Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija > Teologija i religijska praksa

Teologija i religijska praksa Religije/denominacije, teološka i ostala vjerska pitanja

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.10.2011., 22:33   #1
Exclamation Mariologija

Znači, baš me interesuje ovo pitanje, i ne bih nastavim ovu temu na drugom topicu na kojem se načela ova diskusija, i ovako taj topic i nema baš nekih velikih dodirnih tačaka sa mariologijom. Zato ću preneti ovde deo diskusije.

Pre toga, samo ukratko. Mariologija je izraz kojim se u hrišćanskoj teologiji označava razmatranje o Mariji, Isusovoj majci. U metodološkom smislu ovaj izraz podrazumeva razmatranje učenja o Mariji u odnosu na druge aspekte hrišćanske vere (poput učenja o Isusu, otkupljenju i milosti), kao i razmatranje mesta i uloge Marije u Bibliji, tradiciji i crkvenoj dogmi. Postoje razna viđenja ove teme, u zavisnosti o kojoj crkvi govorimo, ali je ona (Marija) od posebnog značaja u okviru RKC, dok se u pravoslavnoj crkvi ona više poštuje liturgijski i nije predmet posebnih crkvenih dogmata.

Quote:
Bynw kaže: Pogledaj post
U Lukinom evandelju je andeo naziva Milosti puna, sto jednoznacno upucuje na ovu dogmu.
Na koji tačno stih misliš?

Quote:
Bynw kaže: Pogledaj post
Katolicka Crkva i danas, kao i tada, naucava da je Marija zaceta bez istocnog grijeha, ali i da je bez osobnih grijeha. Iako je papa Pio IX proglasio dogmom bezgresno zacece, blagdan se slavi od daleko ranijeg razdoblja.
Papa Pio IX je proglasio ovu dogmu tek u 19 veku. A mariologija je zapravo više "pučkog" porekla i teško da odražava službeni stav katoličke crkve i teologa prvih 4 ili 5 stoleća. Apostolski oci je nigde ne spominju u nekom naročitom smislu, izuzev kao Isusova majka. Crkveni istoričar, Euzebije, takođe je ne spominje u nekom naročitom kontextu. Apokrifni spisi spominju, pa otuda mišljenje da je ona ušla u hrišćanstvo upravo zahvaljujući ovim spisima.

Quote:
Bynw kaže: Pogledaj post
Cak i u Pravoslavnim Crkvama se Mariju naziva bezgresnom.
Pojasni mi ovo ako ti nije problem, da te ne bih pogrešno shvatio.
Nomen Nescio is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2011., 01:04   #2
Quote:
Nomen Nescio kaže: Pogledaj post
Znači, baš me interesuje ovo pitanje, i ne bih nastavim ovu temu na drugom topicu na kojem se načela ova diskusija, i ovako taj topic i nema baš nekih velikih dodirnih tačaka sa mariologijom. Zato ću preneti ovde deo diskusije.
Nova tema samo zbog mojih rijeci...

Quote:
Na koji tačno stih misliš?
Andeo ude k njoj i rece: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Lk 1, 28

Quote:
A mariologija je zapravo više "pučkog" porekla i teško da odražava službeni stav katoličke crkve i teologa prvih 4 ili 5 stoleća.
Ne, vec na saboru u Efezu, gdje je i definirana Isusova narav se definira i uloga Marije kao Bogorodice, (mislim da je 5. st.) se polagano ide putem koji zavrsava 19. stoljeca, proglasenjem dogme o Bezgresnom zacecu.

Quote:
Apostolski oci je nigde ne spominju u nekom naročitom smislu, izuzev kao Isusova majka. Crkveni istoričar, Euzebije, takođe je ne spominje u nekom naročitom kontextu.
Ali je spominje Anastazije Antiohijski te Sofronije, naravno spominjem po sjecanju, ali sa velikom sigurnoscu mogu to tvrditi. Cak je i tada predtstavljena kao grijeha lisena. (Tijekom dana cu pronaci i originalne citate koji potvrduju moje rijeci, ako je potrebno.)

Quote:
Apokrifni spisi spominju, pa otuda mišljenje da je ona ušla u hrišćanstvo upravo zahvaljujući ovim spisima.
Prvo da razjasnimo na koje apokrife aludiras.

Quote:
Pojasni mi ovo ako ti nije problem, da te ne bih pogrešno shvatio.
Slicno kao i u katolickoj teologiji, iako je bila dio covjecanstva bila je postedena bilo kakvog osobnog grijeha ili kako bi pravoslavni nauk rekao nije bila u stanju za grijeh.
__________________
...إقامة دولة خلافة
Bynw is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2011., 17:08   #3
Samo jedna preporuka knjige za ozbiljnije studiranje ovih pitanja:

http://www.verbum.hr/knjige/mariologija-2492/


Mislim da ćeš tu pronaći odgovore na sva pitanje vezana za Mariologiju - pitanje je samo da li te ti odgovori dovoljno zanimaju da pročitaš ne baš laku knjigu od 550 stranica

Postoji i kraće štivo, enciklika pape Pavla VI Marialis cultus [http://www.verbum.hr/knjige/marialis...d-44%29-1199/]. Na engleskom je možeš naći na internetu, na hrvatskom je ja nisam našao. Ona ima 5 puta manje teksta i 2,5 puta nižu cijenu od "Mariologije" J. Galota
__________________
Istina se ne može odrediti većinom glasova.
Rob-Roy is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2011., 12:04   #4
Luka 1,28-'Anđeo uđe k njoj i reče : Budi radosna, ti koja imaš milost Božju, Gospod je s tobom.' Ovo je prijevod Tomislav Dretar dok u prijevodu Karadžic pise 'raduj se, blagodatna!'.
Nista od ovoga,pa ni milosti puna ne ukazuje da je Marija bezgrijesna vec je logicno da je Mariji kao stvorenju iskazana milost sto ce roditi Boga. Ta dogma Marijine bezgrijesnosti nema nikakvog temelja u Bibliji i sve knjige koje ju podrzavaju su samo odraz 'svete predaje' koja se kosi sa Biblijom. Biblija kaze da je po jednom covjeku tj Adamu u svijet usla smrt na sve dok je po Isusu dosao zivot svima. Marija nije izuzeta iz plana spasenja i tvrditi da je bezgrijesna tj da Isus nije umro za njezine grijehe vec da je spasena sama po sebi je totalno suprotna od onoga sto Pavao govori.
Tu također mislim i na to da je suspasiteljica. Isus je rekao da su njegova braca i majka oni koji slusaju njegovu rijec a ne njegova prava majka i braca i tako dao prednost svim ucenicima i apostolima pred njegovom pravom majkom. Po tome bi i oni trebali biti bezgrijesni ili suspasitelji

Cinjenica da je Marija proglasena bezgrijesna tek u 19-stoljecu govori da se ipak do tog zakljucka nije doslo bez rasprava i zato tvrdim da se moze u vjerovanje podvalit bilo kakva dogma jer 'sveta predaja' nema temelj u Bibliji.
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2011., 12:43   #5
Evo jedan zanimljiv članak u vezi uloge BDMarije u spasenju svijeta preko Isusa Krista

Marija - Žena odjevena suncem (Otk 12, 1)
Predaja

Katoličko je čašćenje Marije izravno povezano, te proizlazi iz katoličke vjere u Krista. Ako On nije Vječni Sin Božji koji je tijelom postao za naše spasenje, onda Marija ne zaslužuje više časti od majke neke slavne osobe. Sveti je Ljudevit Montfortski napisao da Marija nije vrijedna niti jednog atoma važnosti u usporedbi s Isusom. Pa ipak, brojni nam lijepi napisi o Mariji dolaze upravo od njega. No, ako je Isus sve što Biblija i Crkva kažu da jest, tada je Marija dostojna časti koja pripada Majci Božjoj. Katolički nauk nikoga ne obvezuje na čašćenje Marije. Katolici Mariju slave više poradi uloge koja joj je data.

Marijanske dogme utvrđene na ranim Saborima Crkve uvedene su kako bi se sačuvala istina kristoloških dogmi o kojima se raspravljalo.

Majka se ne može odijeliti od Sina. Određeni neizbježni zaključci o Mariji slijede iz onoga što je otkriveno o Kristu. Crkva je kroz čitavu svoju povijest pozorno utvrđivala i vjerno propovijedala te istine. Isključivanje Marije iz otajstva Boga i našega spasenja ostavlja nam tek osiromašenu verziju kršćanstva, lišenu ukupnosti Kristova otkupiteljskog poslanja.

Marija i njena protestantska djeca:
kritično objašnjenje

Katolička vjera i druge glavne denominacije razilaze se oko brojnih pitanjâ još od Reformacije. Određenje Euharistije kao simboličnoga čina ili pak Stvarnoga Prisustva, pitanje Vjere i Predaje, te Blažena Marija, samo su neka od pitanja koja dijele Katolike i Protestante. Poradi složene naravi ove teme, nemoguće je na odgovarajući način spomenuti sva pitanjâ koja nas dijele, no nadamo se da ćemo uspjeti omogućiti određeni uvid u stanje stvari koji će ponešto osvijetliti, ali, nadamo se, ne i zaoštriti, pitanje katoličke pobožnosti prema Mariji.

Pobožnost je Mariji vrijedni dragulj u kruni katoličanstva, no, čini se da je ona ujedno i trn u oku većine protestanata. Velika većina protestanata odbija gotovo sve katoličke marijanske doktrine. Nesretno je to naslijeđe "Reformacije", iako su sami reformatori u svojim mislima i pobožnostima bili puno više katolici od većine svojih duhovnih potomaka. Naizgled beskrajna serija raskolâ koja je započela s Lutherom, odvojila je brojne kršćane od njihove Majke Crkve, kao i od njihove Majke Marije, iako je sâm Martin Luther gajio duboku pobožnost prema Majci Božjoj.

Ovdje ćemo kratko razmotriti nekoliko temeljnih zamisli koje većinom odlikuju protestantizam, stvarajući istovremeno prepreku prihvaćanju marijanskih dogmi, kao i drugih istinâ što ih uči Katolička Crkva. Razumije se kako ne možemo mjerodavno govoriti za svaku protestanstsku crkvu ili sektu, niti možemo ulaziti u velike detalje. No, možemo steći određeni uvid u nekoliko zajedničkih vjerovanjâ i načinâ razmišljanja protestanata, koji bespotrebno priječe pristup punini istine Božje objave kao i sredstava kojima se Bog poslužio kako bi nam tu objavu obznanio.

evo nešto za forumaša sir olivera koji spominje sols scriptura kao kontraargumnet , a koji nije u biti nikakav argument, jer abaiblije nebi ni bilo, pa ni kršćanstva da nije bilo usmene predaje i propovijedanja, koji su pretodili pismenoj predaji i poslije pisanom novom zavjetu!

Sveta je Predaja jedno od glavnih područjâ prepirke. Načelo "isključivo Sveto Pismo" (Sola Scriptura), kao jedinoga izvora Božje objave, čini glavno obilježje protestantizma. Pa ipak, Sveto Pismo dopušta Predaju (2 Solunjanima 2,15; 2 Timoteju 2,2), te se nigdje u Svetome Pismu ne spominje da je samo Ono cjelina objave. Ako se načelo "Sola Scriptura" ne može naći u Bibliji, kako ga onda mogu podržavati oni koji vjeruju samo u ono što kaže Biblija?


Biblija se često poziva na propovijedano Evanđelje, usmenu Predaju koja je prethodila (i ujedno prati) onu pismenu. Ako je Biblija jedini izvor objave, tada prvi naraštaji kršćana nisu imali objave, budući da nisu imali Bibliju, odnosno, točnije, Novi Zavjet. No, istina je da su imali Riječ Božju: naučavali su im je Apostoli i njihovi nasljednici.

Postoje doktrine o Mariji koje se izričito ne spominju u Pismima, ali su nam došle po Svetoj Predaji, kao vjerni iskazi vjerovanjâ i praksi Crkve koju je utemeljio Isus Krist. Katolici često govore o Pismima i Predaji kao izvorima objave. No, možda bi bilo točnije govoriti o Pismima u Predaji, budući da je svako vjerodostojno učenje - bilo ono usmeno ili pismeno - koje nam je došlo od Apostolâ po njihovim nasljedovateljima, dijelom Svete Predaje, baštine Gospodina našega Isusa Krista.

Učiteljski autoritet Crkve

Tko određuje da li neko učenje ispravno izražava apostolsku vjeru? Evo još jedne poteškoće za ne-katolike: autoritet Katoličke Crkve. Isus je obećao da će Svoju Crkvu izgraditi na Petru-Stijeni, te mu je dao "ključeve kraljevstva nebeskoga" da može svezivati i odrješivati, obećavši nadalje da je vrata paklena nikada neće nadvladati (Matej 16,18-19). Obećao je također i da će Duh Sveti biti uz Njegovu Crkvu, te Njegove učenike upućivati u svu istinu (Ivan 16,12-13). Stoga Crkva, budući joj je zajamčeno vodstvo Duha Svetoga, može cijeniti vjerodostojnost bilo kojeg učenja za koje se tvrdi kako izražava apostolsku vjeru.

Umnožavanje je broja protestantskih sekti u velikoj mjeri posljedicom pogreške što se oni oslanjaju na osobno tumačenje Pisama (vođeni navodno Duhom Svetim), kao sredstvo razlučivanja istine.

evo konkretno pitanje za sir olivera: kako gleda na posljedicu osobnog tumačenja biblije bez crkvenog autoriteta, tj. da danas imamo nekoliko tisuća protestantski i reformirani zajednica i sekti?

da li je to dokaz da kod protestanata nema prave i pune Istine
da je to dokaz da su to sve krive crkve i sekte jer Isus i Du sveti sigurno nikada nisu željeli da Crkva kao mistično tijelo Kristovo se rascijepi u nekoliko tisuća razdijeljeni i suprostavljeni crkvi i sektica
očito je da u stvaranju reformiranih sekti stoji zao duh, a ne duh sveti ( Bog)


Duh Sveti nije taj koji je stvorio diobu i pomutnju koja je posljedicom proturječnih osobnih tumačenjâ.

Jasan primjer da je Bog Svojoj Crkvi darovao pomoć Duha Svetoga jest taj što je Crkva bila kadra, među mnoštvom napisa što su ih pripisivali Apostolima, kao i ostalih pisanjâ čitanih kod liturgijskih okupljanja, utvrditi koja su od njih nadahnuta od Boga a koja ne. Kanon Novoga Zavjeta nije bio u potpunosti uspostavljen sve do kraja četvrtoga stoljeća (iako je većina kanonskih knjiga dotad već bila prihvaćena). Ako Crkva može razlučiti koja pismâ čine riječ Božju, tada sigurno može utvrditi i koje predaje i naučavanja predstavljaju Božju objavu.

Ekumenski su sabori primjer načina na koji je Crkva razjasnila učenjâ Evanđelja i branila ih od pogrešnoga tumačenja krivovjeraca. Povijest razvoja marijanskih dogmi još je jedan dokaz o načinu na koji Duh Sveti uvodi Crkvu u puninu istine o kršćanskoj vjeri. Isus je rekao da će ostati s nama u sve dane, da će nas Duh voditi, te da vrata paklena neće nadvladati Njegovu Crkvu. Isus, koji je s nama po Svojemu Duhu u Crkvi, jest živa Predaja, koja sa sve većom jasnoćom svakome dobu i svakoj kulturi priopćava Evanđelje spasenja.
Zadnji pasus iz Evanđelja Svetoga Ivana (Ivan 21,25) implicitno ukazuje na postojanje Predaje: "A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale."

http://catholic.blog.hr/arhiva-2007-04.html#1622489149

Zadnje uređivanje Hrki777 : 16.10.2011. at 12:45. Reason: bold
Hrki777 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2011., 23:25   #6
Predaja je,dok Biblija nije napisana bila nuzna i ta predaja je u potpunom skladu sa cijelom Biblijom. Ono sto se danas predstavlja kao sveta predaja su zapravo ostaci poganskih obicaja koje su u direktnoj suprotnosti sa Biblijom.

Da se nije pojavila reformacija i danas bi smo placali novcem za oprostenje grijeha. Kao sto je bozji narod prestao biti samo Izrael kad su razapeli Isusa tako je i Katolicka crkva prestala biti prava kad je doslo do reformacije. Zapravo i puno prije je zastranila sa svojim 'svetim predajama'. A Bozja crkva su uvjek bili ljudi a ne institucije i kad je institucija zastranila tu su uvjek bili ljudi vođeni sv duhom-prava crkva bozja koja je uvjek bila cista. I nije bitno u kojoj su instituciji bili ti ljudi iako je jedna crkva danas tj institucija sigurno od svih najbliza pravoj istini o Bogu. Na svakom od nas je da sam vidi koja je to a ne da vjeruje u tradiciju ili predaju jer to je samo manipuliranje masom.

Bibliju je sastavio i napisao Bog kroz ljude a ne crkva. To je napravio bez obzira i ako je crkva pocela zastranjivati jer bozji naum se mora ostvariti kao sto je to ucinio i sa nevjernim bozjim narodom kad ga je izveo iz egipta. Ako je katolicka crkva prava danas zato sto je 'sastavila' novi zavjet onda su i židovi bili u pravu a ne Isus koji im se usprotivio jer su oni potomci Abrahama i Mojsija,izabrani bozji narod koji je 'sastavio' bozji zakon.

Svaka predaja koja se slaze sa bozjim pismom je od Boga a ona se protivi nije od Boga. Da je predaja vaznija od Biblije ona bi se nadopunjavala i danas. Ali Bog je zaokruzio svoju poruku ljudima i dao nam jedini siguran putokaz sto je njegova volja. Jer 'sveta predaja' je tvrdila sve i svasta a moze tako i dalje jer nema uporista u bozjoj rijeci,u Isusu.
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 01:18   #7
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Predaja je,dok Biblija nije napisana bila nuzna i ta predaja je u potpunom skladu sa cijelom Biblijom. Ono sto se danas predstavlja kao sveta predaja su zapravo ostaci poganskih obicaja koje su u direktnoj suprotnosti sa Biblijom.

Da se nije pojavila reformacija i danas bi smo placali novcem za oprostenje grijeha. Kao sto je bozji narod prestao biti samo Izrael kad su razapeli Isusa tako je i Katolicka crkva prestala biti prava kad je doslo do reformacije. Zapravo i puno prije je zastranila sa svojim 'svetim predajama'. A Bozja crkva su uvjek bili ljudi a ne institucije i kad je institucija zastranila tu su uvjek bili ljudi vođeni sv duhom-prava crkva bozja koja je uvjek bila cista. I nije bitno u kojoj su instituciji bili ti ljudi iako je jedna crkva danas tj institucija sigurno od svih najbliza pravoj istini o Bogu. Na svakom od nas je da sam vidi koja je to a ne da vjeruje u tradiciju ili predaju jer to je samo manipuliranje masom.

Bibliju je sastavio i napisao Bog kroz ljude a ne crkva. To je napravio bez obzira i ako je crkva pocela zastranjivati jer bozji naum se mora ostvariti kao sto je to ucinio i sa nevjernim bozjim narodom kad ga je izveo iz egipta. Ako je katolicka crkva prava danas zato sto je 'sastavila' novi zavjet onda su i židovi bili u pravu a ne Isus koji im se usprotivio jer su oni potomci Abrahama i Mojsija,izabrani bozji narod koji je 'sastavio' bozji zakon.

Svaka predaja koja se slaze sa bozjim pismom je od Boga a ona se protivi nije od Boga. Da je predaja vaznija od Biblije ona bi se nadopunjavala i danas. Ali Bog je zaokruzio svoju poruku ljudima i dao nam jedini siguran putokaz sto je njegova volja. Jer 'sveta predaja' je tvrdila sve i svasta a moze tako i dalje jer nema uporista u bozjoj rijeci,u Isusu.
kakve to veze ima s mariologijom?
__________________
Omnia Ad Majorem Dei Gloriam †.:: Don't be so humble - you are not that great.::.
.:: Right is right even if no one is doing it; wrong is wrong even if everyone is doing it::.
.::čega je srce puno, o tom usta govore::..::Ne boj se, nego govori i ne daj se ušutkati::.
Agica is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 13:31   #8
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Ta dogma Marijine bezgrijesnosti nema nikakvog temelja u Bibliji
Točno. Biblija je potpuno istinita i ne sadržava nikakve zablude, ali isto tako ne sadržava ni cijelu Objavu. Dio Objave nalazi se u Bibliji, a dio u Svetoj Predaji Crkve. Ništa iz Predaje ne proturiječi onome što piše u Bibliji, ali je moguće da se neke istine nalaze u Predaji, a ne u Bibliji.
__________________
Istina se ne može odrediti većinom glasova.
Rob-Roy is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 15:31   #9
Quote:
Agica kaže: Pogledaj post
kakve to veze ima s mariologijom?
Pa bezgrijesnost marije dolazi iz svete predaje koja proturijeci bibliji koja kaze da su svi sagrijesili i da su po Isusu svima grijesi oprosteni pa tako i mariji,kao sto sam napisao.

hrki daje autoritet crkvi za takvu predaju o mariji pa sam napisao zasto KC ne treba imati autoritet.

Eto valjda je sad jasnije
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 15:36   #10
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Pa bezgrijesnost marije dolazi iz svete predaje koja proturijeci bibliji koja kaze da su svi sagrijesili
Joj, koliko puta ću još čuti ovo površno tumačenje! Ako ćemo riječ "svi" shvatiti doslovno kao "apsolutno svi, bez iznimke" - onda to znači i da je Isus sagriješio. Jel ti vjeruješ da je Isus grešnik?
__________________
Istina se ne može odrediti većinom glasova.
Rob-Roy is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 15:46   #11
Quote:
Rob-Roy kaže: Pogledaj post
Joj, koliko puta ću još čuti ovo površno tumačenje! Ako ćemo riječ "svi" shvatiti doslovno kao "apsolutno svi, bez iznimke" - onda to znači i da je Isus sagriješio. Jel ti vjeruješ da je Isus grešnik?
Misli se na ljude a ne na Boga logicno. Isus je Bog a Marija covjek
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 15:47   #12
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Misli se na ljude a ne na Boga logicno. Isus je Bog a Marija covjek
Isus je i čovjek i Bog, zar ne? Ako je čovjek, onda spada i u kategoriju "ljudi". Ako su svi ljudi sagriješili, onda je i Isus (kao čovjek) sagriješio. Ili to, ili ćemo izraz "svi" tumačiti manje doslovno.

Uostalom, ako ćemo doslovno, onda treba vidjeti da piše "svi", a ne "svi ljudi". Ako svi znači "baš svi, bez iznimke", onda to uključuje i Isusa i anđele Božje.
__________________
Istina se ne može odrediti većinom glasova.
Rob-Roy is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 15:59   #13
Quote:
Rob-Roy kaže: Pogledaj post
Isus je i čovjek i Bog, zar ne? Ako je čovjek, onda spada i u kategoriju "ljudi". Ako su svi ljudi sagriješili, onda je i Isus (kao čovjek) sagriješio. Ili to, ili ćemo izraz "svi" tumačiti manje doslovno.

Uostalom, ako ćemo doslovno, onda treba vidjeti da piše "svi", a ne "svi ljudi". Ako svi znači "baš svi, bez iznimke", onda to uključuje i Isusa i anđele Božje.
A pravda Božja po vjeri u Isusa Krista za sve i na sve, koji vjeruju, jer nema razlike;
Rimljanima 3,23-Jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje

Mislim da ne treba biti genije da se shvati da Pavao govori o ovome grijesnom svijetu a ne o cijelom svemiru

Jer kako po čovjeku smrt, tako dođe i uskrsnuće mrtvih po čovjeku.
1. Korinćanima 15,22-Jer kako u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi oživjeti.
1. Korinćanima 15,23-Ali svaki u svojemu redu: prvenac Krist; potom oni, koji su Kristovi, i koji vjerovaše u njegov dolazak.

Jednostavno nigdje ne pise osim Marije koja je bezgrijesna ili osim onih bezgrijesnih ljudi..tko zna mozda ima jos netko osim Marije. . Ne vidim zasto Marija ne bi bila ukljucena u ove stihove...to sto je rodila Isusa nikako ne znaci da je bezgrijesna jer je i ona bila samo smrtni covjek a ne Bog ili anđeo...
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:03   #14
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Pa bezgrijesnost marije dolazi iz svete predaje koja proturijeci bibliji koja kaze da su svi sagrijesili i da su po Isusu svima grijesi oprosteni pa tako i mariji,kao sto sam napisao.

hrki daje autoritet crkvi za takvu predaju o mariji pa sam napisao zasto KC ne treba imati autoritet.

Eto valjda je sad jasnije
ne daje hrki autoritet za predaju crkvi nego apostolsko naslijeđe utvrdjeno od krista.


I Adam i Eva su bili samo ljudi prije grijeha. Nije nemoguće dakle.
Ako je Bog odabrao Majku prije svih onda ju je mogao izuzet od grijeha..jer kako je Krist novi adam- tko je onda nova Eva?
Novi Adam a grešna Eva?
__________________
Omnia Ad Majorem Dei Gloriam †.:: Don't be so humble - you are not that great.::.
.:: Right is right even if no one is doing it; wrong is wrong even if everyone is doing it::.
.::čega je srce puno, o tom usta govore::..::Ne boj se, nego govori i ne daj se ušutkati::.
Agica is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:05   #15
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Jednostavno nigdje ne pise osim Marije koja je bezgrijesna ili osim onih bezgrijesnih ljudi..tko zna mozda ima jos netko osim Marije. . Ne vidim zasto Marija ne bi bila ukljucena u ove stihove...to sto je rodila Isusa nikako ne znaci da je bezgrijesna jer je i ona bila samo smrtni covjek a ne Bog ili anđeo...
Jednostavno nigdje ne piše "osim Isusa" ili "osim anđela", pa se to opet podrazumijeva iz onoga što znamo o Isusu i anđelima. E pa isto tako, nigdje ne piše "osim Marije", ali se to podrazumijeva iz svega onoga što znamo o Mariji, podsredstvom Svete Predaje.

Ova rasprava nema smisla dok ne shvatiš da mi katolici ne mislimo da je sva Objava sadržana u Svetom Pismu (uostalom, Biblija nigdje ne tvrdi tako nešto), već da postoje i vjerske istine koje su do nas došle podsredstvom Svete Predaje, a koje su jednako tako objavljene od Boga i dane po Duhu Svetom.
__________________
Istina se ne može odrediti većinom glasova.
Rob-Roy is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:25   #16
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Misli se na ljude a ne na Boga logicno. Isus je Bog a Marija covjek
Isus je i čovjek!
Bog se Utjelovio. Za to Utjelovljenje izabrao je jednu djevojku Mariju. Zašto misliš da je nemoguće da ta djevojka bude lišena ljage grijeha?
Ona je bila predodređena da bude Majka Sinu Božjemu, a kasnije i Majka Crkve.

Nešto o Mariji kao Majci Crkve:

"Blažena je Djevica napredovala na putu vjere vjerno čuvajući svoje sjedinjenje sa Sinom sve do križa, gdje je, ne bez Božje nakane, stajala, sa svojim Jedinorođencem mnogo trpjela i s materinskim se srcem pridružila Njegovoj žrtvi, pristajući s ljubavlju na žrtvovanje Žrtve koju je rodila; i napokon ju je sam Krist Isus, dok je na križu umirao, dao kao majku učeniku riječima: "Ženo evo ti sina"(Iv 19,26-27)" - KKC st.6 str. 261

Za mene, Marija je Majka Života!

Marija je izgovorila istinite riječi: "Svi će me naraštaji zvati blaženom"(Lk 1,48)

Katolička Crkva je uvijek u Mariji gledala duhovnu Majku, ali se prema njoj nije odnosila nikada kao prema Kristu, jer je On Spasitelj svijeta!
Marihi is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:44   #17
Quote:
Rob-Roy kaže: Pogledaj post
Jednostavno nigdje ne piše "osim Isusa" ili "osim anđela", pa se to opet podrazumijeva iz onoga što znamo o Isusu i anđelima. E pa isto tako, nigdje ne piše "osim Marije", ali se to podrazumijeva iz svega onoga što znamo o Mariji, podsredstvom Svete Predaje.

Ova rasprava nema smisla dok ne shvatiš da mi katolici ne mislimo da je sva Objava sadržana u Svetom Pismu (uostalom, Biblija nigdje ne tvrdi tako nešto), već da postoje i vjerske istine koje su do nas došle podsredstvom Svete Predaje, a koje su jednako tako objavljene od Boga i dane po Duhu Svetom.
Piše za Isusa da je bez grijeha : Hebrejima 4,15-Mi nemamo, naime, jednog velikog svećenika nesposobnog suosjećati s našim slabostima; on je bio iskušan u svoj sličnosti s nama, ali bez grijeha.

Za grijesne anđele,demone :I zbačen bi zmaj onaj veliki, stara zmija, koja se zove đavao i sotona, koji zavodi sav svijet, zbačen bi na zemlju, i anđeli njegovi zbačeni biše s njim.

Za vjerne anđele :Oni ne mogu onda više ni umrijeti; oni su kao anđeli i djeca Božja, jer su djeca uskrsnuća. Smrt je posljedica grijeha. I pise ovo "Anđeli njihovi na nebesima gledaju uvijek lice Oca mojega, koji je na nebesima. Ja vjerujem da na temelju Biblije da su oni bezgrijesni.

A Na temelju kojih stihova je Marija bezgrijesna? Jer mnogi govore da smo svi mi grijesni

I ja vjerujem u svaki dio predaje koji je po Bibliji. Ali ovo vjerovanje mi se jednostavno ne slaze jer mi Biblija govori drugacije. A vjerovati u nesto u sto sam osvjedocen da nije istina sigurno ne bi bilo po bozjoj volji. Najbolji temelj da znam bozju volju meni je njegova rijec. Predaja je otisla po meni u smijeru poganskih obicaja vec odavno i vise nema veze sa onom prvom predajom i vjerovanjem
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:51   #18
Quote:
Vesela Ćonka kaže: Pogledaj post
Pa bezgrijesnost marije dolazi iz svete predaje koja proturijeci bibliji koja kaze da su svi sagrijesili i da su po Isusu svima grijesi oprosteni pa tako i mariji,kao sto sam napisao.

hrki daje autoritet crkvi za takvu predaju o mariji pa sam napisao zasto KC ne treba imati autoritet.

Eto valjda je sad jasnije
netko mora biti krajnji autoritet
problem kod vas reformiranih je da nemate autoritete...svako malo se nađe neki novi prorok koji izmisli novu "Isusovu" crkvu, čitaj sektu i novi " Isusov" Nnauk , čitaj krivovjerje

kako će se odrediti tko je u pravo ako svaka čunka u reformaciji može sama, osobno tumačiti bibliju???
i doči npr do 15 550 različitih zaključaka??

a to se i događa...ekletantan je primjer postojanje preko 10 000 raznih reformiranih crkvi-sekti
misliš li da je stvarno tako Isus Krist zamišljao svoju Crkvu koju ni vrata paklena neće nadvladati?

sigurno je nije zamišljao kao crkve u množini, koju svako malo 10, 15 farmera u USA može osnovati kako se kome prohtije...

ne mogu konkretnije i jasnije....tko ima uši nek čuje...
Hrki777 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:54   #19
Quote:
Agica kaže: Pogledaj post
ne daje hrki autoritet za predaju crkvi nego apostolsko naslijeđe utvrdjeno od krista.


I Adam i Eva su bili samo ljudi prije grijeha. Nije nemoguće dakle.
Ako je Bog odabrao Majku prije svih onda ju je mogao izuzet od grijeha..jer kako je Krist novi adam- tko je onda nova Eva?
Novi Adam a grešna Eva?
Marija je rođena poslje grijeha Grijeh je presao na sve po adamu...ako je Marija izuzeta to nije fer prema svim ostalim ljudima,pogotovo onim najvecima : Mojsiju,Ivanu krstitelju,Pavlu...zasto nismo svi onda izuzeti od grijeha ako je to moguce?
Mozda je crkva nova eva? Zarucnica kristova? Bez grijeha jer je otkupljena Isusovom zrtvom?
__________________
Gumiflex
Vesela Ćonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2011., 16:54   #20
Quote:
Agica kaže: Pogledaj post
ne daje hrki autoritet za predaju crkvi nego apostolsko naslijeđe utvrdjeno od krista.


I Adam i Eva su bili samo ljudi prije grijeha. Nije nemoguće dakle.
Ako je Bog odabrao Majku prije svih onda ju je mogao izuzet od grijeha..jer kako je Krist novi adam- tko je onda nova Eva?
Novi Adam a grešna Eva?
pa tko je uz Isusa osnovao prve crkve širom male azije pa čak i indije...pa apostoli...jakov, petar , toma itd
apostoli su biuli prvi biskupi...biskupi postoje već od 1. vijeka...ne postoje biskupi tek od 4. stoljeća?
Hrki777 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:02.