Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.01.2012., 10:09   #1
Fiskalizacija

Evo izgleda da će ih i kod nas uvesti

Jutros sam u prolazu na kiosku vidio naslov u jednim novinama (kafići, maloprodaja, restorani, odvjetnici).

Po meni ako se već idu baktati s tim nek uvedu i veleprodaji kao u BiH, s dodatkom roka plaćanja.


dodatak evo i link (novinari o tome pišu kao da je to velika stvar ono u najmanju ruku revolucija, pa u srbiji i cg postoji skoro 10 godina već , a u italiji i bugarskoj još i prije).

http://danas.net.hr/novac/page/2012/...06.html?pos=n1
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen

Zadnje uređivanje ceha : 09.01.2012. at 10:50.
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2012., 17:30   #2
Smijesni su.Najbolje bi bilo da uvedu nadzorne kamere u svaki objekat povezane direktno sa poreznom upravom. Vec vidim malverzacije sa uvoznicima printera. Kineska smeca od 100 kuna prodana po 1500 kn drzavi i onda uvaljana obrtnicima po "povoljnim cijenama" Druga stvar ! Ako netko pametan cita,onda ce znati da je to promasena investicija ! "Crna kutija ciji je softwer nemoguce probiti".De nemoj me nasmijavati !
A7ibaba is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2012., 18:13   #3
Printer je cca 500 eura pa jos program, bolje je da odmah svi uplate soma eura poreznoj i da ih ostave na miru.sa druge strane svi se cude kako vani po italiji nitko ti ne daje racun jer placaju pausalni porez.
laser is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2012., 21:13   #4
ako su bosanci i srbi uveli gospodo stvarno ne vidim zasto mi ne bi bili u stanju...
__________________
bok
markotros is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2012., 22:50   #5
Zato sto to ne funkcionira,mozda zato ? Sa svakim programom se moze manipulirati,a kreten je onaj tko misli da to nije moguce.
A7ibaba is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2012., 23:42   #6
Quote:
laser kaže: Pogledaj post
Printer je cca 500 eura pa jos program, bolje je da odmah svi uplate soma eura poreznoj i da ih ostave na miru.sa druge strane svi se cude kako vani po italiji nitko ti ne daje racun jer placaju pausalni porez.
U Njemačkoj, točnije u Bavarskoj, u niti jednom kafiću, restoranu, slastičarni nisam dobila račun.
__________________
život je paradižot
zamantana is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 03:42   #7
Nek se uvede pa ce da vidimo funkcionise li ili ne. Bolje da pare idu u to nego u autoceste.
__________________
bok
markotros is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 11:19   #8
Ne radi se tu da li ti dobiješ račun ili ne.
Već se radi o tome da se navečer poslije obračuna na svim POS kasama širom Hrvatske štima dnevni utržak brišu se prometi i preko 50% i prave novi zaključak koji se prijavljuje.
homosapiens is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 11:43   #9
Na koji način to funkcionira. Pretpostavljam da se "unutar" tog posebnog pisača pamte svi računi koji su isprintani ali nje valjda da se to šalje i poreznoj preko GPRS-a ili interneta?
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 12:01   #10
Pa da. Uređaj pošalje nakon zaključka blagajne preko GPRS ukupan broje izdanih računa gdje može biti kumulativna specifikacija npr. toliko prodanih porcija čevapa malih, toliko velikih, toliko hamburgera i sl.

Jako jednostavan sistem, a učinkovit. Samo koliko je to pametno danas uvesti kad masa malih obrtnika jedino što uspije si odvojiti za život malo toga što obriše na zaključku blagajne.

I zanima me da li će npr. na svaku balgajnu u Konzumu instalirati te uređaje ili samo malim obrtnicima?
homosapiens is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 13:50   #11
svima
U BiH i Srbiji imaju i trgovački lanci (neznam kako su riješili problem s količinom šifri artikala pisači su ograničeni na nekih 60-70 tisuća šifri, a ovi lanci imaju i preko tog broja)
u Srbiji se moralo (neznam jel još uvijek vrijedi ili gledaju kroz prste) imati cijeli prodajni asortiman upisan u pisač.
Printeri i programi za komunikaciju s pisačem (source code mora biti dat poreznoj upravi na uvid ili tako nešto) moraju biti licencirani od porezne uprave. Serviseri pisača također moraju biti licencirani. Jednom označeni modul za rad više se ne može brisati, jedino se može reklamirati račun (storno) u slučaju greške. Datum i vrijeme na pisaču mora biti usklađeno s datum i vremenom na računalu. Nakon zaključenja dana podaci se šalju poreznoj upravi. Svaki pisač i modul imaju svoj broj koji mora biti prijavljen prije upotrebe poreznoj upravi.
Recimo za testiranje knjigovodstvenih programa (nema simulatora, tj. ima za neke srpske verzije), koji komuniciraju s licenciranim programom koji komunicira s pisačem, moraš uništiti modul ili dobiti od ovlaštenih distributera pisače koji su predviđeni za testiranje (i oni također moraju biti prijavljeni poreznoj upravi).

U pisaču se pamti cijeli račun (stavke, zagavlje, način plaćanja) i nije moguće brisanje (memorija je tipa, jednom upisano više nije moguće brisanje osim uništenjem modula, a to opet povlači za sobom kazne), pisač sam odbrojava račun, koji mora biti ispisan na papir (ima dvije trake također) i imati vezu s računom u knjigovodstvenom programu. Porezna ima mogućnost ispitati usklađenost podataka u pisaču s onim što se njima šalje (neslanje svakog dana poreznoj upravi isto tako je kažnjivo).
Prevelik broj storna također za sobom povlači kaznu (naročito ako se nakon njih dolazi do ispisa novih računa s manje stavki).
Jedini POS pisač koji se upotrebljava mora biti fiskalni pisač (nema drugih).

u BiH su uveli i za veleprodajne račune (pored ispisa veleprodajnog, mora se ispisati i na fiskalni pisač i njega priložiti uz veleprodajni - veleprodajni A4 i slično mora na sebi imati fiskalni broj računa ispisan na fiskalnom ispisu, znači ispisuje se poslije fiskalnog ispisa ).

Ako neko želi petljat jedino što može je totalno zanemariti ove pisače i samo za dio prometa izdavat račune (recimo svaki drugi kao primjer), ali onda naravno dolazi do drugih problema.
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 14:19   #12
Porezna utaja u ugostiteljskim objektima je tolika da bi se isplatilo plačati inspektora po svakom objektu ponaosob dakle 1 na 1. U svakom bircu se utaji toliko da se komotno može isplatiti plaća jednom inspektoru. Tako bi mogli zaposliti oko 50-tak hiljada inspektora i riješiti nezaposlenost. Naravno onda imamo ljudski faktor tj. korupciju.
Tako da je fiskalna blagajna jedno elegantno rješenje i potpuno je podržavam.
Pun mi je kufer vlasnika birceva koji non stop kukaju kako im je teško i žive "na rubu" a prvi su na granici kad treba ići na skijanje i zadnji kad se vraća.
Znam ih nekoliko i ništa im ne fali a lova od kave, lošeg piva i vina samo ide i ide.
Proračun bi bio deblji za 20 milijardi najmanje kad bi svi plaćali porez a i tada ne bi trebao biti tako visok.
Naravno protiv takvih blagajni prve će se dići udruge ugostitelja i najveći lopovi među njima.
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 15:15   #13
I ja isto mislim da su ugostitelji krivi za ovu krizu u drzavi. Da oni ne rade utaju poreza danas bi bili drzava sa najvecom stopom rasta BDP-a.
A7ibaba is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 16:14   #14
Quote:
ceha kaže: Pogledaj post
Printeri i programi za komunikaciju s pisačem (source code mora biti dat poreznoj upravi na uvid ili tako nešto) moraju biti licencirani od porezne uprave.
Ok, sve mi je jasno osim ovoga. Nadam se da si u krivu jer u suprotnom dolazi u pitanje moj posao. Mi radimo razne programe i svaki program prilagođavamo korisniku i to je glavni izvor novca i posla. Ovo bi značilo da bi mogli imati samo jednu verziju programa za npr. ugostiteljstvo gdje bi za svaku promjenu morali ponovno tražiti licencu?
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 16:30   #15
Dobro opet s druge strane kod tih pisača, postoji opet mogućnost da ti ugostitelj uopće ne izda račun i na taj način uopće ne evidentira promet preko kase?! Ja idem u neke birceve gdje ja uopće pošto sam stalan gost, ne dobijam račun jest da se tako nešto nemože baš svakome napraviti ali opet može se
sugarray is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 16:41   #16
U teoriji fiskalizacija nije uopće loša stvar, ali u našem podneblju je još samo jedan od alata za malverzacije. Kod nas u BiH su preko noći niknula poduzeća ''specijalizirana'' za fiskalne kase, bilo za nabavku istih, pripadajući softver ili kombinirano. Pružena im je prilika za legalni reket što su i iskoristili. Primjer je nabavna cijena printera koja je znala biti i pet puta manja od prodajne krajnjem korisniku, znači poduzeću, obrtniku, kafiću.

S druge strane, fiskalizacija je značajno počistila sa tržišta one koji su se vukli po dnu, dobar broj njih je zasluženo zatvorio svoje poslovanje. Dalje, unatoč uvođenju fiskalnih kasa, i danas se događa da se umanjuje promet (osobito kafići, frizerski saloni), tako da taj proces sam po sebi nije indikator pozitivnih promjena u onom obujmu u kojem se to najavljivalo.
__________________
Nemojte da se čudite što često ćutim, jer niko od Vas ne zna sa kakvom se budalom ja u sebi borim, ne dozvoljavajući joj da izađe van.
dmarijan is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 17:17   #17
Quote:
Baphomet kaže: Pogledaj post
Ok, sve mi je jasno osim ovoga. Nadam se da si u krivu jer u suprotnom dolazi u pitanje moj posao. Mi radimo razne programe i svaki program prilagođavamo korisniku i to je glavni izvor novca i posla. Ovo bi značilo da bi mogli imati samo jednu verziju programa za npr. ugostiteljstvo gdje bi za svaku promjenu morali ponovno tražiti licencu?
Ah nisi shvatio, taj program je neka vrsta drivera, koji prima datoteke (staviš datoteku s uputstvima za ispis - šifre, nazivi artikala, cijene rabati, načini plaćanja u jedan folder, a u drugom folderu dobiješ datoteku s odgovorom (nalazi se i broj računa dodijeljenog u pisaču) što je s tim napravio), ima podršku i za COM. Nije to nadomjestak za knjigovodstvo. Ima i automatiziranih kasa koje izdaju samo račune (najeftinija verzija) i imaju vezu s poreznom upravom, ali bez knjigovodstva. Tog tipa 'softweri' zapravo kase su ugrožene. Za Srbiju i BiH koristi se neki bugarski (ima više verzija) i podržava više pisača. Srbi su napravili i neku svoju verziju tog driver-a ali samo za neke pisače.
__________________
"When investing", "Timing" is everything. - Fred McAllen
ceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 17:35   #18
E to je već bolje, bit će posla
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 18:01   #19
Inače organski ne mogu smisliti vlasnike kafića (izuzev onih koji odrade smjenu u kafiću,znači obiteljske kafiće) tako da mi je ova vijest jučer uljepšala dan . .

Moš mislit ja ću grijati stolicu i knjigu cijeli dan i imati nekakvu crkavicu od plaće, a on će ne raditi ništa , zaposliti k tome 2-3 konobara koji će mi otvarati Pago sokić, naplatit ga 15 kn i još ne izdavati račun za to.

Pa šta sam ja budala a oni su pametni !?
Entrerios is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2012., 18:14   #20
Quote:
zamantana kaže: Pogledaj post
U Njemačkoj, točnije u Bavarskoj, u niti jednom kafiću, restoranu, slastičarni nisam dobila račun.
Tamo se radi kao u bivšoj Jugoslaviji nisu rigorozni prema takvim vrstama usluge da moraju izdavati račune kao u Hrvatistanu već tamo vlasnici takvih objekata dobiju godišnju uplatnicu za platit poreza državi NJemačkoj i svi sretni i zadovoljni država je dobila svoj dio kolača ostalo je ostalo vlasniku obrta da radi i zarađuje pare se vrte, a to je najbitnije...

I kad bi NJemačka temeljila svoje gospodarstvo na lihvarenju malih obrta kao Hrvatska koja je jadna uboga zemlja koja više nema kome otkinuti od usta onda bi to bio kolaps za Njemačku.
homosapiens is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:34.