Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas > Poljoprivreda

Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.12.2011., 17:42   #1
Koju inox bacvu za cuvanje vina i rakije?

Bok,

planiram kupit inox bacvu od nekih 200-250 litara za bijelo vino i jednu od 100 litara za rakiju pa me zanima par detalja.

Vidim da ima razlicitih vrsta tih bacvi. Ima sa plivajucim poklopcem, sa zracnim i tako dalje. Ova prva sa pp se opisuje kao bacva za cuvanje vina i drugih tekucina pa pretpostavljam da je ona najprikladnija. Jeli moze netko pojasnit kako to tocno funkcionira? znam da se koristin nekakvo ulje koje "zatvori" vino, tj. ne dozvoljava zraku da dode u kontakt sa vinom, ali to je sve.

Drugo sto me zanima je od kojeg proizvodaca, tj. na sta sve treba obratit paznju kod odabira te bacve? kvaliteta materijala, tj. koji je recimo najbolji i iziskuje najmanje odrzavanja i dali mi treba bacva sa 2 pipe, ili je dovoljna sa jednom pipom? Ne razumijem uopce zasto ima bacvi sa 2 pipe??? Zar nije jedna na dnu bacve dovoljna?

To je manje vise to sto me zanima pa rekoh bolje da prije pitam nego da se zaletim i fulam
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2011., 19:46   #2
Za vino:
plivajući poklopac svkako!
oko njega se sipa parafinsko ulje predviđeno za tu svrhu, kupiš ga u prodavaonici poljoprivrednih proizvoda. Koliko novaca, toliko i muzike, ali radi se materijalu: inox ili plastika... koji je isti kod svih proizvođaća. Letina je kod nas najskuplja ali estetski i funkcionalno najbolje izvedena. Za bijelo vino će ti trebati otvor za vrenje, jer se fermentacija vrši u bačvi a ne u kaci s komom kao kod crnih vina. to je otvor na gornjem poklopcu sa specijalnim adapterom za vreljnjaču, a kad mošt fermentira u vino, postoji pokklopac za taj otvor...
Za bijelo vino će ti dobro doći ako ima 2 pipe, pošto bistrenje bijelog vina traje malo duže, a bistri se prvo gornji dio, moći ćeš početi ranije uživati u plodovima za koje si se cijele godine znojio u vinogradu
Gornja pipa je obićno manja pa je lagano utočiti vino u čašu, a ne moraš se ni saginjati...

Postupak: utočiš vino u bačvu, staviš plivajući poklopac na njega, oko poklopca za takvu bačvu koju si naveo usipaš oko 2dcl ulja, poklopiš i to je to...

Za rakiju pojma nemam
agav is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2011., 13:57   #3
Hvala ti puno na odgovoru. Sad je to sve malo jasnije Bas sam i naletio na jos par iskustva sa tim bacvama i ljudi pricaju jako pozitivno o tim bacvama pa ce izbor vrlo vjerojatno bit njihova od 200l, ili ona od 320l. Nazalost nemaju od recimo 250l, koja bi meni nekako bila najoptimalnija, ali dobro.

Kad sam pitao za materijal, milsio sam na inox, posto ima razlicitih vrsta inoxa, tj. obradivani po razlicitim standardima ili kako to vec ide. Negdje citam da bas te bacve od letine imaju inox obradivan nekako da je lako bacvu odrzavat. Mislim da se radi o poliranju bacve pa se ne hvata vinski kamenac ili tako nesto. ne sjecam se tocno i ne poznajem materiju dovoljno, ali jasno da mi vise odgovara bacva koja treba manje odrzavanja

E da, i ja necu sam proizvodit to vino. Ja njega kupim gotovog i bacva ce mi sluzit samo za cuvanje.

Sto se tice bacve za vino, to je rjeseno, sad ju samo treba naci , ali ostaje mi jos problem sa rakijom. Koliko vidim najbolje bi bilo kupit staklene demizone od recimo 50 litara (ima ih i od 54l). Negdje sam izgooglao da ih ima u bauhausu 0d 54l omotan plastikom po 169kn, ali onda trazim dalje i nabasam na ovu stranicu http://free-ck.t-com.hr/Aleksandar_S...nik_vino.htm#m gdje je isto od 54l samo 48kn, sta je fakat jeftino, ali to je u rovinju. Nije mi bas blizu Moglo bi se mozda poslat.

Jeli mozda zna netko gdje se mogu kupit stakleni demozoni (boce) od 50-ak litara?
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 00:33   #4
Za inox bačvu provjeri u Baumaxu - Zottel 250 litara je jesenas bio nekih 1400 kn ili pak imaš u Merkuru M-tech bačvi koje su u biti Letina bačve proizvedene za Merkur, također cijena im je bila za 300l mislim ispod 1400 kn.
deksonja is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 11:55   #5
Bok deksonja, jeli znas dali su ove mtech bas iste kao inace bacve od letine, ili su to drugacije bacve, losije kvalitete i tako to? Ako je to isto, odmah bi kupio po toj cijeni. Po oglasnicima su tu negdje cijene...

Sto se tice ove Zottel, zanima me dali su to bolje bacve od ove letine (i mtech-a)? Vidim da ljudi jako hvale te od letine. Konusno dno, 2 pipe + ona veca na dnu, zaobljeni rubovi, kruzno polirana i tako dalje. Sve su to dosta bitne stvari. Osobito kad cujem da neke od tih bacvi imaju lose rjesene pipe pa pocne hrdat ne samo pipa nego i sama bacva. Pretpostavljam da se u postavljanju pipe osteti inox i pocne hrdat. To mi ne dolazi u obzir. Nebi htio 2 put kupovat
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 15:37   #6
Quote:
MatijaKralj kaže: Pogledaj post
Bok deksonja, jeli znas dali su ove mtech bas iste kao inace bacve od letine, ili su to drugacije bacve, losije kvalitete i tako to? Ako je to isto, odmah bi kupio po toj cijeni. Po oglasnicima su tu negdje cijene...

Sto se tice ove Zottel, zanima me dali su to bolje bacve od ove letine (i mtech-a)? Vidim da ljudi jako hvale te od letine. Konusno dno, 2 pipe + ona veca na dnu, zaobljeni rubovi, kruzno polirana i tako dalje. Sve su to dosta bitne stvari. Osobito kad cujem da neke od tih bacvi imaju lose rjesene pipe pa pocne hrdat ne samo pipa nego i sama bacva. Pretpostavljam da se u postavljanju pipe osteti inox i pocne hrdat. To mi ne dolazi u obzir. Nebi htio 2 put kupovat
inox bačca nemože hrđat!- naravno ako nije fake.
Da ti iskreno kažem, kupi bilo koju bačvu i nečeš požaliti. Imam jednu od letine (tj. imao), i jednu iz bauhausa, nakon 5godina korištenja, potpuno su iste. Smo marketing i ništa drugo.
__________________
Ambicije bez znanja su kao brod na suhom,"Noli turbare circulos meos!"
Armstrong is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 16:03   #7
Quote:
Armstrong kaže: Pogledaj post
inox bačca nemože hrđat!- naravno ako nije fake.
rostfrei nebi trebao hrdat, ali hrda. sve zavisi o kvaliteti materijala i uvjetima u kojima on stoji. pogledaj inox ograde blizu mora pa ce ti bit jasnije.

ja sam rekao da sam citao iskustva drugih ljudi kojima je zbog lose pipe, loseg varenja ili neceg treceg tu pocelo hrdat i da kazu da je i bacva na tom mjestu oko pipe pocela hrdat. ostecen materijal vjerojatno i hrda se nekako prosiri sa zeljezne pipe na inox.

Quote:
Da ti iskreno kažem, kupi bilo koju bačvu i nečeš požaliti. Imam jednu od letine (tj. imao), i jednu iz bauhausa, nakon 5godina korištenja, potpuno su iste. Smo marketing i ništa drugo.
e da je zivot tako jednostavan previse iskustva imam da bi tako olako ulazio u nesto. meni treba rjesenje problema (nesto za skladistenje vina), a ne novi problem. zato trazim bacvu s kojom necu imat probleme koje imaju mnogi koji se zalete i kupe nesto lijevo. ne kazem da mi se nebi moglo posrecit i naletit na neku jeftinu, ali odlicnu bacvu, ali realno sanse su male
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 20:46   #8
Quote:
MatijaKralj kaže: Pogledaj post
rostfrei nebi trebao hrdat, ali hrda. sve zavisi o kvaliteti materijala i uvjetima u kojima on stoji. pogledaj inox ograde blizu mora pa ce ti bit jasnije.

ja sam rekao da sam citao iskustva drugih ljudi kojima je zbog lose pipe, loseg varenja ili neceg treceg tu pocelo hrdat i da kazu da je i bacva na tom mjestu oko pipe pocela hrdat. ostecen materijal vjerojatno i hrda se nekako prosiri sa zeljezne pipe na inox.



e da je zivot tako jednostavan previse iskustva imam da bi tako olako ulazio u nesto. meni treba rjesenje problema (nesto za skladistenje vina), a ne novi problem. zato trazim bacvu s kojom necu imat probleme koje imaju mnogi koji se zalete i kupe nesto lijevo. ne kazem da mi se nebi moglo posrecit i naletit na neku jeftinu, ali odlicnu bacvu, ali realno sanse su male
Pa sunce mu žarko, ako je inox onda nemože hrđat!!!.
Na moru se ne javlja hrđa, već zmazanoča inox-a , koju možeš skinuti i sa noktom. Hrđa je pojam koji svi povezuju na drugačiji način, hrđa je produkt korozije iliti raspadanja metala (u ovom slučaju željeza) , inox možeš izložiti soli, koliko želiš i neće se raspast, željezo oće.

Ti radi kako hočeš, a ja ti dobronamjerno kažem, da se nemožeš zahebat.
Meni ja tak sve jedno, ako želiš kupi zlatnu bačvu, pa si siguran do groba

A što se pipe tiče, ma hebeš pipu, ako počne zehebavati, staviš drugu i mirna bosna.

Uostalom, ne gledaš i ne brišneš se o bačvi, več o onome što je unutra, ispravi me ako griješim .
Govorim ti iz iskustva, jer i ja kroz godinu dana, nabavim sebi malu zalihu traminca (100L) koji je u inoxici.
__________________
Ambicije bez znanja su kao brod na suhom,"Noli turbare circulos meos!"
Armstrong is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2011., 13:40   #9
Quote:
Konusno dno, 2 pipe + ona veca na dnu, zaobljeni rubovi, kruzno polirana i tako dalje
Imam 4 inoxice al pola ovoga nisam skužio zašto ti je bitno?!
2 pipe, to sam već objasnio svrhu...
ona veća na dnu ti je bitna kad imaš, recimo inoxicu od 1000l i pumpu za pretakanje, inaće ti je beskorisna, osim možda ako nemaš prostora za pranje pa je moraš tamo gdje stoji oprati...
što se tiče poliranja, ma lagano ih je oprati, još nisam vidio niti jednu koja je tako grubo obrađena da sam morao ribati...
zaobljeni rubovi

Quote:
Pa sunce mu žarko, ako je inox onda nemože hrđat!!!.
ma bude svašta, ovisi kakav i koliko je kvalitetan i u kakvim je uvjetima, ali za potrebe prehrambene se koristi ipak onakav koji neće hrđati. Ne naslanjati kojekakve čelićne predmete na njega ali što se tiče korozije tu si siguran...

Quote:
Smo marketing i ništa drugo.
Nije samo marketing, letina je zakon...sve je kvalitetno i lijepo estetski napravljeno, sa svim funkcionalnim dodacima.
agav is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2011., 17:17   #10
Imam inox bačve od Letine,Malerića i neke iz Slavonskog broda.Letina je najskuplja,ali je i najbolje napravljena i lakše se održava od ove druge dvije vrste.Za samo čuvanje vina nije presudno da ima 3 pipe koliko ih ima Letina,zato što pipa ugrađena na dno(koje je kod Letine posebno oblikovano)služi najviše kod pretakanja za ispuštanje taloga.Sve u svemu svaka inox bačva je OK,ali Letina je nešto kvalitetnija(a i skuplja).Kod Letine je unutrašnja strana bačve posebno obrađena,pošto proizvodim Kupinovo vino koje voli bojati stvari,primjetio sam da kod Malerića i kod Slavonsko brodske bačve ostaju na unutrašnjim stjenkama tamne mrlje koje je potrebno ribat da se skinu,dok je kod Letine dovoljno isprati mlazom vode.
d2267 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2011., 22:39   #11
Traži bačvu od ovoga materijala. Ima na trzistu puno (INOX, ROSTFREI, PROKRON) materijala - sigurno preko trideset vrsta različitih po mehaničkim osobinama i kemijskom sastavu
U prehrambenoj industriji se najviše koristi

W.Nr. 1.4301, AISI 304, Č . 4580 i njega ti predlažem - Letina bačve su od ovoga materijala
Njegove karakteristike su:
Tablica: INOX – KEMIJSKI SASTAV U %


C Cr Ni Mo Mn P S Si N

1.4301≤0.07 17+19.5 8.0+10.5 - ≤2 ≤0.045 ≤0.03 ≤1 ≤0.1


Napomena:
Navedena svojsta INOX-a, W.Nr. 1.4301, su prosječne vrijednosti pri 20°C, budući da one ovise o vrsti i dimenzijama (polu)proizvoda i načinu mjerenja (uzdužno, poprečno, tangencijalno). Za konkretnu vrijednost vidjeti odgovarajuću normu.
Primjena:
Inox, W.Nr. 1.4301, je otporan na vodu, vodenu paru, vlažnost zraka, konzumne kiseline, kao i na slabe organske i anorganske kiseline i ima mnogostrane mogućnosti primjene, npr. u prehrambenoj industriji, proizvodnji pića, u mljekarstvu, pivovarama i podrumarstvu, farmakološkoj i kozmetičkoj industriji, u izradi kemijskih aparata, arhitekturi, automobilskoj industriji, za kućanske predmete i aparate, sanitarne uređaje itd.
W. Nr. 1.4301 je austenitni, 18/10 Cr-Ni čelik (inox), otporan na kiseline, koji je zbog niskog % ugljika interkistalinično otporan nakon zavarivanja kod debljine limova do 6mm i bez naknadne toplinske obrade. Dopušten je za temperature do 300°C. Zavarivanje je dobro svim električnim postupcima. Plinsko zavarivanje se nesmije primjenjivati. Inox ima vrlo dobru podobnost poliranja i dobru sposobnost preoblikovanja dubokim vučenjem, valjanjem itd. Prilikom rezanja INOX-a, W. Nr. 1.4301, potrebno je zbog tendencije ka hladnom učvrščivanju primjeniti oštro brušene alate iz brzoreznog čelika ili iz tvrdog metala. Osim relativno dobre otpornosti na koroziju, dobre plastične obradivosti i otpornosti na temperature do -200 C, imaju ne[to stabilnije vrijednosti čvrstoće i tvrdoće uz povečanu istezljivost i malu toplinsku vodljivost. S obzirom da se nemože kaliti ta slabija svojstva nastoje se kompenzirati povečanjem udjela nekih legiranih dodataka.
.CAR is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2011., 17:16   #12
Quote:
Armstrong kaže: Pogledaj post
Pa sunce mu žarko, ako je inox onda nemože hrđat!!!.
moze. inox-a ima razlicitih vrsta. nisam siguran kako se kategorizira. mislim da je 1, 2, 3, 4 i vjerojatno je 1 najbolji. nije bitno, ali hrdat ce ako su uvjeti dovoljno losi i osobito ako je kao u nekim slucajevima varen za njega neki metal koji hrda pa se prosiri. vec smo to prosli ljudi djele svoja iskustva i kazu da im je bacva pocela hrdat.

Quote:
Na moru se ne javlja hrđa, već zmazanoča inox-a , koju možeš skinuti i sa noktom. Hrđa je pojam koji svi povezuju na drugačiji način, hrđa je produkt korozije iliti raspadanja metala (u ovom slučaju željeza) , inox možeš izložiti soli, koliko želiš i neće se raspast, željezo oće.
to je patina, ali ja pricam o iskustvima ljudi i onomm sto sam ja svojim ocima vidio, a ne o teoriji. na trzistu ima svega. to ti je kao da kazes da je svaki svicarski sat vrhinski. nije. ima i losih svicarskih satova. tako ima i loseg inoxa. taj pokusavam izbjec.

Quote:
Ti radi kako hočeš, a ja ti dobronamjerno kažem, da se nemožeš zahebat.
Meni ja tak sve jedno, ako želiš kupi zlatnu bačvu, pa si siguran do groba
ma gle, ja ne namjeravam da 1000kn vise za tu bacvu. mene ta izvrsna bacva kosta isto koliko ova koja je skart, jer cu to vjerojatno kupit polovno. nema tu sta bit strgano. nije to elektronika ili nesto kompleksno da moze bit u kvaru. to je bacva iu ako ne pusta nigdje, ispravna je. cijena ti je ista ove naj naj i ove koju treba izbjec.

Quote:
A što se pipe tiče, ma hebeš pipu, ako počne zehebavati, staviš drugu i mirna bosna.
nemam ja vremena za to. meni treba rjesen problem kako bi mogao nastavit sa drugim radovima, a ne novi problemi... ja tako svem pristupam i mogu ti rec da jako dobro funkcionira.

Quote:
Uostalom, ne gledaš i ne brišneš se o bačvi, več o onome što je unutra, ispravi me ako griješim .
Govorim ti iz iskustva, jer i ja kroz godinu dana, nabavim sebi malu zalihu traminca (100L) koji je u inoxici.
ova letina ima inox po tom odredenom standardu. znaci to je nekako polirano i obradeno da ti se ne hvata vinski kamenac i sta vec, tako da ju operes bez muke, a neke od losijih materijala ti poprime boju, taj kamenac se uhvati pa te jos kosta par sati ribanja. nemam ja za to potrebe kad postoji bacva koja mi ne zahtjeva takvo gubljenje vremena.

Quote:
agav kaže: Pogledaj post
Imam 4 inoxice al pola ovoga nisam skužio zašto ti je bitno?!
2 pipe, to sam već objasnio svrhu...
ona veća na dnu ti je bitna kad imaš, recimo inoxicu od 1000l i pumpu za pretakanje, inaće ti je beskorisna, osim možda ako nemaš prostora za pranje pa je moraš tamo gdje stoji oprati...
ma i meni ne treba, ali dobro je da ima. recimo kod prodaje nekom laiku kao sto sam ja. 3 je bolje nego 1. haha. ipak se vidi dqa ta firma radi to malo postenije nego drugi pa makar i bilo nepotrebno. mozda nekom i je to potrebno. nebi radili kad bi bilo skroz nepotrebno.

Quote:
što se tiče poliranja, ma lagano ih je oprati, još nisam vidio niti jednu koja je tako grubo obrađena da sam morao ribati...
zaobljeni rubovi
sigurno je sigurno.

Quote:
ma bude svašta, ovisi kakav i koliko je kvalitetan i u kakvim je uvjetima, ali za potrebe prehrambene se koristi ipak onakav koji neće hrđati. Ne naslanjati kojekakve čelićne predmete na njega ali što se tiče korozije tu si siguran...
e ali neke bacve imaju zavarene te zeljezne pipe za bacvu. meni je kuca odmah do mora. meni zeljezo pocne hrdat tamo za 2 tjedna. to mi ne odgovara. meni treba bacva bez trega nekog zeljeza osim inox-a.

Quote:
Nije samo marketing, letina je zakon...sve je kvalitetno i lijepo estetski napravljeno, sa svim funkcionalnim dodacima.
eto vidis

Quote:
d2267 kaže: Pogledaj post
Imam inox bačve od Letine,Malerića i neke iz Slavonskog broda.Letina je najskuplja,ali je i najbolje napravljena i lakše se održava od ove druge dvije vrste.Za samo čuvanje vina nije presudno da ima 3 pipe koliko ih ima Letina,zato što pipa ugrađena na dno(koje je kod Letine posebno oblikovano)služi najviše kod pretakanja za ispuštanje taloga.Sve u svemu svaka inox bačva je OK,ali Letina je nešto kvalitetnija(a i skuplja).Kod Letine je unutrašnja strana bačve posebno obrađena,pošto proizvodim Kupinovo vino koje voli bojati stvari,primjetio sam da kod Malerića i kod Slavonsko brodske bačve ostaju na unutrašnjim stjenkama tamne mrlje koje je potrebno ribat da se skinu,dok je kod Letine dovoljno isprati mlazom vode.
miline

Quote:
.CAR kaže: Pogledaj post
Traži bačvu od ovoga materijala. Ima na trzistu puno (INOX, ROSTFREI, PROKRON) materijala - sigurno preko trideset vrsta različitih po mehaničkim osobinama i kemijskom sastavu
U prehrambenoj industriji se najviše koristi

W.Nr. 1.4301, AISI 304, Č . 4580 i njega ti predlažem - Letina bačve su od ovoga materijala
Njegove karakteristike su:
Tablica: INOX – KEMIJSKI SASTAV U %


C Cr Ni Mo Mn P S Si N

1.4301≤0.07 17+19.5 8.0+10.5 - ≤2 ≤0.045 ≤0.03 ≤1 ≤0.1


Napomena:
Navedena svojsta INOX-a, W.Nr. 1.4301, su prosječne vrijednosti pri 20°C, budući da one ovise o vrsti i dimenzijama (polu)proizvoda i načinu mjerenja (uzdužno, poprečno, tangencijalno). Za konkretnu vrijednost vidjeti odgovarajuću normu.
Primjena:
Inox, W.Nr. 1.4301, je otporan na vodu, vodenu paru, vlažnost zraka, konzumne kiseline, kao i na slabe organske i anorganske kiseline i ima mnogostrane mogućnosti primjene, npr. u prehrambenoj industriji, proizvodnji pića, u mljekarstvu, pivovarama i podrumarstvu, farmakološkoj i kozmetičkoj industriji, u izradi kemijskih aparata, arhitekturi, automobilskoj industriji, za kućanske predmete i aparate, sanitarne uređaje itd.
W. Nr. 1.4301 je austenitni, 18/10 Cr-Ni čelik (inox), otporan na kiseline, koji je zbog niskog % ugljika interkistalinično otporan nakon zavarivanja kod debljine limova do 6mm i bez naknadne toplinske obrade. Dopušten je za temperature do 300°C. Zavarivanje je dobro svim električnim postupcima. Plinsko zavarivanje se nesmije primjenjivati. Inox ima vrlo dobru podobnost poliranja i dobru sposobnost preoblikovanja dubokim vučenjem, valjanjem itd. Prilikom rezanja INOX-a, W. Nr. 1.4301, potrebno je zbog tendencije ka hladnom učvrščivanju primjeniti oštro brušene alate iz brzoreznog čelika ili iz tvrdog metala. Osim relativno dobre otpornosti na koroziju, dobre plastične obradivosti i otpornosti na temperature do -200 C, imaju ne[to stabilnije vrijednosti čvrstoće i tvrdoće uz povečanu istezljivost i malu toplinsku vodljivost. S obzirom da se nemože kaliti ta slabija svojstva nastoje se kompenzirati povečanjem udjela nekih legiranih dodataka.
sad sve znam uglavnom bit ce letina
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2012., 19:08   #13
Vidim da nitko ne spominje Damor bacve.
Ja ih imam 4 komada i super sam zadovoljan.

Naprevljene su iz AISI 304, polirane iz nutra i izvana sto je velika prednost kod pranja.

S Malericom imam dosta losija iskustva. On s unutarnje strane nije poliran ili ne tako fino pa se kamenac jako tesko skida.
Maro_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2012., 20:13   #14
Jos jedno pitanje, koje ce mozda i drugima bit korisno. Jeli se smije u jednoj inox bacvi cuvat crno vino i onda oprat bacvu i cuvat bijelo vino, ili se uvijek mora isto?
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2012., 20:18   #15
Quote:
MatijaKralj kaže: Pogledaj post
Jos jedno pitanje, koje ce mozda i drugima bit korisno. Jeli se smije u jednoj inox bacvi cuvat crno vino i onda oprat bacvu i cuvat bijelo vino, ili se uvijek mora isto?
Prema mojim saznanjima i praksi mozes istu bacvu korisiti za crno i bijelo vino.
Maro_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2012., 21:39   #16
E, to mi se svida Hvala na odgovoru
MatijaKralj is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2012., 15:31   #17
Pozdrav forumasima,

kupio sam jednu bacvu od letine. Ono sta me muci je da je unutra blago izgrebana, onako kako suđe izgleda kad se riba sa ostrom spuzvom... Jeli to smeta?
profaizkorenice is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2013., 11:44   #18
pretakanje

pozdrav ...trebo bi savjet nov sam u pravljenju vina tj. prvi put sve to radim..uglavnom samljeo sam crno grozdje stavio vinobran i poslje 24h vrelko Sve je to skupa vrelo par dana ...sinoc sam ga prelio u inox e sad me zanima dali trebam odma staviti poklopac i ono ulje oko njega ili samo krpu neku preko sa poklopcem ...jer ono jos uvijek vrije u inoxu....hvqla unaprijed
zdravkan1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2016., 22:19   #19
Da malo oživim temu
Koju inox bačvu uzeti za trajno čuvanje rakije?
Tunjica is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2016., 08:20   #20
Od pive!
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:04.