Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.11.2011., 11:32   #1
Kaljeva pec i centralno

Imamo kaljevu pec u dnevnom i uz to ugradjen sistem centralnog na naftu. Zanima me da li bi se kaljeva pec mogla nekako prikopcati na vec postojeci centralni sustav kako bi se mogle zagrijavati sve prostorije? Topla voda mi i nije bitna, to moze ostati na struju.
manamah is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2011., 13:21   #2
nebrem vjerovati - imaš centralno na naftu i nije ti bitno kaj griješ vodu na struju?; u kaljevu peć ubaciš kotao, spiralu,grijač i spojiš na postojeću instalaciju- nije to neka nuklearna fizika za nekog majstora
nemo01 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2011., 15:17   #3
Quote:
manamah kaže: Pogledaj post
Imamo kaljevu pec u dnevnom i uz to ugradjen sistem centralnog na naftu. Zanima me da li bi se kaljeva pec mogla nekako prikopcati na vec postojeci centralni sustav kako bi se mogle zagrijavati sve prostorije? Topla voda mi i nije bitna, to moze ostati na struju.
Kolika ti je snaga kotla s plamenikom na naftu, a kolika je snaga ili toplinski učinak te kalijeve peći?

Misliš li da kalijeva peć (s prigrađenom nekakvom spiralom) može proizvesti barem polovicu topline, koju proizvodi kotao za centralno grijanje? I sam sam nekad davno imao dvije kalijeve peći u dvije sobe, ali te peći bile su taman dovoljne (samo) za grijanja soba u kojima su se nalazile.

Osim toga, dnevni boravak pretvorit ćeš si u kotlovnicu. Trebat će ti i dvije deblje odlazne cijevi, povezane na postojeći sustav grijanja, trebat će ti i dodatna pumpica za cirkulaciju kroz kalijevu peć, i sve to sa vrlo vrlo upitnim rezulatima grijanja.
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2011., 18:03   #4
Imamo dvije ogromne kuce kroz koje je proveden hotelski sistem centralnog grijanja i konoba ove druge kuce pretvorena je u kotlovnicu. Problem je sto je put centralnog na naftu od kotlovnice do nase kuce jako dugacak i u samom startu (pri ukopcavanju) grijanja skurim oko 100 kn struje, a da ne pricam o cijeni nafte. Zato sam danas dosla na ideju da bi se mozda kaljeva pec mogla prikljuciti na vec postojeci sistem centralnog (a da se pritom iskljuci nafta), ali ako je tako kao sto je champ rekao, mislim da nista od toga. Dnevni je novo uredjen i previse lijep da bi ga sad naruzila.
manamah is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2011., 20:44   #5
Ja sam vec vidio takve kamine..a to se da lijepo sloziti i ukomponirati u sam dnevni boravak pa mislim da to ni nebi bitnije nagrdilo sam izgled boravka..meni se to cini kao supet stvar i da sam sam u situaciji takvoj razmislio bih o tome..jel samim kaminom se da dogrijavati postojeci sistem cen.grijanja
__________________
Samo dajem savjete!
energon is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2011., 22:34   #6
Bok Manamah,

mislim kako je champ u pravu. Potrebno je vidjeti snagu ili toplinski učinak kalijeve peći, pa tek onda ako je moguće ugraditi kotao u peć.
Imam prijedlog za mudrovanje. Moguće je ugraditi kotao u peć, ali da bude u paralelnom spoju sa postojećim centralnim grijanjem. U tom slučaju bi peć služila za dogrijavanje, a mislim kako bi to imalo za učinak smanjenje potrošnje lož ulja. Moguće je također na ulaz u peć staviti elektroventil i koji bi se otvarao kada se postigne određena temperatura vode u kotlu peći i zatvarao kada temperatura u kotlu padne ispod određene granice. Na taj nači bi se voda zagrijavala onoliko koliko peć može osigurati energije i istovremeno bi se održavala stalna temperatura peći. U razmatranjima energetičara razlika od 1C je nešto o čemu oni vole razgovarati, a mislim da bi na ovaj način se postiglo nekoliko stupnjeva kojim bi se centralno dogrijavalo. Ne znam koliko sam bio jasan u svojoj ideji, ali volio bih čuti i za i protiv.
__________________
m100
Majstor 100 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.11.2011., 14:19   #7
Ja sam zidao novu kalijevu peć, te stavio izmjenjivač topline, otprilike ovakav,
http://www.elitemadzone.org/t243826-...a-kaljeve-peci

Iskoristio sam postojeće plinsko grijanje (gradski plin) u smislu radijatora i plinske peći kao kompezacijske posude.Naknadno je naravno postavljena protočna pumpa Grundfos sa termostatom koji ju uključuje na oko 35-40, u susjednoj prostoriji, gdje nema grijanja.
Na sustavu jedino fali pretvarač u slučaju nestanka električne energije,a tu ću probati iskenijati sa UPS-om.
Kalijeva peć je nova naručena u kupljena prošle godine u Keramici Vašaša, Temerin, kod Novoga sada i čekao sam 3 mjeseca koliko im je bilo potrebno.
Pošto je kuća starije gradnje sa uvođenjem centralnog na plin,od 1997, imao velikih proiblema sa kapilarnom vlagom koja mi je dolazila do metra visine.
Sa ponovnim vračanjem na klasično grijanje u roku od tri mjeseca sam se toga riješio.
Također sam još jednu kalijevu rasturio, i sazidao nanovo sa šamotnim oblogama iz Mađarske.Uglavnom, super je.
Koristim cer jer mi najbolje daje žar i dugo drži,kuća je 100 kvadrata, prošle godine je progutala 15 metara drva koja su kupljena na brzinu, ove godine smatram da bi sezona trebala završiti od 12-13 metara.
16 TL is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.11.2011., 14:25   #8
Zaboravih reći, naravno da su radijatori vrući i da mi je na rostu (malih vratašca za vađenje pepela), kotačić za cirkulaciju zraka podešen da blokira ulaz jer je u kući iznimno vruće.
16 TL is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.11.2011., 19:58   #9
Quote:
16 TL kaže: Pogledaj post
Ja sam zidao novu kalijevu peć, te stavio izmjenjivač topline.....
Nije kalijeva nego kaljeva!
Pazi na kondenzaciju u dimnjaku, a naročito začepljenje u onoj cijevi od peći do dimnjaka. Predvidi da ćeš jednom mjesećno to morati čistiti.
Takvo grijanje sam i ja prije imao. Kondenzacija u dimnjaku je bila tako jaka da sam u dimnjak ugurao plastičnu cijev fi 100mm (ona što se u kučanstvu upotrebljava za odvodnju-toliko su dimni plinovi bili hladni) i na dnu sakupljao kondenzat u ljevak i bocu, a i lako se čistio-nije se "hvatalo". Ljevak i bocu sam mogao izvaditi jer je ponekad trebalo tu zapaliti novinski papir da dimnjak povuće! Poklopce peći (2x2) sam izbetonirao iznutra (armatura normalno) da bi ih mogao lakše skidati jer treba čistiti kanal prema dimnjaku.
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 19:24   #10
...

evo par slika od mene,možda nekome pomogne..

zazidana 2004 godine i služila super,međutim vrag mi nije dao mira i mučilo me što grijem 70 kvadrata tako da sve puca(temp.oko 25 stupnjeva),a nisam mogao zagrijati tri sobe koje su po kutovima kuće.Radi se o novogradnji,10 cm stiropora....ukupno cca 125 kvadrata za stanovanje u prizemlju..Pa smo se 2010 godine ,kada je trebalo je presložiti,odlučili za ugradnju cijevnog izmjenjivača...


Mislim da je snage oko 15 kw,što mi je sasvim dovoljnoo za tri sobe koje nismo mogli prije ugrijati,spojili smo sve na postojeći sustav centralnog grijanja-staru štadlericu iz 1977 godine,tako da imam prilike kombinirati-u slučaju da grijemo štadlericom možemo dogrijavati sa kaljevom peći i obrnuto.Uglavnom,nema potrebe za loženjem obaju sustava istovremeno...
Ide druga sezona grijanja na ovaj sustav..prije smo potrošili oko 14 m drva na godinu,prošle 8 metara..materijal za izradu i posao varenja izmjenjivača,pumpica i cijevi koštalo me oko 2000 kuna...
vw1200 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 20:25   #11
E, sad nam još opiši kako ide sa dimnjakom
Peć ste trebali smanjiti skoro pola jer se dimni plinovi skroz ohlade
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2011., 05:15   #12
...

Vidi se na slici da je izmjenjivač u ložištu,(na njemu se loži vatra)pa temperatura koja nastaje i putuje po kanalima same peći zagrijava peć i dimnjak,kao i prije...Ispod peći imam podrum i prije zidanja pojačan je temelj i u njega sam postavio inox cijev 100 mm koja pepeo iz peći vodi slobodnim padom u jednu metalnu bačvu koja je skroz zatvorena...hoču ti reći,imam jako dobar cug dimnjaka i nemam pojma o kakvom kondenzatu iz dimnjaka govoriš...
vw1200 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.11.2011., 22:24   #13
Kod mene nema ni priče o bilo kakvom kodenzatu.
Dimnjak je postojeći na kojemu su bile čak 3 kaljeve peći, ima dobar cug kao ija sa gemištom.
Kada nađem štik od foto aparata i ja ću postaviti slike, otprilike je isto kao i kod ovoga gospodina se zelenom pećicom.
16 TL is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2011., 21:48   #14
Quote:
vw1200 kaže: Pogledaj post

[
Da li je ovaj kotao tj. veči fi cijevi spojen "svi sa svim" malim ili ima neki logički put vode unutar cijavi .
jationmivioni is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2011., 05:02   #15
..

Kotao je složen u biti na principu"svi sa svima",ali je spojena gornja izlazna cijev na pumpicu i osjetnik temperature.Ako budeš radio takav izmjenjivač,možeš slobodno ubaciti još 3 okomite cijevi sa lijeve strane izmjenjivača,jer time sigurno dobivaš na učinku grijanja vode,a nema nikakvih smetnji za funkcioniranje same peći kod zagrijavanja.(to vidim sad nakon prve godine upotrebe).Nemam ups/pretvarač napona u slučaju nestanka el.struje(u izradi je),međutim razvukli smo cijevi iznad peći u potkrovlje i tamo ih spojili sa jednim debelim željeznim radijatorom,pa u slučaju nestanka struje kotao mogu ohladiti preko radijatora(za sada).
vw1200 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2011., 08:27   #16
aha , a kolike su tvoje prognoze odnosno očekivanja koliko dugo do prvog pišanja kotla( da Bog da jezik pregrizo)
I da li si se trudio uzeti bešavne cijevi , kotlovski lim ?
jationmivioni is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2011., 09:59   #17
Quote:
jationmivioni kaže: Pogledaj post
....I da li si se trudio uzeti bešavne cijevi , kotlovski lim ?
Nije to toliko kritično! Ako se loži drvima i ako je u cijevima voda nisu tako visoke temperature da bi trebale specijalne cijevi
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2011., 10:44   #18
...

jesam,uzeo sam kotlovske cijevi...jbg,morao sam kupiti po 6 metara jer nisu rezali na metre ovi lopovi,pa me izašo materijal 650 kn...
inače ima jedna firma u Međimurju koja radi registar ali u obliku pravokutnika -znači umetak koji se stavlja u ložište od kotlovskog lima širine,nisam siguran ali mislim oko 5 cm,te je u istome voda....nekako mi je ova varijanta bila puno bolja,sa cijevima....

ovo je jače,čvršče,deblje..povezano je međusobno i mislim da ne može grunuti usljed raznoraznih nepredvidivih situacija...isprobano....jednom nestala struja,nismo imali onaj radijator na tavanu...manometar pokazivao 120 c....para a ne voda...
vw1200 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2011., 15:00   #19
da si napravio otvoreni sistem ne bi imao problema sa sigurnošću, jednostavno bi ti pobacalo vodu na preliv a ti bi peć zagasio dok ne dođe struja
nemo01 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2011., 19:43   #20
Quote:
vw1200 kaže: Pogledaj post
jesam,uzeo sam kotlovske cijevi...jbg,morao sam kupiti po 6 metara jer nisu rezali na metre ovi lopovi,pa me izašo materijal 650 kn...
inače ima jedna firma u Međimurju koja radi registar ali u obliku pravokutnika -znači umetak koji se stavlja u ložište od kotlovskog lima širine,nisam siguran ali mislim oko 5 cm,te je u istome voda....nekako mi je ova varijanta bila puno bolja,sa cijevima....

ovo je jače,čvršče,deblje..povezano je međusobno i mislim da ne može grunuti usljed raznoraznih nepredvidivih situacija...isprobano....jednom nestala struja,nismo imali onaj radijator na tavanu...manometar pokazivao 120 c....para a ne voda...


Možda! A možda i ne! sve ovisi o pritisku!
što je veći tlak-voda kuha na višoj temperaturi-to je princip expres lonca.

Ovaj princip sa grijanjem kuće preko kaljeve peći mi se baš sviđa za manje kuće, kaljeva grije dnevni prostor a 2-3 radijatora sobe i kupaonu.

Koliko imaš radijatora, i što je sve potrebno osim radijatora, pumpe i ekspanzione posude?
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:26.