Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Prekršajno i kazneno pravo

Prekršajno i kazneno pravo Prometni prekršaji, istrage, pretrage i pregledi, zatvor, novčane kazne i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.11.2011., 15:45   #1
Davanje vjerodostojnih podataka o vozaču

S obzirom da se na skupnoj temi ovo pitanje cesto pojavi, a nitko ono vec napisano ne cita, bolje je za sve da bude u posebnoj temi.

Svi znate o cemu se radi, pa izvolite. Pitanja, primjeri, rasprava. Za one koji mozda ne znaju, clanak Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji o tome govori:

Članak 229.
(1) Kad upravlja vozilom, vozač mora kod sebe imati vozačku dozvolu i dužan ju je pokazati na zahtjev policijskog službenika.
(2) Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije dati vozilo na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati vozilom, odnosno osobi koja nema pravo upravljati kategorijom vozila u koju spada to vozilo ili osobi koja u organizmu ima alkohola ili opojnih droga.
(3) Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno dužna je, na zahtjev policijskog službenika, dati vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje.
(4) Kad je vlasnik vozila, kojim je počinjen prekršaj propisan ovim Zakonom, pravna osoba, podatke iz stavka 3. ovoga članka dužna je dati odgovorna osoba u pravnoj osobi.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev policijskog službenika.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila i osoba kojoj je vozilo povjereno ako vozilo da na upravljanje osobi iz stavka 2. ovoga članka.
(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila, osoba kojoj je vozilo povjereno ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ako ne da vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 16:13   #2
Pozdrav, imam zanimljiv slučaj i pitanje za Drota. Naime, prekoracio sam brzinu, slikalo me bla, bla.....pošalje mi da napišem ko je vozio, i ja pošaljem podatke bosanca.....inače to mi je vec jednom prošlo. Ovaj put, policija me počela doslovno maltretirati, sa tri auta su me blokirali kad sam izlazio iz garaže, te mi govorili da priznam tko je vozio, to je trajalo pola sata, za dva dana su mi u 23h došli doma te me ispitivali, ostao sam pri svome. e sad bi mi trebao savjet drota, dakle sigurno ce mi poslati kaznu za nevjerodostojne podatke, jel postoji žalba na to? hoce li mi stici i kazna za prekršaj?
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 16:36   #3
Dobit ćeš kaznu za nevjerodostojne podatke, ne za brzinu.


P.S.: Što se tiče opisa policijskog postupanja, opet će netko reći da sam sumnjičav, ali malo puno lažeš. Ako su i postupali tako prema tebi, sigurno nisu radi davanja podataka o vozaču u prekršaju.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:30   #4
Hvala ti na odgovoru, malo je ružno rec da lažem a ne poznaš me,al nije bitno, nemam razloga za to, istina je da me dva puta prije toga nisu našli doma, a postupak je bio baš takav, još su me htjeli voditi u stanicu u Karlovac jer je tamo bio prekršaj, a kako su mi rekli da su ih stisli ti iz Karlovca, jer su uvjereni da lažem. Ima li kakve koristi da odem pogledat tu sliku, i oce li me kaznit sa više od 2000 kn? inace, pravnik sam i mogu rec da se ovako rješavanje krši sa Ustavom, al takva nam država, znam da te nervira kad neko laže o prekršaju, al moramo se snalazit valjda to razumiš, kazne su ogromne.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:32   #5
zaboravio pitat, jel postoji žalba na tu kaznu zbog nevjerodostojnih podataka?
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:41   #6
Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
… malo je ružno rec da lažem a ne poznaš me,al nije bitno...
Ispričavam se, stvarno mi nije bila namjera povrijediti te, ali policajci sigurno nisu postupali tako radi nedavanja podataka o vozaču u prekršaju. Niti bi zato bila 3 auta upućena na tvoju adresu, niti bi ti zato kucali u 23 sata. Ponovno, takve stvari radimo, ali ne radi ovakvih prekršaja.


Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
… postupak je bio baš takav...
Onda nije radi tog prekršaja.


Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
… a kako su mi rekli da su ih stisli ti iz Karlovca, jer su uvjereni da lažem...
Nama je apsolutno svejedno lažeš li ili ne, dok god postoji ta odredba. Nitko ne bi toliko dramio oko toga.


Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
… inace, pravnik sam...
Koje područje prava, ako se smije znati?


Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
… mogu rec da se ovako rješavanje krši sa Ustavom...
Ne krši.


Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
… znam da te nervira kad neko laže o prekršaju, al moramo se snalazit valjda to razumiš, kazne su ogromne.
Ne nervira me kada netko laže o prekršaju, ali me nervira kada laže o postpanju policajaca. Bitna razlika.


Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
zaboravio pitat, jel postoji žalba na tu kaznu zbog nevjerodostojnih podataka?
Postoji. Imat ćeš priliku objasniti svoju stranu na sudu.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:47   #7
Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
mogu rec da se ovako rješavanje krši sa Ustavom
Na koji nacin?
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:50   #8
evo i ja se ispričavam, nemam nikakvo loše mišljenje o policajcima, imam ih par u široj obitelji, ljudi ko i svi ostali, al stvarno mi se to dogodilo, evo ako te zanima dam ti na pm, ako hočeš, ime, prezime, datum, sat i mjesto gdje se to dogodilo pa možeš provjerit, i mene čudi takav postupak, nemam dosje, uredan skroz.....inace vježbenik sam na sudu, priznajem nisam stručnjak za prekršaje, ali teret dokaza leži na tužitelju, ne tuženiku, stoga ako slika nije pouzdana nema načina da utvrdite da lažem.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:53   #9
Po sudskoj praksi, davanje podataka koji se ne mogu provjeriti je nevjerodostojno. Ako će taj Bosanac doći na sud i priznati da je vozio, podatak je vjerodostojan i sve ostalo otpada. A tebi se neće dokazivati tko je vozio auto i znaš li ti to ili ne, nego samo jesi li ili nisi dao podatke koji se mogu provjeriti.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:55   #10
Katrin, malo sam pretjerao, kosi se s načelima prekršajnog postupka, tj. o teretu dokaza, ne moram ja dokazati da ne lažem, nego tužitelj da lažem.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 17:59   #11
u tome i jest problem, sudska praksa nije ispravna i vjeruj mi to ce se ispravit. Tako je bilo i sa ugovornim kaznama za parkiranje, pa ih je Ustavni sud ukinio.
Kako sam dao podatke koji se ne mogu provjerit? zašto ne zovnu bosanca da da iskaz? zato što nam odnosi nisu uređeni, jesam ja tome kriv? Dakle, ja sam dao podatke koji se mogu provjeriti, to što oni to nisu u stanju, nebi trebao bit moj problem.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:01   #12
Blesavo mi je raspravljati po ne znam koji put o istom. Bit ćeš pozvan na sud, pa ćeš raspraviti to licem u lice sa sutkinjom specijaliziranom za prometne prekršaje.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:03   #13
ok, hvala ti drot.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:13   #14
Prije nekoliko dana raspravljali smo ovom na poslu i nitko ne vjeruje da je teret dokazivanja na prekrsitelju. Nas pravnik(doduse radno i trgovacko pravo ako se ne varam) tvrdi da je ovakvo postupanje u neskladu sa temeljnim principima prava-nevin si dok se ne dokaze. Cak je normalno da okrivljeni moze nekaznjeno lagati na sudu. Zlocin treba dokazati. Vjerujem da su zakonski akti takvi kakvi jesu ali je pitanje koliko je ovo ustavno.
I pitanje za drota-da li je "ne znam" nevjerodostojno?
kamenjar1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:31   #15
kamenjar, o tome i ja pričam, malo je teška riječ jeli "ustavno" ali svakako krši načela kaznenog i prekršajnog postupka,vjerujte mi na riječ, ovakva praksa ce se morat mijenjat. Inace, ja imam presudu istog tipa, u kojoj piše da nije dokazano da sam ja vozio automobil te sam oslobođen.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:34   #16
Naravno da je nevjerodostojno. Postoji dokaz da je necijim autom pocinjen prekrsaj, dakle, netko mora za taj prekrsaj odgovarati. Razumijem da postoje situacije kad vise osoba koristi isto vozilo i ne mogu sa sigurnoscu reci tko je u odredjeno doba odredjenog dana vozio i pocinio prekrsaj, no to je rizik na koji vlasnici moraju biti spremni.
Prekrsitelj nista ne dokazuje, jer pocinjenje prekrsaja nije upitno. Postoji samo duznost davanja vjerodostojnih podataka, a koliko god vi sad krivili drzavu, policiju, sudove i sistem, cinjenica je da skoro nitko ne daj istinite podatke i tome se moralo stati na kraj. Ociti primjer Kapetenakuke koji je pocinio prkrsaj, slagao da je to napravio netko drugi, a kad to nije proslo onda je kriva drzava... no da.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:38   #17
Quote:
Kapetankuka82 kaže: Pogledaj post
... Inace, ja imam presudu istog tipa, u kojoj piše da nije dokazano da sam ja vozio automobil te sam oslobođen.
Tu se neće dokazivati da si ti vozio.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:51   #18
Jao Katrin trebalo bi me na Goli otok barem par godina, na prisilni rad. Ne bih želio ulaziti u dublje rasprave jesam li moralna nakaza ili ne, samo cu ti rec da idealan svijet ne postoji. Dakle, dok se ne mogu zaposliti sa pravnim faksom, jer uvik bude isprid neko s vezom, dok nam je vrh države korumpiran, a i ono niže od vrha pa sve do svih sa ovog foruma, u lakšem ili težem obliku, dok placam porez Kerumu, Sanaderu, Barišiću, za njihova odijela i satove,dok navijam na namještenim utakmicama, najbolje bi bilo da budem dežurni idiot pa da placam sve šta me zapadne, kako da ne!
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:53   #19
Zašto bi oni morali platiti za svoje grijehe ako ti ne želiš platiti za svoje?
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 18:56   #20
Znam drot, da se nece dokazivat jesam vozio, ali objasni mi logički, zašto ja moram ovisiti o količini ili opsegu informacija koje policija može provjeriti, ponavljam dao sam im podatke, zašto sam ja kriv što oni to ne mogu provjeriti??

Inače, svi smo mi izreketareni u životu, samo neki to olako prihvacaju, ili su glupi pa to ne vide. Porezi, prometne kazne, sve je to klasični reket...

Drot, a zasto mi policajac neki dan govori kad mi je pauk diga auto, pa ne znam bili ti pisao kaznu, pa jel radiš, ovo ti je 500 kn, ne znam, dobre sam volje danas, ovo ono....i tako 5 min...

Znaš dobro na što mislim, nisi toliko naivan koliko se praviš, svi vole dijelit moralne lekcije na forumu, ali stvarnost je na žalost, brutalna....

Zadnje uređivanje Katrin : 19.12.2011. at 19:11.
Kapetankuka82 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:19.