Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti
Korisničko ime
Lozinka

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.06.2011., 16:41   #1
Jeka
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2006.
SlutWalk kao društveni fenomen

SlutWalk: parada drolja, marš droca ili kako bismo već to preveli.

Pokret SlutWalk je počeo u Torontu kad su se tamošnje cure naljutile kad je neki policijski dužnosnik u nekoj diskusiji o silovanju izrazio mišljenje da bi nešto pomoglo i to da se ne oblače kao drolje (engleski: sluts). Brzo se ispričao, ali to je ipak pokrenulo ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=3vOCn...eature=related
Tko razumije engleski, može na pr. čuti da tu jedna cura traži pravo da ne nosi donje rublje ispod minice a da ju se zato ne stigmatiza i ne smatra da izaziva silovanje, i slično. Traže pravo da smiju slobodno izražavati svoju seksualnost, ali bez da netko o njima zato pomisli nešto ružno!

Toronto: We Love Our Shameless Sluts!
http://www.youtube.com/watch?v=DM4QY...eature=related

Iz Toronta se to brzo proširilo na New York, Boston, London,itd.

Što mislite o tom fenomenu, može li se i njega uvesti kao i Gay Pride, te koliko su na mjestu
kritički stavovi poput ovih:
http://roissy.wordpress.com/2011/04/...-be-easy-lays/
?
Jeka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 02:28   #2
Liberty Valance
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2009.
Bilo bi pametno da žene koje se oblače kao drolje također nose na sebi i puno skupog zlatnog nakita, ili pokazuju velike svote gotovine, tako da ih silovatelj dodatno može i opljačkati. Tako bi bilo moguće počiniti dva zločina jednim potezom, combo.
Liberty Valance is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 02:52   #3
Ego
Egomanijak

Ego Avatar

Registracija: Nov 2002.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Ego
Quote:
Liberty Valance kaže: Pogledaj post
Bilo bi pametno da žene koje se oblače kao drolje također nose na sebi i puno skupog zlatnog nakita, ili pokazuju velike svote gotovine, tako da ih silovatelj dodatno može i opljačkati. Tako bi bilo moguće počiniti dva zločina jednim potezom, combo.
Ne, trebale bi si zaliti lice kiselinom da nebi nekoga isprovocirale na silovanje
Ego is online now  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 03:02   #4
Druid
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2004.
URL-ovi ne valjaju.

Samo nisam dobro shvatio, one sebe nazivaju "droljama", a drugi ih ne smiju? Nije li to svojevrsna lingvistička shizofrenija?
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 17.06.2011., 03:06   #5
Ego
Egomanijak

Ego Avatar

Quote:
Druid kaže: Pogledaj post
URL-ovi ne valjaju.

Samo nisam dobro shvatio, one sebe nazivaju "droljama", a drugi ih ne smiju? Nije li to svojevrsna lingvistička shizofrenija?
Koliko sam shvatio, radi se o protestu protiv okrivljavanja žrtava za silovanje.

No na kraju krajeva, zar bi bilo prvi put da riječ izgubi negativni prizvuk.
Ego is online now  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 03:08   #6
Druid
Registrirani korisnik

Mislim da ne bi. A-ha, nikome ne brane da ih nazivaju tako, samo se bore za drugačije značenje riječi. Onda dobro.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 03:11   #7
Druid
Registrirani korisnik

Onda će ljudi koji ih žele vrijeđati morati izmisliti nove termine i tako stalno. Super je to, jezični ratovi.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 03:27   #8
Ego
Egomanijak

Ego Avatar

Quote:
Mislim da ne bi. A-ha, nikome ne brane da ih nazivaju tako, samo se bore za drugačije značenje riječi. Onda dobro.
Mislim da nije poanta u riječi nego u stavu "sama si je kriva".
Ego is online now  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 03:30   #9
Druid
Registrirani korisnik

Ma i jedno i drugo. Sad sam gledao neki klip gdje neka djevojka za mikrofonom nadahnuto iznosi njihov manifest.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 07:38   #10
Drakon
Registrirani korisnik

Registracija: May 2007.
Ja smatram da su, djelomično, same za to krive jer se tako oblače. Naravno da silovatelja treba kazniti i strpati u zatvor ali mi ne živimo u savršenom društvu. Moramo poznavati realnosti društva u kojem živimo i ponašati se u skladu s time. Realnost je da će time nekoga izazvati...da li je time ponašanje silovatelja opravdano? Naravno da nije!

Reću ću vam jedan primjer što nam je na predavanju rekao sudac županijskog suda. Rekao je da je bio na predavanju u SAD-u i tamo su mu rekli za primjer bogatog čovjeka koji je šetao kroz jako siromašni dio grada. Napali su ga, opljačkali i prebili...naravno, svi su rekli da si je sam kriv što je išao tako obučen s tako skupim satom u taj dio grada.

To je realnost svijet au kojem živimo...
Drakon is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 08:22   #11
Lord Byron
Registrirani korisnik

Lord Byron Avatar

Registracija: May 2009.
Ah, jedna od evergreen tema.

Sve se svodi na jednostavnu činjenicu: pogrešnu interpretaciju pojma "krivice". Naime, kad se kaže "kriva je jer se tako obukla", najčešće se krivica za silovanje promatra kao nekakva torta, pa njena "krivica jer se tako obukla" čini manjom silovateljevu (zakonsku, moralnu svakakvu) krivicu - što je, naravno, besmislica.

Dakle, s jedne strane, naravno da ona ima pravo hodati kako god želi, gdje god želi, kad god želi, ograničena jedino "pozitivnim zakonskim propisima"); ničim od toga ona ne abolira počinitelja bilo kakvog nasilnog čina.

Ali.

Hoda li ona kako god želi, gdje god želi i kad god želi, povećava vjerojatnost da će joj se nešto loše dogoditi. Imam dovoljno iskustva u ovakvim raspravama da znam da treba stoput ponoviti (ljudi površno čitaju tekstove bez slika ): to ne znači nikakvu njenu sukrivicu: i dalje je jedini krivac počinitelj - ali, ona je silovana .

Još nešto: ljudi se u raspravi o ovoj temi ražeste zbog svojevrsne "spolne neravnopravnosti" - ovdje se govori o tome što i kako smije/treba, a što i kako ne smije / ne treba ona: međutim (u bitno manje traumatičnoj sferi, ali ipak), slična stvar vrijedi i za njega: on nije kriv što je iscipelaren u kafiću za vrijeme tekme s "pogrešnim" šalom, ali mu to nije bio pametan potez.
Lord Byron is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 08:41   #12
Jeka
Registrirani korisnik

Quote:
URL-ovi ne valjaju.
...
Jao, da, ispričavam se!
Zapravo funkcionira zadnji, i to upravo onaj dosta negativno intoniran.
Budući da sam primio na PM poruku punu mržnje a čini mi se upravo zbog tog linka, naglašavam da sam ga stavio samo radi potpunije informacije a ne zato što bih, ne daj bože, zastupao tamo napisana kontroverzna stajališta. Na neki način baš suprotno: smatram da bi na atmosferu u našem društvu SlutWalk imao pozitivniji učinak čak i od, na primjer, Gay Pridea.

Evo ispravnih linkova s neutralno do dosta pozitivno intoniranim izvještajima iz Toronta:

1.) s TV vijesti:
http://www.youtube.com/watch?v=3vOCn...eature=related

2.) We Love Our Shameless Sluts!
http://www.youtube.com/watch?v=DM4QY...eature=related
Jeka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 09:36   #13
.sparrow.
Banned

Registracija: Dec 2010.
Quote:
Jeka kaže: Pogledaj post
da bi na atmosferu u našem društvu SlutWalk imao pozitivniji učinak čak i od, na primjer, Gay Pridea.
Bez obzira na njegove namjere i stavove, policajac je kriv zbog nespretnog izrazavanja ali pitanje je da li takva parada ima pozitivan ucinak na silovatelje, pogotovo one koji imaju potrebu silovati takve zene. Bojim se da takav protest nece utisati vatru, nego je samo povecati.

Quote:
Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Ne, trebale bi si zaliti lice kiselinom da nebi nekoga isprovocirale na silovanje
@Liberty, razumijem sarkazam ali cudi me da ti takav ne razumijes sarkazam osoba koje vjerojatno vise protestiraju zbog toga sto su mnoge generacije navikle na drustvo koje cesto okrivljava zrtve. Cak i danasnjem dobu, postoje dijelovi svijeta u kojima zrtve nakon silovanja(koje se ne oblace kao drolje) budu kaznjene i od drustva. Nekada ta kazna dodje cak u obliku mucenja i smrti. Silovatelj ce lako naci i nacina, i opravdanja.
Ali razumijem tvoj sarkazam, samo smatram da bi svima bilo bolje da ga utisamo, ukljucujuci i zene na spomenutoj paradi ciju outrage donekle razumijem ali ne razumijem kako mogu vjerovati da ce postici nesto sa takvom paradom.

@Ego, tvoja izjava je jos cudnija od njegove. Ne znam imas li djecu, ali pokusaj se zamisliti kao otac, ili muz...da ti kcer odlazi po noci obucena "kao drolja" zar bi tebi bilo sasvim svejedno u takvoj situaciji, ili bi se zabrinuo i pokusao joj objasniti zasto bi bilo opasno ici vani medju apsurdni svijet kojem ne vrijedi vikati o etici? S obzirom na takve okolnosti, i na common sense, nije tesko razumjeti zbog cega ne bi bilo mudro izaci vani u takvom izdanju.
.sparrow. is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 16:32   #14
Druid
Registrirani korisnik

Ma dajte, pravosuđe je jasno. Nema tu "sama si je kriva" u zemljama poput Kanade i na Zapadu općenito. A najvažnije je pravosuđe, a ne puk čije žene nerijetko govore da je neka cura "drolja" samo zato jer je zgodnija od njih (može biti i seksualno nevina, njih to ne zanima). Ako bi neki sudac presudio "sama si je kriva", taj bi odmah trebao dobiti otkaz. Državno odvjetništvo kao i odvjetnik mogu tražiti izuzeće suca, postoje žalbe na višim instancama, civilne udruge itd. Čak je i u Lici onaj krelac od suca suspendiran koji je izjednačio prst u anus s rukovanjem i na kraju je drugi sudac tom liku koji je gurnuo sportašici prst u anus dao tri godine. Dakle, sudac bi u takvom slučaju na Zapadu sam sebi uništio karijeru ili barem brutalno oštetio reputaciju, a onda bi drugi sudac preuzeo slučaj, zločinac bio adekvatno kažnjen i sve po zakonu...

I naravno da nije pametno ići u slamove s Aston Martinom i skupim satom, kao i sve druge nabrojane stvari... S time da je pljačka bogataša od strane onih koji nemaju ni za kruh puno manji "grijeh" od silovanja IMO. Što opet ne znači da cura treba hodati u mini suknji pijana mračnim parkom poznatom po silovanjima u dva ujutro sama bez suzavca. Bat of kors.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2011., 16:43   #15
Liberty Valance
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2009.
Quote:
.sparrow. kaže: Pogledaj post
@Liberty, razumijem sarkazam ali cudi me da ti takav ne razumijes sarkazam osoba koje vjerojatno vise protestiraju zbog toga sto su mnoge generacije navikle na drustvo koje cesto okrivljava zrtve. Cak i danasnjem dobu, postoje dijelovi svijeta u kojima zrtve nakon silovanja(koje se ne oblace kao drolje) budu kaznjene i od drustva. Nekada ta kazna dodje cak u obliku mucenja i smrti. Silovatelj ce lako naci i nacina, i opravdanja.
Ali razumijem tvoj sarkazam, samo smatram da bi svima bilo bolje da ga utisamo, ukljucujuci i zene na spomenutoj paradi ciju outrage donekle razumijem ali ne razumijem kako mogu vjerovati da ce postici nesto sa takvom paradom.
Te žene prosvjeduju zato što im je prosvjedovanje hobi kao i svim ljevičarima; kada bi svi postojeći problemi u svijetu bili riješeni, ljudi takvog psihičkog profila bi izmisili neki fiktivni problem i opet prosvjedovali za ili protiv jer tako izbacuju energiju nagomilanu sitnim životnim frustracijama i osobnim neuspjesima. U društvu ne postoji nikakvo rašireno uvjerenje da su žrtve silovanja nekako krive a silovatelji nedužni; kao što je već spomenuto, cjelokupna argumentacija tih feminista je retorička igra različitim značenjima pojma ''krivnja''. Prosvjed im je nekakav hiperbolizirani način iskazivanja bijesa ne samo prema silovateljima i nedostatku sigurnosti u društvu, nego prema cijelom svijetu koji im je uvijek za nešto kriv, tobože ih ugrožava, tlači, vrijeđa, narušava njihovo pravo na glupost i slično.

Kada bi te licemjere pitao što misle npr. o slučaju čovjeka kojemu je ukraden skupi auto nakon što ga je parkirao u nekom zloglasnom dijelu grada, odmah bi rekli da si je sam kriv, da nije trebao tamo parkirati ili uopće imati tako skup auto koji je ionako priskrbio eksploatacijom radnika i žena. Smijali bi mu se, jednako kao i dobitnicima Darwinove nagrade. Sasvim drugi pristup postoji kada se radi o nekom problemu koji muči ljude čiji je hobi prosvjedovanje. Tako kada neka polugola pijana ženska bude silovana dok usred noći baulja gradom, onda je odjednom društvo krivo, to je nekakav akutni problem čovječanstva, jer ona ima pravo ponašati se kako hoće bez razmišljanja o rizicima, svi trebaju biti šokirani kao da se radi o nečemu neprirodnom, čuditi se kako se tako nešto dogodilo, tražiti nekave dublje socijalne uzroke, itd.
Liberty Valance is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 18.06.2011., 09:40   #16
.sparrow.
Banned

Registracija: Dec 2010.
Quote:
Te žene prosvjeduju zato što im je prosvjedovanje hobi kao i svim ljevičarima; kada bi svi postojeći problemi u svijetu bili riješeni, ljudi takvog psihičkog profila bi izmisili neki fiktivni problem i opet prosvjedovali za ili protiv jer tako izbacuju energiju nagomilanu sitnim životnim frustracijama i osobnim neuspjesima.
Kada bi svi "postojeci problemi" u svijetu bili rijeseni, ne bi bilo frustracija koje imamo danas.

Quote:
Kada bi te licemjere pitao što misle npr. o slučaju čovjeka kojemu je ukraden skupi auto nakon što ga je parkirao u nekom zloglasnom dijelu grada, odmah bi rekli da si je sam kriv, da nije trebao tamo parkirati ili uopće imati tako skup auto koji je ionako priskrbio eksploatacijom radnika i žena. Smijali bi mu se, jednako kao i dobitnicima Darwinove nagrade. Sasvim drugi pristup postoji kada se radi o nekom problemu koji muči ljude čiji je hobi prosvjedovanje. Tako kada neka polugola pijana ženska bude silovana dok usred noći baulja gradom, onda je odjednom društvo krivo, to je nekakav akutni problem čovječanstva, jer ona ima pravo ponašati se kako hoće bez razmišljanja o rizicima, svi trebaju biti šokirani kao da se radi o nečemu neprirodnom, čuditi se kako se tako nešto dogodilo, tražiti nekave dublje socijalne uzroke, itd
Ako je i ovo upucen meni, pretpostavljam da nisi procitao ili da nisi razumio sto sam napisala.
Meni nije tesko razumjeti zbog cega je vazno kako se netko obuce. Vise me cudi sto netko misli da ce takva vrsta protesta pomoci ikome.
Ali mislim da ni sarkazam nije najbolji nacin.

Zadnje uređivanje .sparrow. : 18.06.2011. at 10:00.
.sparrow. is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2011., 10:21   #17
Luna L.
Registrirani korisnik

Luna L. Avatar

Registracija: Apr 2010.
Quote:
Jeka kaže: Pogledaj post

Traže pravo da smiju slobodno izražavati svoju seksualnost, ali bez da netko o njima zato pomisli nešto ružno!
U redu je traziti da netko ne pomisli nesto ruzno.
Ali ako cemo biti iskreni i koristiti zdrav razum odakle potreba za izrazavanjem seksualnosti ako nije povezana s pokazivanjem (dokazivanjem) suprotnom spolu?
Kome i zasto mi izrazavamo seksualnost? Izrazavanje seksualnosti implicira upravo to - izrazavanje. Naravno da nije opravdana agresija, ali ako se ne misli izrazavati seksualnost - koja nikad nije svrha sama sebi - cemu je izrazavati?

Postoji vrijeme mjesto i nacin.
Luna L. is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2011., 13:17   #18
Jeka
Registrirani korisnik

Quote:
Luna L. kaže: Pogledaj post
U redu je traziti da netko ne pomisli nesto ruzno.
Ali ako cemo biti iskreni i koristiti zdrav razum odakle potreba za izrazavanjem seksualnosti ako nije povezana s pokazivanjem (dokazivanjem) suprotnom spolu?
Kome i zasto mi izrazavamo seksualnost? Izrazavanje seksualnosti implicira upravo to - izrazavanje. Naravno da nije opravdana agresija, ali ako se ne misli izrazavati seksualnost - koja nikad nije svrha sama sebi - cemu je izrazavati?

Postoji vrijeme mjesto i nacin.
Hm, bilo kako bilo, u vezi manifestacija kao SlutWalk i Gay pride, palo mi je na pamet ovo:

Da je bilo sreće, prvo bi došao SlutWalk jer je puno manje kontroverzan i štoviše u startu izaziva simpatije u puno širim krugovima stanovništva. Jedna žena je otprilike ovako komentirala (navodim po sjećanju, mislim da je to bilo u Sunday Timesu povodom londonskog SlutWalka):
"There are surprisingly many male supporters ... I guess they hope to get laid."

Dakle hoću reći, da je SlutWalk probio led i uobičajio takve manifestacije, sve bi išlo puno postepenije i stanovništvo u skoro svim zemljama ne bi tako žestoko reagiralo ni na maševe koji su im manje po volji. Hoću reći, ljudi bi lakše prihvatili i kontroverznije manifestacije kao što je Gay Pride.
Jeka is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2011., 15:41   #19
von_ungern
pokvareni militarist

von_ungern Avatar

Registracija: Apr 2008.
http://www.youtube.com/watch?v=6PhClME7ctk

Old 19.06.2011., 18:18   #20
From Hell
Banned

Registracija: Jun 2011.
Općenito, svaki prosvjed koji daje glas nekoj (slabijoj, u smislu ugroženoj ili oštećenoj) skupini je dobrodošao. Ne znam detalje o ovoj paradi, ali kad smo kod fenomena, mislim da je riječ o nastavku šire i duže priče. Mislim da je to verzija Take Back the Night, kakvu bi kritizirala Ariel Levy, autorica knjige Female Chauvinist Pigs.

Levy inače ima zanimljivu tezu, o ženama koje pristaju na "mušku" kulturu da bi, unutar nje, stekle priznanje i status. To bi bio kao neki lažni ili polovični tip emancipacije. Mislim da bi se SlutWalk moglo sagledati i iz takve perspektive.
From Hell is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja