Pozdrav. Inace sam totalni bezjak sto se tice automobila, ali eto, vec neko vrijeme vozim jedan obiteljski, pa pomalo razmisljam da si kupim nesto svoje. Oduvijek sam totalno obozavao one "stare americke kockaste" aute, aute u kojima odmah, iz ne znam kojeg razloga, vidim clinta eastwooda na beskrajnoj autocesti u nekoj mrtvoj pustinji.
Vas, eksperte, pitao bih:
- Koji je pravi termin kojim mogu nazvati ovakvu vrstu auta, ako postoji, najblize cemu sam ja dosao je "muscle ili pony car"?
- Zasto ovakvih auta nema nigdje po hrvatskoj? Osobno, u 25 godina zivota, koliko se sjecam i zadnjih 5 godina u zagrebu nisam niti jednom vidio ovakvo vozilo.
- Jel samo ja imam osjecaj da su oni uzasno nepopularni trenutno? Sto vi o njima konkretno mislite?
- Jel postoji nekakav forum, blog ili slicno na kojem se okuplja grupa zaljubljenika u ovakve modele?
Vas, eksperte, pitao bih:
- Koji je pravi termin kojim mogu nazvati ovakvu vrstu auta, ako postoji, najblize cemu sam ja dosao je "muscle ili pony car"?
- Zasto ovakvih auta nema nigdje po hrvatskoj? Osobno, u 25 godina zivota, koliko se sjecam i zadnjih 5 godina u zagrebu nisam niti jednom vidio ovakvo vozilo.
- Jel samo ja imam osjecaj da su oni uzasno nepopularni trenutno? Sto vi o njima konkretno mislite?
- Jel postoji nekakav forum, blog ili slicno na kojem se okuplja grupa zaljubljenika u ovakve modele?
Nisam ekspert asli mogu odgovoriti:
Ovakvih auta ima, nesto malo, ali ih se rijetko, gotovo nikada ne voze, imas dobrih resauriranih, koji vlasnici cuvaju u garazama, pa imas one neregistrirane, i one zahrdale koji nisu u voznom stanju.
-naravno da su nepopularni ovdje kada znaju trositi i do 30 litara. Tko si to moze priustiti. prije cu onda kupiti ferrarija, lase ga uves i biti glavna baja u gradu
-http://www.oldschoolhr.com/forums/
Skupi su, teško ih je održavati, puno troše, teško ih je naći, komplicirano ih je uvesti. Moraš posvetiti dosta vremena takvom autu, a većina ljudi ga nema. Da je gušt, to svakako.
Ako zanemarimo potrošnju Ne možemo zanemariti potršnju, prevelika je
Hrvatska u to vrijeme nije bila otvorena tom tržištu, pa se nisu dovozili ovamo. Sada je otvorena, ali naša vlada se potrudila da takav auto platiš ovdije 200 % više, ako ne i više od 200 %. Sve to dovodi do toga da ih ima jako malo. Koliko znam ima jedan u Drinskoj ulici u Zagrebu, stoji jadan napušten (bar je tako izgledao kada sam zadnji puta tamo prolazio, ima već valjda i godina dana)
Ako ikada uđemo u EU moći će se toga iz EU zemalja dovesti.
ja takve gledam svaki dan imas Bolonja uz cestu blizu Gajnice u Zagrebu ispod lik ima hrpu starih auta kod nedovrsene zgrade, pa onda ti bilo jedno vrijeme izlozen i na Zagrebackoj cesti na malenom brdu uz cestu, pa sam vidio u voznom stanju kod Arena centru u garazi bas Mustang taj stari model, predobro je izgledao !
americki auti kod nas uopce nisu popularni zbog potrosnje jer uglavnom imaju V8 motor s velikom kubikazom uglavnom od 5 000ccm navise sto znaci potrosnja u gradu neide sigurno ispod 25litara kak god ga fino penzionerski vozis jer ak je automatik onda imaju upravilu 3 brzine koje se razvlace pa zbog toga i veca potrosnja
dijelovi su jako nedostupni moras sve narucivati izvana posto kod nas nema popularnosti za takva vozila tako da nema niti dijelova, dijelovi mogu biti izimno skupi ak ide iz amerike
kod nas je takve aute nemoguce prodati nece ga nitko, zbog potrosnje, preglomazno za nase ceste, prevelika davanja u placanju registracije i osiguranja, i naravno nedostupnost dijelova itd.
u ono vrijeme kada su radili takve aute potrosnja uopce nije bila bitna posto je bio tada benzin izimno jeftin, tamo kada je auto gutnuo 30 litara benzina to je ko kad kod nas danasnji europski auto gutne 5-6 litara dizla sto se tice ondasnje cijene goriva po litru
Puno hvala na linkovima od ovih foruma, predobri su.
Ja inace zivim u zgu gore iznad kvatrica, na lascini.
Cesto zna bit parkiran gore jedan narandjasti auto, nevjerovatno izgleda kao Plymouth '68 Barracuda. Osim njega mislim da sam u jednom auto salonu vidio nekog starog forda i to je sve
Zasto se jednostavno ne rade auti koji trose prosjecno kao i ostali europski, ali izvana izgledaju kao ovi stari americki oO prvi bih kupio. Najblize izgledom su mi tu neki bmwovi i mercedesi
Zasto se jednostavno ne rade auti koji trose prosjecno kao i ostali europski, ali izvana izgledaju kao ovi stari americki oO prvi bih kupio. Najblize izgledom su mi tu neki bmwovi i mercedesi
I ja patim na te stare mustange... ali da to naprave po meni bi autu iscupali dusu, nije vise to taj zvuk, jednostavno, nije to to
posto hr nije velika, ja imam pitanje
prije 2 dana vidio sam u zg nesto crno, americko, predivno iz negjde 50-ih
kada ga je stisnuo da se ukljuci na horvacansku izbaco je ogroman oblak dima i nagnuo se poput vodenog kreveta i sve to odradio s velikom brzinom (vjerovatno ima skoro 200ks), onda sam se prvi put zaljubio
zna li netko koji je to automobil ?
americki auti kod nas uopce nisu popularni zbog potrosnje jer uglavnom imaju V8 motor s velikom kubikazom uglavnom od 5 000ccm navise sto znaci potrosnja u gradu neide sigurno ispod 25litara kak god ga fino penzionerski vozis jer ak je automatik onda imaju upravilu 3 brzine koje se razvlace pa zbog toga i veca potrosnja
dijelovi su jako nedostupni moras sve narucivati izvana posto kod nas nema popularnosti za takva vozila tako da nema niti dijelova, dijelovi mogu biti izimno skupi ak ide iz amerike
kaj got.....
Quote:
Jaranko kaže:
kada ga je stisnuo da se ukljuci na horvacansku izbaco je ogroman oblak dima i nagnuo se poput vodenog kreveta i sve to odradio s velikom brzinom (vjerovatno ima skoro 200ks), onda sam se prvi put zaljubio
a jel vozač imal crni gumirani plašt, masku i velike šiljaste uši na njoj?
auto ima turbinu otraga i izbacuje plamen u vožnji?
Bilo bi ga dobro nabaviti, naći pogodnu lokaciju kao oni brežuljci u San Franciscu pa lijepo gore dolje...
Kao naprimjer: http://www.youtube.com/watch?v=p-y1VUdnQXo
(počinje od 3.05min)
Koliko znam ima jedan u Drinskoj ulici u Zagrebu, stoji jadan napušten (bar je tako izgledao kada sam zadnji puta tamo prolazio, ima već valjda i godina dana)
ima jedan mustang u Brestju kod Sesveta
super očuvan, lik ga barem jedanput tjedno provoza po kvartu a kad ga stisne čuje se kao smak svijeta