sam ustedio Raiffaisen mirovinskom osiguranju koje za to uzme tipa oko 10% sveukupne ustedjevine. recimo da sam stedio 400kn mjesečno: 400*12*23=110.400,00 kn bez DPS-a i kamata. neka mi dodje na 150.000kn i oni mi uzmu 15.000. 2,5 godine stedim za njih?????? Ulazna naknada, evo u AZ-u 1250kn. da bih poceo stedit?? Ko tu koga pravi ludim??

radje cu ja vrtit kroz fondove, orocene stednje, stambene (dok ima DPS-a) nego kroz 3. stup.
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2011., 10:25   #15
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
hrportfolio: 01.01.2007. - 31.12.2007. ST Global Equity 32,56%. pa nije da su bas 2007. gubili novac.
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2011., 22:22   #16
walter
dr. Ivo Bannader

walter Avatar

Quote:
hrportfolio: 01.01.2007. - 31.12.2007. ST Global Equity 32,56%. pa nije da su bas 2007. gubili novac.
Stari, tvoja je lova, dabogda se obogatio.

Ovo si, pretpostavljam, vidio:

http://www.st-invest.hr/index.php?op...=185&Itemid=14

Od osnutka do danas uspjeli su ostvariti prinos od -56.59 posto.

Dabogda se, ponavljam, obogatio. Pozdrav frenda, vidim da ti želi sve najbolje u životu. %

Portfelj fanstastičan, RIZO najveće ulaganje?!

http://www.st-invest.hr/~stinvest/in...zicija&catid=4

Zadnje uređivanje walter : 07.06.2011. at 22:34.
walter is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2011., 10:19   #17
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
Stari, tvoja je lova, dabogda se obogatio.

Ovo si, pretpostavljam, vidio:

http://www.st-invest.hr/index.php?op...=185&Itemid=14

Od osnutka do danas uspjeli su ostvariti prinos od -56.59 posto.

Dabogda se, ponavljam, obogatio. Pozdrav frenda, vidim da ti želi sve najbolje u životu. %
da vidio sam. isto sam gledao zadnja 3 mjeseca di su niti najbolji niti najgori.

Quote:
Portfelj fanstastičan, RIZO najveće ulaganje?!

http://www.st-invest.hr/~stinvest/in...zicija&catid=4
Ajde mi malo pobliže objasni to o RIZO. O cemu se radi? Vidim da to tebi nesto znaci, ali meni bas i nije najjasnije. Vidim da ga ima puno i to je to. Gledam na http://www.riz.hr/brojila/?q=node/36 (official site jelte) i vidim da imaju nekakve ugovore s HEP-om. Firma nije dobra?
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2011., 10:36   #18
walter
dr. Ivo Bannader

walter Avatar

Quote:
Ajde mi malo pobliže objasni to o RIZO. O cemu se radi? Vidim da to tebi nesto znaci, ali meni bas i nije najjasnije. Vidim da ga ima puno i to je to. Gledam na http://www.riz.hr/brojila/?q=node/36 (official site jelte) i vidim da imaju nekakve ugovore s HEP-om. Firma nije dobra?
Ukratko, 43% portfelja oni drže u totalno nelikvidnim dionicama, pa čak i u onima koje nisu na burzi poput Linijske nacionalne plovidbe.

Drugim riječima, da netko danas iz njihova fonda odluči povući neki veći udio, oni propadaju jer ne mogu prodati svoje dionice.

To ne da je rizično, to je ultramega rizično. Ne želim patronizirati, ali premalo si pratio i burzu i fondovsku industriju da bi uopće mogao shvatiti u kakvo smeće namjeravaš uložiti lovu.
Old 08.06.2011., 10:45   #19
Cryss
Registrirani korisnik

Quote:
Ukratko, 43% portfelja oni drže u totalno nelikvidnim dionicama, pa čak i u onima koje nisu na burzi poput Linijske nacionalne plovidbe.

Drugim riječima, da netko danas iz njihova fonda odluči povući neki veći udio, oni propadaju jer ne mogu prodati svoje dionice.

To ne da je rizično, to je ultramega rizično. Ne želim patronizirati, ali premalo si pratio i burzu i fondovsku industriju da bi uopće mogao shvatiti u kakvo smeće namjeravaš uložiti lovu.
Hvala na odgovorima
Cryss is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 22:08   #20
walter
dr. Ivo Bannader

walter Avatar

Quote:
Hvala na odgovorima
http://www.poslovni.hr/vijesti/st-in...va-205899.aspx

Ako si u ST Investu, sad ćeš na teži način naučiti šta znači ulagati u fond koji ulaže u nelikvidne dionice.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja