Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja Želimo, nadamo se, vjerujemo

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.07.2012., 19:04   #61
ma taj, T3 i T4, smotana sam. Opet to sve govorim ako je TSH u granicama, al nije ispod 2. Moj je bija 3.07. Doduše, sad ću ga ponovo vadit, pa ćemo vidit
jednababaroga is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2012., 12:46   #62
ja opet vraćam temu na FSH I LH, 3d.c.:
LH: 2,96 mIU/mL (ref.vr. 0,8-10,4)
FSH: 17,51 -"- ( -"- 1,8-9.4)
prl.: 249 -"- (57-418)
E2: 269 pmol/L (184-1774)

prije dva ciklusa LH bio gotovo isti, a FSH oko 7 ??? ostali hormoni svi uredni

hormone čekirala nakon spontanog ( u siječnju) jer se ne uspostavlja se niti m. niti o. ( u ovih 7 mjeseci imala samo četiri m. izazvane duphastonima, ali i dalje se ne uspostavlja daljnji ciklus, a od ovulacije niti o!, pratila lh trakicama u ovih 7 mjeseci nisam imala niti jednu ovulaciju?? )
prije zadnje trudnoće hormoni uredni, ovulacije uredne (pratila lh trakicama)

što se događa??
fiona 7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2012., 18:51   #63
Ja bi na tvom mistu ponovila nalaz. Mozda je greska. A ne bi ti bilo zgorega izvadit antimullerov hormon (amh)
jednababaroga is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2012., 23:18   #64
Quote:
fiona 7 kaže: Pogledaj post
ja opet vraćam temu na FSH I LH, 3d.c.:
LH: 2,96 mIU/mL (ref.vr. 0,8-10,4)
FSH: 17,51 -"- ( -"- 1,8-9.4)
prl.: 249 -"- (57-418)
E2: 269 pmol/L (184-1774)

prije dva ciklusa LH bio gotovo isti, a FSH oko 7 ??? ostali hormoni svi uredni

hormone čekirala nakon spontanog ( u siječnju) jer se ne uspostavlja se niti m. niti o. ( u ovih 7 mjeseci imala samo četiri m. izazvane duphastonima, ali i dalje se ne uspostavlja daljnji ciklus, a od ovulacije niti o!, pratila lh trakicama u ovih 7 mjeseci nisam imala niti jednu ovulaciju?? )
prije zadnje trudnoće hormoni uredni, ovulacije uredne (pratila lh trakicama)

što se događa??
Da, ja bih ponovila FSH jer on zna lutati, ali bih napravila svakako i AMH.

A inace ne znam sto da kazem, visok FSH je los znak utoliko sto iskljucuje ikakve stimulacije (ako trebaju), a opet--ne iskljucuje prirodnu trudnocu.

Mislim da nitko bas ne razumije biologiju FSH u potpunosti.
__________________
I firmly reserve the right to contradict myself
puffko is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2012., 13:19   #65
hvala vam na odgovorima, doista ne znam što misliti i napraviti... jer želim trudnoću ...

jučer sam bila kod gina. i dao mi je ovitrelle da folikul koji postoji na lijevom jajniku (20.d.c.) pukne, dalje 2x1 duphastone 14 dana i onda vidjeti što dalje...
kaže, bitno da se folikuli stvaraju, a njihovo pucanje izazivati s ovitrelom...poslušala sam ga, ali ima li smisla to raditi svaki daljnji ciklus?? smije li se ovitrell samo tako uzimati svaki mjesec??

da, u pravu ste, hormone ću svakako ponoviti, valjda ću dobiti uputnicu
fiona 7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2012., 15:05   #66
Quote:
fiona 7 kaže: Pogledaj post
što se događa??
U trudnoći se zna dogodit da se cijeli sustav pošemeri i odjednom sve bude "krivo".

Ne znam što se kod tebe događa.... FSH 17 može značit ovarijarnu rezervu.
Ali to se ne dijanosticira jednim nalazom.
Ako je takvo stanje prisutno kroz duži period (par godina uz lošu pogresiju), onda vjerojatno jest tako, al onda opet pitanje zašto?
Što kaže UZV, koliko imaš antralaca po jajniku? to je onako ključno pitanje?
Radit AMH, da ali on će ti samo pokazat koliko imaš antralaca "na skldištu".

Bitnije pitanje: Koliki tije TSH i kako stoji cijela stvar sa štitnjačom?
Koliki ti je PRL, E2, DHEA-s, testosteron?
To sve daje sliku tvog stanja koje može biti i OK sa samo jednim jedinim antralcem kroz cijeli ciklus.
A za takvo stanje je OK, naganjat taj jedan folikul ovitrellom i "gađat" njega samoga. Tu drugih ljekova, koji bi smanjivali FSH, nema.

Ako je do nečeg drugog, postoje ljekovi koji reguliraju to eventualno neko drugo stanje.


Sretno
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2012., 23:17   #67
Nalazi

Quote:
zoro007 kaže: Pogledaj post
ovdje možete staviti nalaze hormona (ne zaboravite staviti i referentne vrijednosti i mjere) ukoliko želite interpretaciju istih.
Ovo su moji nalazi pa bih molila ako mi netko može reći dali su dobri s obzirom da sam ovo radila prvi put.
Ovo je rađeno drugi dan ciklusa.



Estradiol 89.8 pmo1/L -folikulinska faza 110-1100
FSH 5.9 1U/L -folikulinska faza 2-12
Prolaktin 17.8 ug/L - 4-23
Hvala
demi5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2012., 21:46   #68
Bok zene i sadasnje/buduce majke
Trazim misljenje o svom AMH. Nalaz kaze: 52 pmol/L, a ref.vr 0-75. E sad, malo sam kopala po netu i to mi se cini visoko, odnosno da upucuje na dijagnou PCOS. ali prema ovim napisanim ref.vr je ok... Ima netko da se u to kuzi? hvalim!
Daninoc is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2012., 14:52   #69
Pozdrav svima,

Nakon spolnih, vadila sam i hormone stitnjace, nalaz je slijedeci :

T4 ukupni - 131 n/mol/l (58-161)
TSH - 2.39 mIU/l (0.40-5.50)
Tg-At - 273 U/ml (do 60)
TPO-At - <60 U/ml (do 60)

Zanima me pojasnjenje boldanog dijela, pojma nemam sto je to, a ne mogu docekati slijedeci posjet doktoru?

hvala
mirna85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2012., 23:58   #70
Quote:
mirna85 kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima,

Nakon spolnih, vadila sam i hormone stitnjace, nalaz je slijedeci :

T4 ukupni - 131 n/mol/l (58-161)
TSH - 2.39 mIU/l (0.40-5.50)
Tg-At - 273 U/ml (do 60)
TPO-At - <60 U/ml (do 60)

Zanima me pojasnjenje boldanog dijela, pojma nemam sto je to, a ne mogu docekati slijedeci posjet doktoru?

hvala
Antitijela na tiroglobulin.
Govore o autoimunoj upali stitnjace... ali tvoji TSH i T4 su dobri (ne znam za T3?) pa mislim da se ne trebas (zasad) puno uzrujavati i dosta ce biti kontrolirati stitnjacu--no doktor ce ti vec bolje reci.
__________________
I firmly reserve the right to contradict myself
puffko is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2012., 11:48   #71
Hvala Puffko,
T3 mi nisu ni vadili, a probleme sa stitnjacom mi imaju i mama (izvadila ju prije par godina) i teta, tako da vjerojatno ni sama necu ostati postedjena...vidjet cemo
mirna85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2012., 11:50   #72
evo me, jucer bila kod endokrinologa...rekao je Hashimoto i dao mi Euthyrox 1x25 µg...rekao je da ne brinem puno i narucim se na uzv, cisto da vidimo i kako mi stitnjaca izgleda...(i da sam mu ja jucer bila najlaksi slucaj, ajde hvala Bogu pa da sam bar negdje najlaksi slucaj )

a sad idem guglati Hashimoto...
mirna85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 18:50   #73
Bok! Ja i mm nismo jos u postupku ali smo napravili spermiogram koji je uredu. Moji hormonski nalazi su hmmm sumljivi pa mi molim vas prokomentirajte... Da nisu moza hormoni uzrok sto vise od godinu dana ne uspjevamo...

FSH 5 fol faza: 1,8-9,4 IU/L
LH 3,50 fol faza: 0,8-10,4 IU/L
PROLAKTIN 401,00 81-597 mlU/L
DHEA-SO4 7,10 1,8-9,8 umol/L
ANRDOSTEDION 4,80 1,7- 16,4 umol/L
TESTOSTERON 3,70 0,4-2,74 nmol/L
ESTRADIOL 0,266 fol faza; 0,11-0,65 nmol/L
KORTIZOL1 387 jutro 138-689 nM
TSH 2,27 0,3-3,6 mlU/L
INZULIN 8,70 4-16 mIU/ L


Hormoni su vadeni 4. dan ciklusa. Hvala...
sunsun3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2012., 17:51   #74
Zanima me vaše mišljenje..
hormoni su vađeni 4.dan ciklusa, sve je ok -lh,fsh,prog, dheas, shbg.... osim estradiola koji je ispod referentnih vrijednosti.
Normalno je od 184-1774 a meni je 132.
Jeli to zabrinjavajuće? Inače imam redovite menstruacije, svi nalazi uredni, papa, bris.. pokušavamo neko vrijeme ali ništa..
Zadnje dvije "menstruacije" mi je pozlilo, uhvatila me mučnina, vrtglavica, proljev, povraćanje, doktorica sumnja da sam imala biokemijsku..pa je za svaki slučaj htjela provjeriti hormone..
Može li nizak e2 utjecati na začeće?
lorena5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2012., 17:34   #75
hormoni

Cure dobila sam uputnicu za vadenje hormona (FSH, LH, E2, PRL, TSH, FT, progesteron), gdje se to vadi u ZG, moram li se naruciti, ili se samo dode izvadi krv i to je to.
Hvala
malica is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2012., 23:41   #76
@lorena
hmm..znas li kad ti je ovulacija? cisto za sigurnost ne bi bilo lose koji ciklus pratiti s LH testovima i(li) bazalnom temperaturom.
nizak estradiol nerijetko imaju one s kasnim ovulacijama.

kakav ti je odnos FSH/LH? glede ova dva hormona, nije samo bitno da li su u okviru normale nego i kakav je odnos. optimalan odnos je oko 1:1.
ako je LH vidno veci veci od FSH, onda bi to govorilo o mogucoj policisticnoj slici jajnika.
ako je FSH vidno veci od LH, onda bi to moglo govoriti o losoj ovarijalnoj rezervi i mogucoj losoj kvaliteti jajnih stanica.

ne znam, ali 'simptomi' koje spominjes se najcesce javljaju kasnije, kad HCG pocne rapidno rasti..sto pred kraj ciklusa jos nije slucaj. meni to vise mirisi na jaci PMS
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2012., 17:57   #77
Pozdrav cure.. moze mala pomoc s nalazima? u zagradi su ref. vrijednosti
progesteron 21dc 7.51 (lut.faza 1.7-27.0) - za to mi dr kaze da nije bilo ovulacije kad je tako nisko
ostale mi jos nisu pogledali pa ne znam sta znaci sve to...dakle
TSH 2.22 (0.3-5.0)
LH 7.02 (folik.faza 2.4-12.6)- je li i to prenisko?
FSH 7.58 (folik.faza 3.5-12.5) - ovo mi djeluje ok
Prolaktin 97.15 (folik.faza 102-496) - sta predstavlja taj snizeni prolaktin?
Estradiol 266.6 (folik.faza 46-607) - ovo mi isto djeluje ok..
Testosteron 1.64 (0.29-1.67) - malo poviseno, sta bi trebalo znaciti?
Vjerujem da su ovo sitne razlike ali i da to moze utjecati na neplodnost.. Hvala na pomoci...
__________________
I made a wish...and you came true...
Jejja is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2012., 22:08   #78
jejja, pretpostavljam da su osim progesterona svi hormoni radjeni na pocetku ciklusa (3dc)?

progesteron - 7.51 bas i nije puno. ginici ce reci da je sve iznad pet ok, ali ugnjezdjenje kod nize vrijednosti je manje vjerovatno. ovo sve pod pretpostavkom da ti je ovulacija oko 14.dc?
ovi ostali hormoi su ok. testosteron je na gornjoj granici, ali obzirom da ti je odnos FSH i LH sasvim u redu, mislim da se ne trebas zabrinjavati.
TSH..po mnogim reproduktivcima stoji preporuka da TSH bude max dva..optimalno bi bilo izmedju 0.5-1..ali kao sto sam rekla, do dva je ajmo reci ok. neki ginekolozi ne pridaju neku vrijednost TSH vrijednosti i po njima ne smeta za fertilnost ako je i iznad dva.

ja sam npr. imala TSH od 2.0 i doc mi je preporucila 25µg euthyroxa. trenutno sam na 37.5µg euthyroxa i TSH je ispod jedan.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.11.2012., 23:24   #79
da ovi ostali su 3dc, zaboravih napisati.. Pretpostavka je da ovulacije nema a LH trakice mi potvrdjuju sumnju za sada.. e sad s obzirom da sam nova u svemu tome za sta mi je tocno bitan taj TSH? to je hormon stitnjace ili sam pobrkala? Hvala ti puno zoro
__________________
I made a wish...and you came true...
Jejja is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2012., 01:31   #80
Quote:
Jejja kaže: Pogledaj post
da ovi ostali su 3dc, zaboravih napisati.. Pretpostavka je da ovulacije nema a LH trakice mi potvrdjuju sumnju za sada.. e sad s obzirom da sam nova u svemu tome za sta mi je tocno bitan taj TSH? to je hormon stitnjace ili sam pobrkala? Hvala ti puno zoro
Thyroid-stimulating hormone je hormon hipofize koji stimulira stitnjacu da izlucuje svoje hormone (T3, T4).
Jednostavno napisano, ako stitnjaca dobro radi, hipofiza ne treba luciti puno TSH.
Ako se stitnjaca muci i ne producira dosta hormona, ta niska koncentracija salje signal hipofizi da poveca lucenje TSH.

Cuj tvoji hormoni izgledaju ok, ali obicno se laboratorijski nalazi interpretiraju skup s klinickom slikom. Npr koliko imas godina (FSH od 7.5 je ok ali moze biti mrvicu suspicious ako ti je, ne znam, 28 godina--ako ti je 38, onda i ne), koliko su ti dugi ciklusi, jesu li menstruacije oskudne, bolne, imas li spotting prije menstruacije...
__________________
I firmly reserve the right to contradict myself
puffko is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:08.