Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja Želimo, nadamo se, vjerujemo

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.02.2012., 16:52   #1
Imunologija i genetika

Imate iza sebe bezuspješne MPO postupke i(li) spontate pobačaje. Ovdje možete pisati i pitati o imunološkim i genetskih pretragama te terapijama u cilju postizanja trudnoće.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 16:59   #2
1.SE,KKS,urinokulturu,GUK,OGTT,bilirubin,AST,ALT,G GT,LDH,ALP,urea
kreatinin,APTV,mali koagulogram, TORCH
2. NK-stanice CD 56,CD 19
3. Antinuklearna protutjela
4. Antitireoidna protutjela
5. Anti DNA protutijela (Anti SS DNA,DS DNS)
-Anti SS-A protutijela (Anti Ro)
-Anti SS-B protutijela (Anti La)
-Anti Sm protutijela
6. Antikardioplinska protutijela
7. Lupus antikoagulans-LAC
8. Homocistein
9. Faktor V Leiden
10. Faktor II-protrombin G2021A
11. MTHR (metilen tetrahidrofolat reduktoza) C677T
12. Antitrombin III
13. Proteins S
14. Protein C
15. Kariotip oba partnera
16. HLA tipizacija oba partnera
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 21:15   #3
preporučio mi dr sve imuno i genetske pretrage,al pošto ovdje gdje ja živim

misle da pričam japanski kad im to govorim i pokaež što moram odraditi,onda to

ide malo sporije...al bit će uskoro valjda
__________________
Najveca mi je zelja da se probudim s 2 muske osobe u krevetu: 1. da mi kaze "Dobro jutro ljubavi",a 2. "Dobro jutro mama! ♥
dalia28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 17:32   #4
kakva je zapravo praksa? koliko neuspjelih embriotransfera je potrebno odraditi da bi nas poslali na imuno pretrage?

ja bih sama čekirala sve, ali baš sve, no vjerojatno sam već dosadna i Bogu i vragu, a kamoli mojim doktorima tako da trenutno ne potežem još.. iako bih vrrrlo rado
*Mare* is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 17:39   #5
Quote:
*Mare* kaže: Pogledaj post
kakva je zapravo praksa? koliko neuspjelih embriotransfera je potrebno odraditi da bi nas poslali na imuno pretrage?

ja bih sama čekirala sve, ali baš sve, no vjerojatno sam već dosadna i Bogu i vragu, a kamoli mojim doktorima tako da trenutno ne potežem još.. iako bih vrrrlo rado
Mislim da više ovisi o doktoru. A znamo kako ovi na SD rade dijagnostiku, nikako.

Što se tiče trombofilijskih peripetija, prije će te poslat kod uzastopnih spontanih, biokemijskih i sl. nedaća, nego kod ovako hrpe postupaka gdje u opće nije došlo do implantacije.
Što nema veze sa nalazima, nego se drže pravila da trombofilija ima veći utjecaj u kasnijem dijelu razvoja, a ne na samu implantaciju.

Za imunologiju, ne znam. Koliko neki poremećaj može ometati implantaciju.

I onda se opet vratimo na doktora, hoće ti preporučit detaljnu dijagnostiku ili pak smatra da ne treba...
I onda odeš ili privatno kod istog, ili kod drugog, kod onoga koji voli dijagnostiku...
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 17:59   #6
Mare, ali uvjek možeš otić dr. opće prakse i tražit uputnicu za hematologa, pa otić kod ove na Rebro i izlistat proširenu priću i tražit obradu.


Ja sam isto tako odradila, neovisno što sam imala i kusur nalaza i situacija za ginekološku dijagnostiku. Ali ginekolozi o tome pojma nemaju.
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 18:43   #7
Quote:
WandaTheFamous kaže: Pogledaj post
Mare, ali uvjek možeš otić dr. opće prakse i tražit uputnicu za hematologa, pa otić kod ove na Rebro i izlistat proširenu priću i tražit obradu.
mislim da je ovo najbolja moguća opcija za dobit pretrage...
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 10:54   #8
kod mene je sljedeće utvrđeno

MTHFR-C677T - polimorfizam - homocigot
MTHFR-A1298C- polimorfizam - u redu, obadvije grane

dakle po tipu naginjem povisenom homocysteinu i niskoj razini folata.
folate nisam mjerila jer je gyn rekao da te vrijednosti jako osciliraju, homocystein je 8.1, ref. 12

card 0.4 (ref 0-10)
LA1 44.2 (ref. 30.50-40.60)
LA2 36.6 (ref 26.40-31) - mjereno i prije 3mj..isto poviseno
mada je LAC u ref. okviru 1.13 (ref. 1.2)

FAKV 0.92 (ref. 0.7-2.0)
PROTS 80.4 (ref. 58-127)
PROTC 103 (ref. 70-140)
PAI 2.238 (ref. 2-7)
PSACIG 2.3 (ref 0-10)
PSACIM 1.4 (ref 0-10)
PSINOG 0.8 (ref 0-10)
PSINOM 1.3 (ref 0-10)
PSSERG 2.3 (ref 0-10)
PSSERM 0.8 (ref 0-10)
Homocystein 8.1 (ref. <12), kasnije cak 5.5 uz 5mg folne
FAKTOR VIII chromogen 121 (ref 50-200)
anti ß2glycoprotein i - IgM-AK 0.9 (ref <20)
anti ß2glycoprotein i - IgG-AK 2,5 (ref <20)
anti cardiolipin IgG ak 1.0 (ref <20)
anti cardiolipin IgM ak 2.6 (ref <20)
c- reaktivni porotein 1.22 (ref. <3)
fibrinogen 289 (ref 161-324)
APC resistenz 7.0 (ref >3)
D-diemer 215 (ref <500)
PTT 34 (ref 25.1-36.5)
TPZ po Quicku 104 (ref 70-130)
INR 0.98
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 11:07   #9
IMUNOLOGIJA september/2010

IMUNOLOGIJA september/2010

total T (CD3+ lymphocytes) 75 (ref 59.4.84.6)
T+B+NK 98 (ref. 95 - 105)
T lymph H/S CD3 CD4/CD3, CD8 ratio 1.88 (0,9-3,6)

total B (CD19+ lymphocytes) 14 ref 6,4-22,6)
T helper (CD3+CD4) lymphocytes 49 (ref 28.5-60,5)
T supressor (CD3, CD8) lymphocytes 26 (11.1-38,3)
TOTAL NK 9 (5.6-30.9)
activated T (CD3) 8 (2.0-12)

WBC: 10.0x10³/µl percent lymphs 17.7 (ref 17-47)
mogla bi imati vise limfocita..jel. mada od tada nisam ponovila imunologiju, proslo ljeto sam napravila diferencijalnu krvnu sliku i limfociti su mi i dalje na donjoj granici. nakon toga sam izvadila i zadnji metal iz mog tijela..tj. stavilla keramicku krunu. pa sad ne znam da li se slika eventualno popravila.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2012., 18:30   #10
Faktor V Leiden (G 1691 A mutacija): heterozigot
Protrombin (G 20210 A mutacija): neg
MTHFR (C677 T mutacija): heterozigot
PAI-1 4G alel: prisutan 4Gpolimorfizam na oba alela

D-dimeri:199 µl/l
Lupus antikoagulant (LAC):1,30 R
Anti ß2 GP I:8,9 U/ml

to su mi nalazi iz 2007. da li bi trebala ponoviti opet....ili napraviti još neke dodatne pretrage????
__________________
Čekaj me, i ja ću sigurno doći.Ne slušaj kad ti kažu kako je vrijeme da sve zaboraviš i da te nade lažu....
mari mar is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2012., 21:57   #11
mari_mar, ti jos nisi bila u postupku ako se ne varam? u svakom slucaju za IVF trazi heparin od transfera.
ako ste i u kucnoj radinosti, na tvom bi mjestu uzimala aspirin.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 15:51   #12
Bila sam na 3 aih-a, a na ivf-u nije bilo js, pa nisam došla do transfera... u svakom slučaju hvala na savjetu...
__________________
Čekaj me, i ja ću sigurno doći.Ne slušaj kad ti kažu kako je vrijeme da sve zaboraviš i da te nade lažu....
mari mar is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2012., 07:31   #13
Quote:
RedDoor kaže: Pogledaj post

Zorro imam pitanje u vezi trombofilije....ja nisam radila nalaze jer mi nisu htjeli dati uputnice (nemam indikacija). Radila sam samo mali koagulogram, lupus antikoagulant i jos nesto cega se sad ne sjecam.... i to ej sve bilo uredno (ali to je samo bilo tadasnje stanje ne?)
Uglavnom moje pitanje je na koji nacin bi se potencijelna urodjena trombofilija mogla manifestirati u prvom tromjesjecju....koliko sam ja shvatila trombofilija uzrokuje odumiranje ploda zbog nedostatne prokrvljenosti placente ali ako u prvom tromjesjecju funkciju prehrane maternice i plod ima zuto tijelo/progesteronska terapija, kako bi onda tu trombofilija mogla biti presudna?
Uglavnom sam citala da je trombofilija bad u drugom tromjesjecju
prebacujem ovdje, da se tema ne izgubi u MPO chatu

laicki objasnjeno, ljudi s trombofilijom, MTHFR mutacijama ili lupus AC imaju opcenito losiju prokrvljenost, 'guscu' krv. dakle tako i reproduktivnih organa, pa i JS itd.
doktori misle da to s jedne strane moze sprijeciti razvoj ploda jer je sama prokrvljenost jajne stanice losija, a i ako se trudnoca desi, da dolazi do zastoja u razvoju i na kraju i spontanog pobacaja.
postoje npr. neke poveznice da zene s mutacijama cesce imaju losiji AMH. cak i lagano poviseni homocystein ne utjece dobro na krvne sudove, znaci i na krvne sudove na reproduktivnim organima. negdje sam citala da cak i muskarci u tom slucaju znaju imati losiji spermiogram, a zele losiju kvalitetu JS itd.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2012., 20:45   #14
Evo nekoliko informacija za one koji ovih dana u Zgb-u planiraju raditi obradu za trombofiliju, itd., da im skratim potragu po laboratorijima.

U Petrovoj 3 rade: - PAI-1, faktor V Leiden i faktor II protrombin(G20210A)- to troje genetiku (ne rade npr. PAI-1 razinu u krvi).
- antitrombin III i protein C,
- ne rade protein S.
Ne treba se naručiti.

"Rebro" ne radi to sve gore navedeno, barem ne za ambulantne pacijente (mislim da bi možda nešto s popisa radili da sam pacijentica prof. Zupančić- pitala me žena na šalteru da li sam njezina pacijentica).
Ne rade ni LAC ni homocistein.
No, rade antikardiolipinska antitijela IgG i IgM, B-12 vitamin i MTHFR C677T mutaciju. Nalaz brzo gotov.

"Vuk Vrhovac" radi homocistein, ne radi sve gore navedeno.
Uz to kod njih se može napraviti i T3, T4, TSH, OGTT, inzulin, ali to se radi i u drugim bolnicama.
Naručuje se, ali ne čeka se dugo.

Vinogradska radi LAC. Protein S samo za bolničke pacijente.
Ne treba se naručiti. Nalaz gotov za tjedan dana.

Eto, toliko za početak.
vodenkosica is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2012., 21:30   #15
meni je doktor nakon 2 neuspjela ICSI-a (znači, uspilo sve, po 2 embrija vraćena, al se nije uvaitilo), dao da izvadim

-OGTT, HBA1c
-TSH
-Antikardilipinska antitijela, LAC, antitrombin III
-TORCH
-PAI-1, ACE, MTHFR, faktor V (Leiden), faktor II
-Koagulogram, protrombin, protein C, protien S, homeocistein

i naravno, moj ginić mi nije dao uputnicu za ovo šta je vezano za tormbofiliju, jer nisam imala pobačaje
jednababaroga is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2012., 23:20   #16
Ako ti je bolnički ginekolog rekao da to treba izvaditi, smatram da ti je tvoj soc. ginekolog trebao to napisati.
Ja nažalost imam iza sebe spontani, odn. intrauterinu smrt fetusa nakon prvog IVF- ICSI-a, u 17. tjednu trudnoće.
Na obdukciji jedino problemi sa vaskularizacijom posteljice.
Isto su mogli ne dati mi te pretrage kao što sam čitala po forumima da kažu 2 i više spontana.
No negdje sam nedavno pročitala da bi testove na trombofiliju trebalo raditi ženama koje idu na IVF.
Unaprijed, kao screening.
Naravno, to se ne radi zbog skupoće pretraga.
Ne znači da u (dalekoj) budućnosti to neće raditi.
E, da je meni netko preporučio bar dio tih pretraga, bila bih na heparinu i najvjerojatnije još trudna.
Teoretski da je netko dublje ulazio u moju anamnezu, netko tko kuži trombofiliju, možda bi posumnjao na temelju prve trudnoće gdje je bila manja beba, moguć zastoj u rastu i loši protoci, no činjenica da je dijete rođeno u terminu, samo manje, kod svih (pa i mene) je ostavljala dojam o urednoj trudnoći.
A ustvari sam PAI-1 homozigot 4G, MTHFR homozigot za TT genotip i imam aCL- IgM pozitivna antitijela (za sad, a tek sam dio pretraga obavila).

Pretrage su skupe da ih sama plaćaš.
U privatnim laboratorijima tek poneku od pretraga rade, a skupo.
Stvarno mislim da bi trebalo ženama koje idu na IVF napraviti bar osnovne od tih pretraga.
Jer trudnoća je sama po sebi hiperkoagulabilno stanje, a svi ti hormoni, punkcije, a i komplikacije IVF-a kao u mom slučaju mogu biti okidač da genetski loš nalaz postane simptomatski.
I da izgubiš dijete.
vodenkosica is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2012., 23:51   #17
vodenkosica, žao mi je šta si izgubila bebu, ne znam šta da ti kažem

e, da, tu je zapravo problem, ja sam u privatnika, ali preko HZZO-a, ne razumim zašto je to razlličito od toga da mi je preporuku dao bolnički ginekolog.
jednababaroga is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2012., 00:14   #18
Hvala ti!

Što se tiče ovog za privatnika, stvarno ne bi smjelo biti razlike.
Možda da promijeniš ginekologa?
Doslovno da odeš sa tim svojim papirima do nekog drugog socijalnog (možda ti netko od poznatih preporuči o.k., razumnog ginića), kažeš da nisi njegova pacijentica, ali da bi voljela čuti njegovo mišljenje, a ključno je to da ti je taj privatni napisao te pretrage.
Ni on, da je ne znam koliko privatnik, ne može tražiti neku pretragu koja nema medicinskog opravdanja i za koju nema znanstvenog dokaza da ima značenje u slučaju kao što je tvoj.
Probaj! Iskreno, ne želim nikom da prolazi ovo što sam ja prošla, da taman pomisliš: Evo, za sad je prošlo najgore, bit će u redu; ponadaš se, i onda šok.
Uz to moraš i roditi.
A s heparinom bi vrlo vjerojatno bilo sve ok (znam i za iznimke).

Nehumano je očekivati da netko ima po mogućnosti više spontanih da tek onda može na te pretrage.
Nema toliko puno žena koje idu na MPO ili ako se suze kriteriji npr. na se ne uhvati kao u tvom slučaju (bez obzira što trombofilija utječe više na kasniju trudnoću - već raspravljano na forumu kako ima iznimaka!), ne bi država propala od tih nekoliko pretraga.
vodenkosica is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2012., 23:32   #19
Quote:
jednababaroga kaže: Pogledaj post
i naravno, moj ginić mi nije dao uputnicu za ovo šta je vezano za tormbofiliju, jer nisam imala pobačaje
..ne moraju bit nužni smo spontani...može ti isto tako onemogučiti implantaciju koliko sam skontala čitajuć po netu...
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2012., 23:44   #20
a ništa, vidit ću kakvi su mi svi ostali nalazi, i ako je sve ok, tražit ću drugog doktora da mi da uputnicu ili preporuku nekog iz bolnice.
jednababaroga is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:44.