Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas > Poljoprivreda

Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.12.2011., 17:09   #1
Industrijska konoplja

Koliko vidim da još nema ovakav topic pa sam ga zbog toga otvorio.
Nedavno sam pogledao jedan dokumentarac o industrijskoj konoplji i doista me iznenadio podatak koji se sve proizvodi mogu dobitii od ove biljke.
Prije svega ulje, koje je izuzetno cijenjeno u zdravoj prehrani, dobiva se suhim prešanjem sjemena, ima gotovo idealan omjer omega-3 i omega-6, također sjeme ima odličan aminokiselinski sastav pa bi se moglo od njega praviti kvalitetno brašno, zatim visoko kvalitetan papir, pa čvrsta i dugotrajna tkanina, građevinski materijal (u nekim zemljama se navodno proizvode blokovi od industrijske konoplje, krovovi itd.), pogonsko gorivo kao zamjena za diesel, boje, čvrsti materijali za različite namjene itd... Stvarno ima hrpa toga... U tom dokumentarcu se čak spominje da je Henry Ford proizveo karoseriju automobila koja je bila nekoliko puta lakša od čelika, ali s druge strane također i nekoliko puta čvršća... evo link na taj dokumentarni film pa da dalje ne nabrajam:
http://www.youtube.com/results?searc...94l1.2.4.1l8l0

Odmah da navedem razliku između Industrijske i Indijske konoplje, da nebi došlo do zabune. Količina THC-a u Industrijskoj konoplji je jako mala, te se ona, koliko sam pročitao, i po svom izgledu dosta razlikuje od Indijske konoplje (koja je zakonski zabranjena zbog njene zlouporabe)...

E sada problem je što je u Hrvatskoj dozvoljen uzgoj samo jedne sorte Industrijske konoplje, sorta "flajšman" koja je navodno izumrla, i njeno sjeme se nemože nigdje kupiti, tako da je uzgoj ove biljke onemogućen na taj način.
Do 2004. godine su za uzgoj bile dozvoljene 24 sorte.

Dozvola uzgoja sorti čije je sjeme dostupno u Hrvatskoj mogla bi veoma doprinjeti Hrvatskom gospodarstvu, odnosno poljoprivredi (naravno uz kontrolu uzgoja i količine THC-a u biljci da nebi došlo do zlouporabe)... Industrijska konoplja je biljka čije bolesti i štetnici gotovo da nisu prisutni u Hrvatskoj, te se zbog toga u njenoj proizvodnji ne koriste pesticidi, raste izrazito visoko te zasjenjuje korove, a da bi mogla biti izrazito profitabilna govori i podatak da se od nje može dobiti preko 20.000 proizvoda (neke najvažnije sam naveo)...

Ako itko ima kakvih saznanja o tehnologiji uzgoja, prinosima, cijeni sjemenske robe koja je dozvoljena u drugim državama gdje se Industrijska konoplja uzgaja, cijeni po kg sjemena i kg stabljike Industrijske konoplje, te općenito neke informacije i saznanja, preporuke literature na ovu temu, linkova itd. slobodno ih napišite ovdje....

Istraživati ću po stranim forumima pa kada dođem do zanimljivih informcija navesti ću ih ovdje...
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 17:24   #2
Kod nas nemaš sjemena, i ispod 1 Ha nemreš saditi, i nisu te smjeli uloviti sa travom u đepu u zadnjih 5 godina.
Bolje je onda dogovoriti sa BiH sadnju, tam možeš sve. pa onda lijepo uvezeš u Hr.
Jednostavnije je a i Hrvatskoj odgovara jer onda EU vidi da mi možemo sve uvoziti, a ne proizvoditi doma, pa nam još više smeća uvale.
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 20:02   #3
Kaj misliš da u RH prosječni policajac razlikuje industrijsku od indijske konoplje?Baka od mog kompića je svojedobno posadila u dvorištu konoplju kak su sadili i njeni preci stotinama godina, pa su joj u dvorište uletili specijalci s "dugim cijevima", i posjekli sve stabljike. Bolje da se ne baviš konopljom jer bude neki lokalni debil od političara na tebi skupljal političke bodove.
sury or'o is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 20:13   #4
Pokraj hrpe papirologije i provjera slobodno zaboravi.
Biljka112 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 21:19   #5
Da ne gubiš vrijeme:
Svojedobno sam o tome razmišljao, pa sam našao, da kod nas nemaš za kupiti sjeme. Osim toga, prije nego što posadiš, moraš imati potpisan ugovor o otkupu proizvoda sa otkupljivačem. A tko je taj u Hrvatskoj?
Ne ide stari moj, niš normalno ne ide. Rađe posadi kuruzu, smelji u šrot i prodaj na tržnici za 220 kn/100 kg.Tako ja nažalost kupujem.
10000kg/Ha x 2,2 = 22,000 kn, a ovak se mučiš zabadave. Nemreš je ni pušit.
A ovako ti je odgovorila trenutačna vlast:
http://www.kukuriku.org/plan21/pitan...-kontrolirati/

Dakle, niš se ne mjenja.
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 22:06   #6
i mislio sam da je tako, koliko čujem u prošlosti je ohoho hektara bilo pod industrijskom konopljom... totalno mi je nejasno zatvaranje oči pred ovom prigodom... doista nevjerojatno!
Znači u Bosni je dozvoljeno, koliko čujem i u Srbiji i Sloveniji...
Zna li netko kako je u zemljama EU reguliran ovaj "problem"?
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2011., 00:19   #7
Neznam hoće li ulazak u EU nešto promjeniti što se tiče ovoga, ali to mi je pomalo logično da hoće jer vidim da je industrijska konoplja zastupljena u EU, a budući da iz tih zemalja članica naši političari u mnogo stvari izvlače primjere, nevidim razloga da se ova "neizravna zabrana" uzgoja industrijske konoplje nastavi... EU nam je ideal kojemu težimo pa onda što drugo zdrav razum može zaključiti...

Zadnje uređivanje slvnc : 30.12.2011. at 01:43.
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2011., 11:43   #8
Meni EU nije ideal, i svakako je pogrešno tako razmišljati.
Ako zapneš, da se posaditi konoplja kod nas, trebaš početi sa dozvolama i birokracijom već sad, da bi u proljeće mogao posaditi konoplju.
Trebaš imati puno živaca, upornosti i sve se da bez EU tu u Hrvatskoj. Činjenica je da je kompliciranije, ali takav je život.
Slovenci su u problemima, jer su previše ovisili o EU, U EU je sve stalo, pa Slovenci nemaju kamo izvoziti.
Za uvoz sjemena od bilo kuda, napraviš zahtjev prema ministarstvu u kom navedeš da želiš odraditi sadnju nečega kojeg sjemenja nema za kupiti kod nas, i koja nisu na sortnim listama ( ovo je važno, jer kod nas je na sortnim listama za konoplju sjeme iz 70-tih, kad je juga bila 5 po proizvodnji konoplje u svijetu), i obično ti oni sve odobre, dakle imaš dozvolu za uvoz. Onda kontaktiraš kuću koja se bavi uvozom sjemena i oni to odrade za tebe.
Ja se raspitao za češnjak, tako da sam dobio takav odgovor.
Jer kaj misliš kaj jedu kanarinci i papige u pet šopovima ? Sjemenke konoplje.
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2011., 11:49   #9
Abstract
An increase in the demand for biomass for conversion to heat by combustion is likely. The potential role for hemp in supplying this demand is discussed in this article. For hemp, key characteristics such as net calorific value, ash content, and melting behavior, and the risk of corrosion or polluting emissions, are all favorable. Low bulk density and size reduction difficulties might limit its use for pellet production and in small boilers; its use in electricity generating plants and medium-to-large boilers would have better prospects. To maximize profitability, an agronomy program to achieve high yields at the lowest cost is required. In the Irish climate, this would entail early sowing (late March/early April), a low seed rate (∼30 kg/ha), and variety selection for maximum stem yield regardless of fiber content. With an optimal program, trial results suggest that a dry matter yield over 10 t/ha is attainable. Cost analysis shows that an energy price of about e6/GJ is required to achieve a profit level similar to conventional food enterprises. Arable farmers would welcome a break crop in rotation with cereals. Processors needing a year-round fuel supply might be expected to welcome an autumn-harvested crop as part of a mix with spring-harvested crops such as miscanthus and willows. A mix of energy crop species would improve biodiversity and visual impact. Hemp should be a strong contender to be part of the energy crop mix.
Keywords: Hemp; biomass; energy; combustion; fuel
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2011., 11:51   #10
Seed price is £3.30 per kilo ( £3.40 per kilo for varieties for dual hemp) seed must be purchased from Hemcore. The recommended sowing rate is 37kgs per hectare.
Buy back prices for the straw from harvest 2008 are as follows based on price per tonne of straw delivered factory: A discount of £5 per tonne on these prices will apply for straw that has been mown & round baled.

SEPTEMBER £120.00 JANUARY £134.50 MAY £140.50
OCTOBER £130.00 FEBRUARY £136.00 JUNE £142.00
NOVEMBER £131.50 MARCH £137.50 JULY £143.50
DECEMBER £133.00 APRIL £139.00 AUGUST £145.00

Hemp, in common with all agricultural crops, can show wide variations in yield from season to season. As part of the Company’s supply management they reserve the right, when yields are in excess of 7.5 t/ha, to delay movement of the excess into the period September to December of the following year.

The price for hemp grain is £460 ex farm dried and dressed to contract specifications.
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2011., 15:04   #11
http://www.eiha.org/
http://www.hemptechnology.co.uk/

ovdje se može stvarno naći dosta stvari, na ovom prvom linku ima puno istraživanja, razno raznih članaka, statistika itd...

Koliko sam shvatio najprofitabilnije bi bilo uzgajati konoplju od koje je iskoristivo sjeme + stabljika... Dali si upoznat sa agrotehnikom? Koliko sam pročitao sjetva se može izvršiti sa sijačicama za pšenicu (neznam koliko je ta informacija točna)...

E sada, kod takve vrste konoplje (sjeme+stabljika), dali se žetva usjeva obavlja kombajnima, koji skidaju usjev sa zemljišta, odvajaju zrno u "bunker" u samom kombajnu, a stabljiku izbacuju na tlo koja se zatim balira... Dali sam u pravu ili sam nešto krivo shvatio/preveo?
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2011., 16:30   #12
Upiši hemp crop i stisni google, pa pictures
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 10:26   #13
Quote:
slvnc kaže: Pogledaj post
Odmah da navedem razliku između Industrijske i Indijske konoplje, da nebi došlo do zabune. Količina THC-a u Industrijskoj konoplji je jako mala, te se ona, koliko sam pročitao, i po svom izgledu dosta razlikuje od Indijske konoplje (koja je zakonski zabranjena zbog njene zlouporabe)...
Industrijskom konopljom zapravo nazivamo sorte vrste Cannabis sativa L., koja je po svojoj prirodi višlja od Cannabis indice, pogotovo kad se uzgaja u gustom sklopu (što gušći sklop, to duže stabljike = više vlakana).

Cannabis sativa također može sadržavati visoke količine THC-a, samo štu su selekcijom smanjene količine THC-a (Tetrahidrokanabinola) na 0,5-1%.

Da bi stvarala psihoaktivni efekt, trebala bi sadržavati 3% ili više (ove nove sorte što razvijaju u nizozemskoj mogu ići do 20%) u osušenom cvijetu.

Dakle, ne radi se o razlici između vrsta Cannabis sativa i Cannabis indica, već o razlici između pojedinih (industrijskih) sorata vrste Cannabis sativa (koje sadržavaju nisku razinu THC, zahvaljujući selekciji) i svih ostalih sorata vrsti C. sativa i indica, kao i njihovih divljih oblika koji sadržavaju više razine THC-a i mogu poslužiti u narkotičke svrhe.

Ima jedna zgodna anegdota s Agronomskog fakulteta u Zagrebu gdje su znanstvenici sa Zavoda za ratarstvo imali postavljen pokus s konopljom (industrijskom, naravno ) na pokusnom polju fakulteta (kod okretišta dubrava).
Lokalni klinci su, naravno, skužili da na polju ima nečeg što bi moglo biti interesantno pa su se, neznavši da od toga nema ništa, poslužili s usjevom naših profesora.
Idijote je s tim uspjela uloviti policija pa je naš profesor završio na ispitivanju gdje su mu zaprijetili da će oni ispitati razinu THC-a i ako pređe određeni postotak da će se naći u gadnim problemima.
Kaže profesor da mu nije bilo nimalo svejedno jer je bila sušna godina pa se moglo desiti da ta razina bude neznatno viša od dozvoljenog postotka.

Uglavnom, sve je to skupa dosta žalosno i smiješno, tim više što je konoplju moguće uzgajati na način da uopće ne može poslužiti u narkotičke svrhe, a sve su započeli amerikanci 30-tih godina prošlog stoljeća jer je bogatim kongresmenima industrija konoplje počela ugrožavati investicije u drvnu industriju pa su počeli provoditi sulude i znanstveno potpuno neutemeljene kampanje za njenu zabranu i time uništili industriju.
mountain_spring is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 13:34   #14
Quote:
slvnc kaže: Pogledaj post
Ako itko ima kakvih saznanja o tehnologiji uzgoja, prinosima, cijeni sjemenske robe koja je dozvoljena u drugim državama gdje se Industrijska konoplja uzgaja, cijeni po kg sjemena i kg stabljike Industrijske konoplje, te općenito neke informacije i saznanja, preporuke literature na ovu temu, linkova itd. slobodno ih napišite ovdje.....
U Slavoniji se 80-tih godina uzgajala na veliko i bila je dobra lova.Ali ta kudeljara je propala a ako nema druge nema potreba ni da uzgajaš jer nema tko otkupit.Sijali su sa običniom sijačicama,kosili sa bočnim kosama malo prerađenim i ručno se vezalo u snopove te tovarilo na traktore.
http://wikimapia.org/7357700/hr/Bivša-Kudeljara
http://www.propisi.hr/print.php?id=6447
http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=135719
__________________
Demokracija je kad poštuješ Zakone iako se sa njima ne slažeš.
sivkić is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 16:51   #15
Quote:
sivkić kaže: Pogledaj post
U Slavoniji se 80-tih godina uzgajala na veliko i bila je dobra lova.Ali ta kudeljara je propala a ako nema druge nema potreba ni da uzgajaš jer nema tko otkupit.Sijali su sa običniom sijačicama,kosili sa bočnim kosama malo prerađenim i ručno se vezalo u snopove te tovarilo na traktore.
http://wikimapia.org/7357700/hr/Bivša-Kudeljara
http://www.propisi.hr/print.php?id=6447
http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=135719
Čuo sam od starijih ljudi da se uzgajalo dosta konoplje prije, kao što kažeš, također su ljudi i sami proizvodili na manjim površinama pa se onda stabljika namakala itd...

Mislim da je ovo stari pravilnik, jer koliko čujem dozvoljen je samo taj "famozni" flajšman.
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2012., 17:07   #16
izmjena pravilnika

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...02_18_505.html

Izmjenjen je "PRAVILNIK O UVJETIMA ZA UZGOJ KONOPLJE, NAČINU PRIJAVE UZGOJA MAKA TE UVJETIMA ZA POSJEDOVANJE OPOJNIH DROGA U VETERINARSTVU"

Koliko vidim najvažnija izmjena je da je dozvoljen uzgoj većeg broja sorti i to
Armanca, Asso, Beniko, Bialobrzeskie, Białobrzeskie, Cannakomp, Carma, Carmagnola, Chamaeleon, Codimono, CS, Delta-llosa, Delta-405, Denise, Diana, Dioica 88, Epsilon 68, Fedora 17, Felina 32, Ferimon, Fibranova, Fibrimor, Fibrol, Finola, Futura 75, KC Dóra, Kompolti, Kompolti hibrid TC, Lipko, Lovrin 110, Monoica, Red petiole, Santhica 23, Santhica 27, Santhica 70, Silesia, Silvana, Szarvasi, Tiborszállási, Tisza, Tygra, Uniko B, Uso-31, Wielkopolskie, Wojko, Zenit.

Ako me sjećanje dobro služi, prema bivšem pravilniku trebao se imati osiguran otkup, dok se u ovom navodi da se mora navesti svrha uzgoja.
Uvjeti uzgoja su još kao i u starom pravilniku, sijanje minimalno na površini od 1ha, nekažnjavanje za posjedovanje droga u proteklih 5 godina, te da u suhoj tvari biljke sadržaj THC-a ne prelazi 0,2%...
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2012., 21:52   #17
google : vs_kavcic_ana ako razumijete slovenski
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2012., 23:01   #18
Quote:
diabolica kaže: Pogledaj post
google : vs_kavcic_ana ako razumijete slovenski
Hvala vam puno. Nerazumijem puno ali ću nadam se uz translator uspjeti koliko toliko razumjeti.

Zadnje uređivanje slvnc : 26.02.2012. at 23:06.
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2012., 23:33   #19
sorta UNIKO-B (čini mi se Mađarska) koja je na našoj sortnoj listi se ističe za proizvodnju zrna konoplje... Malo ću istražiti koja je cijena sjemena te sorte te dali bi se mogla uvesti iz Slovenije ili Mađarske
slvnc is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2012., 00:12   #20
ja sam ti to istraživao prije jedno 4 godine i neznam gdje mi je to sve, tako da sam našao samo sortnu listu iz 2010 u pdf u, ali kako se promijenila više nije važno. Ima toga dosta na engleskim stranicama, samo treba tražiti, to ti je ono otvoriš 10 stranica a jedna vrijedi čitanja.
__________________
"Great minds discuss ideas... Average minds discuss events... Small minds discuss people"
diabolica is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:29.