Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.01.2012., 15:51   #1
Legalizacija - gradnja nakon lipnja 2011.

poz...stvar je ovakva... (nadam se da sam pogodio podforum za ovo)
kuća je izgrađena 1950, ima papire. Prosle godine je u 9. mjesec trebalo mijenjati krov jer je bio star, ali smo odmah napravili visoko potkrovlje. Kuca ne smeta nikome, niej na podrucju od vaznosti, ne smeta susjedima niti ista... Sve je moja zemlja okolo...sad me zanima sto ej sa legalizacijom takvih objekata... Da znam nisam na vrijeme vadio papire i to sl...ali sad me zanima sta je sa ovima nakon snimanja izgrađenim objektima... Hvala
Bozzo is offline  
Old 14.01.2012., 19:59   #2
Legalizira se kao sve ostalo. Objekt je kao takav vidljiv na snimci, krov je tu nebitan. Konzultiraj svog arhitekta .
FitzTN is offline  
Old 14.01.2012., 22:31   #3
Quote:
FitzTN kaže: Pogledaj post
Legalizira se kao sve ostalo. Objekt je kao takav vidljiv na snimci, krov je tu nebitan. Konzultiraj svog arhitekta .
hvala, samo me muci ovo sto je kao NAKON 21 lipnja 2011, IZGRAĐENI OBJEKTI SE NECE MOCI LEGALIZIRATI.... ali kad bolje razmislim takvi objekti drzavi nemogu napuniti proracun jer nemaju dugovanja za komunalije i sl, te nemaju kazne za neplacanje istih...pa mozda nisu od vaznosti drzavi.... hvala
Bozzo is offline  
Old 14.01.2012., 23:22   #4
Pa to je istina da se neće moći legalizirati, barem ne sada. Iako, iz prakse znam da postoji određena fleksibilnost u vezi toga, jer je svima u interesu da budu objekti legalizirani. Također, taj 21.06. nije dan kad je cijela Hrvatska snimljena.

Što se tvojeg tiče, napisao si da si napravio visoko potkrovlje, pa sad što to točno znači? Jesi izbacivao kućice ili nešto što bi se trebalo vidjeti na snimkama? Na ortoforu (DOF5) kojeg oni uzimaju kao mjerodavnog, a koji se može vidjeti ako imaš strpljena na Geo-portalu, se vidi samo krov kuće i to je neki dokaz da je objekt postojao, tj. nije izgrađen nakon 21.06.. Prema tome, ukoliko nema novih objekata na krovu, nego je on samo povišen, možeš zatražiti legalizaciju.

Dakle, ukoliko je kuća zadržala vanjske (tlocrne) dimenzije, a upisana je (i raspisana!) u katastru i zemljišnoj knjizi, ide skraćen geodetski elaborat po kojem će se upisati pozitivna zabilježba u z.k., arhitektonski snimak iz kojeg će se vidjeti što je nadograđeno, platit češ doprinose i eto. Vjerojatno će te na kraju manje koštati nego da si išao normalnim putem (PGP+Projekti), osim ako tvoja lokalna samouprava nije dignula komunalni doprinos sad prije legalizacije .
FitzTN is offline  
Old 15.01.2012., 11:42   #5
sve je u istim gabaritima... dimenzije kolike su bile i sad su tolike... jedino krov je bio na 4 vode sad je na dvije...
Bozzo is offline  
Old 15.01.2012., 12:10   #6
Najbolje ti je da se savjetuješ sa svojim arhitektom. Sigurno ima neki savjet što točno napraviti i koliko su fleksibilni u urbanizmu tvoje lokalne samouprave.

Pogledaj si i na geo portalu DOF na kojem je tvoja kuća i koliko se zapravo dobro vidi taj tip krova.
http://www.geo-portal.hr/Portal/ptk
FitzTN is offline  
Old 15.01.2012., 20:29   #7
00vidi se da je promijenjen krov...ali ne vidi se dali su tu bila dva kata bez potkrovlja ili sa krovon...a di ej to nesto novo kao u 3D sta se prica da se moze vidit i prozor na kuci ??? ili ej to samo malo za strasenje ljudi...?
Bozzo is offline  
Old 16.01.2012., 00:50   #8
Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN90/2011) je definirano što je mjerodavno, dakle članak 1., stavak 1.

(1) Nezakonito izgrađenom zgradom u smislu ovoga Zakona smatra se nova zgrada, odnosno rekonstruirani dio postojeće zgrade izgrađen bez akta kojim se odobrava građenje, odnosno protivno tom aktu, evidentirana na digitalnoj ortofoto karti (DOF5) u mjerilu 1:5000 Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske od 21. lipnja 2011.,

Dakle, prema tome gleda se samo DOF koji je ortogonalna projekcija u ravninu snimke snimljene iz zraka i na kojoj nema visina. Imaju li oni kakvu snimku, ne znam, ali prema ovome je samo DOF mjerodavan. Kažem ti, konzultiraj svog arhitekta za savjet. Problem je što se vidi da je izvedba krova promijenjena.
FitzTN is offline  
Old 16.01.2012., 01:41   #9
Zahvaljujem na odgovorima. Pozdrav
Bozzo is offline  
Old 16.01.2012., 09:58   #10
Quote:
Bozzo kaže: Pogledaj post
Zahvaljujem na odgovorima. Pozdrav
tu ti je pisalo dosta o svemu...
__________________
Nedozvoljena prikrivena reklama - obrisano!
Codegun is offline  
Old 16.01.2012., 12:15   #11
hvala... mene je najvise zanimalo za ovo nakon 21.6.2011
Bozzo is offline  
Old 24.01.2012., 13:22   #12
Quote:
Bozzo kaže: Pogledaj post
poz...stvar je ovakva... (nadam se da sam pogodio podforum za ovo)
kuća je izgrađena 1950, ima papire. Prosle godine je u 9. mjesec trebalo mijenjati krov jer je bio star, ali smo odmah napravili visoko potkrovlje. Kuca ne smeta nikome, niej na podrucju od vaznosti, ne smeta susjedima niti ista... Sve je moja zemlja okolo...sad me zanima sto ej sa legalizacijom takvih objekata... Da znam nisam na vrijeme vadio papire i to sl...ali sad me zanima sta je sa ovima nakon snimanja izgrađenim objektima... Hvala
Mislim da bi vi trebali ići na projekt rekonstrukcije i to prema važećem zakonu o prostornom uređenju i gradnji.
Obzirom da nadograđeni dio nije bio prije 21.06.2011., a osnovni objekt ima dozvolu, vaš slučaj niti ne spada pod ovaj zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.
Dakle, ja bi na vašem mistu išla u ured arhitekta, odnila mu postojeću dokumentaciju i zatražila prekt rekonstrukcije u smislu nadogradnje visokog potkrovlja.
__________________
NEVER BE AFRAID TO SAY WHAT YOU FEEL
ZZZdenka is offline  
Old 30.01.2012., 20:38   #13
Ne znam jesam li na pravom mjestu- gdje god dođem nitko mi ne zna reći... ima 6 godina da tražim građevinsku dozvolu-odnosno rješenje o uvjetima gradnje (kuća manja od 400m2), gradimo na selu- građevinska zona gdje cesta uopće nije bila ucrtana, parcela do moje nije bila ucrtana kako treba te vodovodna mreža za koju čekam da se potpiše ugovor o gradnji već godinu dana a bez toga ne mogu dobiti suglasnost od vodovoda da mi se napokon uruči rješenje o uvjetima gradnje. No, 2009. godine počela sam graditi bez dozvole digla podrum i kat- veća kvadratura od dozvoljene i prije mjesec dana visoko potkrovlje. Kuća mi nema zatvore (prozore i vrata) te samim time mi referentica nije mogla izdati rješenje o izvedenom stanju jer kuća nema struju i vodu- nije useljiva). Na orto-foto snimci je moja kuća vidljiva i zanima me hoće li meni doći poziv za legalizaciju-tj. hoću li je ja moći legalizirati iako na dan 21.6.11. moja kuća nije bila useljiva ali je veći dio grubih građevinskih radova bio obavljen? U međuvremenu sam kupila još 2 čestice zemljišta oko kuće tako da mi sad izgrađenost terena iznosi 28%, ali još nisam spajala parcele. referentica mi je savjetovala da nastavim s rješenjem o uvjetima gradnje, ali da ju legalizirati neću moći dok se zakoni ne izmjene. UNAPRIJED HVALA!!!!
kilimanju3 is online now Prijavi nepoćudan post Edit/Delete Message
kilimanju3 is offline  
Old 11.04.2012., 12:50   #14
Pozdrav!
Zna li tko što je s (navodnim) izmjenama zakona po pitanju suglasnosti/potpisa susjeda/suvlasnika parcela pri legalizaciji bespravnih objekata? Radi se dakako o neparceliziranom zemljištu. Navodno sada mogu zatražiti geodetski elaborat samo za moj dio parcele, bez snimanja ostatka i suglasnosti ostalih suvlasnika?
Hvala.
kolino is offline  
Old 30.09.2012., 12:38   #15
S obzirom da se dosta priča u medijima o mogućnostima rušenja bespravno sagrađenih objekata, čudi me što ovaj topic napreduje jako loše.
Imam jedno pitanje: kuća se na temelju lokacijske dozvole započela graditi daleke 1994. Ucrtana je u katastar i upisana u zemljišne knjige (gruntovnicu) što se fino vidi na DOF5.
Par godina iza sagrađen je 1. kat objekta a prije par mjeseci izgrađeno je visoko potkrovlje sve u postojećim gabaritima (dakle bez ikakvog proširenja).
Koliko sam razumjela, sada da bi se kuća legalizirala, potrebno je ishoditi rješenje o izvedenom stanju.
Da sam poštovala zakon, trebala sam prije legalizirati postojeće (rješenje o izvedenom stanju) pa onda ishoditi građevinsku za potkrovlje?
Sad je učinjen zahvat na kući bez papira (kao sve do sada), i treba za cijeli objekt ishoditi rješenje što pojednostavljuje proceduru legalizacije bespravno sagrađenih objekata.
Mene zanima, dali postoji mogućnost da se potkrovlje sruši?
Da li se moj objekt može svrstati u one objekte nelegalne koju su u zemljišne knjige upisani bez priložene građevinske i uporabne dozvole? (oni koji su izgrađeni iza 1968)?
Da li mislite da će odaziv za legalizaciju biti dobar?
Ili možda računate na to da će zbog slabog odaziva doći do smanjenja iznosa komunalne naknade jedinica lokalne uprave i samouprave?
Moj objekt je još 1994. dobio vodu i struju.
Što ja dobivam od grada plaćanjem komunalne naknade?
__________________
“Pokvareni ljudi poštuju iz straha; dobri ljudi, iz ljubavi.” Aristotel
Lea Sun is offline  
Old 30.09.2012., 13:03   #16
Zašto bi rušila potkrovlje?
Ukoliko je kuća ucrtana u katastarski plan, ne trebaš geodetsku snimku izvedenog stanja, nego trebaš izvaditi 3 primjerka kopije katastarskog plana, naći arhitekta da ti to nacrta i predati zahtjev za legalizaciju.

Nije komunalna naknada, nego komunalni doprinos i on u teoriji služi poboljšavanju ili otplati komunalne infrastrukture na tvom području. Kako je to u praksi izvedeno, najbolje vidiš u svom gradu/općini gdje živiš.

Inače, da, da si legalizirala prije, trebala bi tražiti Rješenje o uvjetima građenja za dogradnju.
Fitz is offline  
Old 30.09.2012., 15:03   #17
Eh da, nije komunalna naknada već komunalni doprinos.
Bitno je da ću objekt moći legalizirati jer je u zoni dozvoljene gradnje te da se neće postavljati pitanje kad je potkrovlje sagrađeno tj. iza 21.06.2011.
__________________
“Pokvareni ljudi poštuju iz straha; dobri ljudi, iz ljubavi.” Aristotel
Lea Sun is offline  
Old 02.10.2012., 21:22   #18
Pozdrav, imam jedno jednostavno pitanje.

Prije 2 mjeseca nadogradio sam još jedan kat kuće i potkrovlje. Hoću li moći legalizirati kuću?
miki89 is offline  
Old 03.10.2012., 17:44   #19
Avio snimanje KO

Može li se krenuti s ičim oko gradnje kuče ako se u katastarskoj opčini izvodi avio snimanje i sređivanje knjiga i parcela.Platio sam 4000 kuna snimanje i ono je obavljeno već prije 2 godine al sud ne radi.Po okolnim KO(zadarska županija)vidim da to traje par godina.Pa me zanima osim projekta kod arhitekta može li se išta drugo odradit.
Bepo1606 is offline  
Old 03.10.2012., 22:25   #20
Quote:
miki89 kaže: Pogledaj post
Pozdrav, imam jedno jednostavno pitanje.

Prije 2 mjeseca nadogradio sam još jedan kat kuće i potkrovlje. Hoću li moći legalizirati kuću?
Koliko ja shvaćam situaciju s novim Zakonom, tu nadogradnju nećeš moći službeno legalizirati. No priuptaj nekog lokalnog geodeta ili arhitekta oni će ti bolje znati reći, oni su sad svi u tome. A i one avio slike na koje se pozivaj a koje dokazuju nelegalnu gradnju i datiraju iz lipnja prošle godine, su dovdimezionalne pa se nekuži da li je upitanju katnica, dvokatnica ili trokatnica.

Dakle, prostora za mulj mulj ima.....tko onda zna kad si ti to nadogradio osim susjeda?Quote:
Bepo1606 kaže: Pogledaj post
Može li se krenuti s ičim oko gradnje kuče ako se u katastarskoj opčini izvodi avio snimanje i sređivanje knjiga i parcela.Platio sam 4000 kuna snimanje i ono je obavljeno već prije 2 godine al sud ne radi.Po okolnim KO(zadarska županija)vidim da to traje par godina.Pa me zanima osim projekta kod arhitekta može li se išta drugo odradit.
Ne vidim zašto ne. Pa to ovi neće riješiti još koje desetljeće. Pa znaš kak je naša birokracija učinkovita. I kod mene je ove godine bila ista stvar, aviosnimanje i označavanje međa i snimanje objekta. Rekli su za jedno 2-3 godine, a poslije čuo da su prije 10-12 godina to radili u nekom zagrebačkom kvartu i da još nije riješeno. dakle.....

nazovi u lokalni ured za graditeljstvo da budeš ziher
__________________
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:20.