Meni je samo čudno,zašto kod nas investitori i poduzetnici ne stoje u kolonama kako bi zapoćeli poduzetnički poduhvat u poreznoj oazi
prožetoj silnim povlasticama i oslobođenjima.Ovako kad čovijek čita šta pojedinci pišu,tek onda shvati kako živi u poduzetničkom raju na zemlji.
Još da nas bezobrazne agencije ne stavljaju na 100 i neko mjesto u svijetu po poduzetničkim slobodama ,di bi nam bio kraj.
Čak se u većini stvari slažem sa tobom, ali i dalje mi je nejasno zašto bi itko od nas podržavao povećanje porezne presije, jer nam je svima jasno da sa druge strane nikakvi porezi neće biti umanjeni kao kompenzacija za ovo povećanje.
Meni je samo čudno,zašto kod nas investitori i poduzetnici ne stoje u kolonama kako bi zapoćeli poduzetnički poduhvat u poreznoj oazi
prožetoj silnim povlasticama i oslobođenjima.Ovako kad čovijek čita šta pojedinci pišu,tek onda shvati kako živi u poduzetničkom raju na zemlji.
Još da nas bezobrazne agencije ne stavljaju na 100 i neko mjesto u svijetu po poduzetničkim slobodama ,di bi nam bio kraj.
Zato sto je za zdravu poduzetnicku klimu manje bitna cinjenica da smo (bili) "porezna oaza" za oporezivanje poduzetnika. Specifikum naseg prostora je taj sto citav sustav ide na ruku samo odredjenom segmentu poduzetnika, od ove "porezne oaze" o kojoj govorimo profitiraju prije svega oni koji uocpe ostvaruju dobit (a to naravno nisu svi poduzetnici). Od ostali zakonskih instrumenta najvise profitiraju upravo oni koji najvise i zaradjuju: banke i telekomi. Mi recimo imamo sustav ovrhe efikasan kakav nisam nasao nigdje u Europi. Kao sto ni to s ovrhama nije slucajnost, tako ni ono sa neoporezivanjem dividendi nije slucajnost. Tako da je odgovor na tvoje pitanje: telekomi i banke su se itekako trgali da dodju u RH i od nas naprave kravu muzaru. Nas ostale poduzetnike su "smirivali" time sto su nam dali da izvlacimo dobit bez poreza i da mozemo obracunat pretporez na auto i max-tv, a i kino karte su oslobodjene PDVa .
Ja bih radije da mi smanje doprinose za zaposlenike i ucine opterecenje rada jeftinijim a ne da mi se stimulira uvoz i da razni lobiji utjecu na to da se ukine porez na odredjene potrosacke kategorije robe.
Čak se u većini stvari slažem sa tobom, ali i dalje mi je nejasno zašto bi itko od nas podržavao povećanje porezne presije, jer nam je svima jasno da sa druge strane nikakvi porezi neće biti umanjeni kao kompenzacija za ovo povećanje.
Naravno da nam je iskustvo takvo da kad god su nam negdje uzeli, nismo imali dojam da su nam kroz neki drugi oblik vratili. Ja sam jednako skeptican kao i ti. Ali osnovna matematika nam govori da nam ne mogu ni vratit vise nego sto nam uzmu, tako da ako ocekujem da mi na jednom mjestu popuste (konkretno govorim o smanjenju opterecenja rada) dobro znam da meni ili nekom drugom moraju vise uzet. Ako ce zato poskupit automobili - neka poskupe.
Na nama je da vrsimo pritisak na politicare da racionalno trose novac koji su nama ubrali. Ako cemo samo vrsit pritisak da nam vise ne uzimaju onda niti ne mozes ocekivat da ce do nekih promjena na bolje i doc - nazalost. Znamo da dolaze rezovi i odricanja, pitanje je ne treba li do rezova doc nego kako taj teret rasporedit na nacin da sve skupa bude sto bezbolnije. Ukidanje "stimulacije" za kupovinu uvoznog proizvoda poput automobila za mene jednostavno nije nesto zbog cega bih digao svoj glas.
Kakav si ti FileExplorer poduzetnik, pa cijele dane visis po forumu i mantas o nekom poduzetnistvu. Svi moji poslovni partneri, ama bas svi sa kojima sam pricao do sada, se slazu da je ovo novi namet na poduzetnistvo. Nitko to ne podrzava, no ti eto kao poduzetnik podrzavas da ti drzava uzima jos vise. Pa to nitko normalan ne moze zeljeti, stoga cisto sumnjam da si ti ikakav poduzetnik, a kamoli onaj u proizvodnoj bransi. Koga ti uopce pokusavas farbati?
Kakav si ti FileExplorer poduzetnik, pa cijele dane visis po forumu i mantas o nekom poduzetnistvu.
No comment. To sto sam poduzetnik valjda ne znaci da nemam zaposlenike koji rade, zar ne?
Quote:
Svi moji poslovni partneri, ama bas svi sa kojima sam pricao do sada, se slazu da je ovo novi namet na poduzetnistvo. Nitko to ne podrzava, no ti eto kao poduzetnik podrzavas da ti drzava uzima jos vise. Pa to nitko normalan ne moze zeljeti, stoga cisto sumnjam da si ti ikakav poduzetnik, a kamoli onaj u proizvodnoj bransi. Koga ti uopce pokusavas farbati?
Na ovo trollanje na kraju necu odgovarat, ali pokusaj barem ne pravit se da nisi procitao sto sam napisao.
Napisao sam da sam za ukupno rasterecenje poduzetnika, ili barem za to da se UKUPNO opterecenje ne povecava. Ja zelim da mi pojeftini opterecenje na rad i na investicije, hebe mi se za aute, auto mi je samo sporedni instrument (za autoskole i taksije je to ipak nesto vise), ali vrijednost se stvara radom i investicijama i zelim da mi one pojeftine. Ne bih ulazio u to s kakvim se poduzetnicima druzis, ali ako oni problem poduzetnistva vide u tome sto se ukida "povlastica" na uvoz automobila a ne zahtjevaju (kao sto ja zahtjevam) da se smanji opterecenje na rad i investicije, onda ni nisam siguran da su to bas neki podueztnici. A mozda bi i ti tvoji "poduzetnici" imali drugacije misljenje da su imali prilike bit poduzetnici i vani pa bi vise "cjenili" sve te povlastice koje kod nas postoje a kojih vidim da mnogi uopce nisu svjesni.
Noach kaže:
Subvencija nije ako ja državi platim 23.000 kuna, a ona meni vrati 16.000 kuna. Subvencija je ako državim platim 23.000 kuna, a ona meni vrati 39.000 kuna.
Quote:
FileExplorer kaže:
Nije sija nego vrat. To jel se zove olaksica, subvencija ili nesto trece je manje vise nebitno. Radi se o tome da se drzava iz nekog razloga odrice prihoda u korist u korist uvoznog lobbija.
FileExplorer, u krivu si. Noach ti je dobro napisao. Olakšica NIJE subvencija.
I država se ne odriče prihoda koji je NJEN, nego koji je TUĐI, i ne odriče se
uopće prihoda (jer nije njen), nego se odriče krađe/prisvajanja prihoda.
Razumiješ li razliku? Da bi se država odrekla prihoda, treba prvo u glavi
napraviti klik i prihvatiti da je prihod inicijalno NJEN, da je država vlasnik svih
naših novaca, pa koliko nam ostavi, toliko je stvarno naše (ako se ne
predomisli). Šteta je što si taj klik napravio. Meni je to neprihvatljivo
ponižavajuća i luzerska tvrdnja.
Bezgranično me fascinira kmetovski mentalitet koji tako često ovdje viđam,
a koji gleda svijet iz perspektive državnog proračuna. Tako se raspravlja o
šteti koju proračun "trpi" (?) kad se nečega "odriče" (??) i slične nebuloze.
Novac nije državni nego je onoga tko ga je zaradio. Ako država ne naplati
neki porez koji je mislila, to NIJE subvencija, nego pobjeda istine i pravde.
Olakšica NIJE subvencija.
...
I država se ne odriče prihoda koji je NJEN, nego koji je TUĐI
Ja opet mogu samo ponovit - nije sija nego vrat. Mislim da je jasno sto govorim - da se drzava s namjerom ne naplacuje nesto sto bi mogla naplacivat. Stvarno ne vidim da je bitno jel se radi o subvenciji, odricanju, poklonu, kradji... govorimo o porezima i ne vidim smisao diskutiranja o ispravnom terminu. Dobro ja znam da se radi o novcu kojeg sam ja uprihodio/zaradio, ali kad mi drzava naplati porez onda taj novac pripada drzavi.
Bit onoga sto pisem je da zelim da se drzava odrekne/prestane_otimat raznih nameta na rad i investicije i zalosno mi je gledat kako se zapravo malo poduzetnika zalaze za rasterecenje oporezivanja rada i reinvestiranja ali su ocito vrlo glasni kada se udari na automobile (ili vadjenje dobiti iz firme). Izgleda da u ovoj drzavi stvarno nitko niti ne pomislja na investiranje, a onda se cudimo zasto smo u banani.
Ja opet mogu samo ponovit - nije sija nego vrat. Mislim da je jasno sto govorim - da se drzava s namjerom ne naplacuje nesto sto bi mogla naplacivat. Stvarno ne vidim da je bitno jel se radi o subvenciji, odricanju, poklonu, kradji... govorimo o porezima i ne vidim smisao diskutiranja o ispravnom terminu. Dobro ja znam da se radi o novcu kojeg sam ja uprihodio/zaradio, ali kad mi drzava naplati porez onda taj novac pripada drzavi.
Bit onoga sto pisem je da zelim da se drzava odrekne/prestane_otimat raznih nameta na rad i investicije i zalosno mi je gledat kako se zapravo malo poduzetnika zalaze za rasterecenje oporezivanja rada i reinvestiranja ali su ocito vrlo glasni kada se udari na automobile (ili vadjenje dobiti iz firme). Izgleda da u ovoj drzavi stvarno nitko niti ne pomislja na investiranje, a onda se cudimo zasto smo u banani.
Pa istina je da bi država mogla sve naplačivat. Po sili zakona. Odlična podloga za potpuno ignoriranje države i poreznu evaziju.
Porezno rasterečenje rada je odlična stvar, ali indikativno je da se oni nisu odrekli poreza nego doprinosa. Smanjili su izdavajanje za zdravstvo, a ako se u zdravstvenom sustavu ne nadomjesti taj novac produžit će se liste čekanja ili past kvaliteta usluge. U ovom slučaju država ne nudi alternativu jer ona uz HZZO ne postoji.
Još uvijek nisam uspio shvatit u čemu je toliki problem s vađenjem dobiti iz poduzeća. Da postoji potencijal kojim se kroz investicijski ciklus može vratit novac vjerujem da bi svaki poduzetnik koji barem poluprofesionalno vodi svoje financije uložio te novce.
Šta je s radnim mjestima u auto prodaji koja će nastradat zbog toga?
svi su se uzbudili, a znali smo da će biti tako nakon izbora.
Kolko god bio za drastično rezanje državne službe, taj potez bi bio kontraproduktivan pogotovo ako se napravi odjednom, tipa 20% ljudi.
Osobno, bio bih zadovoljan kad bi za 4 godine broj ljudi u državnim službama bio manji 10%.
Zašto???? Zašto državni žohari imaju grace period 4 god da ih se desetkuje, a ja imam mjesec dana rok da platim pdv na izdan račun iako ga možda neću naplatiti 3 godine, a isti ti žohari žive od onoga što ima ja i drugi iz realnog sektora slijevamo? Da je dijete tako nezahvalno prema roditelju ovaj bi ga posalo u mp3 i razbaštinio, a mi ne samo da moramo plaćati nego i trpiti uvrede na svoj račun?
Zašto ja, kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, "popušim" kaznu kada Porezna utvrdi loša knjiženja koja je napravio ovlašeni knjigovodstveni servis kojeg i jesam unajmio jer ja nisam knjigovođa, a isti taj servis nema obvezu plaćanja nikakve police osiguranja na ime rizika u poslovanju? Što prvo to ne urede? Nego plati kaznu Poreznoj, a onda diži tužbu protiv knjigovođe da refundiraš tu kaznu, suduj se 5 god. i onda ga ovršuj uz teške muke.
Puno teroretiziraš no bez imalo prakse. Mi ovdje drobimo o rezanju, da li rezati ovdje ili tamo, a stalno zaboravljamo da iz 2010e ima nenaplaćeno 12 mlrd pdva i 2 mlrd doprinosa. Neka naplate to i ne moraju nikoga "čerećiti". No teško je to kad su najveći dužnici stranački financijeri, fikus firmetine raznih "rođa" koji farbaju tunele. Zato udaraju gdje smiju, po onima koji ne mogu pružati otpor.
Lijepo kaže "Kucilo". Treba likvidirati doo, novce u čarapu, na burzu rada i onda u prosvjede baciti kuknjavu.
Quote:
_Mystical_ kaže:
Ovaj potez je jedan od najbezbolnijih, jer će onaj kojem stvarno treba vozilo za obavljanje djelatnosti i dalje imati subvenciju (da to je subvencija), a onaj koji koristi auto za pokazivanje će morati platiti tu cijenu.
Hajmo ovako, ja ću ti, po sili jačega, uzeti 10000 kn. Kroz 5 god. ću ti vratiti pola, a ti objavi oglas u novinama kako sam ja kul, galantan, pošten jer sam te subvencionirao sa 5000 kn iako nisam morao. Iz koje si ti dimenzije prijatelju?
Quote:
_Mystical_ kaže:
A svi zadovaljavaju istu potrebu! Koji je razlog da se uzme passat pokraj duplo jeftinijeg dustera?
Opasna tvrdnja jer iz nje viri uravnilovka i sjevernokorejska politika "dobro ti je ono što ti vlast kaže da je dobro, nemaš ti što misliti".
Čak i da nije tako kupovina auta je u suštini poslovna odluka trgovačkog društva, a miješanje u takve poslovne odluke znači da kod nas nema slobode. Što će biti iduće? Određivanje kojih tonera kupovati? Jelda nemoramo baš OEM tonere, mogu i zamjenski, jeftiniji su, manje se pdva odbije?
Pa istina je da bi država mogla sve naplačivat. Po sili zakona. Odlična podloga za potpuno ignoriranje države i poreznu evaziju.
Stvari poput kupovine automobila je teze kupit a da se ne plati porez, u nekim drugim slucajevima ljudi naravno mogu pokusat zakoracit u "sivilo".
Quote:
Porezno rasterečenje rada je odlična stvar, ali indikativno je da se oni nisu odrekli poreza nego doprinosa. Smanjili su izdavajanje za zdravstvo, a ako se u zdravstvenom sustavu ne nadomjesti taj novac produžit će se liste čekanja ili past kvaliteta usluge. U ovom slučaju država ne nudi alternativu jer ona uz HZZO ne postoji.
Ispravna observacija. Iako je bilo jasno da stezanje remena znaci i da ce kvalitete javnih usluga bit nize, pa tako i zdravstva. Zdravstvo treba reformu kako bi se sprijecilo da toliki milijuni odlaze u nepovrat. Evo bas sam danas slusao na radiju kako se nalazi od 20% obavljenih radioloskih pregleda uopce ne podignu! To znaci da nisu niti morali biti obavljeni jer ocito nikog ne interesiraju rezultati pretrage. A skoro svaki dan cujes o nekakvom slicnom rasipanju novca u zdravstvu.
Quote:
Još uvijek nisam uspio shvatit u čemu je toliki problem s vađenjem dobiti iz poduzeća.
Pa problem je taj sto to sto drzava stimulira ljude da vade dobit iz poduzeca umjesto da ih potice da reinvestiraju nema za posljedicu samo nizak stupanj investicija nego i to da se tim novcem financira najveci dio sive ekonomije. Kad sef plati radnika na crno, taj novac u 99% slucajeva dolazi iz isplacene dobit. Iluzorno je ocekivat da se suzbije siva ekonomija (koja nam nanosi golemu stetu) bez da se destimulira vadjenje novca iz firme (dakle bez da se poveca stopa poreza sa 0 na neku znacajniju brojku). Nek se smanji oporezivanje dobiti a poveca oporezivanje dividendi.
Quote:
Da postoji potencijal kojim se kroz investicijski ciklus može vratit novac vjerujem da bi svaki poduzetnik koji barem poluprofesionalno vodi svoje financije uložio te novce.
Ima tu i puno psihologije jer kad jednom izvadis novac iz firme, neces ga tako lako ni vratit. Ja recimo uvijek micem svu dobit iz firme. Ako firmi treba novac onda joj ga posudim kao fizicka osoba. Dakle vadim ga em zato sto se to vadjenje ne oporezuje, vadim ga zato sto kao fizicka osoba na orocenje dobijem duplo vecu kamatu, vadim ga jer kao fizicka osoba imam drzavnu garanciju na depozite, vadim ga jer s njim mogu raspolagat kako ocu. Naravno da ako mi uleti projekt na kojem mogu zaradit da cu opet siknut lovu u firmu, ali pomnozi ovo sto ja radim sa nekoliko desetina tisuca i onda ces vidjet da nije nikakvo cudo da su poduzeca nelikvidna jer tko jos u takvim uvjetima upoce drzi neku znacajnu lovu na racunu od firme. A nelikvidnost i jeste jedan od glavnih generatora lose poslovne klime.
Meni je nastrana ideja da me se stimulira da kupim auto a ne stimulira me se da reinvestiram i zaposljavam, to je paradoks o kojem govorim.
Quote:
Šta je s radnim mjestima u auto prodaji koja će nastradat zbog toga?
Koliko se sjecam, znacajan udio u prodaji automobila su bila upravo poduzeca, i to je bio neki bolesno visok broj, vjerojatno najvisi u Europi jer to nitko nije stimulirao kao mi. Ako je u tome i bilo neke pozitivne racunice za gospodarstvo, takve racunice vise definitivno nema. Svako stavljanje uvoza pod "kontrolu", bilo da se radi o odjeci, mesu ili automobilima ce naravno pogodit one koji trguju uvezenom robom. Mislim da u ovom slucaju nije tesko prepoznat sto dugorocno nosi vise koristi. Ako prodavac uvozne robe ne stvara neku (znacajnu) dodatnu vrijednost, onda je to radno mjesto manje vrijedno od onog koje stvara.
Kljucno je naravno kako drzava bude raspolagala tim novcem i zato stalno ponavljam da nije problem u porezima i trosarinama nego u tome kako se taj novac trosi. Nasi porezi se ne razlikuju puno od poreza u stranim drzavama (pogotovo za poduzeca je ovo nase relativno povoljno), ono po cemu se razlikujemo je upravo to kako drzava novac trosi.
Zadnje uređivanje FileExplorer : 31.01.2012. at 11:31.
Primjer drugima? Ispravi me ako sam te pogresno shvatio, ali ti sugeriras da su nas autoproizvodjaci zaobisli izmedju ostalog i zato sto smo sa svojim trosarinama los primjer drugim drzavama? Ne mislis li da nam dajes malo preveliko znacenje u globalnom smislu?
Pa evo ja se ne libim rec da smatram kako uvoznike ne treba stimulirat, odnosno ici im na ruku na taj nacin. Koliko mi se cini, vozni park u RH nije bas toliko star da bi ga se moralo ic obnavljat (sigurnost, emisije...) kroz stimulacije uvoza.
Kao i obično, ponaviti fiks ideju bar deset puta dok ne postane istina.
Stimulacija, subvencija...
Tragikomičnost je u tome što pišeš suprotne činjenice od onih koje su u stvarnosti.
Prosječna ukupna davanja na sve nove automobile puno su veća nego u svijetu. Prosječna ukupna davanja na automobile također su puno veća nego na ostalu uvezenu robu.
Upravo trošarine na automobile mnoge države nemaju a imaju trošarina na raznu drugu robu.
Zašto u RH nema trošarina na televizore, mobitele, tehničku robu i masu toga što se ne proizvodi kod nas i k tome se može pisati na firmu. Dali je to dvostruko stimuliranje uvoza za tu robu?
Zašto gradimo ceste u prosjeku dosta više nego druge države?
Da stimuliramo uvoz automobila?
Zašto imamo rafinerije u prosjeku brojnije nego druge države?
Da proizvode benzin i stimuliraju uvoz nafte i automobila?
Tragikomičnost je u tome što pišeš suprotne činjenice od onih koje su u stvarnosti.
Prosječna ukupna davanja na sve nove automobile puno su veća nego u svijetu. Prosječna ukupna davanja na automobile također su puno veća nego na ostalu uvezenu robu.
Ti opet sve skupis na jednu hrpu i izrelativiziras te vidim i trpas sugovorniku rijec u usta. Ne dragi Klapalo, ja niti smatram da su trosarine ili ukupno opterecenje (za sve) za automobili niski niti sam to igdje tvrdio.
Obrati paznju na temu o kojoj se ovdje diskutira (mozda si uletio kasnije), govori se naime o PODUZETNICIMA i o tome kako vise nece moci priznavat 70% pretporeza na kupljena osobna vozila. Ja kad govorim o tome da vlada poduzetnika stimulira da kupi vozilo a ne stimulira ga da zaposli i investira vrlo dobro znam o cemu govorim i naveo sam da mi je smijesno kada iz jedne "zdrave" poslovne sredine dodjem u nasu i vidim cime me drzava kao poduzetnika ili vlasnika kapitala jako opterecuje a cime malo. Nisam zadovoljan tom raspodjelom tereta. Smatram da sam to i argumentirao, ali ako se ti sa mnom ne slazes onda navedi konkretno sa cime se od navedenog ne slazes pa mozemo kulturno jos malo produiskutirat na tu temu.
čitam ovo od početka i u potpunisti se slažem sa file explorerom.
a nije mi jasno kaj ste svi zapeli na taj porez o autima i subvenciji odnosno olakšici.
dajte ponovno pročitajte kaj je napisao čovjek, a ne se hvatati za dvije rečenice.
ovdje ispada da ste svi za stimulaciju uvoza (ovdje se radi o vozilima očito) i neplaćanja određenih davanja državi samo zato jer ste u takvoj situaciji jer vama to baš sada trenutačno odmah odgovara iako znate da bi bilo bolje da nema tih olakšica i da se sve to plati. naravno da to ide iz vašeg džepa, ali sada ide i druga strana priče, a to je:
da se vama i nama i svima olakša na više drugih strana poput manjih davanja na plaću radnika i slično, ali očito taj dio niste uopće čitali jer ste odmah napali na jebeni pdv na auto koji je na firmu.
imam neki osjećaj da je moje obrazovanje 10 ili 100 puta ispod bilo koga ovdje, ali razumijem kako bi stvari trebale biti posložene da bi društvo/država funkcioniralo, odnosno da se pokuša približiti nečemu što se samoodrživost - ključna riječ.
stvari treba gledati iz aspekta da ako se nečime baviš da možeš od toga živjeti, platiti radnike i dati državi njezino i da je krug zatvoren i svi zadovoljni. jednostavno to mora postojati inače neko puši, a besplatnog doručka nema. NIGDJE.
FileExplorer, naletim na tvoje upise po raznim temama te mislim da ispravno razmišljaš..
U moru svega, nepravilnog, u ovoj državi, zanimljiva je i činjenica da se ni obračunati porezi ne uspijevaju prikupiti kako spada, a kamoli onaj dio koji se 'zamrači'..ovo sa reprezentacijom i autima je 'sića' izgleda..
Evo sinoć, u emisiji otvoreno je između ostalog izrečeno da preko 40 milijardi kuna poreza je ostalo nenaplaćeno u zadnjih deset godina..Spominjale su se i nenaplaćene koncesije itd..
Ovakvi, 'kozmetički' zahvati, unutar poreznog sustava neće lučiti rezultate, dugoročno..ali bar dobro izgledaju..
Ti opet sve skupis na jednu hrpu i izrelativiziras te vidim i trpas sugovorniku rijec u usta. Ne dragi Klapalo, ja niti smatram da su trosarine ili ukupno opterecenje (za sve) za automobili niski niti sam to igdje tvrdio.
Obrati paznju na temu o kojoj se ovdje diskutira (mozda si uletio kasnije), govori se naime o PODUZETNICIMA i o tome kako vise nece moci priznavat 70% pretporeza na kupljena osobna vozila. Ja kad govorim o tome da vlada poduzetnika stimulira da kupi vozilo a ne stimulira ga da zaposli i investira vrlo dobro znam o cemu govorim i naveo sam da mi je smijesno kada iz jedne "zdrave" poslovne sredine dodjem u nasu i vidim cime me drzava kao poduzetnika ili vlasnika kapitala jako opterecuje a cime malo. Nisam zadovoljan tom raspodjelom tereta. Smatram da sam to i argumentirao, ali ako se ti sa mnom ne slazes onda navedi konkretno sa cime se od navedenog ne slazes pa mozemo kulturno jos malo produiskutirat na tu temu.
Ja sa tobom nisam diskutirao o stimulaciji ili nestimulaciji poduzetnika nego uvoznika automobila. To si ponovio par puta na ovoj temi, ništa ti ja nisam utrpao.
Nebitno, napisao sam i ranije da mjera generalno nije loša u doba krize ali nije niti dobra za mnoge male uslužne tvrtke.
I dalje konstatiram da ovakve progresivne trošarine ima malo tko, za nemogučnost odbijanja predporeza na aute u drugim državama neznam, mediji navode samo Mađarsku - tamo je to ukinuto.
Nisam čitao cijelu temu, vjerojatno je to već netko spomenuo pa se ispričavam:
Ukidanje ove subvencije trebalo bi djelovati pozitivno.
Notorno je da se odbijanje tog pretporeza koristilo za kupovinu privatnih vozila pod izlikom da su službena. A zbog velikog popusta događalo se da kupuješ klasu više vozilo nego što "zaslužuješ". A onda kad neki drugi jalni Hrvat vidi da njegov susjed na firmu vozi bijesnu mečku, onda se i on zaduži, pa makar ko privatna osoba, samo da ga susjed ne provocira. To je jedna strana priče.
Druga strana priče je poticanje pogrešnog ulaganja Kupovina SKUPOG službenog automobila jednostavno predsatvlja profulanu investiciju. Ne samo to, nego te država TJERA u profulanu investiciju jer naravno da ćeš iskoristiti svaki mogući način da si nabiješ troškove.
Ovo je, dakle, dobar potez. Šteta je što se čini usamljenim.
Pardon, zaboravio sam. Istovremeno vlada oslobađa poduzetnike od plaćanja poreza ako se dobit reinvestira.
Nebitno, napisao sam i ranije da mjera generalno nije loša u doba krize ali nije niti dobra za mnoge male uslužne tvrtke.
Ja se bavim i usluznom djelatnoscu i koristim na firmu kupljen osobni auto za poslovne potrebe. I ja sam dakle "pogodjen" time sto ne mogu priznat makar tih 70% PDVa kao pretporez i slazem se da je to udarac na mene kao (malog) poduzetnika. Blesavo mi je ic na sastanak sa dostavnim vozilom i naravno da bih radije da PDV mogu priznat kao pretporez. No ja govorim o tome da je meni kao poduzetniku i nekome tko istovremeno pokusava shavtit makroekonomske i fiskalne toko ve u ovoj drzavi jednostavno promaseno bunit se oko toga, najvise zato sto em i sam (kao porezni obveznik) smatram da bi drzava trebala zavrnut pipu svim "olaksicama" kojima se stimulira uvoz bez da se stimulira domaca proizvodnja. Kao poduzetnik ti mogu nabrojat na desetine stvari koje mene destimuliraju da proizvodim i zaposljavam, u takvoj situaciji bih sam sebi bio licemjer kada bih se bunio protiv ukidanja ove "olaksice". Ja sam prvo bio poduzetnik u Austriji, onda u Hrvtaskoj, i prije nekoliko godina sam pisao kako kolutam ocima dok gledam kako kao poduzetnik u RH imam sasvim izokrenut sustav opterecenja, izokrenut s obzirom na ono kakva je situacija u RH. Pisao sam tada i upravo o ovoj olaksici, pricao sam i o "stimuliranju" vadjenja lova iz firme, pisao sam cak i o tome da u RH i kabelsku televiziju mogu priznat kao 100%tni trosak firme i o tome da auto u Austriji mogu amortizirat na najmanje 7 godina, u RH naravno ubrzana amortizacija prolazi bez problema. Neke stvari ti izgledaju kao da su "olaksice" kakvih nema ni drzavi bogatoj naftom, s druge strane - one olaksice koje bi me trebale stimulirat na reinvesticije i zaposljavanje - ne postoje. O svojim iskustvima bih mogao knjige napisat a mozda bi u tim usporedbama netko i nasao objasnjenje zasto je u RH situacija drugacija nego u AT. Mozemo mi prozivat politicare i kriminalce, ali i ovaj topic je dobra preslika naseg mentaliteta i donekle pokazuje kako svatko gleda iskljucivo svoju guzicu i to da mu ta guzica sjedi u udobnom autu za kojeg je dobio djelomican povrat poreza.
Ova ce mjera malom poduzetniku mozda koju iljadarku Eura po vozilu, ali ako ova mjera za posljedicu ima barem malu "korekciju" uvoza i ako se barem manji dio tog novca usmjeri u mirovinske fondove (znaci manji doprinos za I stup) ili poreznu olaksicu kod reinvestiranja - korist bi vec trebala postojat. Opet se dakle svodi na to kako ce se taj novac potrosit i to je to na sto treba vrsit pritisak.
Quote:
I dalje konstatiram da ovakve progresivne trošarine ima malo tko, za nemogučnost odbijanja predporeza na aute u drugim državama neznam, mediji navode samo Mađarsku - tamo je to ukinuto.
Vidis, ja ne znam koja drzava (osim) RH to nije imala. Za drzavu poput Njemacke, dakle drzavu koja de facto zivi i zaradjuje zahvaljujuci autoindustriji je naravno sasvim logicno da nema ni trosarina ni velikih poreza jer im je domace trziste najbolja lokomotiva za industriju jer naravno da ce Nijemci natprosjecno kupovat njemacke aute a ne francuske ili japanske. Koji je tocno bio interes da nasa porezna politika stimulira autoproizvodnju u Njemackoj, ja o tome mogu samo nagadjat. Ne znam jel se radilo o njemackom lobiju, ali ne mogu ne povuc paralelu sa onim slucajem kada su iz americke ambasade lobirali za to da se ukine PDV na kino karte (od cega naravno najvise profitira holivudska industrija), pod izlikom stimuliranja kulture. Mi nazalost ocito cesto nismo u stanju razlucit sto je dobro a sto je lose za nas kao drustvo. Zbog toga nam i jeste ovako kako nam je.