Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.02.2004., 19:14   #1
Question Laboratorijski nalazi - mišljenja [OBAVEZNO PROČITATI 1. POST]

Quote:
leeloo27 kaže: Pogledaj post

Naputak za postavljanje pitanja na temi Laboratorijski nalazi - mišljenja:


Radi dobivanja što preciznijih i što točnijih odgovora na vaša pitanja vezana uz tumačenje nalaza predlažemo vam da prilikom prepisivanja nalaza navedete i slijedeće stvari:

- kompletne nalaze - mnoge vrijednosti se ne mogu pravilno očitati ako su napisane zasebno bez ostalih vrijednosti
- referentne vrijednosti - ako postoje referentne vrijednosti na nalazu, prepišite ih jer postoje različiti laboratoriji, nemaju svi iste vrijednosti pa brojka sama po sebi ništa ne znači bez referentne vrijednosti
- dob - ne morate napisati koliko točno imate godina ali nekakav orijentir tipa rane dvadesete, kasne četrdesete i sl. bi bio dobar jer nisu sve vrijednosti jednake za sve dobne skupine
- razlog zbog kojeg ste radili pretrage (vaše tegobe)- ovo je najvažnije i teško će vam netko moći točno protumačiti nalaze ako ne zna uzrok zbog kojeg ste poslani na pretrage
- kratku anamnezu drugih bolesti - ako ih imate bilo bi dobro da ih napišete jer daju potpuniju sliku
- ostalo - također ne bi bilo loše naglasiti kad je u pitanju trudnoća i sl. stvari jer to također utječe na nalaze



Išla sam danas vaditi krv i sada evo gledam nalaz... Jel zna netko kaj znači "Morf.pr."? Pretpostavljam "Morfološke promjene"...i kaj znači "anizo. mikro" (to je rezultat).
Thanks.


Zadnje uređivanje leeloo27 : 03.10.2011. at 19:29. Reason: stavljanje uputa u 1. post
Chloe is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2004., 19:56   #2
isto pitanje imam i ja

danas sam dobila nalaz pun nekih skraćenica
srećom sa strane pišu (nadam se) normalne vrijednosti pa mogu usporedit gdje sam na granici

molim vas što to znači RBC, HGB, WBC
hvala
nepta is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2004., 19:59   #3
RBC - Eritrociti
HGB - Hemoglobin
WBC- Leukociti
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2004., 16:35   #4
Nitko ne zna sto ono znači?!

Chloe is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2004., 18:59   #5
Ja ne znam, ali nadam se da ce se javiti netko tko zna.
lahor is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2004., 19:30   #6
Re: Nalaz krvi - šta ovo znači?

Quote:
Chloe kaže:
Išla sam danas vaditi krv i sada evo gledam nalaz... Jel zna netko kaj znači "Morf.pr."? Pretpostavljam "Morfološke promjene"...i kaj znači "anizo. mikro" (to je rezultat).
Thanks.

Imaš morfijum u krvi.
__________________
aurora-aurea
J-C is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2004., 19:32   #7
Quote:
verica kaže:
RBC - Eritrociti
HGB - Hemoglobin
WBC- Leukociti
hvala
nepta is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2004., 21:29   #8
Post

"anizo" stoji za anizocitozu, tj. pojavu da svi eritrociti morfoloski nisu jednake velicine ni oblika (grc. an= negacija, isos=isti, cytos=stanica, u ovom slucaju eritrocit).
"mikro" stoji za mikrocitozu, tj. pojavu da su eritrociti morfoloski manji od normalnih.
Eto, rekoh samo zato jer nitko drugi nije htio.
__________________
Tri su uvjeta da čovjek bude sretan: treba biti glup, sebičan i dobra zdravlja; ali ako prvi uvjet nije ispunjen, sve je propalo. Flaubert
healer is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2004., 14:28   #9
Hvala, healer. A jel znaš što to znači? Jel to nešto loše?
Chloe is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2004., 16:26   #10
Angry Mama mi je dobila nalaz ... traži se hitan odgovor što prije

Mišljenje liječnika da se radi o autoimunoj bolesti ,kako saznati o kojoj je bolesti riječ?

Biokemički nalaz:
MCH 32.3 VRIJEDNOST: (27-31)pg
MOKRAČA: C3 0.89 G/L vrijednost: L0.93-1.88

unaprijed hvala!
molim hitan odgovor
__________________
MILE
theCro is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2004., 23:02   #11
Pazi, u velikoj većini slučajeva doktori kada ne znaju što je, stanje bolesnika pripišu nekoj autoimunoj bolesti. A nije siguran u to, ali to je najlakše za reći, a teško za dokazati.
Moj savjet, potraži drugo mišljenje, pogotovo ako ti je to rekao obični, obiteljski liječnik.
Pogotovo na osnovu samo te dvije stvari koje si napisala!!

Drugo mišljenje, obavezno!
__________________
Ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječuljka!
trebor is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2004., 17:20   #12
Potrebno je javiti se imunologu, zakljucivanje iz dviju biokemijskih vrijednosti je meni malo cudno.

Dijagnoza autoimunih bolesti je dosta komplicirana jer su simptomi cesto nespecificni i stvari nikad nisu crno-bijele.

Ako treba, potraziti i drugo, pa i trece misljenje.
lahor is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 01:50   #13
Možda da postaviš pitanje na forumu od Medicinskog faksa?
Moja šogorica veli da su ovo C3 markeri za tumor, a nešto detaljnije bi mogao reći jedino specijalist.
soks is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 08:56   #14
Angry Nečuveno

Ne razumijem zašto od tog liječnika ne možete saznati o čemu je riječ! Pa nismo svi studirali medicinu da znamo što su tumorski markeri i što znači xyz 236. Šta tu palamude - reci mi otvoreno da li imam rak ili ne! Kakvo uvijanje i sranje! Kad mi je svekar obolio i nas su tako vozali kao budale dok moj dragec nije pobjesnio! I ubrzo smo saznali da ima rak jetre i to je to. Daj mi dijagnozu narodskim jezikom, pa ćemo vidjeti za terapiju. A ne ovako - u šiframa! Poludim na to!
Marija_1963 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 13:19   #15
Re: Mama mi je dobila nalaz ... traži se hitan odgovor što prije

Quote:
theCro kaže:
Mišljenje liječnika da se radi o autoimunoj bolesti ,kako saznati o kojoj je bolesti riječ?

Biokemički nalaz:
MCH 32.3 VRIJEDNOST: (27-31)pg
MOKRAČA: C3 0.89 G/L vrijednost: L0.93-1.88

unaprijed hvala!
molim hitan odgovor

MCH ti je odgovor na to koliko hemoglobina u jednom krvnom tjelescu ima.
Znaci po nalazu tvoga doktora je 32.3, a srednja normalna vrijednost bi trebala biti od 27-31.
No postoji i drugi standard po kojem je srednja vrijednost od 26-34 pg, te bi po njemu bila u normali.Tako je bar u mojim nalazima...
Za mokracu bi vrijedilo neko neznatno povisenje i moze se, ali ni nemora raditi o nekoj vecoj bolesti, prije o poremecaju.
Trazi u svakom slucaju drugog doktora koji ce napraviti detaljnije pretrage i javi kako je proslo!
SuzA is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 15:23   #16
Quote:
soks kaže:
Možda da postaviš pitanje na forumu od Medicinskog faksa?
Moja šogorica veli da su ovo C3 markeri za tumor, a nešto detaljnije bi mogao reći jedino specijalist.
ako je C3 marker za tumor,zar se vadi iz mokrace
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 15:49   #17
C3 je komponenta komplementa, a ne marker za tumor
komplement je jedan sustav u tijelu koji nas stiti od infekcija.

ps. ne mozes od nikog dobiti dijagnozu na osnovi tih podataka
__________________
discovering the world
Studentica is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 15:56   #18
Quote:
Samantha kaže:
ako je C3 marker za tumor,zar se vadi iz mokrace
Ja sam stvarno laik, ali koliko znam C3 i C4 su neke bjelancevine koje se vade iz mokrace, a ako su povisene ukazuju na neku infekciju ili autoimuno oboljenje, kao i ostecenje jetre.
Od infekcija obicno na malariju, sepsu ili virusne infekcije HIV i upale jetre.
Od autoimunih moze biti reuma (neznam vise tocno)..
No ne radi se o tumor markeru...
SuzA is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 16:51   #19
Ja sam isto laik za te stvari, samo prenosim što sam čula. Pročačkala sam malo po Internetu, uglavnom povišen C3 može ukazivati i na rak, ali i na još neke bolesti.
http://www.kbsm.hr/klinkemija/odsjeci/specijalna.htm
soks is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2004., 17:03   #20
prvo je C3 kod nje snizen...a ne povisen..kao sto rekoh to je jedan sustav u organizmu koji se bori protiv tijelu stranih tvari (bilo one zbilja strane ili bilo one nase, ali ih tijelo prepoznaje kao strane)

C3 NIJE tumorski marker i vrlo je nespecifican...

tumorski markeri su npr. beta HCG, CEA....
ali oni svi nisu specificni..ali su sigurno specificniji od C3

ja ne bih isla tako daleko da bih odmah pomisljala na rak...vrlo mala vjerojatnost...

(my opinion based on my knowledge of internal medicine)
__________________
discovering the world
Studentica is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:34.