Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja Želimo, nadamo se, vjerujemo

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.03.2012., 17:59   #21
mrsavicaaa,
podsjeti me, jesil ti imala los odgovor na stimulaciju? nisu ti radili LH? obicno se radi zajedno da se vidi odnos FSH/LH
idealno je da su ca. 1:1, ako je LH veci u odnosu na FSH, onda to upucuje na policisticne jajnike, suprotno na losiju rezervu/kvalitetu stanica (ovo zadnje ako je kvocijent veci od 2.2 ako se ne varam)

to s E2 moze znaciti i da ce se ovulacija desiti kasnije..dakle nakon 14dc..a za ostalo valja vidjeti.

kad budes isla u aprilu kod mpovca trazi da ti pobroji antralce, mnogi doktori vise polazu vrijednost u ono sto vide - antralci, volumen jajnika nego koliko je visok AMH.[/QUOTE]

Da, to sam ja s losom reakcijom na stimulaciju, samo 4 JS
Nisu mi dali da vadim LH, budem onda to privatno. Ne da mi se stalno trčat po uputnice jer su nešto zaboravili
Ma jajnici su mi super, i svi moji organi su savrseno zdravi (imala sam miom na maternici pa su mi priliko operacije sve pregledali, i prohodnost jajovoda). Krivo sam se mozda izrazila, izgledaju savrseno zdravo i bas zato sam i trazila vadjenje hormona da vidimo da nemam i ja neki problem.
A nalaz AMH ce biti kroz koji tjedan.
__________________
Obuci ti i kokoši Chanel haljinu, ona i dalje ostaje kokoš
mrsavicaaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2012., 20:30   #22
[QUOTE=zoro007;38533447]RedDoor,
koliko vidim, hormoni su u redu. estradiol ti je normalno nizak, upravo tako treba biti. omjer FSH i LH su ok.

progesteron nakon transfera - da bi bila sigurna bi trebala vaditi progesteron ca. na 7dpo. mozda da sljedeci put trazis depot verziju progesterona?



Zoro hvala ti na tumacenju

Zanima me (ako ti se da pojasnit) kako to da je niski estradiol dobar za stimulaciju?
I sto je "depot verzija progesterona"?
Mislim da inace, u prirodnim ciklusima nemam problema s lucenjem progesterona, lutelane faze su mi 14-16 dana, mjerim i bazalnu i uvijek mi sve stima.
Ono sto me muci je da mi tijelo nakon stimulacije burnije i brze odreagira zbog terapije pa strahujem da mi zbog toga i menstruacija dodje brze.
To je samo opazanje, ali se pitam da li bih nekako mogla produljiti fazu nakon transfera pa ako se nesto krenulo implantirati da ima bolje i sigurnije uvjete, a ako nije, ionako saznam testom ili vadjenjem bete pa lako prekinem. Negdje sam procitala (ali ne zanm je li tako) da kad se uzimaju zajedno progesteron i estrofem nakon transfera da nema sanse da prokrvaris dokle god ne prekines s time.
Htjela bih nekako to servirati svojoj mpo dr a da je lijepo argumentirano, jer kod nje tesko ista prodje....
Ili mozda dodatna injekcija hcg-a nekoliko dana nakon transfera?
RedDoor is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2012., 23:50   #23
nema na cemu

glede estradiola, prilazem sliku (i pojasnjenje)

na pocetku ciklusa su hormoni E2, progesteron, FSH i LH indirektno u stanju mirovanja, tj. ne desava se previse.
E2 pocinje rasti vidnije tek negdje od 6-7 dana ciklusa, da bi se dosegao vrhunac u obliku preovulatornog peaka. nakon toga se dize i LH te se izbacuje jajasce.

ukoliko je E2 visi od referentnih vrijednosti, onda bi visi E2 mogao ukazivati na postojecu cistu ili mozda na mogucu uranjenu ovulaciju.
primjerice: ima li netko na 3-5dc E2 vrijednost od 80pg/ml (a nema cistu), velika je mogucnost uranjene ovulacije.
ako se ide u postupak, onda se npr. stimulacija kod vrijednosti >= 80pg/ml nece ni poceti.

mada valja paziti koje su ref. vrijednosti navedene, vrlo cesto su navedene ref vrijednosti od citave folikularne faze.


pitaj za deopot progesteron obzirom na kratke lutealne faze u postupcima. ne znam proizvode imenom (to mi jos nije trebalo..haha), no porobaj uputiti MPOvca na kratke lutealne faze.
mnogi MPOvci uz progesteron daju i bostere (HCG) za uspjesniju implantaciju, da li ste to probali?

to s utrogestom i mengom nije uvijek tako. zavisi i od toga koliko je stabila lutealna faza i bez suplementiranja progesterona.

@mrsavicaaa
ako budes vadila LH, vadi uz njega i FSH. te vrijednsoti variraju iz ciklusa u ciklus i ako vec zelis usporediti s FSH, onda je bolje da usporedis s FSH od tog aktualnog ciklusa
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2012., 09:30   #24
Quote:
zoro007 kaže: Pogledaj post
nema na cemu

glede estradiola, prilazem sliku (i pojasnjenje)

na pocetku ciklusa su hormoni E2, progesteron, FSH i LH indirektno u stanju mirovanja, tj. ne desava se previse.
E2 pocinje rasti vidnije tek negdje od 6-7 dana ciklusa, da bi se dosegao vrhunac u obliku preovulatornog peaka. nakon toga se dize i LH te se izbacuje jajasce.

ukoliko je E2 visi od referentnih vrijednosti, onda bi visi E2 mogao ukazivati na postojecu cistu ili mozda na mogucu uranjenu ovulaciju.
primjerice: ima li netko na 3-5dc E2 vrijednost od 80pg/ml (a nema cistu), velika je mogucnost uranjene ovulacije.
ako se ide u postupak, onda se npr. stimulacija kod vrijednosti >= 80pg/ml nece ni poceti.

mada valja paziti koje su ref. vrijednosti navedene, vrlo cesto su navedene ref vrijednosti od citave folikularne faze.


pitaj za deopot progesteron obzirom na kratke lutealne faze u postupcima. ne znam proizvode imenom (to mi jos nije trebalo..haha), no porobaj uputiti MPOvca na kratke lutealne faze.
mnogi MPOvci uz progesteron daju i bostere (HCG) za uspjesniju implantaciju, da li ste to probali?

to s utrogestom i mengom nije uvijek tako. zavisi i od toga koliko je stabila lutealna faza i bez suplementiranja progesterona.

@mrsavicaaa
ako budes vadila LH, vadi uz njega i FSH. te vrijednsoti variraju iz ciklusa u ciklus i ako vec zelis usporediti s FSH, onda je bolje da usporedis s FSH od tog aktualnog ciklusa
Ok, hvala
__________________
Obuci ti i kokoši Chanel haljinu, ona i dalje ostaje kokoš
mrsavicaaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2012., 19:04   #25
Evo mojih nalaza na 4 dc (u zagradi lutealna faza)

S-Glukoza I.mjerenje - 4,3 (<6,1)
S-Glukoza II.mjerenje - 4,5 (<6,1)

Estradiol 44,9 (12,5 - 166)
Testosteron (ukupni) 3,6 (0,22 - 2,9) - povišeno
DHEA-S 6 (2,7 - 9,2)
Inzulin 56,6 (17,8 - 173)
Inzulin nakon 2 sata 179,5 (17,8 - 173) - povišeno

LH 11,9 (2,4 - 12,6)
FSH 5,4 (3,5 - 12,5)
Prolaktin 324 (127-637)


Koliko znam, prema ovome to je PCOS. Jedino mi nije jasno što je onaj povišeni inzulin nakon 2 sata
bubicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2012., 19:27   #26
Quote:
bubicaa kaže: Pogledaj post
Koliko znam, prema ovome to je PCOS. Jedino mi nije jasno što je onaj povišeni inzulin nakon 2 sata
Zato što su cure s PCOS sklone toj "inzulinskoj rezistenciji".
Jesu ti već dali onaj Gluformin, lijek, koji to dovodi u red?
Ako nisu, moguće da te stave na to.


Glukoza ti je ok...
A hormoni štitnjače?
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2012., 19:32   #27
Nisu, ovo mi prvi puta da vadim sve hormone. Ali ne znam jel će mene što s tim liječiti, kad ionako moramo na mpo zbog lošeg spermiograma

Inače ovo sam vadila po preporuci endokrinologice, moja ginićka još kaže da malo čekam Pa ću joj na pregled (25.4.) doći s ovim nalazima.
U petak idemo na konzultacije za mpo

Šitnjača je pod nadzorom, imam hashimoto, sad za 2 tj mi je kontrola
bubicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2012., 22:03   #28
Meni je TSH prije misec dana bio 2,88 i obični gnovi kažu da je to ok. Međutim pravi specijalisti kažu-previsoko. Uz to, navodno se nakon stimulacije još i poveća. E sad-da ga odem preksutra vadit, i bude recimo oko 3-4,hoću li uopće moć iskamčit kakvu terapiju kad je po njima to unutar ref vrijednosti. A recimo da mi specijalist da terapiju i da je počnem pit kad dobijem nalaz, oće mi to bit kasno za ove embrije u meni tj eventualne plodove tada? ajme zbrčkano pišem al valjda ste me razumile???
__________________
Ništa ja ne potpisujem!!!
kinki
kinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2012., 22:11   #29
Mene L pitao samo jel mi TSH u granici, njega ne dira da li je ispod 2
bubicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 06:06   #30
misljenja o toj stitnjaci su tako podijeljena
nekima je ok ako je TSH u okviru obicnih referentnih vrijednosti..neki pak ne pustaju u postupak ako TSH nije oko jedan ili tu negdje.
ali bitan je i fT4.

u februaru mi je TSH pred kraj ciklusa bio 2.0. trazeci praksu koja ce mi ovdje napraviti UZ dok sam kod L u postupku sam bila na konzultacijama kod dotorice koja mi je rekla da je to previse. cekirali smo na taj dan stitnjacu (kraj ciklusa) i vrijednost je bila 1.88. dala mi je 25mg euthyroxa, kao da je bolje da sredimo stitnjacu pred postpak (zena je vjerovala da cu kad tad kod nje u postupak). ja sam prihvatila terapiju i here you are...slucajnost ili ne sam zatrudnila (ne usudim se to jos izgovoriti..haha).
a zasigurno ima i zena koje su zatrudnile s TSH vrijednosti od 4.

ok, vec dva mjeseca kljukam zeljezo zbog niskog feritina, mozda je i tu bila caka.

kinki, dobro je da ides sad na cekiranje, ako je TSH skocio onda bi dobila euthyrox..ne bi smjelo biti kasno.
ja sam cekirala TSH tjedan dana nakon transfera. moj je skocio s 1.88 na 2.28 sto jos uvijek nije puno i ostala sam na 25mg euthyroxa.
kad vidim moj TSH nakon kiretaze je bio 1.1..moguce je da je za mene cak i ovo oko2 2.0 (mada u normali) previse za zatrudnjivanje.

malo o problematici
jos malo..
stitnjaca i IVF uspjeh

@bubicaa
koliki ti je TSH? da, ne mari on previse za to i to je steta, ali pobrini se oko toga kod nekog drugog. radoncic se vise brine oko TSH i oko fT4.
__________________
Moje cure..L i N

Zadnje uređivanje zoro007 : 10.04.2012. at 06:44.
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 08:05   #31
Ma ja pratim svoj hashimoto, tako da bi to trebalo biti ok. Prvo mitsh bio skoro 6,pa sam dobila 25mg euthyroxa. Pa je pao na 0.02, pa mi se smanjila terapija.
Kontrolu imam prije postupka
bubicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 11:07   #32
cure evo da vam se i ja pridružim bez obzira što još nismo u nikakvom postupku,ali ako ni ovaj ciklus ne uspijemo ciljanima,vjerojatno če nas doktor stavit u neki postupak ali prije toga još najvjerojatnije op.maternice
uglavnom imam trombofiliju i izobličenu maternicu i nakon 1 poroda i 2 spontana ne ostajem trudna

e sad ono što mene zanima su moji nalazi hormona od 3dc stavit ču u zagradu rezultate prošlog nalaza a iza od sadašnjeg te na kraju ref.vrije,pa vas molim da mi malo prokomentirate dali je to ok

Lh (1.71) 2.78 -fol.faza: 0.8-10.4
FSH (7.68) 4.53 -fol.faza: 1.8-9.4
E 2 (155) 155 -fol.faza:184-1774
TESTO (2,84) 1.51 - do 2.7
PROLAKTIN u redu
PROGESTERON u prošlom ciklusu na 22 dc nizak 12.34 -14.5-55.8 ,ovaj ciklus tek idem u četvrtak vaditi
i da vadila sam i OGGT i pod opterečenjem mi je povišen,pa sam dobila Glukophage tablete
skis is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 14:20   #33
Zoro ljubavi-ja ti tebe voooolim. Ovo pričaju normabeli iz mene haha. Ma moja sveki ima problema sa štitnjačom i kaže mi da mi uopće nema smisla sad počet pit taj euthyrox, jer da njemu triba par mjeseci da počne djelovat. Znači za ovaj postupak je malo too late. Al čekam Radončićev odgovor pa ću vidit šta ću.
__________________
Ništa ja ne potpisujem!!!
kinki
kinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 14:26   #34
to nije istina
nekima treba par tjedana, govori se od 4-6 tjedana, a thinkpink34 je negdje napisala da su joj tablete djelovale negdje nakon 3 tjedna.
cekiraj ti, pa jos uvije mozete odluciti o smislu uvodjenja terapije..ako je uopce potrebna obzirom na tvoj stadij postupka.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2012., 19:14   #35
Dakle konacno sam danas dobila rezultate od 21dc od proslog meseca i stanje je bilo ovakvo:
Androstendion/ng/ml 2,8 (0,3-4,0)
Cortisol/mg/dl 12 (5-25)
DHEAS/mg/dl 188 ( <350)
E2/pg/ml 321 nisu naznacene referentne vrednosti
FSH/mlU/ml 18 (0,1-10)
LH/mlU/ml 26,90 (0,1-12,5)
Progesteron/ng/ml 0,7 (>14,8 )
Prolaktin/ng/ml 22 (<30 )
Testosteron/ng/ml 0,60 (<0,7 )
ft3/pg/ml 3,2 (1,8-4,6)
ft4/ng/dl 1,2 (0,8-1,9)
TSH/mlU/ml 2,0 (0,4-2,5)

E sad ionako nisam reagirala na stimulaciju ali ipak bi htela da mi neko protumaci ovo stanje ovde.Dali je trebalo tako jaka doza(Menagon HP) da uzimam ili nije imalo potrebe?I pitam se ako uopste nisam imala efekta t.e reakciju na stimulaciju vredi li opet ici na druge stimulacije?Mislim ako opet nema reakcije na lekova?! Ili ako su razliciti lekovi kao neki mix moze da bude drugacije?Molim za vase miljenje
renate is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2012., 23:42   #36
dakle to je nalaz od zadnjeg ciklusa pred prvi IVF?
ako je tako, onda je tvom doktoru ocito u interesu da se farma industrija obogati, a i da sto vise ciklusa napravis kod njega - a ne da sto prije zatrudnis

vecina ozbiljnih MPOvaca te ne bi ni pustilo u postupak s FSH od 18. mislim da je gornja granica za ulazenje u postupak 20, ali s takvim vrijednostima svakako nema smisla jos vise uspavati jajnike s dugim protokolom (u kom si ti bila)
znam da u neki doktori kod takvih vrijednosti pokusavaju spustiti FSH pa daju mjesec-dva kontracepciju, neki pokusavaju s cycloprogynova.

mada nisam imala tako visok FSH (moj najvisi je bio 12.6), s vitexom (mönchpfeffer) sam ga spustila na 6-7. to je biljni preprarat u obliku tableta i slobodno se moze kupiti bez recepta.

to ne spasava stvar u smislu da kad spustis FSH da ce problem koji imas kao low responder nestati, ali je vjerovatnije da ces bolje reagirati na stimulaciju nego s FSH od 18.

isto tako bi ti TSH za postupak trebao biti nizi. moj je bio uvijek tu negdje oko 1.8-2.0, sto je za sve MPOvce bilo normalno, osim ove zadnje. pa me doc stavila na 25mg euthyroxa jer je bila misljenja da je to puno ako se planira trudnoca. da je idealno oko 0-5-1.0. slucajnost je mozda da se T uhvatila isti ciklus kad sam pocela s terapijom? ok, i 1,5 mj nakon suplementiranja zeljeza zbog niskog feritina.

dhea ti moze biti bolji, a progesteron kaze da taj ciklus vjerovatno nisi imala ovulaciju.
kod tebe ima smisla pratiti antralce i FSH prije nego sto se ide na stimulaciju..moguce je da ti FSH varira, pa da postoje povoljni i nepovoljni ciklusi..tako nekako..to zahtjeva kontrolu. no o tome imas na temi low responderi&co

ako imas pitanja u vezi low respondera, pisi na ovoj temi
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2012., 17:08   #37
Proveravala sam ja opet hormone stitnjace zato sto sam oslabila ali opet se pokazalo da su oni dobri.Ako nesto znaci bilo je to 16dc i evo rezultate
TSH/mU/l 1,608 (0,550-4,780)
ft3/pg/ml 3,29 (2,30-4,20)
ft47ng/dl 1,20 80,89-1,76)
Odavde se vidi da mi samo malo TSHvarira ide gore dole ali opet je u granicama.E sad sam se iznervirala sto si mi rekla da i ne treba se ic u postupak sa tako visokim FSH, a tek su mi pre neki dan dali t.e poslali postom rezultate i niko mi od doktora i nije rekao da mi je taj FSH visok. Doktor kaze sve je ok i to je to.Ma idioti jedni niko te ne gleda kako treba.Kako da znam sta da pricam kad idem kod njih kad i ne znam sta i kako se odvijaju stvari.Sad sam stvarno nervozna.
I jos nesto samo su mi prvi put ispitali sve hormone posle toga je bilo na 1dc
E2/pg/ml 49 (nema referentne vrednosti)
Progesteron/ng/ml 0,5 ( >14,8)
i posle jos na 6dc samo
E2 >12 (nema referentne vrednosti) i to je to.

Zadnje uređivanje renate : 20.04.2012. at 17:37. Reason: dodato
renate is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2012., 21:50   #38
draga, jedino se znanjem mozes naoruzati da bi okvirno znala..da nebulozu ne uzmes zdravo za gotovo. neki doktori odbijaju uci u stmulaciju cak i kod FSH od 15..jer se polazi od toga da ce reakcija biti nikakva.
cisto onako, ako ces googlati FSH - normwerte, skuzit ces da vrijednost od 18 ne moze biti dobra. ona je dobra u okviru ovulatornog peaka, ali nikako za drugi dio ciklusa ili prvi dio ciklusa. fsh je na pocetku ciklusa jos nizak - zato dobri MPOvci gledaju tu vrijednost izmedju 3-5 dana..jer tad polagano pocinje razvoj folikla..polagano..zato stimulacija za IVF pocinje na 3dc, klomifenske stmimulacije za ciljane odnose s stopericom se obicno pocinju izmedju 3-5dc.

ovo je dobra strana gdje mozes usporediti nalaze s referentim vrijednostima
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2012., 14:01   #39
Quote:
zoro007 kaže: Pogledaj post
draga, jedino se znanjem mozes naoruzati da bi okvirno znala..da nebulozu ne uzmes zdravo za gotovo. neki doktori odbijaju uci u stmulaciju cak i kod FSH od 15..jer se polazi od toga da ce reakcija biti nikakva.
cisto onako, ako ces googlati FSH - normwerte, skuzit ces da vrijednost od 18 ne moze biti dobra. ona je dobra u okviru ovulatornog peaka, ali nikako za drugi dio ciklusa ili prvi dio ciklusa. fsh je na pocetku ciklusa jos nizak - zato dobri MPOvci gledaju tu vrijednost izmedju 3-5 dana..jer tad polagano pocinje razvoj folikla..polagano..zato stimulacija za IVF pocinje na 3dc, klomifenske stmimulacije za ciljane odnose s stopericom se obicno pocinju izmedju 3-5dc.

ovo je dobra strana gdje mozes usporediti nalaze s referentim vrijednostima
Ali Zoro problem je u tome sto mi je FSH kontrolisan na 21dc a ne 3dc-5dc tako da i ne znam kakvo je bilo stanje FSH 3dc-5dc.Ovi idioti ovde nista nisu kontrolisali 3dc-5dc samo E2 na1dc i 6dc.Mislim se dal da odem na jedan razgovor sa doktorom il da cekam termin u Maju pa onda mu odbrusim sve ovo.
renate is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2012., 14:20   #40
ako ti je fsh toliki na 21dc, sigurno ti nije nizak ni na pocetku ciklusa. pogledaj ovu sliku gore kako se ponasa fsh u toku ciklusa. dakle smije biti visok oko ovulacije i onda treba opet past i biti idealno ispod 10.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:17.