molim savjet!!!naime,imam kamin(kalijeva peć) iz 1892.g.-uzak,visok,kratko ložište-prije 2 god.smo ga presložili i modificirali-tj. stavili nova, staklena vrata!problem je u tome što se ta vrata zamagle i pri dnu kao da se čađa zapeće na staklu-ne mogu ih očistiti nikakvim sredstvom za stakla, a strah me koristiti neko abrazivno sredstvo da ne izgrebem staklo!!!da li postoji nešto čime bi se staklo vratilo u prvobitno stanje?
molim savjet!!!naime,imam kamin(kalijeva peć) iz 1892.g.-uzak,visok,kratko ložište-prije 2 god.smo ga presložili i modificirali-tj. stavili nova, staklena vrata!problem je u tome što se ta vrata zamagle i pri dnu kao da se čađa zapeće na staklu-ne mogu ih očistiti nikakvim sredstvom za stakla, a strah me koristiti neko abrazivno sredstvo da ne izgrebem staklo!!!da li postoji nešto čime bi se staklo vratilo u prvobitno stanje?
netko je ovdje na forumu rekao prošlo godine i provjereno funkcionira, barem u mom slučaju, na vlažnu spužvicu malo pepela i ribaj.
Pokušaj kod loženja koristiti maximalno suha drva. Osobno koristim drva koja su minimum godinu dana sušena.
Dovod zraka nikada ne zatvoriti do kraja i gle čuda čisto staklo. Vrlo jednostavno.
Ja cistim sa pepelom, odnosno uzemem navlazenu krpu i umocim je u pepeo i onda kružnim pokretima trljam po staklu. Po potrebi opet umocim i opet trljam. Stvarno se lako skida sva prljavština sa stakla.
Ovo sam pročitao u uputstvu za moj kamin marke "JOTUL" i stvarno radi.
Takđer, u uputsvu pise da se mogu koristiti sredsva za cišcenje obicnog stakla da se bas uglancaa.
gle, ja mislim da ti nebudeš problem zadimljavanja riješila osim da stalno čistiš; kamini imaju poseban sustav koji "ispire" stakla od čađe , dakle riješeno je tako da odispod struji zrak koji je usmjeren prema staklu i na taj način čađa izgori
gle, ja mislim da ti nebudeš problem zadimljavanja riješila osim da stalno čistiš; kamini imaju poseban sustav koji "ispire" stakla od čađe , dakle riješeno je tako da odispod struji zrak koji je usmjeren prema staklu i na taj način čađa izgori
hvala svima na savjetima-ali, mislim da imam problem s tim kaminom-skužili smo da je sastrane onaj materijal s kojim su vrata "učvrščena" između kahli doslovce "otišao", tako da sa strane ulazi previše zraka-e sad, ne znam da li je to razlog-naime-svatko ima neku svoju teoriju-od premalog(prekratkog) ložišta do prevelikog dimnjaka.....idem sad isprobati čišćenje s pepelom pa javim rezultat!!!
Pozdrav
moj kamin ima na gornjoj strani vrata otvor za ulaz sekundarnog zraka za hlađenje stakla ali u preporuci proizvodžaća stoji da se vrata nakon podpaljivanja vatre samo pritvore dok se vatra ne razgori da se dimnjak zagrije zbog podtlaka a i da se sprieči kondenzacija na staklu zbog čega se kasnije stvara čađa ali ako su drva vlažna ništa ne pomaže , a što se tiče číščenja netko je već napisao, mokra krpa-pepel-kružni pokreti a imaju i specijalizirane tekućine za číšćenje ali je pepel ipak puno jeftiniji a učinak je na kraju isti.